Candida diyeti, vücutta oldukça önemli bir fonksiyonu yerine getiren “Candida” ismindeki mantarın dengelenmesine yönelik bir diyettir. Candida adı verilen mantar, vücutta temel olarak sindirim ve emilimi sağlamakla görevlidir. Bununla birlikte bu mantarın kontrolsüz bir şekilde artması ise yaşam kalitesini etkileyen ciddi sorunları da beraberinde getirir. Candida mantarının etkisi ise daha çok enfeksiyon oluşumu üzerinedir. Vücudunuzda candida mantarının artması, olası enfeksiyon risklerini de önemli ölçüde artırır. Candida diyeti de tam olarak bu mantarın neden olabileceği olumsuzlukları ve sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak ya da azaltmak amacıyla oluşturulmuştur. Bu diyet, vücudunuzun daha dengeli bir yapıya sahip olmasını amaçlar. Dolayısıyla daha çok zayıflamak amacıyla uygulanan diyetlerden farklı olarak kandida diyeti, vücut dengesinin düzenlenmesi açısından oldukça etkilidir.
Candida Diyetinin Amacı Nedir?
Anti Candida diyeti, vücutta doğal olarak yer alan candida isminde bağırsak mantarının dengelenmesi amacıyla uygulanan bir diyettir. Dolayısıyla bu diyetin en temel amacı zayıflamak değildir. Aksine vücudun dengelenmesini hedefler. Candida ismindeki mantar, vücutta bağışıklık sisteminin zarar görmesiyle birlikte etkisini artırır.
Candida mantarının vücutta olması gerekenden fazlasıyla birikmesi, beraberinde “Kandidiyaz” olarak adlandırılan bir sağlık sorununu da beraberinde getirir. Kandidizya, temel olarak; ağız, boğaz, yemek borusu ve vajina gibi vücut bölgelerinde bazı komplikasyonlara neden olur. Ağzın iç bölümünde beyazlama, boğaz iltihaplanması, ağız kuruluğu ve idrar yaparken ortaya çıkan ağrılar gibi belirtiler kandidizya nedeniyle gözlemlenebilir.
Bağışıklık sisteminin zedelenmesi candida mantarı için oldukça uygun bir zemindir. Bağışıklığın düştüğü dönemlerde bu mantar hızla çoğalarak, vücutta normalde olması gereken seviyenin üzerine çıkar. Candida mantarı, kontrol altına alınamaması halinde dokulara kadar uzanarak enfeksiyona neden olur. Başta kilo problemi olmak üzere candida mantarının vücutta artması, beraberinde birçok problemi de getirir.
Candida Mantarı ve Sağlık Sorunları Arasındaki İlişki Nasıldır?
Candida mantarının vücutta düzensiz olarak artması, birçok sağlık sorununa neden olabilir. Bu mantarın vücut üzerindeki etkisini temel olarak bağırsak üzerinde etki gösteren bir mikroorganizmadır. Bağırsaklarda genel anlamda sistemin sağlıklı bir şekilde çalışması için birçok farklı mikroorganizma görev alır.
Bunlar arasında en önemlileri bakterilerdir. Bakteriler, başta liflerin metabolize edilmesi üzere birçok önemli noktada görev alır. Çoğunlukla kısıtlı düzeyde olmakla birlikte bu görevi mantarlar da üstlenebilir. Candida mantarı da tam olarak vücutta buna benzer bir görevi üstlenir. Bu mantarın görevi, bağırsaktaki sindirim ve emilim süreçlerini destelemektir.
Bununla birlikte candida mantarının vücutta üretilme miktarı, son derece önemlidir. Üretimin normal şartlarda devam etmesi halinde, bu durum vücut için oldukça faydalıdır. Fakat candida mantarının kontrol edilemez bir şekilde artması ise ciddi problemleri beraberinde getirebilir. Candida mantarının vücutta kontrol edilemez şekilde artması;
- Hormonal bozukluklar,
- Kronik olarak süregelen yorgunluk hali,
- Genital bölgede idrar esnasında ağrı ve kaşıntılar,
- Ağız içerisinde pamukçuk oluşumu,
- Sinüzit nedeniyle ortaya çıkan enfeksiyonlar
gibi birçok sağlık sorununa neden olabilir. Candida diyeti, tam olarak candida mantarının neden olabileceği bu durumları kontrol altına almak amacıyla geliştirilmiş özel bir perhiz programıdır.
Kimler Candida Diyetini Uygulayabilir?
Candida diyeti, çoğunlukla dengesiz beslenen ve asitli ya da şekerli besinleri tüketme eğilimi gösterenler için uygundur. Bununla birlikte candida mantarı oluşumu nedeniyle bazı komplikasyonlar yaşayanlara da bu diyet programı önerilir. Candida mantarının vücutta önlenemez ölçüde artmasının nedenleri üzerine yapılan çalışmalar asitli ve şekerli besinlerin tüketimi ile bu mantarın artış gösterdiğini ortaya koymuştur.
