Nesnelerin İnterneti Nedir? Hayatımıza Etkileri Nelerdir?
Slider

11 dk okuma

Nesnelerin interneti (IoT), günümüzde ortaya çıkan en heyecan verici teknolojilerdendir. Gündelik yaşamda kullanılan elektronik cihazların birbirleriyle iletişim kurmaları şeklinde tanımlanan bu yenilikçi teknoloji, benzersiz bir yeniliği insan yaşamıyla buluşturuyor. Bununla birlikte nesnelerin interneti iot, sadece ev gibi yaşam alanlarında kullanılan elektronik cihazlarla sınırlı bir etki alanına sahip değildir.

Aynı zamanda otomobillerde, endüstriyel makinelerde ya da endüstriyel üretim sürecinin farklı aşamalarında nesnelerin interneti, aktif olarak kullanılabilen bir teknolojidir. Elektronik cihazların birbirlerine bağlanarak network ürünleri üzerinden iletişime geçmelerini sağlayan IoT, akıllı evler ve şehirlerin kapılarını aralayacak gibi görünüyor. Sağlık hizmetlerinin dönüşümünde ve endüstriyel otomasyonda da önemli bir rol oynaması beklenen nesnelerin interneti teknolojisi, bazı önemli riskleri de bünyesinde barındırıyor.

Özellikle siber güvenlik ve kişisel verilerin gizliliğiyle ilgili bazı tartışmaları da beraberinde getiren IoT teknolojisinin sınırları ne kadar zorlayabileceği ise önemli bir merak konusudur. Nesnelerin internetini geliştirecek ve gündelik yaşamın daha da önemli bir parçası haline dönüştürecek çalışma alanı ise elektronik programlamadır. Elektronik programlama, genel olarak mikroişlemciler kullanılarak elektronik cihazların yönetilmesi ve kontrol edilmesini içeren bir çalışma alanıdır. İşte geleceği şekillendireceğine neredeyse kesin gözüyle bakılan elektronik programlama ve nesnelerin interneti hakkında bilmeniz gereken her şey!

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Nesnelerin interneti, temel olarak internet üzerinden elektronik cihazların birbirleriyle iletişim kurmalarını ifade eder. “IoT” (Internet of Things) olarak da bilinir. Genel anlamda nesnelerin interneti tanımı; internete bağlanabilen her türlü cihazın birbirleriyle iletişim kurabilmesini sağlayan bir ağ teknolojisi şeklinde yapılabilir.

Bu teknoloji sayesinde gündelik yaşamda kullandığımız cihazların birbirleriyle veri paylaşımı yapması mümkündür. Elbette bu veri paylaşımı modemler aracılığıyla ve internet bağlantısı üzerinden yapılır. Nesnelerin interneti teknolojisinin etki alanı sadece cihazlar ve insanlarla sınırlı değildir. Birçok sürecin otomatize bir yapı elde etmesi amacıyla da kullanılabilir.

IoT, son birkaç yıl içerisinde ortaya çıkan ilerlemeler düşünüldüğünde, en önemli teknolojilerden biri olarak değerlendirilmiştir. Elektronik cihazlar, nesneler, süreçler ve insanlar arasındaki iletişimi sorunsuz hale getiren IoT, fiziksel dünyayı dijital ortamla buluşturur. Aynı zamanda insan müdahalesinin veri aktarımı sürecinde son derece sınırlı olması, olası hata ya da benzeri türden olumsuzlukları da önleyerek otomatize sürecin sorunsuz bir şekilde devam sürdürülmesinde önemlidir.

Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?

