Tarihî gerçeklikleri, bu gerçekliklerle uyum sağlayabilecek kurgusal unsurlarla birleştirip aktarma işini, 2007 yılından bu yana kimi zaman harikulade şekilde kimi zamansa klişe biçimde gerçekleştiren Assassin’s Creed serisi, hiç şüphesiz Ubisoft’un en önemli fikrî mülkiyetlerinden biri olmayı sürdürüyor. Tam da bu nedenle şirket, Assassin’s Creed serisine pek de hız kesmeden yeni üyeler kazandırmaya devam ediyor. 2020 yılının son aylarında yayımlanan ve indirilebilir formdaki ek paketleri ve Steam platformunu çıkışından iki sene sonra ziyaret etmesi nedeniyle 2022 yılında da popülaritesini koruyan Assassin’s Creed Valhalla, serinin Origins adlı oyunuyla başlayan aksiyon, rol yapma elementlerini kullanan bir oyun olma özelliğine sahip. Dilerseniz Assassin’s Creed Valhalla inceleme ve değerlendirmesine göz atarak daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
Assassin’s Creed Valhalla’nın Hikâyesi ve Dünyası
Oyuncuları, her yeni oyununda diyar diyar dolaştırmaktan çekinmeyen ve Haşhaşi suikastçılarının kendilerine mesken edindikleri Masyaf Kalesi’nde başlayan macerasını; Rönesans Dönemi İtalya’sından 14. yüzyıl İstanbul’una kadar genişleten Assassin’s Creed, son iki oyunundaki antik dönem coğrafyalarını Valhalla’da rafa kaldırıyor. Antik Mısır ve Antik Yunan’dan sonra sizleri 873 yılına davet eden ve kendine coğrafya olarak karanlık çağ İngiltere’sini seçen Assassin’s Creed Valhalla konusu ile yine dikkat çekiyor.
Assassin’s Creed Valhalla Hikâyesi
Oyuncu olarak gözlerinizi, Raven Klanı içinde dolaşıp duran küçük Eivor olarak açacağınız Assassin’s Creed Valhalla yorumlar ve diğer değerlendirmelerde bahsedildiği gibi karakterinizi erkek ya da kadın olarak seçebileceğiniz AC oyunlarından biri. Bu seçim, oyunun gidişatını doğrudan doğruya değiştirmese de diyalogların, erkekler arasında geçen konuşmalara uygun şekilde dizayn edilmiş olması, karakterinizi kadın olarak seçtiğinizde, konuşmaları biraz yadırgatıcı bulmanıza neden olabilir. Oyunun henüz başlarında son derece kötü olaylara şahit olan küçük Eivor, yetişkin çağına geldiğinde özgürlüğünü elde etmek için elinden geleni yapan ve bunu yaparken Kuzey mitolojisi ile ilintili bazı vizyonlar görmeye başlar. Çok geçmeden suikastçılarla tanışan ve kendisi de suikastçı ekibine dâhil olan Eivor, kadim düşmanını alt etmek üzere çalışmalarına başlar ancak işler, pek de hedeflediği şekilde gitmez.
Oyunun hikâyesi, hiç beklenmedik bir anda genişlemeye başladığı için Assassin’s Creed Valhalla’nın çok katmanlı bir anlatıma sahip olduğunu söylemek mümkün. Senaryo gereği biraz da mecburi yolculuklar, ne denli büyük bir maceraya atılacağınızın da göstergesi oluyor. Bunun yanında gerçekleştireceğiniz akınlar, kuracağınız ittifaklar ve daha nice ayrıntı, oyunun hikâye çeperlerini genişlettikçe genişletiyor.
Assassin’s Creed Valhalla Nasıl Oynanır?
Dijital oyun dağıtım platformları; Steam, Epic Games Store veya Ubisoft Connect aracılığıyla satın alarak oynayabileceğiniz Assassin’s Creed Valhalla, serinin önceki oyunlarında olduğu gibi açık dünya temellerine dayanan, aksiyon ve rol yapma türünde bir oyun. Yapımdan maksimum keyfi almak için oyunun ana görevlerinin yanı sıra yan görevlerini de tamamlamanız yerinde olur. Ayrıca Eivor’u geliştirmek için çetin mücadelelere de girmeniz şart. Ancak karşılaşacağınız düşmanların seviyelerinin kendi seviyenizden yüksek olması durumunda kazanan karşı taraf olabilir.
