Düşük Sistem Gereksinimli Oyun Önerileri: Performans ve Eğlenceyi Buluşturan Seçimler
Oyun

10 dk okuma

Bilgisayarlar farklı donanım elemanlarından oluşur. Oyun esnasında bu farklı parçalar çeşitli işlevleri yerine getirir. İşlemci gelişmiş hesaplamaları yaparak yazılımların düzgün çalışmasından sorumluyken ekran kartı ise görüntüyü monitöre getirir. Bu tarz sistem ekipmanları eski ya da giriş seviyesi olan bilgisayarlar her oyunu ya da programı çalıştıramayabilir. Cihazın dizüstü bilgisayar ya da masaüstü bilgisayar fark etmeksizin düşük sistem özelliklerine sahip olması mümkündür. Bu durum da düşük sistem gereksinimli oyunların önemini dolaylı yoldan da olsa artırır.

Her türde düşük sistem gereksinimli oyunlara örnekler verilebilir. Bu tarz yüksek performans göstermeyen bilgisayarlara yönelik oyunlar genellikle ya eski oyunlardır ya da yeni olsalar da düşük kapasitede çalışmaya uygun biçimde tasarlanmışlardır. Çok oyunculu oyunlardan yarış oyunlarına kadar çok sayıda kategoride eski ya da yeni performans dostu oyun bulmak mümkündür. Her ne kadar düşük sistemle çalışmaya uygun olsalar da bu oyunları oyuncu monitörleri gibi gaming ekipmanlarıyla daha keyifli bir hâle getirebilir, oyun deneyiminizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Şimdi gelin farklı türdeki sistem gereksinimi az olan oyunlara bakalım.

Az Kaynakla Maksimum Eğlence Sağlayan Çok Oyunculu Oyunlar

Çok oyunculu oyunlar, oyun deneyimini yalnız yapılan bir aktivite olmaktan çıkarıp bir sosyalleşme aracına dönüştürdükleri için sevilirler. Arkadaşlarıyla birlikte oyun oynamak ya da oyunda yeni insanlarla tanışmak isteyen kişiler sıklıkla çok oyunculu oyunlara yönelir. Oyun deneyimine farklı bir boyut katan bu türü keşfetmek için iyi bir bilgisayara sahip olmaya gerek yoktur. Çok sistem gerektirmeyen oyunlardan çok oyunculu olanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Minecraft: Büyük sunucularda diğer oyuncularla birlikte eğlenceli maceralara dalabileceğiniz bu oyun yüksek sistem gereksinimlerine sahip değildir. Minecraft’ta arkadaşlarınızla birlikte dilediğinizi inşa edebilir, çeşitli oyun modlarıyla yaratıcılığınızı konuşturabilirsiniz. Herkese açık sunuculara katılarak hem sosyalleşebilir hem de diğer oyuncularla rekabet edebilirsiniz. Mobilde ya da konsollarda da oynanabilen Minecraft, düşük sistem gereksinimli oyunların en popülerlerinden biridir.
  • Age of Empires: Klasik oyunlar arasında yerini almış bu strateji oyunu çok oyunculu oyunlar arasında da öne çıkar. Kabilenizi büyüterek diğer oyunculara kafa tutabileceğiniz bu oyunda iyi planlama yeteneklerine ve oyun takibine de sahip olmak gerekir. Hâlâ aktif bir oyuncu kitlesi bulunan ve yıllar geçse de popülerliğini korumuş olan bu oyun düşük sistem gereksinimli seçenekler arasında en çok sevilenler arasındadır.
  • League of Legends: Çok oyunculu oyun denilince ilk akla gelenlerden olabilecek kadar popüler olan bu oyunun sistem gereksinimleri oldukça düşüktür. Çoğu bilgisayarda çalışan League of Legends’ta arkadaşlarınızla birlikte rakiplerle kapışabilir, zaferden zafere koşabilirsiniz.

Bunlara ek olarak Battlefield serisinin eski oyunlarının ya da Quake gibi klasiklerin yer aldığı performans dostu oyunlar arasından da seçiminizi yapabilirsiniz.

Performans Dostu Hikayeyi Devam Ettirebileceğiniz Oyunlar

Hikayeler çoğu kişiyi oyunlara bağlayan unsurdur. İlgi çekici dünyası, derinlikli karakterleri ve özenle hazırlanmış görevleriyle hikayeli oyunlar en çok sevilen kategoriler arasında yer alır. Karakterlerle bağ kurabileceğiniz, onların başına ne geleceğini merak ederek bölümlerde ilerleyeceğiniz hikayeli oyunları oynamak için yüksek performans gösteren bir bilgisayara ihtiyacınız yoktur. Oynarken zamanın nasıl geçtiğini unutacağınız düşük sistem gerektiren hikayeli oyunlar arasında şunlar vardır:

  • To the Moon: İyi sistem gerektirmeyen oyunlar arasında vurucu hikayesiyle dikkat çeken To the Moon piksel tarzıyla da oyuncuların beğenisini kazanmıştır.
  • Undertale: İlgi çekici karakterleri ve detaylı dünyasıyla oyuncuların gönlüne taht kurmuş olan Undertale müzikleriyle de bilinir. Ufak bir ekibin elinden çıktığı hiç belli olmayacak kadar özgün olan bu yapım kült oyunlar arasında da yerini almıştır. Çok düşük sistem gerektiren oyunlar arasından benzersiz bir tercih yapmak istiyorsanız Undertale tam size göre!
  • Papers, Please: Bir vize memuru olarak diğer karakterlerin kaderini belirlediğiniz bu oyunda yaptığınız seçimler çok önemlidir. Farklı kararlar vererek farklı sonları keşfedebileceğiniz bu oyun düşük performanslı sistemler için son derece uygundur.

