Bilgisayar oyunları günümüzde çoğu insanın tercih ettiği keyifli vakit geçirme yolları arasındadır. Oyun konsollarıyla, el konsollarıyla, masaüstü ya da dizüstü bilgisayarda oyun oynanabilir. Oyun esnasında bazı sorunlarla karşılaşmak da mümkündür. En sık yaşanan sorun oyun oynarken bilgisayar kapanması olarak bilinir. Oyun oynarken bilgisayar kapanıyor, Windows 10 gibi çeşitli sistemleri kullanan kişilerin kurabileceği bir cümle olabilir. Bu sorunun önüne geçmek için öncelikle sebeplerini tespit etmek önemlidir.
Oyun Oynarken Karşılaşılan Fazla Isınma Sorunu
Bilgisayarlar birbirleriyle uyum içerisinde çalışan çok fazla farklı birimden oluşur. Bilgisayarda oyun oynarken ya da başka herhangi bir program çalıştırırken bu birimlerin hepsi değişik bir görevi yerine getirir. Bilgisayarı oluşturan parçalar arasında grafik kartı olarak da bilinen ekran kartı, işlemci, RAM gibi elemanlar oyun oynarken en çok önem arz eden parçalar arasında yer alır. Elektrikle çalışan bu parçalar farklı sebeplerden ötürü ısınabilir. Laptop oyun oynarken kapanıyor sorununun en sık karşılaşılan sebeplerinden biri ise bu fazla ısınmadır.
Bilgisayar fazla ısındığında ve hiçbir müdahale yapılmadığında bu durum donanımın zarar görmesine hatta yangına bile sebep olabilir. Bu yüzden tehlikeli ısılara ulaşmadan önce bilgisayarlar kendilerini kapatır. Diğer bir deyişle bilgisayarın ısınınca kendini ve kullanıcıyı korumak için kapattığı söylenebilir. Dolayısıyla bilgisayarın ısındığında kapanmasını engellemek iyi bir seçenek değildir, bunun yerine cihazın ısınmasını önlemek gerekir.
Isınma sorununu çözmenin farklı yöntemleri vardır. İlk olarak bilgisayarın fanları değiştirilebilir ya da temizlenebilir. Eğer cihazın içinde yer alan fanlar ısınma sorununun önüne geçemiyorsa harici bilgisayar soğutucuları ile ısıyı azaltmak da mümkündür. Diğer bir yöntem olarak ise oyunun içinden grafik ayarlarını düşürmek iyi bir seçenektir. Böylece oyun daha az sistem gereksinimi ile çalışır, bu durum da donanımın ısınma derecesine gelene kadar çalışmasının önüne geçer. Oyun esnasında arka planda çalışan programları kapatmak da aynı sebepten ötürü ısınmayı engelleyebilir.
Yüksek Performans Gerektiren Oyunlarda Düşük RAM Sorunu
RAM, bilgisayarda geçici depolamadan sorumludur. RAM’i yüksek olan bilgisayarlarda aynı anda birkaç program çalıştırmak ya da gelişmiş gereksinimlere sahip oyunları oynamak mümkündür. RAM’in oyun gereksinimlerine yetecek kadar yüksek olmaması oyun oynarken bilgisayar kapanması sorununa yol açabilir. Oyun esnasında arka plan programlarını çalıştıramayan ya da oyunu düzgün oynatamayan bilgisayarlar aniden kapanmaya meyillidir.
Oyun oynarken bilgisayar aniden kapanıyor şikâyetine sahip kullanıcılar birkaç farklı yöntemle bu sorunu çözebilir. Kapanmanın önüne geçmek için oyunun ayarlarını düşürmek RAM kullanımının önüne geçebileceğinden iyi bir seçenektir. Kayıt programı gibi RAM kullanımı yüksek olan yazılımlar kullanılıyorsa bunları kapatmak ya da daha az sistem gerektiren versiyonları kullanmak da kapanma sorununu engelleyebilir.
Düşük RAM sorununun önüne geçmenin en kolay yolu ise RAM kapasitesini artırmaktır. Masaüstü bilgisayarların kasaları açılarak cihazdaki RAM değiştirilebilir ya da fazladan RAM takılabilir. Dizüstü bilgisayarların çoğunda ilave bir RAM için ayrılmış bir yer bulunur. Cihazın anakartı ile uyumlu RAM’i satın aldıktan sonra boş RAM alanına takmak mümkündür. Uygun yer yoksa zaten takılı olan RAM’in yerine daha yüksek kapasiteye sahip olan RAM takılabilir.
Oyunların İhtiyacı Olan Yeterliliklerin Olmaması: Yetersiz Donanım Problemi
Oyunlar bilgisayarın yüksek performansta çalışmasına yol açar. Özellikle son çıkan oyunlar yüksek sistem gereksinimlerine sahiptir. Bilgisayarda oyunları en iyi biçimde çalıştırabilmek için cihazın sisteminin oyunun gereksinimlerine uygun olması gerekir. Eğer bilgisayarın donanımı oyunun gereksinimlerini karşılamıyorsa bu durum başta düşük FPS olmak üzere çok sayıda probleme yol açar. Oyun oynarken bilgisayar kapanması da bu durumda karşılaşılabilecek sorunlardan birisidir.
