İster üniversitede öğrenci ister çalışan isterseniz kursa giden birisi olun, öğrenim sürecini kolaylaştırmak için önemli notlar almak her gün yaptığınız en önemli işlerden biridir. Not tutmak, çoğu zaman önemli noktaları kayıt altına almak veya her şeyi kelimesi kelimesine bir yere yazmak gibi algılanabilir. Ancak not alma teknikleri hakkında bilgi sahibi olduğunuzda işlerinizi çok daha pratik bir şekilde halledebilir ve aldığınız notlardan daha verimli şekilde yararlanabilirsiniz. Böylece iş hayatınızda veya derslerinizde daha başarılı olma şansınız artar.
Eğer not alma becerinizin olmadığını düşünüyorsanız ya da bu konuda bilgi sahibi değilseniz endişelenmeyin! Etkili not alma teknikleri konusunu inceleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Peki, not alma şekilleri neler? Gelin not alma konusunda merak edilen tüm detaylara hep birlikte bakalım.
En İyi Not Nasıl Tutulur?
Geçmişten günümüze dek not alma konusunda çeşitli yöntemler ve stratejiler uygulanmıştır. Bunlardan bazıları daha resmi yöntemler iken bazıları ise başarılı not tutma tekniklerini kavramış olan kişilerin stratejilerinden oluşur. Ancak not alma tekniklerini incelemeden önce zihninizi hazırlamak ve odaklanma yeteneğinizi düşürecek şeylerden uzak durmak son derece önemli. Beslenme de bu noktalardan biri. Önemli toplantılar veya dersler öncesinde yüksek tuz veya şeker oranına sahip gıdalar tüketmek odaklanma ve dikkat toplama sorunları yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle not tutma işlemi öncesinde bu besinlerden uzak durabilirsiniz.
Bunların yanında etkili ders tutma notu teknikleri geliştirmek için sınıfta iyi bir dinleyici olmak, dikkatinizi dağıtacak tüm detaylardan uzak olmak, arkadaşlarınız yerine öğretmeni veya konuşma yapan kişiyi dinlemek iyi notlar tutabilmeniz konusunda size yardımcı olacak detaylardır. Odağınızı ve dikkatinizi sadece dinlemeye verdiğinizde en iyi notları tutabilirsiniz.
Etkili Not Alma Teknikleri Nelerdir?
Kariyer hayatınızda, okulda veya kursta başarılı olmak için etkili not alma tekniklerini bilmek size avantaj sağlar. Böylece başkalarından not istemek zorunda kalmaz ve kendi aldığınız notlarla çok daha rahat bir şekilde amacınıza ulaşabilirsiniz. İşte en verimli not tutma teknikleri:
Anahat Yöntemi
Anahat yöntemi not almanın en kolay tekniklerinden biridir. Bu yöntem hemen herkes tarafından kolayca kavranarak kullanılabilir. Bu yöntemde amaç, belirli bir dersteki/toplantıdaki dört ya da beş kilit noktayı belirlemek. Bu kilit noktaların altına, o konuda tartışılan fikirlere dayalı olarak daha derinlemesine alt notlar yazılır. Yani dersin veya toplantının bir taslağını çıkarmış olursunuz. Anahat yöntemini, notlarınızı detaylı bir biçimde gözden geçirmek istediğinizde ve konular arası bağlantıları görmek için kullanmanız mümkün.
Cornell Yöntemi
1950'li yıllarda Cornell Üniversitesi öğrencilerinin not alma becerilerini geliştirmek için kullanılan Cornell yöntemi, not alma teknikleri arasında en yaygın olanlardan biri. Aslında söz konusu yöntem, anahat yöntemi ile pek çok benzerlik taşır. Bu yöntemde de tıpkı anahat yönteminde olduğu gibi kilit noktaları kullanırsınız ancak Cornell yönteminde biraz daha derinlere inilir. Öncelikle not aldığınız sayfayı aşağıdaki gibi dört kısma ayırın:
- Üstte başlık adı verilen dar bir sütun
- Sayfanın solunda anahtar kelimeler için dikey bir sütun
- Sayfanın sağında gerçek notlarınız için daha geniş bir sütun
- Altta oluşturacağınız bir özet alanı
Sayfayı bu şekilde organize ettikten sonra üst başlık alanında; dersin, toplantının adı ve tarihi gibi bilgiler yazılabilir. Sayfanın sağındaki not alanına detaylı açıklamalar yazılır ve anahtar kelime alanında ise bu notlarla alakalı anahtar kelimeler çıkarılır. Özet bölümü, kağıda yazdığınız tüm bilgileri net şekilde bir veya iki cümleyle özetleyen bir kısımdır. Cornell metodunu bu kadar popüler yapan bu yöntemin; kaydetme, kısaltma, tekrarlama, yansıtma, gözden geçirme ve örnekleme gibi 6 süreçten oluşmasıdır. Bu 6 süreç sayesinde notlar çok daha akılda kalıcı olur.