Genel olarak bağımsız geliştiriciler tarafından geliştirilen ya da piksel sanat tarzına sahip olan hikayeli yapılar da düşük sistem gereksinimli oyunlara örnek olarak gösterilebilir.

Sistem Yükü Az Korku Oyunları Hangileridir?

Adrenalinle dolu korku oyunları farklı heyecanlar arayanların favorileri arasındadır. En eski oyun kategorilerinden birisi olan korku dolu oyunları keşfetmek için çok iyi bir sisteme sahip olmak gerekmez. Oyun deneyimine farklı heyecanlar katan bu türe ait seçenekler arasında çok sayıda düşük sistem dostu oyun vardır. Bu türdeki düşük sistem gereksinimli oyunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Outlast: Yüksek performans gerektirmeyen bu oyun korku kategorisinde en çok sevilenler arasındadır.
  • Silent Hill 2: Çıktığı zamandan beri çok sevilen ve klasikleşmiş olan Silent Hill serisinin bu oyunu performans dostu oyunlar arasında hikayesi ve dünyasıyla da öne çıkar.

Outlast ve Silent Hill 2’ye ek olarak Amnesia gibi oyunlar da düşük sistem kullanıcıları tarafından sıklıkla tercih edilir.

Bilgisayarınız için Optimize Yarış Oyunları

Yarış oyunları tüm platformlarda yer alır ve oyuncuların favorileri arasındadır. Bilgisayarların yaygınlaşmaya başladığı ilk zamanlardan bu yana hep en çok tercih edilen kategorilerden birisi olan yarış oyunları arasında artık klasik sayılan çok sayıda seçenek vardır. Yarış kategorisinde şu düşük sistem gereksinimli oyunlar PC yormadan çalışır ve iyi bir cihaza sahip olmanızı gerektirmez:

  • Need for Speed: Most Wanted: Nefes kesen yarışlarıyla öne çıkan Need For Speed: Most Wanted yıllardır devam eden serinin oyunları arasındadır. Arabanızı dilediğiniz gibi modifiye edebileceğiniz ve zorlu rakiplerle yarışabileceğiniz bu oyun çok yüksek sistem gereksinimlerine sahip değildir.
  • FlatOut: Arabalarla yarıştan sirk gösterilerine kadar değişik şeyler yapmanıza olanak tanıyan FlatOut gerçekçi yarış mekanikleriyle de dikkat çeker. Hem araba fizikleriyle komik ve ilginç şeyler yapabileceğiniz hem de heyecan dolu yarışlarda diğerleriyle rekabet edebileceğiniz FlatOut düşük sistem gereksinimli oyunlar arasında vadettiği eğlenceyle öne çıkar.
  • Dirt 3: Ralliye ilgi duyanlara hitap eden bu yarış oyunu performans dostu oyunlardan birisidir. Saatler süren eğlence sunan Dirt 3, gerçekçi ralli deneyimi isteyenler için iyi bir seçenektir. Çevrimiçi ve çok oyunlu olarak da oynanabilen Dirt 3 en çok sevilen yarış oyunları arasındadır.

Bu yarış oyunlarına ek olarak tarayıcı üzerinden oynanabilenler de düşük sistemler için tercih edilebilir.

Düşük Sistem Kaynağına Sahip Bilgisayarda Yüksek Performans Gerektiren Oyunlar Nasıl Oynanır?

Her ne kadar sistem kaynağı bilgisayarda oyun oynarken son derece önemli olsa da düşük sistemli cihazlar ile de oyun oynamak mümkündür. İlerleyen teknoloji sayesinde gelişen bulut oyun sistemleriyle düşük sistem özellikleri oyuncular için bir engel olmaktan çıkar. İnternet bağlantısıyla her türlü oyunu oynamanıza izin veren bulut oyun sistemleri ile bilgisayarınızın kapasitesinin çok üstünde olan oyunları bile açabilirsiniz.

Cloud gaming ile bilgisayarınız ve sunucu arasında bağlantı kurarak oyun oynayabilirsiniz. Bağlanacağınız sunucuda oynayacağınız oyun yüksek kalitede oynatılır. Siz de internet bağlantısıyla oyunun görüntü ve ses dosyalarını bilgisayarınızda açarsınız. Oyun oynarken yaptığınız hareketler sunucuya aktarılır ve oyun aslında orada çalıştırılıyor olur. Kullanıcının bilgisayarında ise yüksek sistem gerektirmeden oyun oynanabilir hâle getirilir. Bulut oyun sisteminde oynarken oyuncu klavyeleri gibi ekipmanlarda yaptığınız hareketler sunucuya eşzamanlı olarak aktarıldığından gecikme sorunu da olmaz. Dolayısıyla düşük sistem gereksinimli oyunlara yönelik araştırma yapmanıza gerek kalmaz.

Game+ oyuncuların sıklıkla tercih ettiği en iyi cloud gaming sistemleri arasında yer alır. Kütüphanesinde çok sayıda oyun bulunduran Game+ ile herkes dilediğini oyunu performans sıkıntısı yaşamadan oynayabilir. Düşük sistem özelliklerinin oyun keyfinin önüne geçmesini istemeyenler Game+ ile kült oyunlardan en yeni ve yüksek sistem gereksinimli oyunlara kadar hepsini oynayabilir. 

scrolltotop svg