Buzdolabı Nasıl Temizlenir? Hijyenik ve Pratik İpuçları
Elektronik

10 dk okuma

Buzdolabı temizliği, yiyeceklerin taze ve sağlıklı kalmasını sağlamak için son derece önem arz eder. Düzenli bir rutin temizlik, kötü kokuların, nemlenmenin ve bakteri birikiminin önüne geçer. Bu sayede hem gıda güvenliğini sağlamış olursunuz hem de buzdolabınızın ömrünü uzatırsınız. Gerek büyük gerek mini buzdolapları için evdeki pratik gereç ve doğal sıvılarla temizlik yaparak hijyen sağlayabilirsiniz. Buzdolabını tam işlevle, sağlıklı bir biçimde ve uzun süre boyunca kullanmak için kısa fakat özel bir temizlik uygulamalısınız.

Buzdolabı Temizliğinde Hangi Malzemeler Kullanılır?

Buzdolabı temizliği son derece zahmetli ve uzun zaman alan bir gereklilik olarak görülür. Buna rağmen bazı talimatlar takip edildiğinde ve püf noktalara riayet edildiğinde buzdolabı temizliği kolaylıkla tamamlanır. Buzdolabı temizliğinde bazı doğal ve bitkisel sıvılara başvurmak mümkündür. Aynı zamanda birtakım zararsız ve etkili temizlik sağlayan kimyasal formüller de tercih edilir. Buzdolabı temizliğinde gereksinim duyulan temel temizlik unsurları ve araçlarını şekilde sıralamak mümkündür:

  • Organik soda
  • Elma sirkesi
  • Sünger ya da bez
  • Karbonat
  • Mikrofiber havlu
  • Sabun
  • Temiz su

Etkili Buzdolabı Temizliği Nasıl Olur?

Etkili bir buzdolabı temizliği için öncelikle buzdolabının fişini çekmekle başlamak önemlidir. Ardından buzdolabındaki tüm yiyecekleri çıkarıp, çürümüş veya bozulmuş olanları atın. Rafları ve çıkarılabilir bölümleri yıkayın ve buzdolabının içini, karbonat ve sirke karışımıyla temizleyin. Karbonatla buzdolabı temizliği son derece verimli ve etkilidir.

Buzdolabının lastik contalarını diş fırçası ve karbonatla temizleyerek, köşe bucak kalmayacak şekilde hijyen sağlamalısınız. Bu contalar paslanmaz çelikten üretilebildiği için inox buzdolabı temizliğinde hijyen sağlayıcı bir unsur olarak karbonatı tercih edebilirsiniz. Son olarak, buzdolabını ve çıkarılan parçaları iyice kurulayıp, her şeyi yerine yerleştirin. Bu adımlar, buzdolabınızın hem temiz hem de kokusuz kalmasını sağlayacaktır. Etkili buzdolabı temizliği sürecinde şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

Buzdolabını Güçten Kesin

Buzdolabını iyice temizlemeye başlamadan önce fişi çekin ve güç kaynağını kesin. Böylece olası kazaların önüne geçerek işe başlayabilirsiniz. Tüm güç kaynağını ve elektrik kablosunu devre dışı bırakarak buzdolabını gönül rahatlığıyla temizlemeye koyulabilirsiniz.

Rafları Çıkartın ve Çürümüş Malzemeleri Atın

İster eski ister yeni buzdolabı temizliği içinde olun, mutlaka sirkeli çıkarılabilir olan bölmeleri ve rafları bir kenara koymalısınız. Tüm rafları teker teker çıkarın. Buzdolabının iç kısmında çıkarılabilir olan tüm unsurları dışarı alın. Bu sayede buzdolabının iç kısmının ve her yerinin iyice temizlenmesine hazırlık yapılmış olunur. Bu sırada buzdolabında unutulmuş, gereksiz yer kaplayan ve bozulmaya yüz tutmuş her unsuru evden uzaklaştırarak yer tasarrufu yapmalısınız.

Sirkeli Su Kullanın

Raf ve çekmeceleri çıkardıktan sonra ılık su yardımıyla temizliğe başlayabilirsiniz. Yumuşak sünger, mikrofiber havlu, hiçbiri mevcut değilse de herhangi bir kumaş parçasıyla tüm buzdolabı unsurlarını silebilirsiniz. Bu sırada sirkeden faydalanmak son derece rasyonel bir seçimdir. Sirke, yoğun ve asidik yapısıyla hem doğal hem zararsız hem de son derece etkili bir temizlik referansıdır.

Karbonatlı Su ile Kokuları Alın

Sirkenin yerine karbonatlı su kullanmanız yine yararlı bir seçenektir ve tamamlayıcı bir hijyen desteğidir. Karbonatlı su, sodayla buzdolabı temizliği sağlar. Söz konusu sıvı içeriği, yapışkan ve bir türlü geçmeyen kirlere, aynı zamanda kireç kalıntılarına karşı etkin mücadele eder. Bunun için yeterli miktarda karbonatı temiz suyla karıştırıp macun kıvamına getirmelisiniz. Akabinde sprey yardımıyla püskürterek buzdolabının çeşitli bölgelerini karbonatlı suyla silebilirsiniz.

Buzdolabı Lastiklerini Temizleyin

Buzdolabı lastikleri, buzdolabının kapısının sıkı bir şekilde kapanmasını sağlayarak soğuk havanın dışarı sızmasını önler. Bu lastikler zamanla kir, toz ve bakteri birikebileceği için düzenli olarak temizlenmelidir. Söz konusu tutucu ve mıknatıslı lastikler temizlenmezse, buzdolabının verimliliği uzun vadede azalma gösterir. Zamanla gıdaların bozulma süresi kısalır. Buzdolabı lastiklerini nemli bir mikrofiber bez ve karbonat suyu ya da sirke ile silmek yeterli gelir. Hazırladığınız karışımı lastiklere uyguladıktan sonra iyice silerek, gerekirse fırçalama yaparak kirleri çıkarabilirsiniz. Son olarak temiz bir bezle kurulama yapabilirsiniz. Böylece hem lastikler temizlenip kuru kalır hem de buzdolabında oluşan kötü kokunun ciddi anlamda önüne geçilir.

