Hamilelikte Uçak Yolculuğu Yapılır mı? Nelere Dikkat Edilmeli?
Aile

9 dk okuma

Bebeğiniz doğmadan önce son bir tatil yapmak isteyebilirsiniz. Bununla birlikte hamileyken çalışıyorsanız iş seyahatine çıkmanız gerekebilir. Bu tür durumlarda iki kez düşünmek gerekir. Özellikle uçak yolculuklarında oluşan basınç rahatsız edicidir, ancak bebeğiniz de bundan etkilenir mi? Genel olarak hamilelikte uçağa binmek serbesttir. Herhangi bir komplikasyon ya da hamilelik seyrinde risk yok ise tabii ki uçağa binebilirsiniz. Fakat yine de almanız gereken önlemler vardır. Örneğin ilk olarak bir sorun olmaması için doktorunuza danışmanız ve gerekli tahlilleri yaptırmanız önemlidir. Diğer önlemlerle birlikte hamilelikte uçağa binebilmeniz için dikkat etmeniz gereken detaylara gelin birlikte göz atalım.

Hamilelikte Uçak Yolculuğu Tehlikeli mi?

Sorunsuz bir hamilelikte uçmak özel bir risk taşımaz. Uçak yolculuğu sırasında vücut bir basınç farkına maruz kalsa da bu durum amniyotik zarları etkilemez. Bebeğinizin etrafını çevreleyen zar, kulak zarlarınızın aksine, dış hava ile temas halinde değildir. Bu nedenle kulakta hissedilen gibi bir basınç oluşmaz. Bununla birlikte gebelikte uçak yolculuğu esnasında radyasyon faktörü vardır. Fakat uçakta doğal radyasyon biraz artsa da bu miktarın bebeğinizin sağlığı üzerinde olumsuz etkisi kanıtlanmamıştır.

Çoğu hava yolu şirketi, belirli bir gebelik süresine (genellikle 28 haftadan itibaren) ait, olası doğum tarihini içeren, uçmak için yeterince sağlıklı olduğunuzu ve hamilelik veya erken doğum riskinin olmadığını doğrulayan yeni bir doktor sertifikası ister. Komplikasyonlu bir hamilelik durumunda her zaman böyle bir sertifika göstermeniz gerekecektir. Bazı şirketler hamilelikte uçak seyahati konusunda katı kurallara sahiptir ve 7 günden eski sertifikaları kabul etmeyebilir. Bu sertifikanın birkaç dilde, en azından İngilizce ya da gidilen ülkenin dilinde hazırlanmış olması en iyisidir.

Havaalanında güvenlik kontrollerinden geçerken metal dedektörü, güvenlik veya vücut taramasından geçmeniz gerekir. Özellikle ilk aylarda fark edilmeyeceğinden güvenlik görevlilerine belirtmelisiniz. Hamileyseniz metal dedektörü tamamen güvenlidir ve güvenlik taraması sorun olmaz. Bu cihazlar, sizin veya bebeğinizi sağlığına zarar vermeyen ‘milimetre dalga’ teknolojisi ile çalışır. Vücut taraması ise daha yeni bir teknolojidir. X ışınlarını kullanır ve düşük miktarda ışın nedeniyle zararlı olarak belirtilmemiştir. Ancak yine de metal dedektörü tercih edip edemeyeceğinizi sorabilirsiniz.

Hamileliğin İlk 3 Ayında Uçağa Binilir mi?

Çoğu kadın, ilk üç aylık dönemde (14 haftaya kadar) uçmayı zor bulur, çünkü sabah bulantısı, yorgunluk ve diğer fiziksel değişiklikler yaşam standardını düşürecek kadar yoğundur. Özellikle uzun bir uçuş son derece zorlayıcı olabilir. Ayrıca, bazı kadınlar ilk üç aylık dönemde düşük riskinin artacağını düşünür. Çünkü ilk üç aylık dönemde kendiliğinden düşük yapma riski yüksek olduğundan, uzun bir yolculuğu bu dönemin sonrasına ertelemek daha iyidir. Bu tür bir seyahat, düşük yapma riskini artırmaz, ancak herhangi bir ciddi kanamayı yönetmek, özellikle uzak bölgelerde zor olabilir. Bununla birlikte gebe bir kadının seyahat etmesi için ideal dönem yaklaşık olarak 16 ile 28 hafta arasıdır. İlk gebelik kontrolleri yapılmıştır, mide bulantısı dönemi geçmiştir, düşük yapma olasılığı ve erken doğum riski çok azdır.

İkinci üç aylık dönem genellikle tatile çıkmak veya bebeğiniz doğmadan uzun bir yolculuk yapmak için ideal dönem olarak görülür. Çünkü ikinci üç aylık dönemde, hamilelik rahatsızlıkları genellikle sona erer ve çoğu kadın uçağa binecek kadar zinde hisseder. Ayrıca ikinci trimesterde sizi zorlayabilecek kadar büyük bir göbeğiniz de olmaz.

Son üç aylık dönemde seyahat etmek de fiziksel olarak zor, rahatsız edici hale gelir ve özellikle son dönemlere hamilelikte uçuş sınırı başlar. Uzak veya sağlık hizmetlerinin zayıf olduğu bölgelere seyahat edilmesi önerilmez. Hastalanırsanız veya bir şeyler ters giderse tıbbi bakım alma seçenekleriniz sınırlı olduğun için riskler de artabilir.

