Mobil cihaz ve akıllı telefon teknolojilerinde yaşanan gelişmeler bu cihazları artık insan yaşamının ayrılmaz bir parçası haline dönüştürdü. Bununla birlikte mobil cihazlar ve akıllı telefonlar söz konusu olduğunda ise kullanıcıların karşılaştığı en yaygın sorunlardan biri şarj sorunlarıdır. Gündelik yaşamın hemen her alanında kullanılan mobil cihazların, efektif ve verimli şekilde kullanılabilmesi etkili bir batarya kapasitesi ile mümkündür.
Bununla birlikte tüm mobil cihazlarda batarya kapasitesi, kullanım alışkanlıklarına da bağlı olarak eşit düzeyde değildir. Şarj sorunlarını önlemek ve mobil cihaz kullanımını iyileştirmek için günümüzde geliştirilmiş en etkili çözüm ise mobil şarj cihazlarıdır. Daha çok powerbank olarak bilinen bu cihazlar, mobil cihazlarınızı arzu ettiğiniz her noktada şarj edebilmenizi sağlarken, mobil teknolojilere olan erişimi güçlendirir.
Powerbank seçimi yaparken ise ilk olarak dikkat etmeniz gereken detay mAh kapasitesidir. Mobil cihazların batarya özelliklerinde de yaygın olarak karşılaşılan mAh değeri, powerbank şarj kapasitesini ifade eder. Dolayısıyla powerbank mAh kapasitesi ise taşınabilir şarj aletinin kapasitesini ifadede eden değerdir. Powerbank şarj kapasitesi açısından son derece belirleyici olan mAh değeri, batarya içerisine depolayabileceğiniz toplam elektrik yükünün miktarıdır.
Bu doğrultuda powerbank telefon şarj etme işlemi boyunca mAh değeri, akıllı telefonu ne kadar süreyle ve hangi miktarda şarj edebileceğiniz konusunda belirleyicidir. Powerbank seçimi yaparken kararsız kaldıysanız ve mAh kapasitesi hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız, işte taşınabilir şarj istasyonlarında mAh değeri hakkında bilmeniz gereken her şey!
Powerbank Nedir?
Powerbank, temel olarak taşınabilir şarj istasyonu ya da cihazıdır. Türkçeye; “Taşınabilir Şarj Aleti”, “Taşınabilir Şarj Cihazı” ya da “Taşınabilir Güç Kaynağı” şeklinde çevrilebilir. Akıllı telefonlar, tabletler, fotoğraf makineleri ve mp3 çalarlar gibi çeşitli elektronik cihazları şarj etmek için kullanılır. Öyle ki bazı powerbank modelleri, laptop ve notebook gibi dizüstü bilgisayarları şarj edebilecek donanımlara sahiptir.
Powerbankler, genellikle lityum iyon şarj edilebilir bir bataryaya ev sahipliği yapar. Powerbank mAh kapasitesi, bu bataryanın depolayabileceği toplam elektrik miktarını ifade eder. Günümüzde powerbankler, farklı kapasitelere sahip olacak şekilde üretilen telefon aksesuarları arasındadır. Dolayısıyla ihtiyaçlarınız ve kullanım alışkanlıklarınıza göre geniş yelpazeli alternatifler arasından seçim yapmanız mümkündür.
mAh Nedir?
mAh, Türkçeye; “Miliamper Saati” olarak çevrilebilecek, bir pil ya da bataryanın ne kadar miktarda elektrik depolayabileceğini ifade eden ölçüm birimidir. Daha basit bir ifadeyle mAh değeri, bir bataryanın ne kadar süre akım sağlayabileceğini gösterir. Bataryanın mAh değeri ne kadar yüksekse, ilgili batarya o kadar fazla enerji depolayabilir ve cihazların şarj edilebilmesi amacıyla kullanılabilir.
Dolayısıyla powerbank mAh kapasitesi ise taşınabilir şarj istasyonundaki bataryanın sağlayabileceği akım miktarını ifade eder. mAh, günümüzde taşınabilir şarj istasyonlarının yanı sıra hemen her mobil cihazda kullanılan bir değerdir. Batarya kullanımının gerekli olduğu tüm cihazlarda mAh değerine rastlamanız mümkündür.
Powerbank mAh Kapasitesine Göre Ne Kadar Şarj Eder?
Powerbank mAh kapasitesi, akıllı telefon ya da mobil cihazın şarj etme sayısı üzerinde oldukça belirleyicidir. Yani tercih edeceğiniz ya da kullandığınız taşınabilir şarj cihazının mAh değeri, akıllı cihazınızı ne kadar sayıda şarj edeceğinizi iade eder. Bu noktada kullanılabilecek bir matematiksel formül dahi vardır.
Powerbank şarj süresi ise farklı bir değere göre belirlenir. Dolayısıyla mAh kapasitesi ile şarj süresi arasında doğrudan bir ilişki bulunmaz. Powerbankin mAh kapasitesine göre ne kadar edebildiğini hesaplamak içinse şarj edilecek olanı cihazın sahip olduğu bataryanın mAh değerini bilmeniz gereklidir.
