e-Devlet, genel olarak kamu bağlantılı işlerinizi ya da vergi gibi süreçlerinizi takip edebileceğiniz, çeşitli bilgiler alabileceğiniz, iletişim teknolojileri sayesinde devlet tarafından sunulan hizmetlere daha kısa sürede erişebileceğiniz bir platform olarak özetlenebilir. e-Devlet bünyesinde günlük hayatınızı kolaylaştıracak bazı uygulamalar bulunur. e-Devlet uygulamaları sayesinde kamu binalarına gitmeden bazı işlerinizi daha kolay bir şekilde halledebilirsiniz. Dijital dünyanın yükselişinde yerini alan e-Devlet, vatandaşlara sunduğu hizmetlerle dikkatleri üzerinde toplar. Günlük hayatınızı kolaylaştıracak 10 e-Devlet uygulaması ve niteliklerini inceleyerek işlemlerinizi daha pratik bir şekilde gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz.
1- Miras Sorgulama
e-Devlet üzerinden sadece birkaç pratik adımın ardından size miras bırakılıp bırakılmadığını öğrenebilirsiniz. Size miras bırakmış olabilecek kişinin kimlik numarasını biliyorsanız bu işlemi kısa süre içinde gerçekleştirebilirsiniz. İlk olarak e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Miras Sorgulama” kelimelerini girmeniz gerekir. Ardından karşınıza birkaç tane sonuç çıkabilir. Bu sonuçlar içinde “Adalet Bakanlığı/Veraset İlamı” sorgulamayı bulduktan sonra tıklayın. Sonrasında karşınıza “Miras Bırakan T.C. Kimlik Numarası” yazan bir alan çıkar. Buraya muhtemelen mirasçınızın kimlik numarasını girdikten sonra istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
2- e-Devlet Soy Ağacı
İlk çıktığı günden itibaren birçok kişinin ilgisini çeken ve geçmiş yıllara kadar uzanan bir soy ağacı ortaya çıkaran uygulama, aile ağacınızı görmek için iyi bir seçenektir. Dedelerinizin dedelerinin isimlerini ve kütükte kayıtlı oldukları yerleri görebileceğiniz uygulama, aynı zamanda doğum ve ölüm tarihi gibi bilgileri de verebilir. Soy ağacınızı öğrenmek için ilk olarak e-Devlet’in arama çubuğuna “Soy Ağacı” kelimelerini girerek başlamanız gerekir. Sonrasında karşınıza çıkan sonuçlar bölümünde “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama”yı tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Karşınıza geçmişe doğru, içinde yıllar yazan bir liste çıkar. Buradan soy ağacınıza dair detayları daha ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
3- e-Nabız
e-Nabız kayıtlı sağlık bilgileriniz hakkında bilgi edinebilmeniz için tasarlanan oldukça pratik bir uygulamadır. Diğer uygulamalarda olduğu gibi ilk olarak arama çubuğuna ilgili kelimeleri yazmanız gerekir. Arama çubuğuna “Kişisel Sağlık Sistemi” ya da “e-Nabız” yazarak uygulama ekranına ulaşmanızı sağlayacak bölüme erişebilirsiniz. Arama sonuçlarında karşınıza çıkan “Sağlık Bakanlığı/e-Nabız Kişisel Sağlık” sistemine tıkladıktan sonra karşınıza bir ekran gelir. Bu ekranda “Uygulamaya Git” bölümü bulunur. Bu bölüme tıkladıktan sonra karşınıza e-Nabız’ın sitesi çıkar. Burada sol tarafta Ziyaretlerim, Reçetelerim, Raporlarım, Hastalıklarım, Tahlillerim ve Görüntülerim alanları bulunur. Bununla beraber Alerjilerim, Acil Durum Notlarım, Dokümanlarım, Aşı Takvimi, İlaçlarım, Paylaşım, Randevu ve Geri Bildirim alanları da vardır. e-Nabız’a girdikten sonra daha önceki doktorlara yaptığınız ziyaretlerle alakalı bilgilere ulaşabilirsiniz. Hastalık teşhisleri, tahlil sonuçlarınız, ya da yazılan ilaçlara sol taraftaki ilgili bölümlerden erişebilirsiniz. Randevu bölümünden ise hastane randevuları alabilir, kısa süre içinde istediğiniz bilgilere sahip olabilirsiniz.
