Ev Yapımı Protein Barı Tarifleri ve Püf Noktaları Nelerdir?
Formda Kal

9 dk okuma

Sporcuların veya sağlıklı atıştırmalık arayan herkesin tercih edebileceği protein bar, enerji dolu atıştırmalıktır. Kendi evinizde sağlıklı ve lezzetli protein barları yapma fikriyle yiyeceklerinizin içeriklerini kontrol etme şansı yakalayabilirsiniz. Sağlığınıza uygun malzemeler seçerek üretebileceğiniz bu ürünleri kişileştirerek kendi damak zevkinize uygun hâle getirebilirsiniz. Evde protein bar yapımı püf noktaları hakkında daha fazla bilgi edinerek bu sağlıklı atıştırmalıkları pratik bir şekilde hazırlamanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Neden Kendi Protein Barlarınızı Yapmalısınız?

Kendi protein barlarınızı yapmanın başlıca nedeni sağlık avantajıdır. Yüksek şeker, katkı maddeleri ve yapay tatlandırıcılardan arındırılmış ev yapımı ürünlerle uygun protein kaynaklarını seçme imkânınız olur. Protein tozu ile bar yapımında damak zevkinize ve beslenme ihtiyaçlarınıza uygun tatları seçme özgürlüğü de elde edebilirsiniz. Özellikle vegan veya laktoz intoleransı olanlar, kendi ihtiyaçlarına uygun malzemeleri değerlendirerek beklentilerini karşılayan bir sonuç elde edebilir. Taze ve doğal içeriğe sahip olan bu atıştırmalıkları meyveler, yulaf ezmesi, kuru yemişler gibi bileşenlerle zenginleştirebilirsiniz. Ayrıca söz konusu malzemeleri toptan alarak maliyet açısından uzun vadede tasarruf sağlamanız da mümkün hâle gelir. Sürdürülebilir ambalajlarla saklama olanağının bulunduğu ev yapımı barları beslenme alışkanlıklarınıza göre uyarlayabilirsiniz. Bu ürünler, ekstra protein veya enerji kaynağı ekleyerek düşük karbonhidrat ve yüksek lif gibi gereksinimleri karşılamak için idealdir.

protein bar

Protein Bar Yapımına Hazırlık: Gereken Malzemeler ve Araçlar

Ev yapımı protein barları hazırlamadan önce birtakım malzemeleri hazır hâle getirmeniz işi daha kolaylaştırır. Büyük bir karıştırma kabı başta olmak üzere çeşitli yemek hazırlama aletleri kullanmanız gerekir. Malzemeleri birleştirmeniz için geniş bir alan sunan bu ekipmanın yanı sıra şunlara da bakabilirsiniz:

  • Barlarınızın temel bileşeni olan protein kaynağını seçmeniz önemlidir.
  • Enerji sağlama ve kıvamı belirleme noktasında görev üstlenen karbonhidrat maddesi ise bir diğer gerekli malzemedir. Yulaf ezmesi bu noktada tercihte bulunabileceğiniz bir seçenek olabilir.
  • Fındık ve badem ezmesi gibi yağ oranı yüksek bir besin ekleyerek atıştırmalıklarınıza lezzet ve doluluk katabilirsiniz.
  • Ev yapımı protein barına isteğe bağlı olarak doğal şurup ve vanilya özü gibi tatlandırıcılar eklemeniz de mümkündür.
  • Atıştırmalıklarınızı zenginleştirmek için kuru yemişlerin yanı sıra meyve veya çikolata parçaları tercih etmeniz de özgün bir tat katabilir.

Söz konusu malzemeler arasından bazılarını ısıtmak veya eritmek için kullanabileceğiniz bir tencereye ihtiyacınız olabilir. Bununla birlikte hazırladığınız karışımı kalıba dökmeden önce yüzeyi kaplamak için pişirme kağıdından yardım alabilirsiniz. Protein barlarınızı hazırlarken ihtiyacınız olan bir diğer malzeme ise bir kesme aracıdır. Son olarak hazırladığınız ev yapımı protein barını tüketmeden önce sağlık kontrolü gerçekleştirmek için mutfak tartısına ihtiyaç duyabilirsiniz. Protein bar yapımı malzemelerinin kullanım öncesi temiz olduğundan emin olarak başarılı sonuç alabilirsiniz.

Damak Tadınıza En Uygun Protein Barları Nasıl Hazırlayabilirsiniz?

Damak tadınıza en uygun protein barlarını hazırlamak için ilk olarak kaynağı belirlemek gerekir. Örneğin bezelye proteini gibi bitkisel bir seçenek olup daha hafif bir tadı bulunan alternatiflere yönelebilirsiniz. Protein tozsuz evde protein bar yapımı gibi kıvamını ve lezzetini tamamen sizin oluşturacağınız tarifler de mevcuttur. Quinoa veya muz gibi karbonhidratlar kullanarak her biri farklı bir tat ve dokuya sahip olan yeni lezzetler keşfedebilirsiniz. Kaynağı belirleyerek mutfak gereçleri ihtiyacını giderdikten sonra atıştırmalıklarınızı daha doyurucu hâle getirmek için sağlıklı yağlar ekleyebilirsiniz. Bir sonraki adımda isteğe bağlı olarak bal, Hindistan cevizi şekeri gibi damak zevkinize uygun tatlandırıcılar ekleyebilirsiniz.