Nesnelerin interneti çalışmak için belli başlı bileşenlere ihtiyaç duyar. Bu bileşenler, söz konusu teknolojinin çalışma prensipleri açısından son derece belirleyici faktörlerdir. Nesnelerin interneti bileşenleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Ağ Geçidi (Gateway): Verilerin cihazlar arasında aktarılmasını sağlayan bileşendir. Veri aktarımı sürecinde de önemli bir görevi yerine getiren ağ geçidi, nesnelerin internetini mümkün kılan önemli bir parçadır.
  • Bulut Teknolojisi (Cloud): Nesnelerin birbirleriyle veri paylaşımı için en önemli unsurlardan biri ise hiç tartışmasız bir şekilde yeterli depolama alanıdır. Bulut teknolojisi, bu depolama alanı ihtiyacını karşılayabilecek oldukça etkili bir çözümdür. Verilerin kullanılabilmesi ve sistemin çalışabilir olması açısından bulut depolama, hayati bir öneme sahiptir.
  • Akıllı Cihazlar ve Çeşitli Sensörler: Nesnelerin internetinin en önemli bileşenleri akıllı cihaz teknolojileri ve sensörlerdir. Sensörler, veri alışverişini başlatan unsurlardır. Verilerin çevreden toplanmasını, kullanılabilir hale gelmesini ve bu verilerin algılanmasında görevlidir.
  • Gelişmiş Kullanıcı Arayüzü: Kullanıcı odaklı arayüzler, nesnelerin internetinin yaygın bir şekilde kullanılabilmesi açısından önemlidir. Basit ve verimli kullanım imkanı, bu teknolojinin daha geniş kitlelere yaygın bir şekilde ulaşmasını sağlar.
  • Analiz: IoT bileşenleri arasında en önemlilerden biri de analizdir. Analiz, sistemin parçası olan her bir bileşenin sorunsuz ve olması gerektiği ölçüde çalıştığını belirlemeye yarar. Olası hatalar ve bu hatalara bağlı olarak gelişebilecek olumsuzluklar analiz bileşeni sayesinde tamamen ortadan kalkabilir.

Tüm bu IoT bileşenleri, nesnelerin interneti teknolojisinin çalışmasında hayati düzeyde rol oynar. Bu teknolojinin aktif olarak kullanılabilmesi için öncelikli olarak akıllı teknolojilere ev sahipliği yapan cihazlara ve bu cihazlarda veri akışını sağlayacak sensörlere ihtiyaç vardır.

Sensörler aracılığıyla verileri toplayan nesneler, ağ üzerinden bulut depolama alanına iletilir. Bulut depolama alanında bulunan ve daha önceden kodlanan yazılımlar aracılığıyla, belli özel görevler sistem tarafından yerine getirilir. Söz konusu yazılımlar, aynı zamanda eylem ve harekete geçme sürecini de yönetir. Analiz bileşeni ise sistemde yaşanabilecek olası aksaklıkları tespit ederek önleme görevini üstlenir.

Nesnelerin İnternetinin Faydaları Nelerdir?

Nesnelerin interneti, beraberinde birçok faydayı getiren benzersiz bir teknolojidir. İnsan yaşamının ve özel olarak da gelecek teknolojilerinin başat aktörü olarak kabul edilen bu IoT, otomatize süreçlerin işlemesini mümkün hale getirir. Bununla birlikte nesnelerin interneti avantaj ve dezavantajları ile birlikte düşünülmesi gereken bir teknolojidir.

Sağladığı önemli faydaların yanı sıra güvenlik ve kişisel verilerin gizliliği konusunda da bazı önemli tartışmalara neden olmuştur. Güvenlik ve kişisel veri gizliliği üzerine yapılan tartışmaları bir kenara bırakmak gerekirse nesnelerin internetinin faydaları genel olarak şu şekildedir:

  • Uzaktan ısıtma, aydınlatma, akıllı kilit ve alarm sistemi kontrolü gibi önemli avantajlar sağlayan akıllı evlerin yaygınlaşması
  • Enerji tasarrufu ve yüksek düzeyde optimizasyon
  • Trafik akışışının yönetilmesi, çevre bileşenlerinin optimal düzeyde kullanımı ve sokak aydınlatmalarında tasarruf vadeden bileşenlerle akıllı kentlerin inşası
  • Giyilebilir teknoloji ürünleri ve uzaktan sağlık hizmetleriyle medikal çözümlerin pratikleşmesi
  • Acil durumlara müdahalenin hızla yapılması
  • Üretim alanında faaliyet gösteren endüstriyel tesislerin verimliliğinin ve üretkenliğinin artışı
  • İş kazalarının önlenmesi ve ürün kalitesinin artırılması
  • Sulama, gübreleme ve hasat gibi tarım süreçlerinin optimizasyonunda kolaylık