Daha önce e-Nabız’da hesap açtıysanız T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer hesabınız yoksa sağ tarafta bulunan “e-Devlet Üzerinden Giriş” kısmından sisteme erişebilirsiniz.
4- Uçuş Bilgileri Sorgusu
e-Devlet üzerinden yurt içinde yapacağınız uçuşların bilgilerine de ulaşabilirsiniz. Yurt içindeki havalimanlarından yapacağınız uçuşların bilgilerine bu sorgulama yöntemiyle kısa süre içinde erişmeniz mümkün. İlk olarak arama çubuğuna “Uçuş Bilgileri” kelimelerini yazmanız yeterlidir. Ardından sonuç bölümünde karşınıza çıkan “Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü/Uçuş Bilgileri Sorgulama” seçeneğine tıklamalısınız. Açılan ekranda çeşitli sorgulama kriterleri karşınıza çıkar. Havalimanı seçimi, hat seçimi ve uçuş seçimi bölümlerini doldurarak ve güvenlik kodunu girerek işlemi tamamlayabilirsiniz. Bilgileri doğru girdiyseniz karşınıza tarih, havayolu, uçuş numarası, gidileceği yer, planlanan zaman, tahmini zaman, bagaj/kapı numarası ve uçuş durumu bilgileri çıkar.
5- PTT Gönderi Takibi
PTT ile posta gönderiyorsanız ve kargonuzun durumu hakkında bilgi almak istiyorsanız e-Devlet bu konuda da size yardımcı olabilir. İlk olarak arama çubuğuna “Kargo” kelimesini yazmanız gerekir. Karşınıza birkaç tane farklı sonuç gelebilse de çıkan kayıtlar arasında “PTT Genel Müdürlüğü/PTT Kayıtlı Gönderi Takibi” yazana tıklamalısınız. Sonrasında sizi PTT’ye yönlendiren uygulama, gönderinizi takip etmenizi sağlar. Ekranda karşınıza barkod numarası ve güvenlik resmi bölümleri çıkar. Gönderinizin barkod numarasını ve resimdeki harf/rakamları ilgili yerlere girdikten sonra gönderinizin nerede olduğunu ya da yola çıkıp çıkmadığını öğrenebilirsiniz.
6- Sürücü Belgesi Başvuru Durumu
Sürücü belgesi için başvuru yaptıysanız ve işlem durumunu merak ediyorsanız e-Devlet üzerinden kısa süre içinde bilgileri öğrenebilirsiniz. Önce arama bölümüne “Sürücü Belgesi” kelimelerini yazmanız gerekir. Ardından çıkan sonuçlar arasında “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Sürücü Belgesi Başvuru Durumu Sorgulama” bölümüne tıklamalısınız. Ardından karşınıza sorgulamanın kimin için yapılacağı sorgusu gelir. Sizin içinse “Kendim için”i, velisi olduğunuz bir başkası içinse “Vasisi/Velisi olduğum kişi için” butonunu tıklamalısınız. Gerekli kutuları işaretledikten sonra “Sorgula”ya basınca sürücü belgenizin işlem durumunu pratik bir şekilde öğrenebilirsiniz.
