Evde Sabun Nasıl Yapılır: Doğal Yöntemlerle Kendi Sabununuzu Yapın
Ev & Yaşam

9 dk okuma

Sabun, genellikle temizlik amacıyla kullanılan ve yağ asitlerinden oluşan bir malzemedir. Sıvı, katı ve hatta kâğıt gibi farklı formlarda üretilir. Üstelik bu üretimi evde gerçekleştirmek mümkündür. Tıpkı dışarıdan almak yerine evde pişirdiğiniz yemekler ve daha az kimyasal içeren temizlik malzemesi karışımları gibi sabununuzu da kendiniz yapabilirsiniz. Evde sıvı sabun yapımını öğrenerek misafirlerinize sağlıklı ve hoş kokulu bir seçenek sunabilirsiniz. Katı sabunları cilt bakımınızda veya kıyafet çekmecenizde kullanabilirsiniz. Evde sabun yapımı sayesinde hem kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını korur hem de yeni bir hobi edinmiş olursunuz.

Neden Evde Doğal Sabun Yapmalısınız?

Evde doğal sabun yapımının birçok gerekçesi ve avantajı vardır. Bunlardan ilki sağlıktır. Dışarıdan alınan sabunlarda çeşitli koruyucu maddeler ve cildinize zararı dokunabilecek kimyasallar bulunur. Evde yaptığınız sabunlar daha az kimyasal içerir. Organik özellik sergiler. Görece nazik bir temizleme sağlar. Özellikle alerjik ciltler için avantajlıdır. Çünkü ev yapımı sabunların alerjik reaksiyon riski düşüktür.

Evde sabun yapımının çevreye de faydası bulunur. Çünkü fabrikasyon sabunların üretim ve ambalajlama aşamalarında çevreye zarar verdikleri bilinen bir gerçektir. Sabunlarınızı evde yaparak atık miktarını minimuma indirebilirsiniz. Giderlerden doğaya karışan sabun köpüklerinin çevreye verdiği zararı azaltabilirsiniz. Böylece doğal sabun, sürdürülebilir bir seçenek olarak dikkat çeker.

Evde sabun yapımı, tamamen kişisel tercihlerinize uygun bir üretim sürecini kapsar. Sabunun etken maddesini amacınıza, rengini ve kokusunu ise zevkinize yönelik seçmeniz mümkündür. Üstelik uzun vadede bu sabunlar, bütçenizi de korur. Tüm bunlara ek olarak yaratıcılığınızı konuşturmanın tadını çıkarırsınız. Sabun yaparken hem eğlenir hem de kendi el emeğinizi kullanmanın hazzını yaşarsınız.

Evde Sabun Yaparken Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Evde sabun yapımı için gerekli malzemeler, son derece basit ve ulaşılabilir ürünlerdir. Hatta hemen hepsi mutfağınızda bulunan malzemelerdir. Bazı uygulamalarda değişkenlik gösterse de evde sabun yapımı malzemeleri temel olarak aşağıdaki listede sıralanmıştır.

  • Yağ: Sabunun özü yağdır. Sabun yapımı için genellikle bitkisel yağlar tercih edilir. Zeytinyağı başta olmak üzere biberiye, gül, portakal ve daha birçok bitki, çiçek, meyve ve tohumdan elde edilen özleri kullanmanız mümkündür.
  • Kostik: Kostik soda veya alkali olarak da bilinen madde, sabunun ana bileşenidir. Sabuna temizleyici görevi ve kıvamını çoğunlukla kostik verir. Evinizde bulunmayacak tek malzeme budur. Bu malzemeyi internetten veya kimyasal hammadde satan dükkânlardan temin edebilirsiniz. Ancak tamamen doğal bir sabun yapmak isterseniz beyaz odun külünü kostik yerine kullanabilirsiniz. Mangalda veya bahçenizde biraz odun yakarak üzerinde oluşan beyaz külleri toplayabilirsiniz. Bu işlem için odunla beraber kâğıt dâhil başka bir malzeme yakmadığınızdan emin olmalısınız.
  • Sıvı: Sabun karışımını bir araya getirmek için çoğunlukla saf su kullanılır. Ancak sabun türüne göre süt veya bitkisel bazlı sıvıların kullanılması da mümkündür.

  • Ekipman :
    • Sabun karışımını hazırlamak için uygun derinlikte bir tencere
    • Karıştırmak için kaşık, spatula, blender vb.
    • Ölçüleri ayarlamak için mutfak terazisi
    • Isıtmak için ocak
    • Isıyı kontrol etmek için termometre
    • Sabuna şeklini vermek için kalıp

Ekipman kullanımında özgür davranabilirsiniz. Listeye güvenlik için farklı ekipmanlar ekleyebilirsiniz. El ayarınıza güveniyorsanız listedeki bazı malzemeleri çıkarabilirsiniz. Kalıp seçiminde ise silikon tercih etmeniz tavsiye edilir. Bu kalıpların şekil ve boyutlarını dilediğiniz gibi seçebilirsiniz.