Tüm bunların yanı sıra nesnelerin interneti, lojistik ve tedarik sürecinin optimize edilmesinde de önemli bir rol oynaması planlanan gelecek teknolojilerindendir. Birçok farklı sektörde zamandan, enerjiden, paradan önemli ölçüde tasarruf edilmesinin kapılarını aralar.

Nesnelerin İnterneti ve Büyük Veri Nedir?

Nesnelerin interneti, birçok tamamlayıcı unsur ve yenilikçi teknoloji ile entegre edilebilir. Bu yenilikçi teknolojilerden biri de “Büyük Veri” teknolojisidir. Büyük veri, geleneksel veri işleme yöntemleriyle işlenmesi zor veya imkansız olan büyük ve karmaşık veri kümelerinin işlenmesi sürecini ifade eder. Günümüzde IoT, büyük veriden bağımsız olarak düşünülemez. Keza bilgisayarlar ve tabletler gibi, günlük yaşamın parçası olan elektronik cihazlarda dahi büyük verilerin işlenme süreci çeşitli zorluklarla doludur.

Elektronik cihazların sensörleri aracılığıyla topladığı verilerin işlenmesi ve bilgi toplumunun bir parçası olarak büyük verinin entegre bir teknoloji olarak IoT sürecinde kullanılması gerekir. Bu durum nesnelerin interneti örnekleri açısından da belirleyici bir faktördür. Eğitimden hastanelere, hükümetlerin yasaları uygulama sürecinden finans sektörüne göre büyük verilerin kullanıldığı geniş ölçekli akışlarda IoT teknolojisinin yaygınlaşması bu verilerin efektif şekilde işlenmesi ile mümkündür.

Nesnelerin İnterneti Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Nesnelerin interneti, günümüzde birçok farklı alanda kullanılabilen bir teknolojidir. Dolayısıyla çok yönlü bir teknoloji olarak kabul edilebilir. Günümüzde nesnelerin interneti kullanım alanları yaygın biçimde şu şekilde ifade edilebilir:

  • Akıllı ev teknolojileri
  • Akıllı şehirler
  • Sağlık ve tıp alanında, medikal sektörde
  • Bilimsel araştırmalarda
  • Eğitimde ve bireysel eğitim sürecinin geliştirilmesinde
  • Endüstriyel otomasyon ve üretim sürecinde
  • Enerji yönetiminde maksimum enerji verimliliği sağlamak amacıyla
  • Ulaşım ve lojistik sektöründe
  • Perakende sektöründe

Bunların yanı sıra nesnelerin internetinin inşaat ve yapı sektöründe yaygın şekilde kullanılan bir teknoloji olmaya başlamasıyla birlikte birçok yeniliğin önünün açılacağını da söylemek mümkündür.

Nesnelerin İnternetinin İş Hayatına Etkileri Nelerdir?

Nesnelerin interneti, üretim ve endüstriyel süreçlerin yanı sıra iş yaşamı üzerinde de önemli bir etki gösterir. Her şeyden önce bu yenilikçi teknoloji, hemen her sürecin maksimum verimlilikle optimize edilmesini hedefler. Dolayısıyla IoT teknolojisinin iş yaşamına olan en önemli etkisi verimliliğin maksimize edilmesine yöneliktir.

Bu ise en genel anlamıyla operasyonel maliyetlerin önemli ölçüde azaltılacağını ifade eder. Ürün ve hizmetlerin iyileştirilmesi, müşteri deneyiminin güçlendirilmesi, marka kimliğinin etkin bir noktaya ulaşması ve dijital süreçlerin yönetilmesinde de yine IoT, önemli bir rol oynar.

scrolltotop svg