Örneklendirmek gerekirse 10000 mAh değerinde bir bataryaya sahip olan powerbank, 2000 mAh gücünde bataryaya ev sahipliği yapan bir akıllı cihazı yaklaşık olarak 5 kez şarj edebilir. Bu hesaplamayı powerbankin mAh kapasitesini şarj edilecek cihazın mAh kapasitesine bölerek yapmak mümkündür.
Powerbank Şarj Hesaplama Formülü
Powerbank mAh kapasitesi ve şarj hesaplama sürecinde daha hassas sonuçlar elde etmek içinse belli başlı faktörlerin göz önünde bulundurulması gerekir. mAh değeri bakımından taşınabilir şarj cihazının ve şarj edilecek cihazın batarya kapasitesi, en önemli belirleyici unsurdur. Fakat powerbank kapasitesi ile birlikte belli başlı kavramların bilinmesi gerekir. Powerbank şarj hesaplama formülünde bilinmesi gereken kavramlar şu şekildedir:
- Mobil Cihazın Batarya Kapasitesi: Şarj edilmek istenen cihazın bataryasının sahip olduğu mAh değeri bakımından özellikleri ifade eder.
- Powerbank Batarya Kapasitesi: Sahip olduğunuz ya da kullandığınız powerbank’in mAh değeri bakımından özelliklerini ifade eder.
- Verimlilik Oranı: Powerbankten şarj edilecek cihaza elektrik aktarımı esnasında ortaya çıkan enerji kaybını ifade eder.
Bu kavramlar doğrultusunda hassas bir şekilde powerbank şarj hesaplama formülü: “Şarj Sayısı= Powerbank Batarya Kapasitesi/Mobil Cihazın Batarya Kapasitesi x Verimlilik Oranı” şeklindedir. Temel olarak bu formülü kullanarak powerbank seçimi yaparken ya da powerbankinizi kullanırken cihazı kaç kez şarj edebileceğinizi belirleyebilirsiniz.
Powerbank Nasıl Şarj Edilir?
Powerbank telefon şarj süresi, birçok farklı faktöre göre değişkenlik gösterir. Dolayısıyla powerbanklerin telefonları şarj etme süresi hakkında kesin bir zaman vermek mümkün değildir. Powerbank tercihinde bulunacakların merak ettiği bir diğer önemli konu ise bu taşınabilir şarj cihazlarının nasıl şarj edildiğidir.
Powerbank’i şarj etmek, oldukça kolay, pratik ve basit bir işlemdir. Günümüzde üretilen powerbanklerin büyük bir bölümü Micro, Type-C ve Lighting girişlerine sahiptir. Öncelikli olarak powerbank’in hangi şarj girişine ev sahipliği yaptığını tespit ederek şarj sürecine başlamak mümkündür. Yine genellikle powerbankler, bu cihazların şarj edilmesini sağlayan şarj cihazları ile birlikte üretilir. Dolayısıyla bu şarj cihazını ve girişi kullanarak powerbank’i şarj etmeniz mümkündür.
Powerbank Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Powerbank mAh kapasitesi kadar powerbank seçimi yaparken belli başlı noktalara dikkat etmeniz gerekir. İhtiyaçlarınız, kullanım alışkanlıklarınız ve sahip olduğunuz mobil cihazlar, doğru bir seçim yapmanız konusunda belirleyici olan etkenlerdir. Bununla birlikte genel anlamda powerbank tercih ederken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Boyut ve tasarım tercihini kullanım alışkanlıklarınıza göre yapın.
- mAh değeri ne kadar sayıda ve kaç adet mobil cihazı şarj edebileceğiniz konusunda belirleyici bir faktördür.
- Çıkış, yani “A” ile gösterilen “Amper” değeri, cihazın şarj edilme süresini etkiler.
- Tercih edeceğiniz powerbankin sahip olduğu çıkış sayısını kullanım alışkanlıklarınıza göre inceleyin.
- Kısa devre koruması gibi güvenlik özelliklerine sahip olup olmadığını inceleyin.
Son olarak powerbank seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken diğer önemli detaylar ise fiyat ve marka tercihidir. Tercih edeceğiniz powerbankin bütçenize uygun bir fiyata sahip olması ve kaliteli olduğuna güvendiğiniz bir marka tarafından üretilmesi önemlidir.
Powerbank ile Şarj Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Powerbank mAh kapasitesi, mobil cihazları şarj ederken oldukça önemli bir belirleyicidir. Dolayısıyla şarj sürecinde mAh kapasitesine dikkat etmeniz de fayda vardır. Bunun yanı sıra powerbank ile mobil cihazlarınızı şarj ederken dikkat etmeniz gerekenler genel olarak şu şekildedir:
- Powerbank’i ihtiyaçlarınız ve beklentileriniz doğrultusunda doğru seçin.
- Doğru kablo kullanımı ile uygun mobil cihaz için bağlantı girişini belirleyin.
- Güneş ve ısı temasından kaçınarak şarj sürecini yönetin.
- Tercih ettiğiniz powerbankin havayolu taşımacılığı için uygun standartlara sahip olup olmadığını denetleyin.
Üst düzey verimlilikte bir şarj için şarj cihazları da önemlidir. Dolayısıyla tercih edeceğiniz şarj cihazının kalitesine, hızına ve verimliliğine de dikkat etmeniz de fayda vardır.