Evde Spor Yaparken Gerekli Olan Spor Ürünleri
Formda Kal

9 dk okuma

Modern yaşamın getirdiği yoğunluk, aktif bir yaşam tarzından uzaklaşmanıza neden oluyor, iş ya da okul hayatınız nedeni ile düzenli olarak spor salonlarına gidemiyorsanız, evde spor yapmak gibi harika bir alternatifiniz var. Hemen her şeyin internetten ve video akış platformlarından öğrenilebildiği bu dönemde kendinize uygun antrenman uygulamalarının nasıl gerçekleştirildiğini öğrenerek veya doğrudan bir profesyonelden yardım alarak, evde spor yapmaya başlayabilirsiniz. Bu sayede fazla kilolarınızdan kurtulabilir, var olan kilonuzu koruyabilir, kas ve iskelet sisteminizin daha sağlıklı hâle gelmesine yardım ederken spor sonrasında salgılanan serotonin ve benzeri hormonlar aracılığıyla zihinsel açıdan da kendinizi iyi hissedebilirsiniz. Peki, evde spor yaparken ihtiyaç duyabileceğiniz spor ürünleri hangileri olabilir? Gelin, en temel ürünlerden en kapsamlı çözümlere kadar bu süreçte başvurabileceğiniz ürünlere birlikte göz atalım.

Ağırlık Seti

Evde spor kapsamındaki antrenmanlarınızı; kilo korumak, kilo kaybetmek, sıkılaşmak ya da kas kütlesi artırmak amacıyla gerçekleştirebilirsiniz. Antrenmanlarınızda en çok başvuracağınız ve evinizde mutlaka bulunması gereken spor ürünlerinin başında, serbest ağırlıklar ve barlı ağırlıklar gelir. Dambıl olarak adlandırılan ve küçük bir barın her iki yanındaki ağırlıklardan oluşan serbest ağırlıklar; kol, omuz, sırt, karın, göğüs gibi farklı bölgelerinizdeki kas gruplarını etkinleştirebilmenizi sağlar. Dambıllar, ağırlığı değiştirilebilir formda olabileceği gibi sabit ağırlıklı da olabilir. Gereksinimleriniz ve antrenman akışınız doğrultusunda yapısını ve ağırlığını belirleyerek edinebileceğiniz dambıllara ek olarak daha ayrıntılı ve ağır çalışmalar yapmayı planlıyorsanız, barlı ağırlıklara da yönelebilirsiniz. Düz ve Z barlar, farklı egzersizler için ideal olurken özellikle evinizde ağırlık sehpası varsa ya da almayı düşünüyorsanız, bölgesel kas geliştirme işlemlerini evde rahatça yapabilirsiniz. Bunlara ek olarak sağlık topu ve kettlebell tipi ağırlıkları tercih ederek antrenman çeşitliliğinizi artırabilirsiniz.

Barfiks Barı

Daha önce devam ettiğiniz fitness salonunda büyük ağırlıklarla kol, göğüs ve omuz çalışmaları yaptıysanız, barfiks barı edinerek kondisyonunuzu koruyabilirsiniz. Evinizin koridoruna, kapı üstüne ve benzeri yerlerine takılarak hazır hâle getirilebilen barfiks barları, özellikle üst bölge kaslarınızın güçlü kalmasına yardım eder. Egzersiz sonrasında dilerseniz yerinden çıkarabileceğiniz barlar, oldukça dayanıklı materyallerden imal edilir ve uzun soluklu kullanımlar için uygundur.

Ağırlık Eldiveni

Fitness salonlarında ciddi ağırlıklarla çalışan spor tutkunlarının ağırlık kaldırmadan önce bilek destekli ağırlık eldivenleri taktıklarını görebilirsiniz. Bu tür ürünler, ağırlık barı ile temas eden avuç içinin zamanla nasır tutmasını engellerken barların daha iyi kavranabilmesine yardımcı olur. Bilek destekli olan ağırlık eldivenleri ise ağırlıkların yanlış tutulması durumunda bileğe verebileceği zararı en aza indirir. Evde spor yaparken kaç kilogramlık ağırlıklar kullanacağınıza kendiniz karar vereceğiniz için hem el ve bilek sağlığınızı korumak hem de ağırlık çalışmanızı sorunsuz tamamlamak adına bilek destekli ağırlık eldivenlerinden satın alabilirsiniz.

Direnç Bandı

Özellikle pilates ile ilgileniyorsanız ve serbest ya da barlı ağırlıklar yerine daha kompakt çözümlerle antrenman sürecinizi tamamlamayı istiyorsanız, renk ve ağırlık direnci bakımından büyük çeşitlilik gösteren direnç bantlarını evde spor süreçlerine katabilirsiniz. Kol, bacak, kalça ve daha pek çok bölgenizdeki kaslarınızı kolayca çalıştırabilmenize hatta geliştirebilmenize imkân tanıyan direnç bantları oldukça az yer kaplar ve kullanım sonrasında temizlenmesi son derece kolaydır.

