Kış Aylarında Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek
Sağlık & Bakım

9 dk okuma

Sıcak yaz günlerinin ardından ani hava değişimleri sebebiyle vücudunuzda çeşitli değişiklikler yaşıyor olabilirsiniz. Örneğin, kendinizi halsiz ve yorgun hissedebilir, stresli veya isteksiz bir ruh hali içine girebilir ve soğuk algınlığı, grip gibi enfeksiyonlara açık hale gelebilirsiniz. Tüm bu belirtiler, vücut direncinizin düştüğünün ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz gerektiğinin habercisidir.

Bu yazımızda bağışıklık sistemini güçlendirme yolları ve bağışıklık güçlendirici doğal besinler hakkında bilgiler vereceğiz.

Kış Aylarında Beslenme Önerileri

Kış aylarında bağışıklık sistemi güçlendirme yolları için ilk olarak yediklerinize dikkat etmeniz gerekir. Bağışıklık güçlendirici doğal besinler, sağlıklı atıştırmalıklar, sebze, meyve ve et ağırlıklı öğünler vücut direncinizi artırıcı özellikler taşır.

Bağışıklık güçlendirme için kış aylarında beslenmenizde şu hususlara dikkat etmeniz gerekir:

  • Renkli sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin. Farklı renklerdeki sebzelerden oluşan öğünleriniz, sizi daha dirençli ve antioksidan bakımından güçlü bir hale getirir.  
  • Bağışıklık sistemini güçlendirme için probiyotik besinler tüketin. Hem sindirim sistemi hem de genel sağlığınız üzerinde son derece faydalı etkiler sağlayan canlı bakteri ve mayalar olarak tanımlanan probiyotikler, yoğurt ve kefirde bol miktarda bulunur. Her gün bir bardak kefir ya da bir kase yoğurt tüketmek bağışıklık güçlendirmek için ihmal etmemeniz gereken besinler arasında yer alır.
  • Sıvı tüketiminizi kış aylarında azaltmamaya çalışın. Güneş ve sıcak havaların etkili olduğu zamanlarda farkında olmadan daha çok su içme isteği duyabilirsiniz. Ancak havaların serinlemesiyle bu istekte bir azalma meydana gelebilir. Oysa kış aylarında sıvı tüketiminizi yüksek tutmanız bağışıklık güçlendirme açısından son derece önemlidir.
  • Tatlı isteğinizi meyveler ile yatıştırın. Özellikle kış aylarında tatlı isteğinizi meyveler ile giderme yoluna gitmeniz hem daha düşük kalorili besinler tüketmenize hem de ihtiyacınız olan vitaminleri almanıza yardımcı olur.
  • Haftada iki kez balık yemeye özen gösterin. N-3 yağ asidi, bağışıklık sistemi güçlendirme yolları arasında yer alır. Balık, N-3 yağ asidi bakımından zengin bir besindir. Bu nedenle haftada iki kez tüketmeniz vücut direncinizi artırıcı bir özellik taşır. Bu arada balığı kızartma değil, buğulama ya da ızgara yapmanızın daha sağlıklı olacağını hatırlatalım.
  • Bitki çayları ile hem kilonuzu hem de sağlığınızı koruyun. Kış aylarında daha çok sıcak içecekler içmek isteyebilirsiniz. Böyle zamanlarda sıcak çikolata, kahve ya da salep gibi içecekler yerine bitki çaylarına yönelebilirsiniz. Özellikle yeşil çay, ıhlamur, zencefil ve kuşburnu çayları antioksidan bakımından zengin ve bağışıklık güçlendirici doğal besinler arasındadır.

Kış Aylarında Kullanılabilecek Vitaminler

Kış aylarında vücudunuzun hastalıklarla savaşı sırasında ona en önemli desteği vitaminler ile verebilirsiniz. Çünkü kışın karşılaştığımız gribal enfeksiyonlara kolayca yakalanmamızın başlıca nedenlerinden biri de vitamin ve mineral eksikliğidir.

Vitamin ve mineralleri çeşitli sebze ve meyveler aracılığıyla elde edebilirsiniz. Ancak besinleri tüketirken vitamin ve mineral kayıplarını en aza indirmek için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bu hususları şöyle sıralayabiliriz:

  • Sebze ve meyveleri mümkün olduğunca taze iken tüketmeye gayret edin.
  • Satın alırken özellikle çizilmemiş olanları seçmeye özen gösterin.
  • Yeşil yapraklı sebzeleri, tazyikli akan bir suyun altında değil, genişçe bir kabın içine doldurduğunuz suyun içinde yıkayın.
  • Doğrama aşamasında bıçak yerine olabildiğince ellerinizi kullanın.
  • Pişirdiğiniz yemekleri çok fazla bekletmeden tüketin.

Özellikle A, B, C ve E vitaminleri ile çinko tüketiminizi kış aylarında artırmanız vücut direncinizin güçlenmesinde büyük rol oynar.

Bağışıklık Güçlendiren Yiyecekler Neler?

