Bebeklerde Pişik ve Pişik Önleme Yöntemleri
Aile

9 dk okuma

Bebeklerde pişik, hemen her ebeveynin sıklıkla karşılaştığı bir durumdur. Özellikle bebek tuvaleti kullanmayan çocuklarda sıklıkla görünür. Hassas bir cilde sahip olan bebeklerde pişiği önlemek için yapılması gerekenler oldukça basittir. Pişiği önlemek için yapmanız gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Düzenli Bez Değişimi: Eğer bebeklerde popo pişiği varsa bunun en büyük nedeni uzun süre aynı bez kullanımı olabilir. Düzenli olarak kirlenmemiş olsa bile bezlerin değişmesi gerekir.
  • Hassas Temizlik: Pişik olan bölgeyi daha nazik temizlemeniz gerekir. Bunun için parfümsüz ve alkolsüz ıslak mendilleri seçebilirsiniz. Aynı zamanda kullanmayı düşündüğünüz bebek bakım ve sağlık ürünün pamuklu bir yapıda olmasında da dikkat etmeniz gerekir.
  • Hava Alan Cilt: Bebeklerde pişik oluşumunu etkileyen bir diğer faktörse ciltlerinin yeteri kadar hava almamasıdır. Bundan dolayı pişik olan bölgenin düzenli olarak havalandırılması gerekir.
  • Doğal Ürünler: Temizlik ürünlerinin kullanımı ve ek gıdalarının tüketiminde doğal ürünlerinin tercih edilmelidir. Kimyasal içermeyen yiyecek ve temizlik ürünlerinin kullanımı, bebeklerinin ciltlerinde meydana gelen bozulmayı zamanla azaltır.
  • Kıyafet ve Bez Seçimi: %100 pamuklu giysiler tercih ederek veya nefes alabilir malzemeden yapılan bez seçimi de bebeklerde pişik önleme yöntemleri arasında yer alır.

Bu noktalara dikkat ederek bebeklerde pişik oluşumunu en aza indirebilirsiniz. Tüm bu yöntemleri denemenize rağmen hâlâ pişik ile mücadele ediyorsanız bebeğinizi bir uzmana götürmeniz daha iyi olabilir.

Pişik Nedir?

Pişik, genellikle bez değişimleri sırasında fark edilen nemin uzun süre cilde temas etmesi sonucu ortaya çıkan bir cilt sorunudur. Bebeklerin hassas cildi, bu duruma özellikle duyarlıdır. Bebeklerde pişiğin temelinde, ciltteki sürtünme, nem ve tahriş bulunur. Bebek bezi kullanımının yaygın olduğu dönemlerde, bu sorunla karşılaşmak oldukça doğal bir durumdur. Bilimsel olarak pişik; derinin sağlıklı ve esnek yapısının bozulmasıyla oluşan döküntü ve kızarıklığa verilen isimdir. Bebeklerde geçmeyen pişik, ciddi bir deri rahatsızlığının da habercisi olabilir.

Bebeklerde Pişik Neden Olur?

Bebeklerde pişik oluşumuna birçok faktör etki edebilir. Bebeklerin cildi, yetişkinlere göre daha ince ve hassas olduğundan, dış etkenlere daha fazla tepki gösterir. Genel olarak bebeklerde pişik nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Uzun Süre Islak Kalan Bezler: Bebek bezi değiştirilmemiş ve ıslak bırakılmışsa, ciltte tahrişe neden olabilir.
  • Hassas Cilt Yapısı: Her bebek farklıdır ve bazıları diğerlerine göre daha hassas bir cilde sahip olabilir. Bu yüzden her bebeğe aynı bakım ürünleri ve kıyafetler kullanılmaz.
  • Yanlış Temizlik Ürünleri: Bebek bezi değişiminde kullanılan temizlik ürünleri, bebeğin cildine uygun olmayan kimyasallar içerebilir. Miniklerin kıyafetlerini temizlemek için kullandığınız deterjanlardaki kimyasalar da bebeklerde; boyun altı, kulak arkası ve boyunda pişik oluşumuna neden olabilir.
  • Alerjik Reaksiyonlar: Bebekler, çeşitli yiyeceklere ve çevresel faktörlere karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Bu yüzden doktorunuzdan bebeğinizin herhangi bir yiyecek veya çevresel faktöre alerjisi olup olmadığını da sorabilirsiniz.

Yukarıdaki maddeler, bebeklerdeki pişik oluşumunun genel nedenlerdir. Eğer bebeğinizde bu durumlara dikkat etmenize rağmen hâlâ pişik oluşuyorsa bir uzmandan yardım almanız gerekebilir.

Pişik Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde pişik belirtileri, genellikle kızarıklık, kabarıklık, ciltte sıcaklık artışı, huzursuzluk ve ağlama gibi davranış değişiklikleriyle kendini gösterir. Bu belirtileri doğru bir şekilde tanımak, erken müdahale edebilmeniz için önemlidir. Pişik belirtilerini gözlemleyerek, bebeğinizin cildindeki sorunları hızlı bir şekilde tespit edebilir ve tedaviye başlayabilirsiniz. Her pişik için aynı tedavi uygulanmaması gerekir. Bunun en büyük nedeni her cilt bozulmasının aynı sebepten oluşmamasıdır. Bu yüzden bebeklerde geçmeyen pişik nedenlerinin neler olduğu doğru anlaşılmalıdır.

