Android 13 İle Gelen Tüm Yenilikler
Android

9 dk okuma

Android 13 resmiyet kazandı ve Beta sürümü yayınlandı. Google I/O sırasında teknoloji devi Android'in en son sürümünü tanıttı. Büyük yenilikler bekleyenler için pek bir anlam ifade etmeyebilir, ancak esas olarak gizlilik ve güvenlik üzerine yenilikler mevcut. Medya özelliklerinden dosya aktarımı kolaylığına kadar pek çok yeni özellik konuşulmaya başlandı bile. Akıllı telefonunuzda Android 13'ü ne zaman görebilirsiniz ya da güncelleme hangi yeni özelliklerle gelecek? Tüm bu soruların cevaplarını bulabilmeniz için Android 13 hakkında tüm söylentileri ve kanıtlanmış bilgileri bir araya getirdik.

İşte Android 13 hakkında bilmeniz gereken her şey!

Android 13: Yenilikler neler?

Android 10'a kadar tüm versiyonları Lollipop, KitKat, Gingerbread gibi tatlı isimleri ile adlandırılsa da 10'dan sonra çıkan tüm Android işletme sistemleri genellikle sayılarla ifade edildi. Ancak çok açık şekilde belirtilmese de her birinin bir tatlı ismi mevcut. Bu nedenle Android 13 de "Tiramisu" kod adıyla sunuldu. Android tiramisu ile gelen yeni özellikler:

Dinamik Uygulama Simgeleri

Android 12'den sonra büyük çapta değişiklikler söz konusu değil gibi görünüyor, ancak kullanıcıların pek çok beklentisini karşılar nitelikte özelliklere sahip. Örneği daha fazla duvar kağıdı ve dinamik uygulama simgeleri gibi bazı yeni görsel öğeler içerir. Bu öğeler uygulama simgelerini akıllı telefonunuzun düzen stiline ve arka planına uyarlamanıza olanak tanır. Android 12'de Google uygulamalarının bunu yaptığını zaten biliyorsunuz, ancak Google yenilikle bu seçeneği üçüncü taraf uygulama geliştiricilerine de açık hale getirdi. Başlangıçta Pixel akıllı telefonlara özel olarak uygulanacak. Tabii ki daha sonra diğer akıllı telefonlar da güncelleme alabilir. Fakat bu henüz bilinmiyor. Ek olarak uygulama geliştiriciler, dinamik uygulama simgelerine ek olarak Hızlı Ayarlar menüsü için kendi kutucuklarını da tasarlayabilir.

Tabletlere Uyarlanabilme Özelliği

Bir bütün olarak Android'in standart tasarımı da çok daha tablet dostu olmalı. Bu nedenle Google, bundan sonra Android 12L gibi katlanabilir cihazlar ve tabletler için ayrı bir Android versiyonu geliştirmeyi planlamıyor. Android'in algoritmaları, ekranınızın boyutunu analiz edecek ve düzeni buna göre optimize edecektir.

Her Uygulamaya Farklı Dil Atama

Birkaç dili aynı anda konuşuyorsanız Android'in sizi tüm sistemi tek bir dilde kurmaya zorlamasını rahatsız edici bulabilirsiniz. Bu nedenle Android 13 dil konusunda birçok kişiyi memnun edecek bir yenilik sunuyor. Artık ayarlar üzerinden her uygulama için ayrı bir dil belirleyebileceksiniz. Örneğin, Facebook'u Fransızcaya ve WhatsApp'ı İngilizceye ayarlayabilirsiniz. Bu sayede yeni bir dil öğrenirken pratiklerinizi uygulamalar üzerinde yapabilir, farklı amaçlar için kullanabilirsiniz.

Farklı Hesaplar Arasında Sorunsuz Geçiş

Bir akıllı telefona birden fazla hesap ekleme seçeneği Android'de çok daha uzun süredir mevcut, ancak bu hesaplar arasında geçiş yapmak henüz o kadar kolay değil. Bu detay yeni sürümde ele alındı ve daha kolay hale geldi. Hesaplar arasında geçiş yapmak istediğinizde açılır menülü bir kilit ekranı açılır. Bu menüde profil fotoğrafı ile akıllı telefona hangi hesapların bağlı olduğunu açıkça görebilir ve ayrıca kolayca yeni bir hesap ekleyebilirsiniz.

Android 13 Gizlilik ve Güvenlik Yenilikleri

Android 13'te yapılan en büyük yenilikler gizlilik ve güvenlik konusunda yapılmış gibi görünüyor. Android 12'de Privacy Dashboard'un kullanıma sunulmasıyla birlikte Android, güvenliği ön plana aldı ve her versiyonda üzerine ekleyerek ilerledi. Android 13'te bu tutumun kanıtı niteliğinde pek çok özelliğe sahip. Örneğin, WhatsApp aracılığıyla bir fotoğraf paylaşmak istediğinizde, artık tüm fotoğraf kitaplığınıza değil, yalnızca belirli bir fotoğrafa erişebilirsiniz. Bu aynı zamanda video ve ses dosyaları için de işe yarayan bir yenilik. Komşu cihazlara bağlanmak da daha fazla gizlilik içeriyor. Örneğin artık konumunuzu komşu cihazlarla paylaşmak zorunda kalmayacaksınız. Son olarak, uygulamaların artık size bildirim göndermek için erişim istemesi gerekecek. Özellikle bu yenilik pek şok kullanıcıyı mutlu edecek gibi görünüyor.

