Geleceğin teknolojisi olarak görülen blok (blockchain) sistemine dahil olmak için özel bir ekip kuran Google birimin başına en üst düzey yöneticisini getirerek çalışmalarına büyük bir hızla başladığını gösterirken akıllarda soru işareti yarattı. Peki, Google’ın da adım attığı Blok zinciri nedir? Google neyi hedeflemektedir? Merak edilenleri sizin için yazdık.
Google Blok Zinciri Nedir?
Teknoloji devi ABD menşeili şirketi Google’ın yaptığı hamleye bakmadan önce blok zinciri yani blockchain teknolojisinin ne olduğuna ve neden önemli olduğuna bakmakta yarar var. Terimsel anlamını basit bir dille anlatırsak “kriptografi sayesinde birbirine güvenli şekilde bağlanan farklı blokların bir zincir oluşturarak sürekli büyümesinin bir çeşit kaydıdır” diyebiliriz. Tabii bu şekilde söyleyince çok tanıdık gelmeyen sistemin aslında kripto paraların temelini de oluşturduğunu belirtirsek daha alışıldık olabilir.
İlk çıkışı Satoshi Nakamoto ve ekibi sayesinde olan bu zincir sistem en başta ilk ve en ünlü kripto para olan Bitcoin için yapılmıştır. Bu sistemin en önemli özelliği aklınıza gelebilecek her çeşit veriyi en güvenli şekilde saklama ve en hızlı yöntemlerle dağıtabilmesidir. Doğru kullanıldığı zaman kripto dışında da değerlendirilmeye açık olan sistem meraklıların yanı sıra şimdi de Google tarafından ele alınır. Peki ünlü şirket hangi amaçla bu sistem için özel Google Blok Zinciri ekibini kuruyor?
Google Blok Zincir için Yeni Ortaklıkların Peşinde
Google şirketi yeni bir ortaklığa adım atarak Startup Digital Asset ile işbirliği yaptığını açıkladı. New York merkezli şirketle birlikte kullanıcılarına yeni olanaklar sunmak için yola çıkarak en iyi uygulamaları geliştirmek için de ekibini kurdu.
Yeni bağlantılar ve ekibin çalışması sonucunda GCP (Google Cloud Platform) ile bulut teknolojisinde kendi yerini alacak. Bu hizmet sisteme girdiğinde Google uygulama ve hizmetlerinde kullanılması için DLT (Defter Teknolojisi) framework oluşturulabilir. Framework blok zincirin temeli olarak görülebilir.
Digital Asset şirketi blok zincir uygulamaları için kendi programlama dilini geliştirdiği için rakiplerinden ayrılıyor. Bu da demektir ki Google bulut servisini kullandığınız zaman kendi hizmetinizi geliştirerek özel bir lisans alabilirsiniz. DLT teknolojisini ilk kez kullanmak isteyen büyük şirketler ve kurumlar için de birçok kolaylık sağlanabilir. Örneğin artık platform yapılaştırması ile uğraşmanız gerekmeden hizmetinizi tanımlayıp deneyebilirsiniz.
Tabii Google sadece bulut ve veri kayıt sistemi ile sınırlı kalmadan yenilikçi planlarını ortaya koymak için yeni ortaklıklarının da peşinde! Yakında Hyperledger Fabric ve Ethereum için açık-kaynak kodu kullanılan entegrasyonlar da şirketinizle birlikte müşterisi olduğunuz Google hizmetleri arasında yerini alabilir.
Google Blok Zinciri Ekibinin Başı Shivakumar Venkataraman
Başarılı bir şirketin projeye verdiği önemi anlamanın en kolay yolu bu işe kimleri adadığı olabilir. Google Blok Zinciri Ekibinin başına baktığımız zaman ise en üst düzey isimlerden biri olan Shivakumar Venkataraman ile karşılaşıyoruz. Peki, kim bu Venkataraman?
Venkataraman, lisans derecesini IIT (1990), yüksek lisans (1991) ve doktora (1996) derecesini Madison Wisconsin University ile tamamlayan mühendis Google dışında şirketlerde de önemli görevler aldı. IBM, Cohera Corporation, PeopleSoft, Required Technologies, AdeSoft şriketleri ile çalışarak kendini geliştirdikten sonra UC Berkeley University’de Misafir Öğretim Üyesi olarak eğitim verdi.
Hint kökenli olan Shivakumar Venkataraman daha önce farklı bir şirkette üst düzey yöneticilik yapan bir isim olsa da 2003’ten beri Google şirketindedir. Şirketin Mesa (veri ambarı) ve Photon (ölçeklenebilir günlük işleme sistemi) üzerine çalışan mühendis en son Reklam Altyapısı ve Ödeme Sistemleri ve Google Labs Başkan Yardımcısı unvanları ile görev yaptı.