Sabun Yapımında Yaratıcılık: Farklı Aromalar ve Renklerin Kullanımı

Evde doğal sabun yapımı malzemelerine koku ve renk verici maddeler de ekleyebilirsiniz. Bu maddeleri de doğal esanslar ve bitki özleri arasından seçerseniz tamamen organik bir sabun üretimi gerçekleştirirsiniz. Örneğin evde kokulu sabun yapımı için bahçeden topladığınız doğal çiçekleri ezip karışıma ekleyebilirsiniz. Lavanta gibi esansiyel yağlardan damlatabilirsiniz. Hatta limon kabuğu bile rendeleyebilirsiniz.

Renklendirici olarak da bitki tozu kullanabilirsiniz. Örneğin sarı sabun için zerdeçal, kızıl bir renk almak amacıyla kına veya pembelik görmek adına pancar tozu tercih edebilirsiniz. Dilerseniz evde hediyelik sabun yapımı için bir renk cümbüşü hazırlayabilirsiniz. Çiçek, kalp ve benzeri kalıplarda hazırladığınız rengârenk ve mis kokulu sabunları jelantinleyerek kurdeleyle bağlamanız mümkündür. Plastik kullanımını önlemek için jelatin yerine doğal kâğıtlar da tercih edebilirsiniz.

Başlangıç Seviyesi için Basit Sabun Tarifleri

Evde katı sabun yapımı için ölçüleri tutturmak gerekir. Aşağıda evde sabun yapımı ölçülerini içeren basit bir tarif bulunur. Bu tarifi baz alarak dilediğiniz sabunu yapmanız mümkündür.

  • 600 gram yağı uygun bir tencerede kısık ateşte eritin. Sıcaklığı 40-50 santigrat derece arasında tutun.
  • Ayrı bir kapta 138 gram kostik sodayı 300 gram suyun içinde ısıyla çözdürün.
  • İki karışımın ısısı hemen hemen aynı seviyeye geldiğinde kostik çözeltisini erittiğiniz yağın içine aktarın ve güzelce karıştırın.
  • 30 ila 60 gram arasında renklendirici ve koku vericiyi de ekledikten sonra karışımı tamamen homojen hâle getirin.
  • Karışımı kalıplara dökün. Serin ve karanlık bir yerde kurumaya bırakın. Bu işlem 24 – 48 saat arası sürebilir.
  • Sabun katılaştıktan sonra kalıptan çıkarın ve bir süre de olgunlaşması için bekleyin. Ortalama 4 ila 6 hafta içinde kimyasal reaksiyonunu tamamlayan sabun, kullanıma hazır hâle gelir.

Yalnızca 6 adımda sabun yapmanız mümkündür. Bu işlem yalnızca biraz güvenlik önlemi ve sabır gerektirir. Dilerseniz yılda 1 defa birkaç saatinizi ayırarak yapacağınız sabunları sene boyu kullanabilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Cildi Besleyen Zeytinyağlı Sabun Tarifi

Cilde sabun kullanmak, güzellik uzmanları tarafından önerilmez. Ancak evinizde, bildiğiniz malzemelerle ve saf zeytinyağı ile hazırlayacağınız bir sabunu güvenle kullanabilirsiniz. Bu sabun cildinize temas edeceği için kostik yerine odun külü kullanmanız tavsiye edilir. Bu işlem için 100 gram beyaz odun külünü 300 ml kaynamış suyun içine atmanız yeterlidir. Odun külünü kaynatmamaya dikkat edin. Su kaynadıktan sonra ocağı kapatın. Küllü suyu soğumaya bırakın ve 1 gün bekletin.

Ertesi gün tencerede 40 dereceye gelene kadar ısıttığınız 250 ml zeytinyağına bu küllü suyu ilave edin. Bir miktar da kaya tuzu ekleyip jöle kıvama gelene kadar karıştırın. Bu sabuna koku ve renk verici koymanız tavsiye edilmez ama dilerseniz eklemeler yapabilirsiniz. Kalıplara dökme, soğutma ve olgunlaştırma işleminden sonra sabununuzu kullanmaya başlarsınız.

Siyah Noktalara Karşı Yeşil Çay Sabun Tarifi

Yeşil çay sabunu siyah noktalar üzerinde etkili olabilir. Fakat bu ürünü hazırlamak için önceden yapmış olduğunu bir sabuna ihtiyaç duyarsınız. 450 gram baz sabunu benmari usulü eritin. Ardından içine 1 su bardağı demlenmiş yeşil çay ilave edin. Eğer baz sabununuzun içinde yoksa zeytinyağı ve badem yağı gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız karışımı kalıplara döküp soğutup olgunlaştırdıktan sonra güvenle kullanabilirsiniz.

Akne ve Sivilceler için Faydalı Sabun Tarifi

Akne ve sivilce karşıtı sabun içinde baz kullanmanız gerekir. 450 gram baz sabunu erittikten sonra içine birer yemek kaşığı adaçayı, lavanta ve çay ağacı yağı ekleyin. Adaçayı antibakteriyel, lavanta irritasyon azaltıcı ve çay ağacı ise iltihap önleyicidir. Homojen kıvama gelen sabun karışımını kalıplara döküp kurutup beklettikten sonra aknelerinize savaş açabilirsiniz. Diğer hobi ürünleri için Turkcell Pasaj’a uğramanız mümkündür.

scrolltotop svg