Egzersiz Matı

Evinizin sert zemini, ağırlıkları bırakmak ve uzun soluklu antrenmanlar için uygun olmayabilir. Halı ve benzeri ürünler de egzersiz sürecini zora sokacak şekilde yerinden oynayabilir, uzandığınızda ise üzerinizdeki terden etkilenebilir. Bu durumların önüne geçmek ve doğrudan doğruya gerçekleştireceğiniz antrenmana odaklanabilmeniz için evinize bir egzersiz ya da pilates matı alabilirsiniz. Evde spor esnasında daima kullanabileceğiniz egzersiz matları, farklı ebatlarda ve kalınlıklarda üretilir. Bu sayede yere uzanarak mekik ve benzeri yer egzersizlerini de sorunsuz tamamlayabilir, şınav ya da planking gibi zorlayıcı hareketleri, kayma temelli dikkat dağınıklarından uzak kalarak yapabilirsiniz. Kullanım sonrasında kıvırarak veya katlayarak kaldırabileceğiniz matları, ter gibi unsurlardan etkilendikleri takdirde silerek temizleyebilir, bir sonraki antrenman saati için hazır hâle getirebilirsiniz.

Pilates Topu

Şınav, duvarda squat ve birbirinden eğlenceli denge hareketlerini uygulayabilmeniz için değerlendirebileceğiniz pilates topu, evde spor faaliyetlerinizin başlıca parçalarından biri olabilir. Formunuzu korumanıza ve orta vadede kilo vermenize yardımı dokunacak olan pilates topları, farklı boyutlardadır. Tercih edeceğiniz markanın ürettiği modele göre önceden şişirilmiş durumda olabilen pilates toplarından bazıları ise şişirilmeye hazır vaziyette, pompası ile birlikte gelir. Eğer evde spor etkinliklerinde kullanabileceğiniz büyük bir alanınız yoksa pilates topundan destek alarak birçok hareketi kolayca yapabilirsiniz.

Şınav Barı

Göğüs, arka kol ve omuz kaslarınızı güçlendirmek istiyorsanız ve evde spor sürecine şınavı da dâhil etmeyi hedefliyorsanız, geleneksel yöntemlerle şınav çekerek bileklerinizi ağrıtmak yerine doğal “bench press” hareketini şınav esnasında uygulayabilmenizi sağlayan şınav barlarını alışveriş listenize ekleyebilirsiniz. Gerek dikey gerekse yatay vaziyette tutarak farklı kas gruplarınızın etkin biçimde çalışmasına katkıda bulunan ve uzun soluklu şınavlarda el bileklerinizin gerilmesi nedeni ile bilek ağrılarıyla karşı karşıya kalmanızı engelleyebilen şınav barları, favori spor ürünlerinizden birine dönüşebilir.

Kondisyon Bisikleti

İçinizdeki bisiklet tutkunu maceraperesti her zaman özgür bırakamıyorsanız ve bisiklet sürme ihtiyacınızı, sportif bir etkinlik olarak evde gidermeyi istiyorsanız, spor bisikleti olarak da adlandırılan kondisyon bisikletlerinden dilediğinizi alabilirsiniz. Kondisyon bisikleti denildiğinde aklınıza standart, dijital göstergeli ve sertlik ayarı bulunan geleneksel çözümler gelebilir ancak yeterli bütçe ayırdığınızda, kendinizi, âdeta bir doğa gezisine çıkmış gibi hissettirebilecek geniş ekranlı ve yeni nesil teknolojik olanaklarla donatılmış modellere de denk gelebilirsiniz. Bir yandan karın, bacak ve sırt kaslarınızı çalıştırıp kalori yakmanıza, diğer yandan keyifli vakit geçirmenize yardım edecek bir kondisyon bisikleti arıyorsanız, evde spor etkinliklerinizde kullanmak üzere modern bir ürüne yatırım yapabilirsiniz.

Yürüme/Koşu Bandı

Yeni nesil teknolojilerle geliştirilen yürüme ve koşu bantları, dış mekân yürüyüşlerinizin bir benzerini evde spor sürecinde gerçekleştirebilmenize olanak tanır. Darbe emici sistemleri sayesinde yürüme ya da koşma esnasında ayak bileklerinizin ve dizlerinizin zarar görmesini engellerken antrenman etkinliğinize dair ayrıntıları kapsamlı bilgi ekranları aracılığıyla size yansıtan yürüme ve koşu bantları, motorlu ve motorsuz olmak üzere iki ana başlık altında toplanır. Kullandıktan sonra katlayıp duvara yaslayabileceğiniz veya yatağınızın altına konumlandırabileceğiniz ürünler, evde spor için yatırım yapabileceğiniz en etkili seçeneklerdendir.

Atlama İpi

Evde spor yapmak için hazırladığınız alan yeterince genişse ve daha önce ip atlama tecrübeniz varsa, birkaç dakikalık ısınma ve kas gerdirme işlemlerinin ardından atlama ipi yardımıyla hızla kalori yakmaya başlayabilirsiniz. Aynı anda çok sayıda kas grubunu çalıştırması ve kısa sürede nabzınızı artırması sayesinde sizi epey yoracak olan atlama ipi ile egzersiz yaparken ayak bileklerinizin ve dizlerinizin herhangi bir şekilde zarar görmemesi adına ev ortamında kullanabileceğiniz bir spor ayakkabısı giymeniz önerilir.

scrolltotop svg