Robot Süpürge Markaları ve Bakım Önerileri
Elektronik

9 dk okuma

Evi süpürmek, en zor ev işlerinden biri olarak biliniyor. Neyse ki birçok firma, kullanıcıları bu dertten kurtaracak robot süpürge modellerini üretiyor. Eskisi gibi elektrikli süpürge ile evi süpürmek yerine robot süpürge kullanarak robot süpürgenin evi otomatik olarak süpürmesi sağlanabiliyor. Robot süpürgelerde kullanılan otomasyon sistemi minimum eforla evi temiz tutma konusunda hayati bir rol oynuyor.

Robot Süpürge Nedir?

Robot süpürgeler, belli bir miktarda otonom olarak çalışan ve mekanları temizlemek için kullanılan süpürgeler olarak biliniyor. Issac M. Dizon tarafından icat edilen robot süpürgeler, insanların en az müdahalesi ile evleri rahatlıkla süpürebilecek akıllı cihazlar olarak biliniyor. Robot süpürge markaları tarafından üretilen modellerin hepsi, bir ortamı süpürmek için vakumlama tekniğini kullanılıyor. Öte yandan robot süpürgelerin bazılarında dönen fırçalar, paspas ve UV filtreleri de yer alıyor. Üstelik bazı modellerde güvenlik kameraları, interkom sistemleri ve daha birçok özellik bulunuyor.

Robot Süpürgeler Nasıl Çalışır?

Robot süpürgelerin çoğunluğu bir iki adet dönen fırça ve yine bir iki adet yuvarlanan fırça bulunduruyor. Söz konusu iki fırça tipi, küçük ve büyük atıkları robot süpürgenin merkezine doğru toplamak için ortaklaşa çalışıyor. Ardından robot süpürgenin vakum mekanizması bu atıkları çekiyor ve süpürgenin atık kutusunda atıkları saklıyor. Kir, tüy, saç, kıl, gıda artıkları ve diğer birçok şey süpürgenin çıkarılabilir atık haznesinde saklanabiliyor. Robot süpürgenin atık haznesi dolduğunda bu haznenin çıkartılıp atıkların çöpe dökülmesi gerekiyor.

Otonom bir şekilde çalışan robot süpürgelerde farklı tiplerde sensörler mevcuttur. Aşağı bakan sensöre sahip robot süpürge çeşitleri, özellikle köşeleri ve merdiven kenarlarını temizlemek için sıklıkla tercih ediliyor. Farklı robot süpürge markaları tarafından üretilen modeller, evin ve odaların haritasını çıkarabiliyor ve bu haritaya göre evi süpürebiliyor. Basit robot süpürgeler, evi otonom olarak süpürmek için programlanıyor. Öte yandan kaliteli robot süpürge markaları tarafından üretilen bazı modeller ise akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla rahatlıkla kontrol edilebiliyor.

Robot süpürgeler, genellikle şarj edilebilir bataryalardan güç alarak çalışıyor. Söz konusu robot süpürgelerin pilini şarj ederek tekrar kullanmak mümkün hale geliyor. Robot süpürge markaları tarafından üretilen modeller, şarj istasyonunda otomatik olarak geri dönme özelliğine de sahiptir. Böylelikle süpürgenin şarjı bittiğinde bir insanın desteğine ihtiyaç duymadan robot süpürgeler rahatlıkla şarj edilebiliyor.

En İyi Robot Süpürge Markaları

Robot süpürge markalarının arasında belki de en iyilerinden biri de Xiaomi’nin alt markalarından biri olarak bilinen Roborock markasıdır. Roborock markası tarafından üretilen robot süpürgeler, uygun fiyatının yanı sıra özelliklerinin fazla olması ve temizlik performansı ile dikkat çekiyor. Marka tarafından üretilen ürünler sayesinde kedi kumu, talaş ve köpek tüyü gibi birçok kir rahatlıkla temizlenebiliyor. Robot süpürge markaları arasında önemli bir yere sahip olan Roborock tarafından satışa sunulan ürünler, evin bir haritasını çıkararak her köşeyi rahatlıkla süpürebiliyor. Üstelik markanın ürünleri oldukça sessiz bir şekilde çalışması ile de biliniyor.

iLife markası tarafından üretilen robot süpürgeler, düşük bütçeye sahip aileler için oldukça ideal gözüküyor. iLife’ın ürettiği ürünler, genel olarak yavaş bir şekilde evi süpürse de temizlik performansı ile aynı fiyat seviyesindeki markaları geride bırakıyor. Üstelik robot süpürge markaları arasında dikkat çeken iLife’ın ürünlerinde geniş bir hazne bulunuyor. Bu sayede haznenin içi daha geç doluyor.

