Cyberpunk 2077 Evreni
Oyun

9 dk okuma

10 Ocak 2013 tarihinde ilk tanıtım fragmanının yayımlanmasıyla oyunseverlerin büyük bir coşku tufanına kapılmalarını sağlayan ancak art arda ertelemeler nedeniyle ancak 10 Aralık 2020’de sekizinci nesil oyun konsolları (PlayStation 4 ve Xbox One) ile PC platformuna çıkış yapan Cyberpunk 2077, hâlâ gündemdeki yerini koruyor. Bunda, oyunun dokuzuncu nesil oyun konsollarına (PlayStation 5, Xbox Series X ve Series S) 2022’nin başlarında çıkması kadar Netflix’in Cyberpunk: Edgerunners adlı oyundan uyarlama anime serisinin büyük beğeni toplaması da etkili. Geliştirici ekip CD Projekt Red yetkililerinin de nihai noktada kabul ettikleri üzere, biraz zorunlu, biraz da sorunlu çıkış yapan Cyberpunk 2077’nin yazılımsal anlamda içerdiği sorunların büyük kısmı ortadan kaldırıldı. Yapıma 2023 yılında ücretsiz olarak eklenecek “Phantom Liberty” adlı indirilebilir içerikle tanışmadan önce Cyberpunk 2077 hakkında daha çok şey öğrenmek isteyebilirsiniz. Oyuna dair sürprizleri bozmadan Cyberpunk 2077 inceleme tadındaki yazımızla sizi baş başa bırakalım.

Cyberpunk 2077 Konusu Nedir?

Daha önce geliştirdiği ve özellikle ikinci oyunundan sonra büyük başarı kaydeden CD Projekt Red ekibinin alametifarikalarından biri, geliştirdiği oyunların konusunu, biraz kıyıda köşede kalmış ama içerik bakımından oldukça doyurucu edebi eserlerden seçmesidir. 1990’ların başlarından itibaren yarattığı evrenle daha çok fantastik roman tutkunlarının tanıdığı Polonyalı yazar Andrzej Sapkowski’nin The Witcher kitap serisinden uyarlanan video oyunu serisi The Witcher, Sapkowski’nin eserlerinin daha fazla sayıda okurla buluşmasını sağladı. Hatta Netflix aynı isimli bir de diziye hayat vererek bu evrenin, milyonlarca popüler kültür meraklısıyla buluşmasına da vesile oldu.

Cyberpunk 2077 yorumlar ve değerlendirmeler yaparak oyuna dair çeşitli veriler sunan kaynakların da belirttiği üzere bir edebi eser serisinden olmasa da yine kıyıda köşede kalan ama bilenin çok sevdiği bir masaüstü rol yapma oyunu serisi olan Cyberpunk’tan hareketle hazırlandı. Ünlü rol yapma ve masaüstü oyunu tasarımcısı Mike Pondsmith’in imzasını taşıyan Cyberpunk evreni; “First Edition”, “Second Edition: Cyberpunk 2020”, “Third Edition: Cyberpunk V3,0” ve Cyberpunk 2077 oyununun temelleri üzerine inşa edildiği “Fourth Edition: Cyberpunk Red”den oluşuyor. 1988 yılında çıkan First Edition, 44 sayfalık el kitabı, 38 sayfalık kaynak kitabı, 20 sayfalık dövüş kitabı, dört sayfalık oyun yardımı ve iki adet 10 yüzlü zardan oluşuyordu.

Cyberpunk evreni, ABD’nin orta kısımlarında 1980’li yıllarda başlayan çatışmalar neticesinde yaşanan ekonomik çöküşün ve bunun sonrasında meydana gelen askerî darbenin, mega şirketlerin ortaya çıkmasını konu ediyor. Savaş zemininin bir türlü sonlanmaması, sibernetik protez ve biyomühendislik faaliyetlerinin hızla gelişmesine, mega şirketlerin, hâlihazırda ekonomik krizle boğuşan ve halkın güvenliğini tam manasıyla sağlayamayan hükûmet üzerinde baskı kurması, dahası, hükûmeti yönlendirmesine neden oluyor.

Los Angeles ile San Francisco arasında kalan kurgusal Night City, orijinal Cyberpunk evreninde de Cyberpunk 2077’de de oyuncuların hayatta kalmaya çalıştığı bir şehir olma özelliği taşıyor.

Cyberpunk 2077 Hikâyesi

Her ne kadar geliştirici ekip, Cyberpunk 2077’nin bir aksiyon rol yapma oyunu olacağını duyurmuş olsa da oyun, bir rol yapma oyunundan ziyade aksiyon oyununa daha yakın duruyor. Hikâye tarafında kaynak materyale mümkün olduğunca sadık kalan CD Projekt Red ekibi, sürükleyici bir senaryoya imza atıyor. Oyunda “V” adlı, cinsiyeti ve görünümünü değiştirebileceğiniz bir karakteri yönetiyorsunuz. Yapımın başlangıcında sizden üç farklı yaşam yolundan birini seçmeniz gerekiyor. Bunlar, Nomad, Streetkid ve Corpo-Rat. Hikâyede biraz ilerledikten sonra her üç yol da aynı noktada birleşiyor ve oyundaki önemli karakterlerden Jackie Welles ile karakteriniz V karşılaşıyor. V, senaryo gereği Dexter DeShawn adlı karakterden, Relic şeklinde isimlendirilen özel bir biyoçipi çalma görevi alıyor ve arkadaşınız konumundaki Jackie ile Relic’i çalmaya çalışıyorsunuz. Ancak işler hiç de beklenildiği gibi ilerlemiyor ve olaylar giderek çetrefilli hâle geliyor.