Tüm bu gizlilik ayarları kulağa biraz bunaltıcı gelse de Google gizliliğinizi geliştirmenize yardımcı olur. Bu nedenle Gizlilik ve Güvenlik menüsü tamamen yeniden tasarlandı ve daha anlaşılanilir hale getirildi. Bu menüde, gereğinden fazla veri sızdırıp sızdırmadığınızı kontrol etmek için bir gizlilik kontrolü yaptırabilirsiniz ve işletim sisteminiz, hangi ayarları yapabileceğiniz konusunda size somut önerilerde bulunur.

Aktarmak için Dokun

Komşu cihazlardan bahseden Google, CES 2022'de Android akıllı telefonunuzun diğer cihazlarla daha iyi çalışmasını istediklerini söyledi. Bu sözle birlikte Android 13'te bu konuda yenilikler görülebilir. Bu nedenle Android 12'nin resmi sürümünün piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra Android 13 dahili testlere başladı. Örneğin medya aktarımı ve paylaşımı. Bir medya raporu, Google'ın Android 13'e bir "tıkla ve aktar" medya oynatma özelliği eklediğini belirtiyor. Peki nedir bu medya aktarım özelliği? Bu özellik, Android 13 güncellemesi alan cihazlardan aldığı medyayı doğrudan aynı alandaki hoparlörlere ya da ses oynatma cihazlarına aktarır ve oynatılmasını sağlar. “Aktarmak için Dokun” ile bir medya dosyasını başka bir akıllı telefona veya Nest hoparlörüne tek bir düğmeye basarak aktararak orada dinlemeye devam edebilirsiniz. Aktarmak için Dokun, Bluetooth yerine NFC teknolojisine dayanır. Oynatma cihazları ile belli yakınlık kurulduğunda Android 13 yüklü telefonlar tıpkı kablosuz cihaz eşleştirmeleri gibi üst kısımda kayan pencere şeklinde bir bildirim alır. Bu sayede bağlı cihazın medyayı oynatmasına izin verebilir ya da bağlantıyı kesebilirsiniz.

Uzamsal Ses ve Android 13 Ses Deneyimi

Mekansal ses, müzik dinlemeyi çok daha iyi bir gerçek deneyim haline getiren yeniliklerden biridir. Normal kulaklıklarla müzik dinlediğinizde ses doğrudan kulaklarınıza aktarılır. Uzamsal ses, sizi bir 3D ses alanına yerleştirerek dinleme deneyimini daha sürükleyici hale getirmeye çalışır. Bu nedenle Android 13'ün Audio HAL v7.1'i, sesi kontrol etmek için bazı yeni API'ler ekler. Özellikle, ses akışının değişken gecikme modunu etkiler. Bu API'ler, uzamsal sesi etkinleştirmek için kafa hareketlerini izler ve gecikme kontrolünü sağlar.

Teknoloji, kullanıcının kafasının hangi yöne baktığını algılamak için kulaklığın jiroskopunu ve ivmeölçerini kullanır. Bu noktada kod yazılımda olsa da bu özelliğin Android 13'e geleceği kesin değil. Ancak herhangi bir zamanda çıkarılması mümkündür. Bununla birlikte Android 12L'de bir dereceye kadar uzamsal ses olduğu için Android 13'ün tam desteğe sahip olma ihtimali de mevcut.

Android 13 Ne Zaman Çıkacak?

Açıklamaların ardından Google, Android 13'ün ikinci genel beta sürümünü hemen yayınladı. Pixel 4 ve üzeri tüm Pixel akıllı telefonlara ve diğer markaların belirli modellerine kurulabilir. Beta yazılımının henüz tamamen kararlı olmadığını unutmamak gerekir. Bu nedenle, sabit cihazınıza yüklemeniz veri kayıplarına ve başka türlü olumsuz etkilere sebep olabilir. İlk kararlı Android 13 sürümünün ise halka açık lansmanı, Google'ın yeni Pixel 7 serisini sunacağı sonbahar aylarında yapılabilir. İlk sırada her zaman Pixel akıllı telefonlar bulunur. Bu nedenle Samsung, Oppo, Xiaomi, Huawei gibi pek çok Android telefon üreticisinin bu yeni sürümü ne zaman entegre edeceği de bilinmiyor. Çoğu üretici, ham Android kabuğunun üzerine hala kendi yazılım katmanını oluşturduğundan (OneUI, ColorOS, MIUI gibi), akıllı telefonunuzun güncellemeyi ne zaman alacağını ve hala uygun olup olmayacağını tahmin etmek oldukça zor.

scrolltotop svg