Eğer donanım kaynaklı bir bilgisayar oyun oynarken kapanıyor sorunu yaşıyorsanız bu durumu iki farklı şekilde çözebilirsiniz. Yapabileceğiniz ilk şey oyunun içerisindeki menüden grafik ve sistem ayarlarını düşürmektir. Bu durum oyunun görüntü kalitesinin düşmesine sebep olsa da sistemin daha az zorlanmasını sağlayarak oyun oynarken bilgisayar kapanmasının önüne geçer. Diğer bir seçenek ise veri depolama ürünleri gibi donanım elemanlarını yenilemek ve yükseltmektir.
Bilgisayar İçinde Biriken Toz ve Pislikler
Bilgisayarın içinde pisliklerin ya da tozların birikmesi fazla ısınma sorununa ve buna bağlı olarak oyun oynarken bilgisayar kapanmasına sebep olabilir. Bu durumun önüne geçmek için bilgisayarı temiz ortamlarda kullanmak iyi bir seçenektir. Aynı zamanda dizüstü bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarını kıyafetlerin üzerinde kullanmaları ya da temizlenmemiş yüzeylere koymaları da içeride toz birikimine sebep olabilir. Kasası oldukça küçük olan dizüstü bilgisayar modelleri toz birikimine son derece meyillidir, dolayısıyla bu bilgisayarların temizliğine ekstra dikkat edilmelidir.
Bilgisayarın içerisinde toz ya da kir biriktiğinde bu durum devrelerin çalışmasını engelleyebilir. Tozların elektrik iletimini engellemesi bilgisayarın iç ekipmanlarının yanlış çalışmasına sebep olur. Bu durum da performans düşüşlerine ya da ısınmaya yol açabilir. Bazı nadir durumlarda kir gibi sebeplerden ötürü bilgisayar birden kısa devre yapabilir ya da takılabilir. Eğer oyun oynarken bilgisayar aniden kapanıyor problemine sahipseniz bilgisayarınızın içini temizleyerek bu durumun önüne geçmeyi deneyebilirsiniz lakin bunu yapmadan önce dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta vardır. Garanti süresi devam eden dizüstü bilgisayarların ya da hazır kasaların içini açmak cihazın garanti kapsamından çıkmasına neden olabilir. Dolayısıyla oyun oynarken bilgisayar kapanması çözümlerinden biri olan temizliği yapmadan önce garanti durumuna dikkat etmek faydalı olacaktır.
Bilgisayar içerisinde toz ya da pislik biriktiğinde bu durum ısınma sorununa, dolasıyıyla cihazın kendini korumak için kapanmasına yol açabilir. Kasanın içinde yer kaplayan tozlar ya da yabancı maddeler hava akışını engeller veya devrelere temas ederek soğumalarını engeller. Böylelikle bilgisayarın parçaları gereğinden fazla ısınabilir. Yaşanan bu ısınma durumu ise cihazın kapanmasına sebep olur. Yaşanabilecek bu tür aksaklıklardan dolayı toz ve kir birikimi oyun oynarken bilgisayar kapanma nedenleri arasında yer alır.
Bilgisayarın Kapanmasına Neden Olan Yetersiz Güç Kaynağı
Bilgisayarlar farklı işlemleri yerine getirirken işlemin ne kadar komplike olduğuna bağlı olarak farklı seviyede güç harcarlar. Tarayıcıyı açmak gibi basit bir işlem çok fazla enerji tüketmezken ekran kartı, işlemci gibi donanım elemanlarının tüm güçleriyle çalışmasını sağlayan oyunların enerji tüketimi fazla olabilir. Gereken enerjiyi bilgisayarlara güç kaynağı sağlar ve güç kaynaklarının verebileceği maksimum enerji miktarı bellidir. Eğer oyunun gerektirdiği güç, kaynağın verebileceği güç miktarının üzerindeyse bu durum bilgisayarın kapanmasına yol açar.
Güç kaynağının bilgisayarın gereksinimlerine yetersiz gelmesi ve cihazın kapanmasına yol açması iki duruma işaret eder. Ya bilgisayara yanlış güç kaynağı takılmıştır ya da güç kaynağı zamanla yıpranarak performans kaybı yaşamıştır. Bilgisayara gerekli gücü veremeyecek bir kaynağın takıldığı durumlarda cihazın özelliklerine dikkat edilmeli, kapasitesine göre yeni bir güç kaynağı seçilmelidir.
Güç kaynağının zamana bağlı olarak performansının düşmesi durumunda bu sorunu çözmek için öncelikle tamir yoluna gidilebilir. Güç kaynağında herhangi bir arıza varsa bir profesyonelden destek alınarak aletin tamirini sağlamak mümkündür. Diğer bir seçenek olarak ise yeni bir güç kaynağı alınarak bilgisayara takılabilir. Dizüstü bilgisayarlarda güç kaynağına müdahale etmek daha zor olduğundan profesyonel destek almak önemlidir. Bilgisayarın ve programların ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir güç kaynağı kullanıldığında oyun oynarken bilgisayar kapanması sorunu çözülecektir.