Çocukları hastalıklardan koruma yollarının başında elbette ki kaliteli uyku ve dengeli beslenme düzeni ilk sıralarda yer alıyor. Gelin, mevsim geçişlerinde çocukları hastalıklardan koruma yollarına yakından bakalım!
Çocuklarda Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Uyku her yaşta vücudun dinlenmesi ve sağlıklı olması için büyük önem taşırken çocuklarda gelişimin de bir parçasıdır. Uyku düzensizliği bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etki yapabileceğinden çocuğunuzun ihtiyacı olanı alması için dikkatli olmanız gerekir. Günde kaç saat uyku gerektiği yaş gruplarına göre farklılık gösterir.
- Yenidoğan bir bebeğin yaklaşık 2 aylık olana kadar ortalama 10.5 ile 18 saat arası uykuya ihtiyacı olur. Minikler, gününün büyük bir kısmını uyku, kalan zamanı da beslenme ve etrafı tanıma ile geçirirler. Çocuğunuzun 2. - 12. ay arası 14.5 saat, 12. – 36. ay arası 12-14 saat uyumasına mutlaka dikkat etmelisiniz.
- Okul öncesi eğitim kurumlarına ve kreşe giden 3 ile 6 yaş arası çocuğun 10-12 saat uykuya ihtiyacı olur. Evde uyuyan çocuğunuz bu dönemde gittiği kurumda da gün ortasında arkadaşları ile beraber uyumaya teşvik edilir.
- Okula başlanılan 7. yaştan itibaren çocuğunuz 12 yaşına kadar hala fazladan uykuya ihtiyaç duyar. Bu dönemlerde 10-11 saat civarı uyuması için onu erkenden yatağa yatırmalısınız. 13 ile 18 yaş arası yetişkinliğe adım atılan dönemde 8-9 saatlik uyku artık yeterli olmaya başlar. Bu dönemde çocuğunuz artık bir yetişkinin ihtiyacı olan uyku kadarı ile yetinebilir.
Çocuklarda Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Çocuğu hastalıklardan korumak için bağışıklığını güçlü tutmanın en önemli adımlarından biri de beslenmenin doğru, yerli ve zamanında yapılmasıdır. Çocuğunuzun yeme konusunda sıkıntıları varsa ve aşırı seçici davranıyorsa aynı besin değerlerine sahip alternatif yiyeceklere yönelmek ve takviyeler kullanmak size yardımcı olabilir.
- Birkaç saat aralıklarla beslenmesi gereken çocuklar yemeyi reddediyorsa onu spor ve oyun gibi hareketli davranışlara teşvik ederek karnının acıkmasını sağlamak iyi bir yöntemdir. Israrcı olmadan acıkması için bekleyin ve oyun oynayarak bunu hızlandırın.
- Bebeğiniz anne sütünden ek gıdaya geçmeye başladığı zaman meyve ve sebze püreleri gibi kendi ellerinizle hazırladığınız yiyecekleri de ona vermelisiniz. Sadece hazır mamalarla beslemek yerine kendi alternatif tariflerinizi de ekleyebilirsiniz.
- Okul öncesi ve okul çağındaki çocukların beslenmesini de yakından takip etmeniz gerekir. Siz işteyken onun düzgün beslendiğinden emin olmak için çantasına belli bir sistemi takip ederek yiyecekler koyabilirsiniz.
- Kahvaltı yapmadan güne başlamamak, 3-4 saat aralıklarla öğünleri tüketmek ve abur cubur ya da paketli gıdalardan uzak durmak çocukların bağışıklığını destekleyen beslenme tavsiyelerindendir.
- Tek bir besin grubuna aşırı yüklenmek yerine dengeli tüketimi teşvik etmelisiniz. Protein, kalsiyum, yağ asitleri, lifli gıdalar, A, E ve B vitaminleri gibi farklı içeriklere sahip besinlerin dengesini sağlamak önemlidir. Besin değerlerine küçük bir araştırma ile kısa sürede ulaşarak kendi listenizi yapabilirsiniz.
Çocuğu Hastalıklardan Korumak İçin Neler Yapmalıyız?
Çocukları hastalıklara karşı dirençli hale getirmek için bağışıklık sistemini güçlendirmeli ve temizlik alışkanlığı kazandırmalısınız.
- Düzenli uyku, beslenme ve açık havada geçirilen saatler bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler yaratır. Hastalıklara karşı vücut direncini yüksek tutarak savunma mekanizmasını güçlendirebilirsiniz.
- Meraklı çocukların her yere dokunduğunu varsayarsak el yıkama, diş fırçalama ve düzenli duş alma gibi temizlik alışkanlıkları da çocuğunuzu zararlı organizmalardan uzak tutmaya yardımcı olabilir.
- Takviyeler her daim size yardımcı olan yüksek besin değerine sahip içerikleri ile hastalıklardan korunmak için etkili bir yol sunar. Çocuğunuzun besin yolu ile alamadığı gerekli kaynakları güvendiğiniz bitkisel takviyelerle ona sağlayabilirsiniz.