Pişik Türleri Nelerdir?

Bebeklerde pişik çeşitleri farklı bölgelerde ve tiplerde oluşabilir. Her pişik kırmızı görünmeyeceği gibi sadece sivilcelerden de oluşabilir. Genel olarak pişik türleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Boyunda Pişik: Bebeklerin kullandığı giysilerin alerjen içeren deterjanlarla yıkanmasından dolayı olabilir. Aynı zamanda bebekleri temizlemek için kullandığınız şampuan, sabun veya ıslak mendillerdeki kimyasallar da boyun pişiğine sebebiyet verebilir.
  • Sivilceli Pişik: Ciltteki tahrişin daha derin tabakalara etkilemesi sonucu bebeklerde sivilceli pişik görünebilir. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda doktorunuza danışarak bir nemlendirici krem kullanabilirsiniz.
  • Popo Pişiği: Bez bölgesinde sıkça karşılaşılan pişik türlerinden biridir. Düzenli olarak bezin değişmemesinden veya alt açma örtülerinin doğru temizlenmemesinden kaynaklanır.
  • Kulak Arkası Pişik: Bebeklerin kulak arkasında, genellikle nemin biriktiği yerde görülebilen pişik türüdür. Bebeklerin yatarken kullandığı yastıkların hava geçirmeyen kumaştan olması bu pişik türünün oluşumuna neden olabilir.

Her bir türün belirgin özelliklerini anlamak, etkili bir tedavi ve önleme stratejisi geliştirmenize yardımcı olur. Temizlik için kullanmak istediğiniz deterjanların; alkol, parfüm ve alerjen içermeyen bebeklere özel olanları tercih edebilirsiniz. Böylelikle çevresel faktörlere bağlı pişik oluşumunu engelleyebilirsiniz. Pişiğin oluştuğu bölgeleri daha nazik dokunuşlarla ve doğal ürünlerle temizlerseniz de kısa süre sonra azaldığını gözlemleyebilirsiniz.

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?

Bebeklerde pişik oluşmuşsa doğru tedavi yöntemleri kullanmak ve sonrası için gerekli önemleri almak oldukça önemlidir. Bunun için yapmanız gereken ilk şey pişiğin neden olduğunu anlamaktır. Pişiğin oluşumu birçok faktöre bağlı olduğu için genellikle tek bir sebepten kaynaklanmaz. Bazen basit bir nedenden kaynaklanabileceği ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Uzun bir süredir kız veya erkek bebeklerde pişikle mücadele ediyorsanız bir doktora danışabilirsiniz. Genel olarak bebeklerde pişiğin geçmesi yapmanız gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeğinizin Altını Düzenli Aralıklarla Değiştirmek: Islak bezin ciltle temasını en aza indirerek pişiğin iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Bebeklerde pişik, genellikle nemin uzun süre cilde temas etmesiyle ortaya çıkar. Bu nedenle düzenli bez değişimi, cildin kurumasına ve rahatlamasına yardımcı olabilir.
  • Krem veya Doğal Yağların Kullanımı: Pişik kremleri veya doğal yağlar gibi cilt bakım ürünleri kullanmak, pişiğin hafiflemesine ve cildin iyileşmesine katkı sağlayabilir. Özellikle çinko oksit içeren kremler, pişiklerin iyileşmesine önemli ölçüde yardımcı olabilir. Çinko oksit, cildin üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturarak dış etkenlere karşı dayanıklılığı artırır ve cildin doğal iyileşme sürecini destekler. Aynı zamanda bu kremler, pişik bölgesindeki ıslaklığı emerek cildin kurumasına katkıda bulunabilir.
  • Kıyafet Seçimi: Bebeklerde pişik tedavisinde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli faktör de bebeğin giyimine özen göstermektir. Pamuklu ve nefes alabilir kumaşlardan yapılmış giysiler, hava dolaşımını sağlar ve cildin rahatlamasına yardımcı olur.

Bebeğinizde pişik oluştuğunda doğru tedavi yönetemini seçmek oldukça önemlidir. Düzenli olarak özel cilt bakım ürünlerini kullanmak, bebeğinizin cildini korumak ve pişiklerin daha hızlı iyileşmesine katkı sağlayabilir.

Bebeklerde Pişikten Korunma Yolları Nelerdir?

Bebeklerde pişikten korunmak istiyorsanız cildinde meydana gelen bu bozulmanın ana nedenini öğrenmeniz gerekir. Eğer nedeni bir alerjiyse bebeklerde pişik yapan yiyeceklerin neler olduğunu araştırmanız veya doktoranıza danışmanız gerekir. Bir diğer korunma yöntemiyse kullanılan tüm bebek ürünlerinin doğal malzemelerden oluşmasına dikkat etmektir. İçeriğinde parfüm, paramen veya alkol içermeyen ürünleri tercih etmek pişikle mücadelenizi destekler. Son olarak yapmanız gerekenler ise bebeklerin cildine hasas davranmak ve düzenli olarak pişik görünen bölgenin hava almasını sağlamaktır. Böylelikle bakteri oluşumunu en aza indirebilirsiniz.

scrolltotop svg