Daha fazla doku katmak istediğiniz ev yapımı barları meyve parçaları gibi katı maddelerle zenginleştirmeniz mümkündür. Lezzeti artırmak için tercihe bağlı olarak kakao veya vanilya gibi eklemeler gerçekleştirebilirsiniz. Hazırladığınız malzemeleri büyük bir karıştırma kabında karışımın homojen olduğundan emin olana dek çırpmanız gerekir. Hazırlanan kıvamı kalıba aktararak tarif doğrultusunda buzdolabında soğutabilir veya fırında pişmeye bırakabilirsiniz.

shaker

Glüten veya Laktoz İçermeyen Protein Bar Tarifleri

Glüten veya laktoz intoleransına sahip olanlar hazırlanan atıştırmalıklar, sağlıklı seçenektir. Diyet protein bar yapımına şekersiz protein tozu, çikolata parçacıkları gibi özel ürünler seçerek başlayabilirsiniz. Dilediğiniz malzemeleri karıştırdıktan sonra kalıba dökerek sertleşmesini beklemeniz gerekir. Bezelye proteini, glütensiz yulaf veya fındık ezmesi, bal, kurutulmuş üzüm, vanilya özü gibi malzemeler bu tarifte sıkça karşılaşılan ürünlerdir.

Vegan Protein Bar Seçenekleri ve Tarifleri

Hayvansal ürünler içermeyen vegan protein barları, bitkisel bazlı protein kaynakları ile hazırlanır. Bezelye proteini, yulaf ve badem ezmesi, vegan çikolata parçacıkları gibi ana malzemelerle söz konusu lezzeti oluşturmanız mümkündür. Kolay protein bar yapımı için içeriği karıştırdıktan sonra oluşan kıvamı iyice yaymak gerekir. Sertleşmeye bıraktığınız barları dilediğiniz gibi keserek servis edebilirsiniz.

Tatlandırıcı İçeren Protein Bar Tarifleri

Protein barlarınıza farklı bir lezzet katmak için kullanabileceğiniz çeşitli doğal bileşenlerden oluşan tatlandırıcıları damak zevkinizi gözeterek tercih edebilirsiniz. Akçaağaç şurubu ve cevizli proteinler, söz konusu lezzeti oluşturmak için yararlanabileceğiniz bazı malzemelerdir. Ayrıca meyve püresi ve vanilya özü gibi farklı gıdaları da tatlandırıcı amacıyla tercih edebilirsiniz. Söz konusu bileşenleri belirledikten sonra karışımı kalıpta beklettikten sonra keserek sunum yapabilirsiniz.

Meyveli veya Kuruyemişli Protein Bar Tarifleri

Doğal protein bar yapımı gerçekleştirmek isteyenler meyve veya kuru yemişlerden yardım alabilir. Atıştırmalığın besin değerini artırmak için harika bir seçenek olan bu malzemeler arasında badem, kaju, fındık, fıstık, ceviz ve kuru üzüm yer alır. Protein tozuyla karıştıracağınız bu bileşenleri isteğe bağlı olarak tatlandırıcılarla lezzetlendirebilirsiniz. Hazır olduğunu düşündüğünüz kıvamı geniş bir kaba aldıktan sonra beklemeye bırakabilir, büyüleyici sunumlar gerçekleştirebilirsiniz.

protein bar

Ev Yapımı Protein Barlar Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Protein bar yapımını başarıyla tamamladıktan sonra hemen sunum yapmayı düşünmeyenler için birtakım muhafaza yöntemleri mevcuttur. Mutfak saklama ürünleri, hava geçirmez özelliğiyle yüksek koruma sağlayan ekipmanların başında gelir. Nem ve hava oksidasyonunun önüne geçen bu ürünlerle beraber vakumlu poşetler de bu amaçla kullanışlıdır. Bir diğer seçenek olan buzdolabı ise protein barların tazeliğini daha uzun süre korumasına yardımcı olur. Her bir protein barı ayrı ayrı streç filmle sararak hava ile temasını en aza indirgeyebilir ardından söz konusu soğutucu ev aletlerine yerleştirerek kuruma ve bozulma riskini azaltabilirsiniz. İyi saklama yöntemleri sayesinde ev yapımı atıştırmalıklarınızı taze ve lezzetli tutabilirsiniz.

Protein Barların Günlük Tüketim Miktarı Nasıl Olmalıdır?

Protein barlarının günlük tüketim miktarını belirlerken kişisel ihtiyaçlarınızı ve hedeflerinizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Genel beslenme düzeninizi olumsuz yönde etkilemeyecek sıklıkta tüketim gerçekleştirebilirsiniz. Vücut geliştirmenin yanı sıra öğün yerine kullanma gibi bir dizi farklı amaca hizmet eden bu atıştırmalıkların 1 barı genellikle 15 ila 25 gram protein içerebilir. Yaşınıza, vücut ağırlığınıza ve aktiflik seviyenize bağlı olarak protein ihtiyacınızı belirleyebilir, bir beslenme uzmanından destek alarak sizin için uygun olan günlük tüketim miktarını öğrenebilirsiniz. Dengeli bir diyetin parçası olan bu besleyici ürünleri hedeflerinize uygun bir şekilde kullanarak sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

 

scrolltotop svg