Hamilelikte Uçak Seyahati Yasağı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte uçuş yasağı hem gebelik süresi hem de hava yolu şirketine göre değişebilir. Ancak genel kural, komplikasyonsuz bir tekil gebelik için 36. haftadan sonra uçuşlara izin verilmemesidir. Bazı havayolları daha katıdır, örneğin 32 veya 34 haftadan itibaren herhangi bir uçuşu yasaklar. Bu nedenle, uçuş rezervasyonu yapmadan önce bilgi almak en iyisidir.

Komplikasyonlu bir hamilelikte uçağa binme yasağı, (örn. bacaklarda şişme, kanama, erken kasılmalar veya genişleme vb.) 34. haftadan itibaren başlar. Her zaman uçmaya uygun olduğunuzu gösteren yeni bir sağlık raporu ibraz edebilmeniz gerekir. Bu tür belge için doktorunuza veya jinekoloğunuza başvurabilirsiniz. Bazı havayolları bu sertifikayı seyahatten birkaç gün önce sağlamanızı şart koşar, bu nedenle önceden teyit etmeniz tavsiye edilir. Öte yandan ikiz bebek bekliyorsanız 34. gebelik haftasından itibaren uçmanıza izin verilmez. Bazı havayolları bu konuda daha katıdır ve 32 haftadan itibaren uçuşları yasaklar.

Hamileler Uçakta Nereye Oturmalı?

Hamileyken uçağa binmek sizi tedirgin edebilir, ancak gerekli kontrolleri yaptırdıktan ve önlemleri aldıktan sonra endişelenmenize gerek kalmaz. Uçakta hamileler için en ideal koltuk ise koridor tarafıdır. Bu sayede dolaşım için rahatlıkla yerinizden kalkabilir ve biraz hareket edebilirsiniz. Bununla birlikte koridor koltukları ihtiyaçlarınızı gidermeniz için de en iyi seçimdir. Çünkü hamileyken daha sık tuvalete gitme ihtiyacı duymanız olağandır. Online bilet alımlarında dikkat etmeniz gereken ise acil çıkış koltuğudur. Çoğu havayolu, hamile kadınlar için acil çıkış koltuğunu kabul etmediği için sorun yaşayabilirsiniz.

Hamileyken Rahat Bir Uçuş Geçirmenin Püf Noktaları

Hamilelikte uçak yolculuğu genellikle güvenlidir, ancak bu rahat olduğu anlamına gelmez. Sırt ağrısı, mide bulantısı ve yorgunluk ile çok rahatsız edici hale gelebilir. İşte sizin için uçus süresini biraz daha kolaylaştıracak bazı ipuçları!

  • Güzel bir koltuk ayırtın: Sık sık idrara çıkmanız gerekiyorsa koridorda tuvalete yakın bir koltuk en iyisidir. Ekstra diz mesafeli bir koltuk da hamileyseniz iyi olabilir. Çünkü hamilelikte bacaklarınız daha çabuk uyuşur ve kan dolaşımı için hareket alanı gerekebilir.
  • Yeterince hareket edin: Ara sıra hareket ettiğinizden emin olun. Örneğin, ileri geri yürüyün veya yerinizde esneme egzersizleri yapın. Böylece tromboz riskini düşürebilirsiniz.
  • Belgelerinizi unutmayın: Hamilelik kartınızı, gerekirse hamilelik beyanınızı ve doktorunuzun iletişim bilgilerini yanınızda bulundurun. Güvende olmak için yanınıza birkaç kopya alın.
  • İyi hazırlanın: Örneğin, gideceğiniz yerde bir doktor veya ebeyi nerede bulacağınızı bildiğinizden emin olun. Uçuş planlarınızı doktorunuzla görüşmeniz de akıllıca olacaktır. Böylece durumunuzun güvenli olup olmadığını doğru bir şekilde değerlendirebilir.
  • Rahat kıyafetler giyin: Havalimanında ve uçuşunuz sırasında aynı pozisyonda uzun saatler geçireceğiniz için üzerinize tam oturan ve esneyen veya bol kıyafetler seçmeniz son derece uygundur. Aynı zamanda katmanlı giyinerek üşüdüğünüzde veya terlediğinizde kolayca bir şeyler giyebilir veya çıkarabilirsiniz.
  • Yeterince sıvı alın: Uçakta hava biraz daha kurudur. Bol su içerek nem kaybını dengeleyebilirsiniz.
  • Gerekirse destek çorapları giyin: Bacaklarınızda şişmeyi önlemek ve kan dolaşımını desteklemek için kompres veya destek çorapları kullanın. Kompresyon çorapları dolaşımı destekler ve şişmeyi önleyebilir, ayrıca tromboz riskini azaltır.
  • Kemeri karnınızın altına yerleştirin: Hamile olsanız bile uçakta emniyet kemeri takmak zorunludur. Emniyet kemerini karnınızın altına bağlamanız en iyisidir. Bu şekilde midenize baskı yapmaz.

Tüm bu ipuçlarından yararlanarak uçak yolculuğunuzu hem kendiniz hem de bebeğiniz için daha güvenli hale getirebilir, konforunuzu destekleyecek seyahat ve anne-bebek ürün çeşitlerine  Turkcell Pasaj sayesinde hemen ulaşabilirsiniz.

scrolltotop svg