Sindirim sistemleri henüz olgunlaşmadığı için yenidoğan bebeklerde, gaz sancısı çok sık görülür. Ayrıca bebekler, ağlarken ve beslenirken çok fazla hava yutabilir. Bu da gaz sancısına neden olan etkenlerden birisidir. Özellikle biberonla beslenen bebeklerde gaz sancısı daha sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak emzirmek de bebeğin gaz sancısı çekmemesi için yeterli olmaz. Gaz, bebekliğin herhangi bir aşamasında yaşanabilir. En yaygın aşama ise bebeğinizin yenidoğan olarak kabul edildiği ilk 3 aylık süreçtir. Bu süreç yeni ebeveynleri endişelendirse de aslında sindirim sürecinin normal bir parçasıdır. Sindirim süreci gelişirken bebeğinizin yaşayabileceği sancılar için yapabileceğiniz kolay birkaç ipucuyla onun rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Bu ipuçları da dahil olmak üzere gaz sancısına dair her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz.
Bebekler Gaz Sancısının Nedenleri Nelerdir?
Yenidoğan bebeklerde gaz sancısı, gelişimin doğan bir süreci olsa da farklı etkenler de bu ağrılara neden olabilir. En yaygın sebepler olan hava yutma, gelişmemiş sindirim sisteminin yanı sıra aşağıdaki etkenler de bebeklerde gaz sancısının sebebi olabilir.
- Sindirim Sorunları: Bebekler kabız olduğunda gaz sancısı çekebilir. Kabızlık da gaz sancısının en yaygın nedenlerinden birisidir. Kabızlıkla birlikte nadiren de olsa faz, reflü gibi durumlara işaret edebilir.
- Yeni Yiyecekler: Katı yiyeceklere geçiş döneminde bebekler yeni gıdalarla tanışır. Yeni gıdalara sindirim sisteminin alışması biraz zor olabilir bu sebeple de gaz sancısı yaşanabilir. Ancak bazı durumlarda yeni yiyeceklerle birlikte gelen gaz sancısı, gıda duyarlılığına işaret edebilir.
- Ağlamak: Bebekler ağladıklarında hava yutma eğilimindedir. Bu sebeple, aşırı ağlama sonrası bebeklerde gaz oluşabilir.
- Annenin Beslenmesi: Emzirme dönemindeki annelerin yediği gıdalar bebekleri doğrudan etkiler. Bu etki de bebeklerin gaz sancısı yaşamasına sebep olabilir.
Bebeğinizin sindirim sistemi geliştikçe gaz, ikiniz için de daha az sorun olacaktır. Gelişme aşamasında alacağınız bazı önlemler ve gaz sancısının nedenlerini bilmek, bu süreci daha rahat geçirmenize destek verebilir.
Bebeklerde Gaz Sancısının Belirtileri
Bebeğiniz genellikle mutluysa sadece gazı olduğunda en fazla birkaç saniye rahatsız oluyorsa bu, normal bir işarettir. Ancak onun gerçekten rahatsız olduğundan şüpheleniyorsanız nedeni, uzun süren bir gaz sancısı olabilir. Şüphenizi doğrulamanın en iyi yolu, bebeğinizin gaz çıkarması için vücudunu farklı pozisyonlara getirmek ve bazı teknikleri denemektir. Bebeklerde gaz sancısının belirtileri şöyledir:
- Şişkinlik: Özellikle yemek sonrası bebeğinizin karnında şişkinlik varsa muhtemelen gazı vardır. Bu şişkinliğe ağlama da eşlik edebilir.
- Karın Bölgesinde Sertlik: Gaz sancısı olan bebeklerin karın bölgesinde şişkinliğe eşlik eden bir sertlik hissedilebilir. Ancak bu sertlik, kabızlığın belirtisi de olabilir.
- Ağlama ve Huysuzlanma: Ağlamak, gaz sancısının en önemli işaretlerinden birisidir. Özellikle bebeğinizin ağlarken yüzü kızarıyorsa ve acı çekiyormuş gibi görünüyorsa bu durum, küçük ve az gelişmiş bir sindirim sistemine sahip olmanın getirdiği yenidoğan gaz sancısının belirtisi olabilir. Ancak yine de her gün olursa ve düzelmiyorsa çocuk doktorunuza danışabilirsiniz.
- Uzun Süren Keyifsizlik: Uzun süren keyifsizlik, bebeğinizin daha fazla yardıma ihtiyacı olduğunu gösterebilir. Bu sorun, yenidoğan gaz sancısının ötesinde bir sorunu gösteriyor olabilir.
- İştahsızlık ve Uykusuzluk: Uykusuzluk veya iştahsızlık bir dizi sorunun nedeni olabilir. Ancak başka belirtiler de varsa sorunun gaz sancısı olduğu düşünülebilir.
- Olağan Dışı Vücut Hareketleri: Gaz sancısı nöbeti sırasında bebekler bacaklarını göğsüne doğru çeker.
- Yemek Sonrası Rahatsızlık: Gaz sancısı çeken bebekler yemeklerden sonra huzursuz ve rahatsız görünebilir. Bu süreçte kısa süreli ağlama krizleri yaşanabilir. Yemek sonrası bebeğiniz gaz çıkardıktan sonra bu rahatsızlık geçiyorsa yenidoğan gaz sancısının belirtisidir.