Çıkarılan Ürünleri Organize Ederek Yerleştirin

Buzdolabı temizliğinin son aşamasında çıkarılan ürünleri organize ederek yerleştirmek, yiyeceklerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Ayrıca kapakların düzgün kapanması ve istenen ürünü bulma kolaylığı da buna bağlıdır. Ürünleri organize ederken şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş ya da çürümeye yüz tutmuş ürünleri atın. Bu sayede ciddi bir yer tasarrufu sağlamış olursunuz.
  • Sık kullanılan ürünleri ön raflara yerleştirerek düzen sağlayın.
  • Benzer ürünleri bir arada, birbirlerine yakın olacak şekilde hizalayın. Örnek vermek gerekirse tüm süt ürünlerini aynı raf veya bölmede saklayın. Doğru ve uygun bir konumlandırma yaparak harika bir buzdolabı içi düzene imza atabilirsiniz.
  • Sebzeleri ve meyveleri ayrı bölmelere yerleştirerek çapraz kontaminasyonu önleyin. Genellikle sebze ve meyveler en alt rafta, depolanabilir alanda tutulur. Böylece daha uzun süre boyunca taze kalmaları mümkün hâle gelir.
  • Yüksek nem gerektiren ürünleri buzdolabının nem kontrolü olan bölmelerine koyun.
  • Et ve balık gibi çabuk bozulabilecek gıdaları soğuk hava akışını engellemeyecek şekilde ve sızıntı yapmayacak kaplarda saklayın. Saklama kabı yerine streç filmden de yardım alabilirsiniz.

Buzdolabı Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Buzdolabı içi temizliği sırasında bazı konulara dikkat ederek hem güvenlik hem de maksimum verim açısından işlemi garanti altına alabilirsiniz. Buzdolabı temizlerken şu püf noktalarına dikkat etmelisiniz:

  • Buzdolapları temizliğinde önce elektrikle çalışan bir mutfak gereci olduğu için fişi çıkarmanız elzemdir. Hayati önem taşıyan bu kurala uyarak güvenliği tesis etmelisiniz. Temizlik öncesinde buzdolabının fişini çekerek güvenliğinizi sağlayın. Eğer dondurucuda hâlihazırda buzlanmış ürünler varsa bunların çözülmesini bekleyerek güvenliği garanti altına almak isteyebilirsiniz.
  • Buzdolabının güç kaynağı ile olan irtibatını kestikten sonra sıra düzen ve tertip sağlamaya gelir. Buzdolabındaki tüm yiyecekleri çıkarın ve tarihi geçmiş olanları kenara ayırarak yer tasarrufu sağlayın. Böylece kolay temizlik ve silme işlemi yapmanız mümkün hâle gelir.
  • Buzdolabı temizliği konusunda doğal karışımlardan elde edilen bir temizlik solüsyonu hazırlayarak etkin hijyen sağlayabilirsiniz. Kimyasal içermeyen, karbonat ve sirke karışımı bir temizlik solüsyonu kullanmanızda fayda vardır. Doğal çözücülerden olan bu unsurlar, karışım olarak yoğun ve derin bir etkinlik göstererek etkili bir temizlik sağlar. Asidik yapılarıyla kirleri, kalıntıları ve inatçı izleri zorlanmadan çözer. 
  • Temizlik kolaylığı için rafları ve diğer aksesuarları çıkarmalısınız. Takılıp çıkarılabilir olan tüm kompakt yapıdaki buzdolabı unsurlarını bir kenara koymalısınız. Ardından buzdolabının iç kısmı iyice boş kaldığında temizliğe gönül rahatlığıyla ve konforlu bir şekilde adım atabilirsiniz.
  • Buzdolabı parçalarının çizilmesini önlemek için mikrofiber bez gibi yumuşak bir bez kullanın. Yumuşak bir havlu, sünger ve mikrofiber bez, olası çizilmelerin önüne geçen en iyi yardımcılardır.
  • Buzdolabı temizliği konusunda bir diğer dikkat edilmesi gereken husus da yüzeyi dikkatlice ve nazikçe silmektir. Buzdolabını, içerisindeki aydınlatmaya, sensörlere, düğmelere ve elektrik tesisatına zarar vermeden temizlemek büyük önem taşır.
  • Temizlik sonrasında buzdolabını ve çıkarılan parçaları iyice kurulamalısınız. Yine yumuşak ve uygun bir kumaş ya da özel bir bez yardımıyla ıslak kalan yerleri tamamen kuruyana dek silin. Bu sayede muhtemel nemlenmenin önüne geçerek kötü kokuyu henüz başlamadan önleyebilirsiniz. Bu noktada tercihinizi, otomatik ısı dengesi sağlayan No-Frost buzdolapları ürünlerinden yana yaparak karlanma ve nemlenme durumlarını minimize etmeniz mümkündür.
  • Buzdolabı temizliği kapsamında contaların temizlenmesi de çok önemlidir. Bunun nedeni contaların çabucak ve yoğun bir şekilde yağlanabilmesi, kirlenebilmesi, nem tutabilmesidir. Buzdolabı contalarını diş fırçası yardımıyla hafifçe bastırarak silebilirsiniz. Bu noktada karbonat karışımından yardım alabilirsiniz.
scrolltotop svg