Süt Sağmak Anne Sütünü Keser mi?
Aile

9 dk okuma

Anneler emzirmeye başladıklarında sütlerinin yetmeyeceğini ya da kesileceğini düşünerek endişeye kapılabilirler. Bu endişeler içerisinde en sık karşılaşılan sorular ise süt sağmak sütü keser mi sorusu ile süt sağma makinesi sütü azaltır mı sorusudur. Her iki sorunun cevabı da uzun yıllardan beri kullanılan süt sağma yöntemlerinden alınan referanslar ile hayır olarak verilebilir. Mekanik göğüs pompaları anneler tarafından çok uzun süredir kullanılır. Manuel olanlar ise çok daha uzun süredir annelerin kullandıkları ekipmanlardandır. Ayrıca süt pompaları bir nedenle emziremeyen ya da bebeğinden uzak olan annelerin gönül rahatlığı ile kullanarak sütlerinin çoğalmasına yardımcı olabilen aletlerdir. Eğer siz de süt sağma konusunda endişe duyuyorsanız, süt sağmanın faydalarını öğrendiğinizde içiniz oldukça rahatlayacak demektir.

Sütünüzü elle ya da pompa ile sağmak, bebeğinizden ayrıysanız veya bebeğiniz emmeyi reddediyorsa süt miktarını koruyabilmenize yardımcı olur. Bunun yanı sıra sütünüz az ise süt sağmak bebeğinize verebileceğiniz ekstra süt sağlarken, sütünüzün artmasına da yardımcı olabilir. Anne sütü tüketimi ilk 6 ay bebekler için çok önemlidir. Özellikle prematüre doğan bebekler için her bir damla anne sütünün oldukça yararlı olduğu bilinir. Bazı bebeklerin ise memeden beslenmelerinin mümkün olmadığı durumlar olabilir. Zamanında doğmuş olan bazı bebekler bir süre boyunca emmeyi reddedebilirler. Bebeğinizin emmeyi öğrenmesi biraz zaman alıyorsa, süt sağmak miktarı korur ve size pratik yapmak için zaman tanır. Süt sağma olasılığı ilk başta göz korkutucu bir seçenek gibi görünüyor olabilir ancak süt sağmanın potansiyel yararları dışında bebeğinizin kısa ve uzun vadeli sağlığı için de oldukça önemlidir. Özellikle bebeğinizin yanında olamadığınız zamanlar süt sağmak, sütünüzü koruyacağı gibi bebeğinizden ayrıldığınız zamanlarda göğüsteki süt kanallarının tıkanmasını önlemenize de yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra süt sağmanız bebeğinizin siz yokken de alıştığı anne sütünü içmeye devam edebileceği anlamına gelir. Memede süt birikmesi göğüslerinizi şişireceğinden, kendinizi rahatsız hissetmenize neden olabilir. Bu durumun gerçekleşmemesi için, bebeğinizin yanında olmadığınız zamanlarda düzenli aralıklarla süt sağma işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle ilk günlerde ve haftalarda ne kadar çok ve sık süt sağarsanız, sütünüz o kadar artabilir ve bu sayede uzun vadede süt tedariği de sağlamanız kolaylaşabilir. Bebeğinizin ihtiyacından fazla sütünüz varsa, dondurucunuzda 3 ay süre ile sütünüzü saklayabileceğinizi unutmayın. Eğer bebeğiniz düzenli olarak emiyorsa süt miktarınızı arttırmak için süt sağma işlemi yapmak zorunda değilsiniz. Bebeğiniz memeye alışmış şekilde düzenli olarak emiyorsa süt üretiminiz pompanın yarattığı etkiden çok daha iyi bir şekilde gerçekleşecektir. Bu nedenle bebeğinizin memedeyken daha etkili bir şekilde beslenebilmesi için onu emzirme sırasında doğru bir şekilde konumlandırdığınızdan emin olmalısınız.

Süt Sağma Makinesi Sütü Azaltır mı?

