Işığın Zarif ve Estetik Hâli Abajur Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
Dekorasyon

9 dk okuma

Abajur, bir iç mekân aydınlatmasıdır. Genellikle ışık kaynağını bir miktar örterek loşluk sağlar. Böylece ışığın yumuşak dağılmasına ve gözlerin dinlenmesine yardımcı olur. Bu aydınlatmalar farklı tasarım, materyal, mekanizma ve kullanım özelliklerine sahip olabilirler. Ancak pek çoğu geleneksel şapkalı tasarıma bağlı kalır. Yaşam alanınızın farklı odalarında,  tavan ya da duvar gibi çeşitli yüzeylerde abajur kullanmanız mümkündür.

Geçmişten Günümüze Abajur Nedir?

Abajur, Fransızca kısmak anlamına gelen abattre ile ışık sözcüğünün karşılığı olan jour ifadelerinin birleşiminden oluşmuştur. “Işık kısar” olarak Türkçeye çevrilebilen bu üründen eski kaynaklarda “lamba siperi” şeklinde de bahsedilmiştir. Yani söz konusu ürününün neredeyse tüm fonksiyonunu şapkası sağlar.

İlk abajurlar, 17 ve 18. yüzyılların zenginleri tarafından kullanılmıştır. Rönesansla birlikte sanat alanında kaydedilen ilerleme, estetik ve fonksiyonelliği bir araya getiren tasarımlar ortaya çıkarmıştır. Aydınlatma da bu tasarımlardan nasibini almış ve ilk abajur prototipleri oluşturulmuştur. 19. yüzyılda Sanayi Devrimiyle geliştirilen abajurlar, 20. asırdan sonra elektriğin yaygınlaşması sonucunda modanın radarına girmiştir.

Günümüzde abajur özellikleri; malzeme, tasarım, ışık kaynağı, boyut, esneklik, montaj ve verimlilik gibi farklı kategorilere ayrılır. Kullanım alanına ve amacına göre de ürünün farklı özelliklere sahip olması mümkündür. Ev dekorasyonuna meraklıysanız bu aydınlatmanın farklı çeşitleri hakkında bilgi edinmek size fayda sağlar.

Stilinize ve İhtiyacınıza göre Abajur Çeşitleri Nelerdir?

Birbirinden farklı abajur modelleri arasında stilinize ve ihtiyacınıza uygun ürünü bulabilirsiniz. Öncelikle dekorasyon stilinizi doğru tanımlamalısınız. Dekorasyon tarzları rustik, bohem, modern, country, klasik ve spor gibi kategorilere ayrılır. Bu tarzların bazıları birbirine benzer. Aradaki farkları tespit edebilirseniz stilinize uygun modeli seçebilirsiniz. Zira aydınlatma araçları, fonksiyonel olmanın yanı sıra dekoratiftir ve bir yaşam alanının stilini tamamlayan unsurlar da aksesuarlardır.

Abajur çeşitleri; çalışma veya yemek masası, konsol ya da komodin üstü şeklinde ayrılabilir. Pilli, elektrik ve şarjlı olarak çeşitlendiği de görülür. Elbette içinde kullanılan lamba türü de söz konusu kategorinin çeşitlenmesine yardımcı olur. Size düşen yalnızca ihtiyaç ve beğeni duyduğunuz modeli bulmaktır.

Klasik ve Şık Tasarıma Sahip Farklı Montelenmeye Sahip Abajur Modelleri

Klasik stilin en belirgin özelliği yuvarlak hatlardır. Keskin kenarların kullanılmadığı bu abajur modellerinin şapkaları dilimli veya pilili olabilir. Üzerlerinde kristal boncuklar veya desenler bulunabilir. Ayakları ise çoğunlukla bombelidir. Tek başına bile son derece şık görünen bu modeller, uygun mobilyalarla birleştirildiğinde görsel bir şölen sunar. Klasik modellerin çiftli kullanılması tavsiye edilir.

Eğer ürünü masa üstünde kullanmayacaksanız sabitlemeniz gerekir. Askı monteli ve sarkıt modeller tavana sabitlenir. Bu modelleri şapkalı avize olarak tanımlamak mümkündür. Duvara sabitlenen modelleri ise şapkalı aplik olarak ararsanız rahatlıkla bulursunuz. Eğer yere koymak için ayaklı abajur istiyorsanız şapkalı lambaderlere bakabilirsiniz.

Farklı Malzemelerden Üretilen Dikkat Çekici Abajur Seçenekleri

Yaygın kullanılan abajur malzemelerinin başında kumaş gelir. Kumaş, ışığı yumuşatma konusunda son derece başarılıdır. Renklendirme, desen ekleme ve şekillendirme kolaylığı da bu materyali avantajlı hâle getirir. Klasik model arayışında olanlar kumaşlara göz atabilir.

Ahşap abajur ise rustik tasarımlardan hoşlananlar için doğru tercihtir. Dilerseniz yalnızca ayak kısmı ahşap olan modellere de göz atabilirsiniz. Daha hafif ve bohem tarzı yakın bir görünüm için ise tercihinizi hasır abajurdan yana kullanmanız mümkündür.