Dolayısıyla özellikle yoğun olarak asitli ve şekerli besin tüketenler için candida diyeti, oldukça etkili bir vücudun dengesini sağlama programıdır. Bunun dışında vajina enfeksiyonu ve egzama gibi sorunların giderilmesinde de candida diyeti etkili bir çözüm önerisidir. Vajinal candida diyeti, vajinada ortaya çıkan idrar esnasındaki ağrı ve sızı gibi durumları giderebildiği gibi aynı zamanda kaşıntıları da önemli ölçüde azaltır.
Hangi Yiyecekler Candida Diyeti için Uygundur?
Candida diyeti, bazı yiyeceklerde uzak durmanızı gerektiren özel bir program içerir. Candida diyeti yemek listesi içerisinde; glutenli yiyecekler, sağlıksız yağlar, nişasta içeren sebzeler, şeker seviyesi yüksek meyveler bulunmaz. Diyet programı boyunca en önemli besin kaynağı ise sarımsaktır. Alisin adı verilen antioksidan bir etkeni fazlasıyla içeren sarımsak, bağışıklık sistemi üzerinde oldukça olumlu etkiler gösterir.
Candida diyeti baklagiller açısından da sınırlı besinleri tüketmeyi içeren bir programdır. Özellikle nişasta yoğunluğu bulunan baklagillerden bu diyet programı boyunca uzak durmakta fayda vardır. Candida diyeti uygulama sürecinde tüketilmesi önerilen yiyecekler şu şekildedir:
- Marul, ıspanak, lahana, enginar, salatalık ve kabak gibi nişasta içermeyen sebzeler.
- Yoğurt, kefir ve tereyağı.
- Ceviz, zeytinyağı, badem ve fındık yağı.
- Kekik, karabiber, tarçın, fesleğen, dereotu gibi baharatlar.
- Tavuk eti ve kırmızı et.
- Somon, sardalya, hamsi.
Tüm bu besin kaynakları candida mantarının vücudunuzda yüksek düzeyde çoğalmasını önlemek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla uygulayacağınız diyet programında tüketmeniz önerilen besinlerdir. Candida diyeti egzama gibi sorunların giderilmesinde diyet programına uymak, olumlu sonuç almak açısından son derece önemlidir.
Candida Diyetini Uygularken Kaçınılması Gereken Besinler Nelerdir?
Candida diyetinde belli başlı yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Diğer birçok perhiz programında olduğu gibi candida diyeti yasaklar içeren bir programdır. Özellikle salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir. Ayçiçek yağı ve margarin gibi yağlar da yine bu program kapsamında mutlaka yemeklerde yer vermemeniz gereken yağ gruplarıdır.
Ayrıca candida diyeti, şeker içeren besinlerden uzak durmayı da gerektirir. Dolayısıyla şeker kamışı, mısır şurubu ya da pekmez gibi şeker içeren besinler diyet programı boyunca mutlaka tüketilmemelidir. Candida diyeti kahvaltı programı da dahil olmak üzere diyet programı boyunca kaçınılması gereken yiyecekler şu şekildedir:
- Kahve, enerji içeceği, alkollü içkiler, meyve suyu, kafeinli çaylar.
- Üzüm, muz ve hurma gibi meyveler.
- Çavdar, arpa ve buğday.
- Sosis, sucuk, salam gibi işlenmiş et ürünleri.
- Mayonez, ketçap, soya sosu, beyaz sirke gibi soslar.
- Süt, krema ve peynir.
- Kaju, ceviz, antep fıstığı ve yer fıstığı.
Candida diyeti boyunca bu besin kaynaklarından uzak durmanız ve özellikle şeker içeren besinleri tüketmemeniz gerekir. Ayrıca candida diyeti ekmek gibi gluten içeren besinlerden uzak durmanızı da önerir.
Candida Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Candida diyetinin faydaları arasında en önemlisi bağışıklık sisteminin düzenlenmesidir. Ayrıca candida mantarı nedeniyle ortaya çıkan sağlık sorunları ve çeşitli komplikasyonların giderilmesi açısından da bu perhiz programı oldukça önemli faydalar sağlar. Tüm bunlara ek olarak bağırsakların düzenlenmesi açısından da candida diyeti büyük bir etkiye sahiptir. Keza candida mantarı, çok büyük oranda bağırsaklar üzerinde etki gösterir.
Bağırsak sağlığı ise tüm vücut sistemi üzerinde hayati düzeyde öneme sahiptir. Bağırsağın sağlıklı olarak çalışması, tüm metabolizmanın ve bağışıklık sisteminin düzenli olarak işlemesini sağlar. Candida diyeti ile birlikte şekerli gıdaların daha az tüketilmesi ya da tamamen tüketilmemesi ise dolaylı yollardan vücudunuzda önemli faydalar sağlayacaktır. Şekerli gıdaların tüketilmemesine bağlı olarak kendinizi daha dinç, sağlıklı, canlı ve hareketli hissedebilirsiniz. Aynı zamanda candida diyeti, psikolojik açıdan da kendiniz iyi hissetmenizi sağlayacaktır.