Sebzeler ve meyveler doğal antioksidan depolarıdır. Antioksidan, hücre hasarlarının önlenmesine yardımcı olan bileşiklerdir. Amacı, serbest radikalleri temizleyerek oksidasyonun yol açtığı hasarın etkilerini azaltmaktır. Antioksidanlar vücudumuzda bulunduğu gibi besinler yoluyla da alınır. Bu nedenle öğünlerinizde antioksidan açısından zengin sebze ve meyvelere yer vermeniz sağlığınız için büyük önem taşır.

En zengin antioksidan kaynakları; pancar, havuç, nar, böğürtlen, domates, enginar, siyah üzüm gibi renkli meyveler ile yeşil yapraklı sebzelerdir. Bunlara ek olarak balık, fındık, bitter çikolata, ceviz ve kümes hayvanları da antioksidan bakımından oldukça zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve soğuk kış aylarında vücudunuzu hastalıklara karşı korumak için antioksidan bakımından güçlü olan bu besinleri tüketmeniz yararınıza olacaktır.

Hangi Vitaminler Hangi Besinlerden Alınır?

A vitamini: Somon, yeşil yapraklı sebzeler, kavun, mango, kayısı, havuç, kabak, sığır karaciğeri ve sakatatlar

B1 vitamini: Makarna, pirinç, kepekli tahıllar, baklagiller, et ve balık türleri

B2 vitamini: Baklagiller, yumurta, yeşil sebzeler, yağsız et, az yağlı süt, sakatatlar ve tahıl ürünleri

B3 vitamini: Tahıllar, baklagiller ve hayvansal gıdalar

B5 vitamini: Yumurta, süt, fıstık, patates, brokoli, avokado, yulaf, nohut, mantar, sığır eti, balık ve sakatatlar

B6 vitamini: Narenciye dışındaki meyveler, muz, patates, nişasta barındıran sebzeler, balık, sakatatlar ve kümes hayvanları

B7 vitamini: Ispanak, tatlı patates, yumurta, muz, balık, kümes hayvanları, fındık ve brokoli

B9 vitamini: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal, portakal suyu, fasulye, barbunya, fındık, börülce, sığır karaciğeri

B12 vitamini: İstiridye, balık, yumurta, süt, süt ve sığır karaciğeri

C vitamini: Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, çilek, kavun, domates, brokoli ve patates

D vitamini: En önemli D vitamini güneş olmakla birlikte somon, sardalya ve uskumruda bulunmaktadır. Az da olsa peynir ve yumurta sarısında da D vitamini kaynakları arasında değerlendirilebilir.

E vitamini: Fındık, yeşil yapraklı sebzeler, ayçiçeği, mısır ve soya fasulyesi yağı

K vitamini: Yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, peynir, soya fasulyesi, incir, et ve yaban mersini

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Ne Yapmalıyız?

  • Bağışıklık güçlendirici doğal besinler ile vücut direncinizi artırmanız mümkündür. Biraz önce belirttiğimiz besinleri tüketerek vitamin ve mineral açığınızı kapatmanız sizi hastalıklara karşı daha güçlü yapar.
  • Düzenli aralıklarla spor yapın. Yaşınıza, kilonuza ve beden durumunuza göre ister evinizde isterseniz de dışarıda yapacağınız egzersizler enfeksiyon riskinin en aza indirilmesine yardımcı olur.
  • Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durun. Bu gibi zararlı alışkanlıkların içeriğinde bulunan kimyasal maddeler bağışıklık sisteminizi olumsuz etkiler.
  • Stresten uzak durmaya çalışın. Hayatın stresinden uzaklaşmak her zaman mümkün olmasa da stres seviyenizi azaltıcı aktiviteler yapmayı deneyebilirsiniz. Örneğin, yoga, meditasyon gibi aktiviteler yapmak ya da bir hobi edinmek iyi gelecektir.
  • Düzenli uyumaya özen gösterin. Güçlü bir bağışıklık sistemi için yetişkinlerin 7 saat, çocukların ise 8-10 saat arasında uyuması önemlidir.
  • En sağlıklı kilo aralığınızda kalmaya dikkat edin. Sağlığınız için ideal olan kiloda kalmanız bağışıklık sistemini güçlendirme için önemlidir.
  • El ve ağız hijyeninizi koruyun. Bu sayede zararlı virüs ve bakterilerin vücudunuza girmesinin önüne geçebilirsiniz.

Güçlü bir bağışıklık sistemi sizi hastalıklardan korur. Vücudunuza girmiş olan bakteri ya da virüs gibi mikroorganizmalar ile savaşarak onları yok eder. Böylece onların size vereceği zararın önüne geçmiş olur. Hem beden hem de zihin sağlığınız üzerinde olumlu etkiler bırakır. Yaşlanma sürecini yavaşlatır. Enerji seviyenizi artırır. Kanser hücrelerinin yok edilmesinde güçlü bir silahtır. Bu nedenle özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirme ve sağlığınızı korumaya özen göstermeyi ihmal etmeyin!

scrolltotop svg