Oyunun ana senaryo göreviyle birlikte tanıştığınız başka karakterlerden yan görevler de almanıza imkân tanınıyor. Böylece görev çeşitliliği ve senaryo gidişatının yaratabileceği rutinler ortadan kaldırılmış oluyor.

Cyberpunk 2077 Oyununun Yapımcısı

Cyberpunk 2077, video oyunu endüstrisinin çok ilerlemiş olduğu ABD gibi ülkeler haricindeki ülkelerde de yüksek prodüksiyonlu ve çok satan oyunların geliştirilebileceğini kanıtlayan Polonyalı oyun dağıtım şirketi CD Projekt’in oyun geliştirme sürecinden sorumlu stüdyosu CD Projekt Red tarafından geliştirildi. Siberpunk atmosferini başarılı şekilde yansıtan yapımın ilk çıkış yaptığı dönemde sayısız hata barındırması ise The Witcher 3: Wild Hunt’ı geliştiren kadrodan önemli kopuşlar olmasına bağlanıyor. CD Projekt’e itibar ve para kaybettiren bu yazılımsal sorunların, bundan sonra çıkacak yeni oyunlarda ya da oyun eklentilerinde görülmesi beklenmiyor.

Cyberpunk 2077 Karakterleri

Night City’nin açık dünyasında geçireceğiniz onlarca saat süresince karşılaşacağınız sayısız karakter olsa da oyunda öne çıkan belli başlı karakterler bulunuyor. Bunlardan ilki, sizin yönetiminizdeki V. Kadın olursa Valerie, erkek olursa Vincent şeklinde isimlendirilen karakterin takma adı olan V kısaltması, esasen bir paralı asker olan karakterinize ayrı bir gizem katıyor. Oyunda sırt sırta verip hareket edeceğiniz Jackie Welles, bir diğer önemli karakter. Sibernetik protez konusunda uzman olan ve karakterinizi geliştirmek üzere kendisini sıklıkla ziyaret edeceğiniz Viktor Vektor da bu başlık altında sıralayabileceğimiz isimlerden. Cyberpunk 2077’nin tanıtımında ortalığı kasıp kavuran Keanu Reeves’in hayat verdiği Johnny Silverhand ise şüphesiz oyunun yıldızı konumunda yer alıyor.

Cyberpunk 2077 Sistem Gereksinimleri

Geliştirici ekibin, kendi hazırladığı REDengine 4 oyun motoruyla tasarladığı Cyberpunk 2077, gerçek zamanlı ışın izleme teknolojisi olan ray tracing de etkinleştirildiğinde oldukça başarılı görsellere sahip oluyor. Yeni güncellemeleri sonucunda Night City’nin yaşadığını oyuncuya daha çok hissettiren oyun, şehrin içerik zenginliği nedeniyle bilgisayarın işlemcisine de bir miktar yük bindiriyor. Bu nedenle yapımın minimum sistem gereksinimleri listesinde belirtilen veya onlara eş değer olan donanım birimleriyle tecrübe edilmesi gerekiyor. Ayrıca oyundaki ray tracing özelliklerinden yararlanılabilmesi için donanımsal olarak ray tracing destekli, güncel ekran kartlarının kullanılması tavsiye ediliyor. Cyberpunk 2077 için hazırlanan resmî sistem gereksinimleri listesi şöyle:

Cyberpunk 2077 Minimum Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Windows 7 (64-bit)

İşlemci: Intel Core i5-3570K veya AMD FX-8310

RAM: 8 GB

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 780 AMD Radeon RX 470

Depolama Alanı: 70 GB HDD

Cyberpunk 2077 Önerilen Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Windows 10 (64-bit)

İşlemci: Intel Core i7-4790 veya AMD Ryzen 3 3200G

RAM: 12 GB

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060 veya AMD Radeon RX 590

Depolama Alanı: 70 GB SSD

Cyberpunk 2077 Steam’de Ne Kadar?

Kısa süre önce Steam’in kur güncellemesine gitmesi nedeniyle AAA olarak tanımlanan yüksek prodüksiyonlu oyunların birçoğu, pahalı sayılabilecek seviyelere gelse de CD Projekt Red’in Türkiye’ye uyguladığı uygun fiyat aralıkları, The Witcher serisinde olduğu gibi Cyberpunk 2077’de de geçerliliğini koruyor. Onlarca saatlik bir oyun deneyimi sunan Cyberpunk 2077, Steam adlı dijital oyun dağıtım platformunda 249 liraya satılıyor. Ancak bu fiyat, belli başlı indirim dönemlerinde çok daha düşük aralıklara gerileyebiliyor.

scrolltotop svg