7- Vergi Borcu Sorgulama
e-Devlet üzerinden vergi borcunuz olup olmadığını ya da meblağsını kısa süre içinde öğrenebilirsiniz. İlk olarak arama bölümüne “Vergi” kelimesini girin. Karşınıza çok fazla sonuç gelecek olsa da istediğiniz kelimeler ilk 5 sorgu arasında bulunur. “Gelir İdaresi Başkanlığı/Vergi Borcu Sorgulama” bölümüne tıklayarak borcunuz olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
8- Sicil Kaydı
Birçok kuruluş için başvuru yaparken sicil belgenize ihtiyaç duyabilirsiniz. Lisansüstü başvurularında bile istenen sicil belgesi, e-Devlet üzerinden birkaç adımdan oluşan pratik bir işlem sonucunda kolaylıkla alınabilir. İlk olarak arama bölümüne “Sicil” yazın. Karşınıza çıkan sonuçlar bölümünde “Adalet Bakanlığı/Adli Sicil Kaydı Sorgulama” kısmına tıklayarak işleme devam edin. Bu ekranda karşınıza bilgilendirme yazısı çıkacak, onu okuduktan sonra kabul ettiğinizi belirten kutucuğa tıklayarak işleme devam edebilirsiniz. Karşınıza Adli Sicil Kaydı Sorgulama Formu çıkacaktır. Burada ilk olarak kurum türünü işaretlemeniz gerekir. Resmi, Özel ve Yabancı Ülkü (Tercümeli) seçeneklerinden birini tıkladıktan sonra belgenin neden verileceğini belirtmeniz gerekir. Belgenin nereye verileceğini de yazdıktan sonra “Devam Et”e tıkladığınızda sabıka kaydınızı alabilirsiniz.
9- İkametgah Belgesini Alma
Başvuru yerleri sabıka kaydıyla beraber ikametgah belgenizi de isteyebilir. Birçok farklı amaç için kullanılabilen ikametgah belgesine de sicil kaydı gibi e-Devlet üzerinden kolaylıkla erişebilirsiniz. Arama çubuğuna “İkametgah” kelimesini yazdıktan sonra karşınıza çıkan sonuçlar içinden “e-Devlet Kapısı/İkametgahım (Adrese Bağlı Hizmetler)”a tıklayın. Karşınıza hemen yerleşim yeri adres bilgileri gelir. Burada il, ilçe, mahalle, cadde/sokak, dış kapı, iç kapı ve nbi adres no bilgilerini görebilirsiniz. Adres değişiklik bildirimini de aynı şekilde bu bölümden yapabilirsiniz. Bu ekranın solundan “Adres Bilgilerim” bölümünü bulup ona tıklamalısınız. Ardından karşınıza çıkan sayfada “Bilgilerimi Yenile” ve “Yazdır” olmak üzere iki farklı seçenek göreceksiniz. “Yazdır”a tıklayarak belgeyi PDF şeklinde kaydedebilir ya da printerınızdan çıktısını alabilirsiniz.
10- Transkript / Mezuniyet Belgesi
Lisansüstü ya da doktora başvuruları yaparken her üniversitenin ortak olarak istediği bazı belgeler vardır. Transkript ve mezuniyet belgesi istenilen dosyalar arasında bulunur. Transkriptinize ulaşmak için arama bölümüne “Transkript” yazdıktan sonra sonuç bölümünden “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı/Transkript Belgesi Sorgulama” bölümüne tıklamanız gerekir. Burada mezun olduğunuz üniversite ya da açık öğretimin bilgilerini bulabilirsiniz. Ayrıca devam eden lisansüstü öğretiminizin de belgesine buradan ulaşabilirsiniz. İstediğiniz belgenin yanındaki “Belge Oluştur”a tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Aynı şekilde mezuniyet belgesi için de benzer bir işlemi yapmanız gerekir. Arama çubuğuna “Mezuniyet belgesi” yazıp sonuç bölümünde “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı/Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama” kısmına tıklayın. Transkriptle aynı şekilde burada mezun olduğunu okulları görebilirsiniz. “Belge Oluştur”a tıkladıktan sonra da ihtiyacınız olan dosyalara erişebilirsiniz. Bütün belgeler e-Devlet’ten alındığı gösterilen barkodlar içerdiği için hemen hemen her kurumda geçerlidir.
İhtiyacınız olan çoğu işlemi e-Devlet üzerinden kısa süre içinde gerçekleştirebilir, uzun kuyruklara girmeden gereksinim duyduğunuz bilgilere vakit kaybetmeden ulaşabilirsiniz.