Zihin Haritalama Yöntemi
Zihin haritalama yöntemi özellikle birbiriyle bağlantılı konular ya da karmaşık ve soyut fikirler için işe yarayan bir yöntemdir. Kimya, tarih ve felsefe gibi derslerde bu yöntem sıklıkla kullanılır. Zihin haritalama yöntemi, her konunun birbiriyle nasıl ilişkili olduğuna dair görsel bir yardımcı olma özelliği taşır. Ayrıca belirli fikirler veya konular hakkında ayrıntılar elde etmeyi sağlar. Bu metot, grafiksel olduğundan beyni çok daha zengin bir biçimde kullanmaya imkan tanır.
Bu metot için boş bir kağıt ve renkli kalemler aracılığıyla ilgili konuyu kağıdın merkezine konumlandırın. Bu konunun etrafına renkli kalemlerle dallar çizerek konu ile alakalı temaları belirleyin. Bu fikirlerin her biri, ana konu ve sonraki düşünce ile bağlantılı bir şekilde ilerlemeli. Mind map olarak da bilinen söz konusu metot, kişisel planlamaların yanında haftalık ve aylık çizelgeler oluşturmak için de tercih edilebilir.
Akış Notları Yöntemi
Akış notları bir fikri yazıya dökmek yerine kendinize bir öğrenci gibi davranmaktır. Söz konusu metotta konuları alıp ardından genel bir fikir oluşturmak için oklar çizmeli, bunları grafiklerle süslemelisiniz. Akış yöntemi aktif bir biçimde öğrenme sürecini geliştirmek isteyen öğrenciler ve notlarını hızlıca incelemek isteyen çalışanlar için etkili metotlardan biridir. Ayrıca akış notları yöntemi konu içinde çeşitli bağlantılar kurulmasını da destekler.
Cümle Yöntemi
Cümle yöntemi de etkili not alma tekniklerinden biri olarak bilinir. Söz konusu metotta derste veya toplantıda dile getirilen her şey not alınır. Bu yöntem akış notlarının daha kısa bir modeli olarak da düşünülebilir. Cümle yönteminde sözleri kelimelere çevirerek notlar aldığınızda ana noktaları daha kolay kavrayabilir, notlarınızı hemen gözden geçirme ve anlama şansına sahip olabilirsiniz. Cümle tekniğinin dezavantajı ise bazen söylenen her şeye yetişememektir. Bazen konu ile ilgili önemli noktaları ve fikirleri kaçırabilirsiniz. Ancak yine de basit notlar için bu yöntemden rahatlıkla yararlanabilirsiniz.
Grafik Yöntemi
Grafik metodu, bir sayfayı üç sütuna bölme tekniğini kullanır. Bu, tıpkı zihin haritalama yönteminde olduğu gibi konular arasındaki ilişkileri birbiri ile eşleştirmenize imkan tanır.
Bu yöntem en çok çeşitli konularda önemli bilgilerin altını çizmek ve tuttuğunuz notları kolayca gözden geçirmek isteyenler için ideal bir metottur.
Slayt Yöntemi
Slayt metodu, özellikle uzun notlar almak istemeyen kişiler için harika bir yoldur. Slayt yöntemi sıklıkla eğitmenler tarafından derslerde tercih edilir. Söz konusu yöntem not alma telaşını ortadan kaldırması ile öne çıkar. Bu metotta slaytların çıktısını alarak üzerlerine notlar yazabilir ve slayt üzerindeki notları geliştirerek daha etkili bir öğrenme süreci yaşayabilirsiniz.
Bilgisayara Not Almak mı Deftere Not Almak mı Daha İyidir?
Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte artık not alma alışkanlıklarımız da değişti. Bilgisayar ve tabletler not almanın yeni araçları haline geldi. Dijital ortamda not tutmanın avantajları arasında notları düzenleme, yeni notlar ekleme, anahtar sözcük araması yapma ve notları başkalarıyla daha kolay paylaşabilme gibi noktalar bulunur. Deftere alınan notlar ise defterde klavye kullanımından çok daha hızlı hareket edilebilmesi, dijitale oranla daha sağlıklı bir çalışma fırsatı sunması ve notları daha fazla hatırlama imkanı tanıması ile öne çıkar. Uzmanlara göre deftere not almak dijitale kıyasla öğrenim süreci açısından daha etkili olsa da bu konuda son karar sizin! Kişisel olarak hangi yöntemde daha konforlu hissediyorsanız o yönteme sadık kalmak uzun vadede size daha verimli sonuçlar sağlar.
Siz de yukarıdaki not alma tekniklerini inceleyerek bunları yaşamınıza adapte edebilir ve iş/öğrenim hayatınızda daha başarılı ilerleme şansı yakalayabilirsiniz. Not tutarken dijital araçlardan yararlanmayı düşünüyorsanız Turkcell Pasaj üzerinden yeni nesil bilgisayar ve tablet modellerine göz atarak en beğendiğiniz ürünü cazip fırsatlar eşliğinde satın alabilirsiniz.