Bu belirtileri yaşadığınızda panik olmadan yazının devamındaki önerileri uygulayarak bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. Gaz sancısının bebeklerde normal ve olası bir durum olduğunu her zaman hatırlayarak sakin kalmaya çalışın. Eğer gaz sancısı uzun sürüyorsa çocuk doktoruna danışmayı ihmal etmeyin.
Bebeklerde Gaz Sancısını Geçirmek için Beslenme Önerileri
Bebeğinizin gaz sancısını geçirmek için alabileceğiniz önlemler, beslenme saatlerinden başlar. Beslenme sırasında aşağıdaki ipuçlarını uygulamak sık sık gaz sancısı yaşayan bebeğinize kendini daha iyi hissettirebilir.
- Beslenme Sırasında Mola: Birçok gaz sancısının nedenin hava yutma olduğunu belirttik. Beslendikten sonra bebeğinizin gazını çıkarmaya yardımcı olursunuz. Buna ek olarak, yutulan havanın bağırsaklara geçmeden önce çıkarılması için beslenme sırasında ufak bir mola verip bebeğinizin sırtına masaj yapabilirsiniz. Beslenmeden birkaç dakika sonra bebeğiniz biberon veya memeden ağlayarak uzaklaşıyorsa bu durum, tokluk hissinden çok gaza bağlı olabilir. Ufak molalarla bu durumun önüne geçebilirsiniz.
- Bebeğinizi Dik Pozisyonda Tutun: Hem emzirirken hem de biberonla beslerken yuttuğu havayı azaltmak için bebeğinizi dik bir pozisyonda tutmayı deneyin. Biberonla beslenen bebekler için süt akışını değiştirebilen ve bebeğin yuttuğu hava miktarını azaltan gaz önleyici emzik ve biberonları da deneyebilirsiniz. Biberonun emzik kısmının her zaman sütle olduğu olduğundan emin olmak da etkili bir yöntemdir. Böylece bebeğiniz, sütü almak için hava yutmak zorunda kalmaz.
- Beslenme Programınızı Kontrol Edin: Emziriyorsanız, beslenme programınızın bebeğiniz için uygun olup olmadığını gözden geçirmeniz önemlidir. Bunu öğretmenin en iyi yolu, her besini tek tek kesmek ve bir fark yaratıp yaratmadığına bakmaktır. Kahve, kafein ve çikolatanın fazla tüketimi gaz sancısına neden olabilir.
Gaz sancısını geçirmek için papatya çayı da önerilir. Ancak kullanmadan önce doktorunuza mutlaka danışmanız gerekir. Bebeğinize bir damlalık aracılığıyla ılık bir papatya çayı vermeniz veya biberonla besliyorsanız papatya çayını sütle karıştırmanız önerilebilir. Bunu yapmadan önce tüm bebeklerin sindirim sistemlerinin ve hassasiyetlerinin farklı olduğunu bilerek doktorunuzun önerilerini dinleyin.
Bebeklerde Gaz Sancısını Geçirmek için Alternatif Yöntemler
Bebeklerde gaz sancısını hafifleten beslenme önerilerinin dışında alternatif yöntemler de mevcuttur. Özellikle ufak hareketlerle bebeğin karnına ve sırtına masaj yapmak ve minik egzersizler etkili yöntemlerden bazılarıdır. İşte, bu yöntemlerle ilgili detaylı bilgiler:
- Bisiklet Hareketi: Bebeğinizi sırt üstü yatırabilir ve dizlerini bükerek bacaklarını kaldırabilirsiniz. Bacaklara bisiklet hareketiyle egzersiz yaptırmak, bebeğin gaz sancısının geçmesine yardımcı olabilir.
- Karnına Masaj Yapmak: Bebeğin midesini hafifçe ovmak gaz sancısını rahatlatabilir. Bebeğin tepkilerine göre saat yönünde veya saat yönünün tam tersinde hareketlerle hafifçe karnına bastırabilirsiniz.
- Arabayla Gezinti: Bebeğiniz arabayla gezmeyi seviyorsa gaz sancısı yaşadığı sırada onu gezintiye çıkarmak faydalı olabilir. Arabayla gezerken yaşanılan ufak sallanmalar sancısını hafifletip onu sakinleştirebilir.
- Dikkatlerini Dağıtmak: Bebekler sıkıldığında ağrıya karşı daha fazla hassaslaşabilir. Bu hassasiyet, onun daha çok ağlamasına neden olabilir. Bu sırada onun için şarkı söyleyebilir, bebeğinizle birlikte dans edebilir ve bebek oyuncakları ile onun dikkatini dağıtabilirsiniz.
Bebeğiniz ağlıyorsa ve bu süreçte acı çekiyorsa ateşini ölçmeyi genel sağlık durumunu kontrol etmeyi unutmayın. Her şey yolunda görünüyorsa onun emeklemeye başladıkça sindiriminin güçleneceğini ve bu dönemin kendiliğinden geçeceğini unutmayın. Bebeklik çağında yaşanan birçok sıkıntı gibi bunun da geçeceğinden emin olarak, onunla geçirdiğiniz bu sürecin tadını çıkarın.