Bebekler ve Çocuklar Dişlerini Nasıl Fırçalamalı?
Aile

9 dk okuma

Süt dişleri sonunda düşecek olsa da bebeğinizin süt dişlerini temiz tutmak sağlıklı yetişkin dişlerin anahtarıdır. Bir ebeveyn olarak bebeğinizin dişlerine nasıl bakacağınız konusunda, örneğin bebeğinizin dişlerini ne zaman veya nasıl fırçalayacağınız veya işbirliği yapmıyorlarsa nasıl fırçalayacağınız gibi birçok sorunuz olabilir. İlk dişlerin çıktığı andan itibaren bebeğinizin dişlerini fırçalamaya başlayabilirsiniz. Fırçalamak dişleri ve azı dişlerini korurken bebeğiniz erken yaşlardan itibaren fırçalamaya alışır. Çünkü çocuklar başlarda bu alışkanlıkları edinmekte zorlanabilir. Ancak ilk dişlerden itibaren yapılan fırçalamanın mükemmel olması şart değildir, ağızdaki diş macunun varlığı da çocuklar için önemlidir. Diş macunundaki florür yeni çıkan diş minesini korur.

İşte çocukların dişleri nasıl, ne zaman ve günde kaç kez fırçalanmalı gibi soruların yanıtlarını bulabileceğiniz diş fırçalama rehberimiz!

Bebekler için Diş Fırçalamak Neden Önemlidir?

Bebek dişlerini fırçalamak birçok nedenden dolayı önemlidir. Süt dişleri yetişkin dişlerine yer açmak için önemlidir ve çocukların çiğnemeyi, gülmeyi ve konuşmayı öğrenmesinde önemli bir rol oynar. Hem süt hem de yetişkin dişlerde diş çürümelerini önlemek için bu sağlıklı ağız bakım alışkanlıklarının erken yaşta öğrenilmesi önemlidir. Diş çürüğü nedeniyle süt dişlerinin çekilmesi gerektiğinde diğer süt dişlerinin hareket etmesine neden olarak kalıcı dişlere daha az yer bırakabilir. Bu tür olumsuzluklar devam ettiğinde kalıcı dişlerin çürüklerden etkilenme olasılığı çok daha yüksektir.

Bir bebeğin ilk dişleri genellikle beşinci ve altıncı aylar arasında çıkar. Sağlıklı kalıcı dişlere iyi bir temel oluşturmak için ilk dişten itibaren fırçalamaya başlamanız gerekir. Hatta dişin ilk ucunu gördüğünüz anda fırçalamaya başlayabilirsiniz. Dişler çıktıklarında hala çok kırılgandır, bu nedenle hemen fırçalamaya başlamak daha sağlıklı ve sağlam dişler için önemlidir. Fırçalama işlemini ise ilk dişten itibaren çocuklar için hazırlanan özel bebek diş fırçası ve diş macunu ile yapabilirsiniz.

Bebek ve Çocuklar Ne Sıklıkla Diş Fırçalamalı?

İlk iki yılda bebeğinizin dişlerini günde bir ya da iki kez fırçalamanız yeterlidir. Bunu tercihen akşam yatmadan önce, son beslenmeden sonra yapabilirsiniz. Çünkü uyku sırasında dişleri korumak için daha az tükürük salgılanır. Son beslenmeden sonra dişleri fırçalamak ise bakterilerin oluşmasını önlemeye yardımcı olur ve koruyucu bir kalkan görevi görür. 2-6 yaş arası ise günde iki kez olmalıdır. Tercihen yemeklerden sonra akşam ve gündüz. 6 yaşından itibaren de bir yetişkin gibi günde iki kez ya da yemeklerden sonra yine çocuklar için özel üretilen diş macunları ile fırçalanması önerilir.

Bebeklerin Dişleri Nasıl Fırçalanmalı?

Birçok ebeveyn dişlerini fırçalarken bebeklerini kucağına alır. Ancak her şeyden önce, sizi ve bebeğinizi rahat hissettiren bir pozisyon seçmeniz gerekir. Bebeğinizin ağzına yakından bakabileceğiniz ve rahatlıkla tüm dişleri temizleyebileceğiniz bir açı ve konum önemlidir. Diş fırçalama ise kısa, yatay ileri geri hareketlerle nazikçe olmalıdır. Her zaman sıra şeklinde ve iç, dış, üst olmak üzere tüm dişler fırçalanmalıdır. Alt çeneyle başlayabilir ve ardından üst çeneyle tamamlayabilirsiniz. Dişlerin henüz çıkmadığı yerlerde bile daima diş etlerinin kenarlarını yumuşak hareketlerle fırçalamanız önerilir. Çocuklarınızın dişlerini fırçalarken şu yönergeleri takip edebilirsiniz:

  • Her zaman iç, dış, üst olarak aynı sırayla fırçalayın, bu sayede hiç bir yüzey unutulmamış olur.
  • Kesici dişlerin içini unutmayın, bunu diş fırçanızı dik konuma getirerek ve aşağı yukarı hareket ettirerek kolayca yapabilirsiniz.
  • Çocuk diş fırçasının kıllarını diş etlerine doğru 45°’lik bir açıyla yerleştirin.
  • Küçük dairesel hareketler yapın.
  • Çiğneme yüzeylerini ” ileri geri ” hareketlerle fırçalayabilirsiniz.
  • Dişlere baskı uygulamadan fırçalamak oldukça önemlidir.
  • Çocuğunuzun acı çekmemesi için dikkatli davranın. Dişler, özellikle çıkarken ya da düşerken hassas olabilir.
  • Fırçalama süresi ise çocuğun sahip olduğu diş sayısına bağlıdır. Süt dişlerinin tamamı çıktığında 2 dakika yeterlidir.

Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırma

Tüm bunlarla birlikte en önemlisi, bebeğinizin fırçalamayı eğlenceli bir şey olarak gördüğünden emin olmanızdır. Bu yüzden bunu bir zorunluluk yerine keyifli bir şekilde yapmalı ve ritüel haline getirmelisiniz. Bu sayede bebeğiniz dişlerini keyifli bir şekilde fırçalamaya alışır ve diş fırçalamanın günlük bir uğraş haline gelmesini önlemiş olursunuz. Alışma süreci için işinize yarayacak bazı ipuçları ise şöyledir:

  • Çocuğunuzla aynı anda diş fırçalayın çünkü çocuklar her zaman ebeveynlerini taklit etmeyi sever.
  • Çocuğunuza banyo yaparken bebek diş fırçası verin. Bu sayede banyoda oynarken fırçalamayı öğrenebilir.
  • Fırçalama oyunları düzenleyebilirsiniz.
  • Dişlerinizi fırçalarken biraz müzik açabilirsiniz, özellikle çocuklarınızın keyifli aldığı parçalar seçebilirsiniz.
  • Gerekirse fırçalama zamanını belirtmek için bir yumurta zamanlayıcı veya kum saati kullanarak ideal sürede fırçalama sağlayabilirsiniz.

Bebek ve Çocuklar için Diş Macunu Kullanımı

Bebeğinizin dişlerini fırçalamak için özel bir diş macunu kullanmanız gerekir. Bu diş macunları genellikle 0-5 yaş arası çocuklar için uygundur ve ideal miktarda florür içerir. 2 yaşına kadar çocuklarınızın dişlerini fırçalarken pirinç tanesi kadar diş macunu yeterlidir. 2-3 yaşından büyük çocuklar için ise bezelye tanesi büyüklüğü macun için idealdir. Bu çocuk diş macunlarının tadı yumuşaktır ve çocukları rahatsız etmeyecek şekilde formüle edilmiştir.

Diş macunu florür içerdiği için diş minesini kuvvetlendirir ve bakteriler nedeniyle çürümeye karşı korur. Bebeklerde ve küçük çocuklarda çalkalama ya da tükürme işlevi daha tam gelişmemiştir. Bu nedenle bebek diş macununda, florür miktarı küçük çocukların kullanımına göre ayarlanır. Bu sayede diş macunu ile fırçaladıktan sonra durulama gerekli değildir. Aynı zamanda florürün işe yaraması için durulamamak daha iyidir.

Bebek ve Çocuklarda Diş Fırçası Seçimi

Bebeğiniz diş çıkarmaya başladıktan sonra fırçalama önemlidir. Ancak öncesinde ağız bakım ürünleri kullanabilirsiniz. Yenidoğanlarda beslenme sonrası diş etleri yumuşak ve nemli bir bez ile yapılabilir. Bunun için özel olarak üretilmiş silikon uçlu parmak fırçalarını da kullanabilirsiniz. ilk dişler çıkmaya başladığında ise yumuşak kılları olan bir fırça seçmeniz önemlidir. Böylece diş etlerine zarar vermeden ağız bakımı yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken ise her çocuk için farklı bir diş fırçası kullanmanız ve diş fırçasını paylaşmamanızdır. Değişim zamanı ise ortalama olarak 3 aydır ve kılların dik konumu deforme olmaya başladığında değişim zamanı gelmiş demektir.

1,5 yaşından itibaren birçok çocuk dişlerini kendi fırçalamak isteyebilir. Kontrolünüz altında yumuşak bir çocuk diş fırçası ile doğru bir şekilde fırçalamasına izin verebilirsiniz, ancak tüm diş yüzeylerinin fırçalandığından emin olmak için 8 yaşına kadar müdahale edebilirsiniz. Çoğu çocuk 3 yaşından itibaren elektrikli diş fırçası da kullanabilir. Elektrikli çocuk diş fırçasının sapı biraz daha küçüktür ve bu nedenle çocukların tutması daha kolaydır. Parlak renkleri ve figürleri nedeniyle bu elektrikli diş fırçaları genellikle çocuklara hitap eder ve teşvik eder.

Çocukları yeterince uzun süre fırçalamaya teşvik etmek için Oral-B D100 Kids Frozen şarj edilebilir çocuk diş fırçası gibi bazı elektrikli çocuk diş fırçalarında zamanlayıcı veya müzik bulunur. Hem kız hem de erkek çocuklar için sevimli figürler içeren bu şarjlı diş fırçaları eğlenceli bir ağız bakımı için idealdir. Elektrikli diş fırçasının titreşiminden tüm çocuklar hoşlanmayabilir, ancak alışması biraz zaman alabilir. Elektrikli diş fırçası ile fırçalamaktan korkan bir çocuk , normal bir diş fırçası ile fırçalamaya devam edebilir. Ancak siz de elektrikli diş fırçası kullanarak çocuklarınıza bunun zararsız ve normal bir durum olduğunu nazikçe gösterebilirsiniz.

scrolltotop svg