- Çocuğun giyim alışkanlıkları da hastalıklar üzerinde belirleyici rol oynar. Sıcak havada çocuğu korumak için kat kat giydiriyorsanız aslında hata yapıyorsunuz. Her daim mevsime uygun olarak giyim parçalarının seçilmesi gerekir. Üşütmesinden korkarak fazladan giydirdiğiniz bir kazak onun terli halde rüzgârdan etkilenmesine neden olabilir. Kendi isteklerinde ısrarcı çocuklara dilediği kıyafeti giymeleri için izin verip bunu ekstra parçalar ile mevsime uygun hale getirebilirsiniz.
Çocuklar için Evde Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Çocuğunuz, mevsim geçişinin etkisi ile hastalık semptomları göstermeye başlamışsa doktora gitmek ilk yapmanız gerekendir. Evde bitkisel yollarla tıbbi tedaviyi desteklemek istiyorsanız da birkaç öneriyi dikkate alabilirsiniz. Bu dönemde meydana gelen rahatsızlıklar grip ve nezlenin yanı sıra alerjik kaynaklı da olabilir. Öksürük, halsizlik, ateş, hapşırma ve kaşıntı bu dönemde sıklıkla ortaya çıkabilir.
- Öksürük için bol su tüketimi çok önemlidir. Ihlamur, limon, elma ve karanfilden hazırlanan karışık çay boğazlarının yumuşamasına ve öksürüğe iyi gelebilir. Tereyağı, pekmez, bal gibi yiyecekler tahriş olmuş boğaz kısmının yumuşamasını ve öksürüğün hafiflemesini sağlayabilir.
- Halsizlik için enerji veren yiyecekler destekleyicidir. Fındık, ceviz, çörek otu, tarçın ve çikolata gibi besinler enerji vererek halsizliğin hafiflemesine yardımcı olabilir.
- Ateş söz konusu olduğunda duş, bol su içmek ve meyve yemek etkili olabilir.
- Hapşırma için üzerlik tohumu, lavanta, keçiboynuzu ve ısırgandan hazırlanan çaylar başarılı olabilir.
- Kaşıntı için maden suyu, limon suyu, aloe vera, karanfil yağı, papatya suyu ve Hindistan cevizi yağı gibi ürünler deri üzerine tampon haline uygulandığında kaşıntının verdiği rahatsızlık hissini azaltabilir.
Her Evde Bulunması Gereken Elektronik Cihazlar
- Nebulizatör Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Solunum yolunu tedavi etmek ve rahatlatmak için kullanılan ilaçları parçalayarak solunabilir hale getiren ürünlerdir. Basınç yolu ile ilaçları parçacıklar halinde havaya karıştırır. Ağız ve burnu kapatan bir maske halinde yüze takılarak kullanılır. Özellikle astım ve alerji şikâyeti olan çocukların rahat nefes almasına yardımcı olur.
- Sterilizatör Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Sterilizatör cihazları zararlı organizmaların yüzeyler üzerinde üremesini engelleyerek yok olmasına yardım eder. Buhar, kuru hava ve ışın dalgası gibi farklı yollarla sterilizasyon işlemi gerçekleştirirler. Bebek biberonları, emzikleri, oyuncaklar gibi temizlenmesi zor ve hijyeni önemli olan eşyalar üzerinde kullanabilirsiniz. Biberon sterilizasyonu özellikle bağışıklığı düşük olan küçük çocuklar için atlanmaması gereken adımlardan biridir.
- Ateş Ölçer Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Termometre olarak da bilinen ateş ölçer cihazları vücut sıcaklığını belirlemek için kullanılır. Ağız, koltuk altı gibi farklı bölgelere yerleştirilerek kullanılan ve birkaç dakika içinde sıcaklığı belirleyen cihazlar çocuğunuz hastalandığında ateşini takip etmenizi sağlar. Sadece vücut sıcaklığı için değil, bebeğinizin mamasının doğru ısıda olması için de farklı modellerini kullanabilirsiniz. Küçük bebekler için en iyi ateş ölçer tavsiyeleri arasında uzaktan ölçüm yapan cihazlar bulunur. Bebeğinizi sabit tutmak zor olduğundan temassız ölçüm yapan dijital modellere yönelebilirsiniz.
- Hava Nemlendirme Cihazı Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Mevsime ve yaşanılan bölgeye göre kuru hava sorun haline gelebilir. Özellikle evde hasta bir çocuk varsa kuru hava öksürüğü tetikleyebilir. Hava nemlendirme cihazları yaşadığınız alanın doğru nem dengesine ulaşmasını sağlayan buhar çıkışı ile yaşanılan alanın konforunu artırır. Nefes almayı kolaylaştırarak temizlik hissini yaşatır. Kış aylarında radyatörler yüzünden kuruyan havanın bunaltıcı etkisinden hava nemlendirme cihazı ile kurtulun.
- Hava Temizleme Cihazı Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Şehir hayatı ile beraber artan kirli havanın sebep olduğu semptomları gidermek için kullanılan cihazlardır. Özelliklerine göre belli bir metrekare alanı temizleyerek zararlı canlılar ve kirliliği giderirler. Çocuğunuz için kullanımın yanı sıra kendiniz için de kişisel hava temizleyici edinerek bakteri ve virüslerden korunabilirsiniz. Evlerde kullanılan hava temizleme cihazları sayesinde ortamın atmosferi daha sağlıklı hale gelir.