Süt sağmak sütü keser mi sorusu sıklıkla sorulan ve merak edilen bir sorudur. Süt sağma makineleri ister manuel ister elektrikli olsun, anne sütünün azalmasına sebep olmazlar. Aksine biriken sütün sağılması ve boşaltılması anne sütünün artmasına fayda sağlar. Pek çok farklı süt pompası bulunur. Önemli olan annenin kendisi için en uygun süt pompasını bulmasıdır. Süt pompası seçimi, sütünüzü neden sağdığınıza ve hangi koşullarda süt sağmak durumunda kalacağınıza göre değişebilir. Bebeğiniz henüz doğrudan memeden beslenemiyorsa veya süt miktarınızı büyük ölçüde artırmanız gerekiyorsa hastane sınıfı bir çift elektrikli pompa almayı düşünebilirsiniz. Bu tarz süt sağma makineleri emme ve pompalama hızını ayarlamanıza izin verir ve uzun süreli kullanım için tasarlanmışlardır. Dışarıdayken işinize yarayabilecek daha küçük ve taşınabilir pompalar da bulunur. Özellikle çalışma hayatına dönen ve emziren anneler mini elektrikli süt sağma makinelerini tercih edebilir. Bunlar taşıma çantası olan küçük aletlerdir. Sadece ara sıra süt sağma işlemi gerçekleştirecekseniz küçük elektrikli süt sağma makineleri yerine el pompalarını da tercih edebilirsiniz. Fakat her iki memeden aynı anda süt sağmayı sağlayan çift pompalar hem zaman kazandırır hem de süt akışını çoğaltırlar. Manuel çalışan süt pompaları fazla ses çıkarmayan, rahatça yıkanabilen ve taşıması kolay ürünlerdir. Bunun yanı sıra elektrikli olan pompalar ses çıkartan ürünlerdir ve her ortamda rahatlıkla kullanımı söz konusu olmayabilir. Pompa seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken konulardan bir diğeri ise pompaların uçlarının göğsünüze tam oturacak şekilde olmasıdır. Uygun olmayan başlıklar canınızı yakabilir ve sürünmeden dolayı göğüste ağrıya neden olabilirler. Süt sağdığınız aleti mutlaka temiz tutmalı ve her süt sağım işleminden önce daima ellerinizi yıkamalısınız. Özellikle henüz hastaneden çıkmamış ya da prematüre doğmuş bir bebek için sağım yapıyorsanız pompa parçalarını temizlemek ve sterilize etmek için hastane prosedürlerine uymanız gerekecektir. Fakat bebeğinizle birlikte eve döndüyseniz standart sterilizasyon işlemleri pompanızın parçalarını temizlemek için yeterli olacaktır. Sonuç olarak süt sağma işlemi ister el ile kullanılan bir pompa yardımıyla olsun ister elektrikli bir süt sağma makinesi aracılığıyla, anne sütünü azaltmada herhangi bir rolü bulunmaz. Bu ürünler annelerin hayatlarını kolaylaştırır ve sütlerinin artmasına yardımcı olur.

Süt Sağımını Kolaylaştıran Etkenler Nelerdir?

Süt sağarken sütün daha rahat gelmesi için annenin süt sağma makinesi kullanma veya emzirme dışında yapması gerekenler vardır. Bunlardan biri kesinlikle psikolojik olarak rahat, huzurlu ve mutlu olmaktır. Başarılı bir süt sağma işleminin annenin duyguları ve nasıl hissettiğiyle yakından ilgisi vardır. Oksitosin hormonu göğüslerdeki sütün salınmasına yardımcı olur. Oksitosin annenin kendisini mutlu ve rahat hissettiğinde salgılayabildiği bir hormondur. Bazı durumlarda annenin rahatlaması zor olabilir. Bebeğin hasta olduğu, hastanede kalınan sürenin uzadığı ya da sadece annenin kendini baskı altında hissettiği durumlarda rahatlamak zorlaşabilir. Zihnin rahatlatılması yadsınamayacak kadar önemlidir. Annenin bebek ile bağı ve hatta sadece yanında oturması dahi süt salınımını kolaylaştırabilecek faktörlerdendir. Bebekten uzak olunan zamanlarda fotoğraflarına bakmak, videolar izlemek, bebeğin bir giysisini koklamak ya da ses kaydını dinlemek de süt salınımının kolaylaşmasına yardımcı olabilir.

Süt sağma makinesi ile süt sağacaksanız, sağmaya başlamadan önce omuzlarınızı gevşetmeniz derin nefes almanız ve rahatlamanız da önemlidir. Ne kadar sütünüz olduğunu düşünmemeye çalışarak sevdiğiniz bir müziği dinleyebilir, kitap okuyabilir ya da telefonda sevdiklerinizle konuşarak kendinizi rahatlatabilirsiniz. Düzenli olarak süt sağmak ya da bebeğinizi emzirmek sütünüzün gelmesine ve artmasına yardımcı olacağından bebeğinizin emmediği durumlarda bile süt sağma işlemine düzenli olarak devam etmeniz gerekir. Anne sütünün kesilmesi süt sağma makineleri ya da pompaları sebebi ile değil fizyolojik ya da psikolojik sorunlar veya doğru ve düzenli sağımın gerçekleşmemesi ile ilgilidir. Unutulmaması gereken en önemli konu annenin mutluluğu ve huzurudur. Anne ne kadar mutlu ve huzurluysa herhangi bir fiziksel problem olmadığı takdirde düzenli uyku ve beslenme desteği ile süt sağmak o kadar rahat ve kolay olacaktır.

scrolltotop svg