Assassin’s Creed Valhalla’nın Oynanışı
Geniş oyun haritasını keşfetmek için dağların tepesine çıkıp geleneksel harita öğrenme sisteminden yararlanmanız gerekiyor. Harita içinde seyahat konusunda da alternatifleriniz mevcut. Dilerseniz yaya olarak gezebileceğiniz haritayı atınızla da dolaşmanız mümkün oluyor. Viking akınları esnasında kale kuşatması gibi oynanışı büyük ölçüde değiştiren unsurların tadını çıkarmak içinse yetenek ağacını, ihtiyaçlarınız çerçevesinde şekillendirmeniz önemli. Üç farklı oynanış stiline göre yapılandırabileceğiniz yetenek ağacını; yakın dövüş, suikastçı ve uzak dövüş ağırlıklı olacak biçimde değiştirebilirsiniz.
Assassin’s Creed Valhalla Karakterleri
Hem açık dünya aksiyon rol yapma oyunlarına ilgi duyan hem de tarihî olaylara meraklı olan oyuncuların favori oyunlarından birine dönüşen Assassin’s Creed Valhalla, aralarında kötülerin de yer aldığı pek çok karaktere ev sahipliği yapıyor. Oyunda fiziksel olarak bulunmasa da kendisi adına yapılan dikili taşlarla anılan ve Eivor’un da bulmacalarıyla uğraşma şerefine nail olduğu Clonfertli Aziz Brendan, oyundaki önemli karakterlerden biridir. III. Karl olarak da bilinen Şişman Karl, şüphesiz oyunun en akılda kalıcı ve dayanıklı düşmanlar arasındadır. Paris Kuşatması bölümünün baş düşmanı konumundaki Şişman Karl, oyuna gerçekçi şekilde aktarılmıştır. Konu Şişman Karl’a gelmişken onun, sürekli küçük gördüğü eşi Aziz Richardis’ten söz etmemek olmaz. Yaşamı boyunca eşinin türlü aşağılamalarına maruz kalan ancak nihayetinde halk tarafından omuzlar üstünde taşınan, aziz ilan edilen Richardis, çektiği çilelerin olumlu karşılığını belki de bu şekilde almış oldu. Kimilerine göre ölümüne müdafaa ettiği Paris’te veba nedeniyle hayatını kaybeden kimilerine göreyse başka şekilde ölen Parisli Gozlin (Joscelin), oyunun en önemli tarihî karakterlerinden biri.
Hayatı boyunca üç kralı öldürmesi nedeniyle kendisine “Kral Katili” lakabı takılan Kemiksiz Ivarr, oyunda karşılaşacağınız bir diğer kayda değer karakter. Spoiler vermemek adına kendisiyle ilgili çok fazla bilgi paylaşamayacağımız Kemiksiz Ivarr, ünlü metal müzik grubu Amon Amarth’ın 2022 çıkışlı albümüne adını veren “The Great Heathen Army-Büyük Kâfir Ordusu/Büyük Viking Ordusu”nun kurucusu ve üyelerinden biridir. İlk Viking kralı olma unvanına sahip ve Ivarr’ın kardeşi konumundaki Halfdan Ragnarsson da oyunda görebileceğiniz, tarihî figürlerdendir. Büyük Kâfir Ordusu’nun komutanlığını yapan ve İngiltere’nin kuzeyini fethetmesi sayesinde “Kuzeyin Fatihi” şeklinde anılan Halfdan Ragnarsson, oyunda kendine ziyadesiyle yer buluyor.
Assassin’s Creed Valhalla Sistem Gereksinimleri
İlk yayımlandığı dönemde PC sürümü performans bakımından biraz sorunlu olan Assassin’s Creed Valhalla, aradan geçen zaman içinde çok sayıda yama alarak sorunlarından arındırıldı. Assassin’s Creed Valhalla PC gereksinimleri, her ne kadar 2020 yılının güncel donanımları baz alınarak hazırlanmış yapım, etkileyici görselleri ve geniş dünyası sayesinde bugünün bilgisayarlarını da yer yer zorlayabiliyor. Bu nedenle oyunun resmî sistem gereksinimlerine mutlaka göz atmak gerekiyor.
Minimum Sistem Gereksinimleri
İşletim Sistemi: Windows 10 (64-bit)
İşlemci: Intel Core i5-4460 ya da AMD Ryzen 3 1200
Bellek: 8 GB
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 960 ya da AMD Radeon R9 380
Depolama: 160 GB
Önerilen Sistem Gereksinimleri
İşletim Sistemi: Windows 10 (64-bit)
İşlemci: Intel Core i7-4790 ya da AMD Ryzen 5 1600
Bellek: 8 GB
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce 960 ya da AMD Radeon R9 390
Depolama: 160 GB