En yüksek ışık geçirgenliğine sahip modeller, cam abajurlardır. Elbette opak ve koyu renkli seçenekleri tercih ederek ışık geçirgenliğini azaltmanız ve yalnızca camın zarafetinden yararlanmanız mümkündür. Yalnızca ayakları cam olan çeşitlere de göz atabilirsiniz. Metal, plastik, seramik, mermer ve kristal gibi birçok farklı materyal arasından özgürce seçim yapabilirsiniz.

Çağdaş Dekorasyonun Etkisiyle Dikkat Çeken Abajur Modelleri

Modern abajur modellerinde klasik çizgilerin bir kenara bırakıldığını görebilirsiniz. İkonik şapkaların yerine çoğunlukla tam yuvarlak, elips ve küre gibi şekiller tercih edilir. Ayaklarda ise farklı bir hareketlilik söz konusudur. Ayakların âdeta bir biblo gibi tasarlandığına veya şapka ile birleşince değişik figürler ortaya çıkardığına şahit olabilirsiniz.

Modern stilin en belirgin özelliklerinden biri hafif malzemedir. Metaller, akrilikler ve plastikler, çağdaş stilin aksesuarları arasında sıkça karşınıza çıkar. Bu stilin ikinci unsuru ise fonksiyonelliktir. Döner başlıklı, esnek ve ayarlanabilir seçenekler, çağdaş modeller arasında sayılabilir. Dokunmatik abajurlar da kolay kullanımı ve mekanizmaları dolayısıyla dikkat çeken modern modellerden biridir.

Eski Zamanları Evinize Getiren Rustik Abajur Tasarımları

Rustik stili kafanızda net olarak canlandırmanıza yardımcı olacak ifade, dağ evidir. Hangi abajurun bir dağ evine yakışacağını düşünüyorsanız o model, rustiktir. Bu modeller çoğunlukla hasır, ahşap, seramik veya deniz kabukları gibi farklı doğal malzemelerden yapılır. Ancak bir aksesuarın eski zamanları çağrıştırması için mutlaka rustik olmasına gerek yoktur.

İşlemeli ve çiçek şeklindeki şapkalara sahip retro modellerle de eski zamanları geri getirebilirsiniz. Sade tasarımlardan hoşlanıyorsanız yarım silindir şapkalı çeşitleri tercih edebilirsiniz. Antika abajur meraklıları ise vintage tasarımlara göz atmalıdır. Gerçek bir antika arıyorsanız en az 100 yıl önce üretilmiş ve tek örneği kalmış olmasına dikkat etmeniz önemlidir.

Abajur Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Abajur seçiminde dikkat edilmesi gereken birçok unsur mevcuttur. Doğru abajuru seçerek hem akıllı alışveriş yapmış hem de ihtiyaçlarınızı ve stilinizi tamamlamış olursunuz. O doğru tercihi yapmak için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

  • Kullanım amacı: Genel aydınlatma, vurgu veya okuma gibi farklı amaçlarınız olabilir. Genel aydınlatma için ışık geçirgenliği yüksek modellere bakmalısınız. Gece lambası olarak kullanılabilecek vurgu aydınlatmalarında uzun şapkaları tercih edebilirsiniz. Okuma amaçlı kullanılan modellerin ise ayarlanabilir olması idealdir.
  • Işık kaynağı: Ampuller LED, floresan ve geleneksel gibi çeşitlere ayrılır. Enerji verimliliğine ve ışık gücüne göre hangi ampule uyumlu modellere göz atacağınıza karar verebilirsiniz.
  • Enerji kaynağı: Elektrikli modeller kablolu oldukları için priz yakınına yerleştirilmeleri şarttır. Pilli seçenekleri ise dilediğiniz yere koyabilirsiniz. Ancak sürekli pil değiştirmek istemezseniz şarjlı modellere de bakabilirsiniz.
  • Mekanizma: Çekmeli, düğmeli ve dokunmatik gibi farklı anahtarlar mevcuttur. Size en fonksiyonel görünen mekanizmayı tercih etmeniz mümkündür.

Abajur şapkasının genişliği, saydamlığı ve tasarımı önemli unsurlar arasındadır. Bunların yanı sıra malzeme kalitesi, stil ve fiyat özellikleri de seçiminizi etkiler. Modeller arasında karşılaştırma yaparak aradığınızı bulmanız mümkündür.

Evinizin Dekorunu Yaparken Abajurlar Nasıl Kullanılır?

Evinizin hemen her odasında abajur kullanabilirsiniz. Gölgeli ışığı sayesinde mekâna hoş bir atmosfer kazandıran bu aydınlatma, aynı zamanda estetik bir aksesuardır. Örneğin bu aydınlatma ürününü salonda kullanmak isterseniz sarkıt, ayaklı, duvara monte gibi farklı ve büyük modelleri tercih edebilirsiniz.

Çalışma odaları için masa üstü abajur uygundur. Nispeten küçük ve ayarlanabilir modelleri tercih edebilirsiniz. Elektrikli seçenekleri değerlendirirseniz çalışma esnasında kesintisiz ışığa sahip olabilirsiniz.

Yatak odası abajurları ise çoğunlukla komodin üstünde kullanılır. Özellikle iki komodin kullanıyorsanız aynı modelin eşini de alabilirsiniz. Koridor ve yemek odası gibi farklı alanlarda kullanmak için Turkcell Pasaj’da bulabileceğiniz diğer aydınlatma ürünlerini inceleyebilirsiniz.

scrolltotop svg