İlk kez bir bebekle tatil planlamak oldukça zor olabilir. Nereye ve nasıl gitmeli? Yolculukta ve tatilde nelere dikkat etmeli? Tüm yeni ebeveynler tatil planlarken bu tür sorularla baş başa kalırlar. Bu nedenle yeni doğmuş bebeğinizle tatil düşüncesi sizi korkutabilir. Ancak birkaç püf noktaya dikkat ettiğiniz takdirde herkes için son derece eğlenceli ve dinlendirici bir tatil yapmanız mümkün.
Hangi ipuçlarına ihtiyacınız olduğu elbette ne tür bir tatil yapmak istediğinize bağlıdır. Fakat bir bebekle tatile çıkmak hemen hemen aynıdır ve dikkat etmeniz gereken belli başlı unsurlar vardır. Örneğin bebeğinizin yaşı, kullanacağınız ulaşım aracı, bebek dostu oteller veya bebek tesisleri bulunan kamp alanları, tatil köyünde bebeğiniz için sunulan aktiviteler, bavulda olması gereken bebek eşyaları gibi pek çok konuya hakim olmanız gerekir. Gelin mükemmel bir aile tatili için tüm bu hususlara birlikte göz atalım.
Bebekle Tatile Gidilir mi?
Bebekler değişikliği sevmezler ve tatil genellikle yolculuk, mekan ve hava değişikliği nedeniyle bebeğinizin hayatında büyük bir fark yaratır. Fakat gerekli önlemler ve ayarlamalar ile bebeğinizle tatil yapmanız kesinlikle mümkün ve eğlencelidir. Çünkü bebeğinizle tatil planlamanızdan daha doğal bir şey yoktur. Özellikle birkaç ay içinde doğum yaptıysanız iyi bir yaz tatili size yenilenme şansı verebilir.
Doğumdan sonraki ilk aylarda, bebekler zaten pek çok yeni izlenim edinir. Ebeveynler de hem doğum iznini değerlendirmek hem de bebekleriyle daha fazla ilgilenebilmek ve tabii ki dinlenebilmek için tatil yapmak isterler. Bu nedenle bebeğinizin sağlık durumu el verdiği sürece aile tatili düzenlemenizde sakınca yoktur. Fakat unutmamanız gereken şey ise bebeklerin genellikle değişime farklı tepki verdikleridir. Yani tatilin ilk günlerinde bebeğinizin huzursuz olduğunu, uyumakta zorlandığını fark edebilirsiniz. Tam da bu zamanlarda bebeğinizin biraz daha fazla ilgiye ihtiyacı olabilir, ancak mümkün olan en kısa sürede günlük rutininize dönmeye çalışırsanız her şey eski haline dönebilir.
Bebekle Tatile Giderken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bebekle tatilde dikkat edilmesi gerekenlerin başında seyahat planı gelir. Öncelikle ulaşım aracı seçerek işe başlayabilirsiniz. Bebeğinizle farklı ulaşım araçlarında dikkat etmeniz gerekenler ise şunlardır:
- Uçak: Doktorlara göre doğumdan altı hafta sonra bebeğinizle uçmanız güvenlidir. İki yaşına kadar olan çocuklar genellikle ücretsiz uçarlar, çünkü kucağınıza oturabilirler ve tam bir koltuk için ödeme yapmanız gerekmez. Bebeğiniz kucağınızda seyahat ediyorsa kalkış ve iniş sırasında kullanmanız gereken yetişkinlere bağlı özel emniyet kemerini de unutmamanız gerekir.
- Araba: Araba ile seyahat ediyorsanız 1,5 -2 saat aralıklarla mola vermeniz tavsiye edilir. Böylece hareket etmesi için fırsat verebilir ve daha rahat besleyebilirsiniz. Arabadaki sıcaklığın ne çok sıcak ne de çok soğuk olmadığından emin olmanız da önemlidir.
- Tren: Tatil yerinize trenle seyahat etmek çok daha kolay olabilir. Oturma düzeni sayesinde her iki eliniz de serbesttir ve tamamen çocuğunuza odaklanabilirsiniz. Bagaj daha sınırlı olabilir, ancak yeteri kadar eşya almanız mümkündür.
Bebekle tatile giderken dikkat etmeniz gereken diğer şeyler ise bebeğinizin beslenme, uyku düzeninin bozulmamasıdır. Özellikle aradaki saat farkının bir hayli fazla olduğu ülkelere seyahat ediyorsanız, bebeğinizin bu duruma alışması uzun sürebilir. Ancak siz yine de eski düzene göre hareket edin ve alışması için zaman tanıyın. Bununla birlikte bebeğinizin bagajını eksiksiz hazırladığınızdan emin olun.
Bebekle En Erken Ne Zaman Tatile Gidilir?
Bir bebeğin doğumdan yedi gün sonra uçağa binmesine resmi olarak izin verilir. En azından komplikasyonsuz bir doğum yaptıysanız. Ancak bu doğumdan sonra nasıl hissettiğinizle de alakalıdır. Çünkü doğum fiziksel bir süreç olmasının yanı sıra psikolojik olarak da ağır bir dönem yaşamanıza sebep olabilir. Kendinizi hem fiziken hem de ruhsal açıdan tatile hazır hissetmeyebilirsiniz. Bu sebeple bebeğinizin ve sizin dinlenmiş olmanız son derece önemlidir. Öte yandan fiziksel olarak bir çocuğun en az 6 haftalıkken uçağa binmesi önerilir, ancak siz doğumdan sonra 12 haftaya kadar beklemeyi tercih edebilirsiniz. Bebeğiniz ve siz o zamana kadar daha iyi hissedebilir ve tatilin tadını çıkarabilecek enerjiye sahip olabilirsiniz.