Şirket yeni kurduğu blockchain ekibinin başına da 20 yıldır kendisi ile çalışan bu deneyimli mühendisi seçerek iyi bir hamle yapmış olabilir. Mühendis yeni görevinde de ekibin çalışmalarını aktif olarak kontrol edip denetlemekten sorumludur. Venkataraman gibi önemli bir ismin artık blockchain teknolojisi ile ilgilenmeye başladığına göre şirketin bu konuda oldukça ciddi atılımlar yaptığı düşünülebilir.
Google Blok Zinciri Ekibi Ne Yapacak?
Google yaptığı son hamle ile meraklı gözleri üzerine çekerken çok detaylı bir açıklama yapmadığı için kafalar karışık. İlk etapta açıklamalara dayanarak şirketin bu hamlesi ile neler yapacağını ve ekibin tahmini görevlerini anlatalım.
Google Blok Zinciri ekibi ilk etapta dağıtık bilgi işletim sistemleri ile veriyi kolay ulaştırmak için yüksek depolama sağlayan bir bulut ağı kurmak için çalışacaktır. Devamında neler olacağı ise merak konusu çünkü şu an resmî açıklama gelmediği için spekülasyondan öteye gitmeyen fikirler de var.
Google bilindiği gibi sadece arama motoru olarak hizmet vermekten çok daha fazlasını sunarak resmî kurumlardan şirketlere geniş bir kitleye ulaşmıştır. Gmail, Chrome, Google Plus, Haritalar, Dokümanlar… ve çok daha fazlası.
Google hizmetlerini reklam vermekten tutun da profesyonel işleri halledebileceğiniz online bir platform oluşturmaya varana kadar birçok gereksinimde kullanabilirsiniz. Kişisel şirket profili oluşturabilir ya da günlük hayatınızda görmek istediğiniz bir yeri haritadan anında bulabilirsiniz.
Her geçen gün genişleyen hizmet ağı ile Google’ın öncelikli hedefi mutlaka aktardığı gibi bilgi dağıtımı ve depolamada yenilik yapmak olmalıdır. Bunun sağlayabileceği hizmetlerin çeşidi ise ekibin neler ortaya çıkaracağına göre değişebilir.
Kendi kuracağı özel ağları sayesinde en hızlı yanıt veren kişisel sistemleri şirketler için geliştiriyor olabilir. Bu şekilde hem kendi hizmetlerini en verimli haline getirirken hem de müşterilerinin gönlünü kazanabilir. Ne de olsa teknoloji ve hız çağındayız. Hızlı olan kazanır!
Google Neden Blok Zinciri Kurdu? Kripto Borsasına mı Giriyor?
Google Blok Zinciri ekibinin kurulduğunu açıkladığı andan itibaren her duyanın kafasında neredeyse aynı soru belirir. Google Kripto borsasına mı giriyor? Özellikle Bitcoin ve altcoinler ile ilgilenen insanların her yeni projeyi takip ettiğini ve alım-satım işlemlerini şirket potansiyeline göre yaptıklarını düşünürsek bu sorunun sorulması gayet mantıklıdır.
İnsanlar yeni bir proje daha doğrusu “Google Coin” geliyorsa planlamasını buna göre yapmak istiyor olsa da Google cephesinden kripto paralarla ilgili bir açıklama henüz yok. Tabii kripto konusunda şirket yöneticisi olan Bill Ready’nin geçmişte yaptığı açıklamaları da göz önüne almak gerekir. Yönetici bu konuda kripto borsasına dikkat edip, takip ettiklerini ve kullanıcı-satıcı talebi arttıkça onunla birlikte gelişmeler olabileceğini söylemişti.
Google hedeflerine yönelik diğer bir tahmin ise geleceğin teknolojisi olarak görülen ve birbiriyle bağlantılı görülen Metaverse, Web 3.0 ile ilgilidir. Google son dönemlerde yeni bir sanal gerçeklik gözlüğü tasarladığına dair haberlerle öne çıktığı için bu ihtimaller oldukça kuvvetlidir.
Metaverse evreninde yerini almak isteyenler için gerekli donanımlardan biri de sanal gerçeklik gözlüğü olduğundan şirket çift yönlü çalışma yapıyor olabilir. Metaverse projesinin geliştirilmesi ve ihtiyaç duyulan donanımın üretimi… Şu an bu konu ile ilgili de bir açıklama gelmediği için sadece dedikodudan öteye geçmese de böyle güçlü bir teknolojiden Google gibi bir şirketin en azından gelecekte geri kalmayacağını düşünmek mantıklı olabilir.