Küçük Bebekle Nereye Tatile Gidilir?
Yenidoğan bebekle tatil yapmanın avantajı, onu neredeyse her yere götürebilmenizdir. Her otel odasına, tatil evine veya karavana bebek karyolası konulabilir. Genellikle varış noktasında ücretsiz ya da kiralanabilir şekilde bulunurlar. Ayrıca kendi kamp yatağınızı da götürebilirsiniz. Bu nedenle bebeğinizin yatacağı yeri düşünmenize gerek yoktur. İster yurt içi ister yurt dışı tatili olsun bebeğinizle dilediğiniz yere gidebilirsiniz. Yaz ya da kış tatili de olabilir.
Bebekli tatil planlarken nereye gideceğinizden çok nasıl bir konaklama tercih edeceğiniz daha önemlidir. Çünkü bazı oteller ve tatil köyleri bebekler/çocuklar için ekstra özelliklere sahiptir. Bebeğiniz iyi vakit geçirdiğinde ise siz de daha mutlu ve keyifli hissedersiniz. Ancak tatil planlarınızda henüz bir rota planlamadıysanız görmek istediğiniz huzurlu ortamların listesini yapabilir, bebeğiniz ve bütçenize uygun otelleri aramaya başlayabilirsiniz. Bu sayede karar verme aşamasını da daha rahat tamamlayabilirsiniz.
Aklınızda henüz bir tatil yeri yoksa hijyen, güvenlik, yerel (özel) sağlık hizmetlerinin kalitesi, diğer tesisler ve iklimi dikkate almanızda fayda vardır. Yakınlarda yeterince doktor var mı? Bebek eşyalarının olduğu valiziniz henüz gelmemişse, süpermarket ulaşılabilir mi? Peki ya zararlılar? Örneğin, sıtmanın görüldüğü ülkelerden kaçınmak daha iyidir.
Bebek Dostu Otel Ne Demek?
Bebek dostu otel, bebekle tatil tavsiyeler arasında ilk sıradadır. Çünkü bu oteller genellikle aileler için özel olarak hizmetler sunan eğlence ve aktivite alanlarından ekstra bebek yataklarına kadar imkan sağlayan otellerdir. Özellikle bebekleri ve küçük çocukları olan ebeveynlere yöneliktir. Mama sandalyesi, bebek arabası, bebek küveti, bebek telsizi, biberon ısıtıcısı, oyuncaklar, bebek bornozu ve mikrodalga fırın gibi çeşitli kullanışlı eşyalar bulunur. Mevcut anne-bebek ürünleri sayesinde çok fazla eşya almanıza da gerek kalmaz. Böylece kendinizi evinizde hissedebilirsiniz. Bununla birlikte bir otelin/kamp yerinin çocuk dostu olup olmadığı ve ne kadar uygun olduğu genellikle ayrıntılı olarak açıklanır, bu sayede dilediğiniz konaklama türünü hemen seçebilirsiniz.
Bebeğin Valizinde Neler Olmalı?
Bebekli tatil için öneriler ve tavsiyeler konaklama ve seyahatin yanı sıra yanınıza almanız gereken eşyaları da kapsar. Çünkü herhangi bir eşyanın eksikliği ve ulaşımı mümkün olmayan bir konaklama yeri birleştiğinde tatilinizi kabusa dönüşebilir. Bebekle tatile giderken alınacaklar listesi temelde biberon, kıyafet, bolca bez gibi birkaç eşya gibi görünebilir, ancak her ihtimale karşı yanınıza almanız gereken çok daha fazlası vardır. Bebekle tatil için gerekenler, seyahat şekli ve otele göre değişkenlik gösterse de tam liste şu şekildedir:
- Yeterli çocuk bezi ve mendil
- Alt değiştirme minderi
- Bebek bezi çantası
- Atık için bir çanta
- Yeterli su ve mama
- Şal veya örtü
- Anne sütü saklama kapları (bkz: Mamajoo anne sütü saklama kapları 4x150 ml)
- Temiz giysiler
- Su ısıtıcı (bkz:Kiwi Biberon Kbaby56 ısıtıcı süt ve mama ısıtma buz çözme)
- Termos
- Önlükler (bkz:Kraft silikon mama önlüğü)
- Oyuncaklar
- Bebek şapkası
- Emzik ve sevimli oyuncaklar
- Bebek yorganı
- Uyku tulumu
- Havlu panço
- Yara bandı, sinek kovucu, ateş düşürücü, burun damlası ve varsa ilaçlarını içeren bir sağlık çantası
- Yüzmek için kolluk
Siz de bebeğinizle dinlendirici ve keyifli bir tatil düşünüyorsanız, bebekli tatilde alınması gerekenler listesini kontrol edebilir ve bebeğiniz için endişelenmeden hoş vakit geçirebilirsiniz. Tüm gereksinimlerinizi Turkcell Pasaj sayesinde bulabilir ve eksiksiz bir bavul hazırlayabilirsiniz.