Robot süpürge markaları arasında öne çıkan bir diğer marka da iRobot olarak biliniyor. iRobot markasında yer alan engellerden kaçınma teknolojisi sayesinde robot süpürgenin koltuk, sandalye, dolap ve diğer eşyalara takılmadan ortamı süpürmesi kolaylaşıyor. Üstelik markanın kullandığı bu teknoloji sayesinde robot süpürgeler, kablo ve çorap gibi objeleri rahatlıkla fark edebiliyor ve bu eşyaların kenarından dolaşarak ortamı süpürebiliyor. iRobot markası, en geniş atık haznesine sahip robot süpürge markaları arasında yer alıyor. Markanın ürünlerinde bulunan atık haznesini 60 gün boyunca boşaltmak gerekmiyor.

Robot süpürge markaları arasında bir diğer önemli marka da Dyson olarak biliniyor. Dyson, yıllardan beri elektrikli süpürge üretirken elde ettiği tecrübe ile oldukça kaliteli robot süpürgeler de tasarlıyor. Vakum gücü oldukça yüksek olan Dyson robot süpürgeler, köşe bucak her yeri rahatlıkla temizleyebiliyor. Üstelik evlerin ve diğer mekanların haritasını rahatlıkla çıkararak tamamen otonom bir şekilde çalışabiliyor.

Robot Süpürge Bakım Önerileri

Robot süpürgelerin etkili bir şekilde çalışabilmesi için düzenli olarak bakım yapılması önem arz ediyor. Robot süpürge bakımı konusunda en önemli hususlardan biri de robot süpürgenin toz torbasını düzenli olarak temizlemek olarak biliniyor. Toz haznesinin aşırı miktarda dolmasına izin vermemek gerekiyor. Robot süpürge bakımı için gerekli hususlardan biri ise robot süpürgenin tekerleklerini ve fırçalarını düzenli olarak temizlemek olarak dikkat çekiyor.

Robot süpürgelerde yer alan bataryaları, kullanım kılavuzunda yazan süreler boyunca şarj etmek robot süpürgelerin ömrünün uzamasında önemli bir rol oynuyor. Robot süpürge bakımı için bir diğer önemli nokta da robot süpürgelerin yazılımlarını düzenli olarak güncellemek olarak biliniyor. Robot süpürgelerin yazılımlarının düzenli olarak güncellenmesi yeni temizlik ve hareket algoritmalarının robot süpürgeye yüklenmesine olanak tanıyor. Robot süpürgelerin yazılım güncellemelerini USB kablosu ile yapmak mümkündür.

Robot Süpürge Nasıl Temizlenir?

Robot süpürgenin temizliği, robot süpürgenin efektif bir şekilde çalışabilmesi için gerçekten önemli bir yer tutuyor. Kıl ve tüyler, robot süpürgelerin tekerlek ve fırça gibi parçalarının aralarında birikebiliyor. Biriken kıl ve tüyleri temizlemek robot süpürgenin vakum kuvvetini muhafaza etmesi açısından büyük önem taşıyor. Bir mutfak bıçağı veya makas sayesinde kıl ve tüyleri, robot süpürgenin parçalarından ayıklamak kolaylaşıyor. Daha sonrasında kullanıcılar, elleriyle kılları ve tüyleri rahatlıkla temizleyebiliyor.

Robot süpürge temizliği konusunda bir diğer önemli unsur da robot süpürgenin sensörlerini temizlemek olarak biliniyor. Robot süpürgelerde yer alan sensörlerin birçoğunu temizlemek için kuru bir bez yeterli oluyor. Öte yandan bezi ıslatmanıza ve sabun kullanmanıza ihtiyaç bulunmuyor. Robot süpürge temizliği için sensörlerin tozdan arındırılmış olması önem taşıyor. Eğer kuru bezle sildikten sonra sensörde hala toz varsa bezi hafif nemlendirmek de öneriliyor.

Robot süpürgelerin hareketinde bir sıkıntı varsa robot süpürgenin tekerleklerine bir şeyler sıkışmış olma ihtimali bulunuyor. Robot süpürge temizliği yaparken tekerlekleri çıkartarak tekerlek boşluğunda ve tekerlek akslarında biriken kılları ve tüyleri temizlemek gerekiyor. Tekerlekleri tekrar takmadan önce iyice silinmesi de sıklıkla tavsiye ediliyor.

Robot süpürgenin temizliği için dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da robot süpürge filtrelerinin temizlenmesi olarak biliniyor. Robot süpürgelerde yer alan filtrelerin her beş ila on süpürmeden sonra temizlenmesi gerekiyor. Filtreyi robot süpürgeden ayırdıktan sonra içerisindeki pisliği rahatlıkla dökmek mümkün oluyor. Öte yandan robot süpürge filtreleri, ufak bir elektrikli süpürge yardımı ile de çok kolay bir şekilde temizlenebiliyor.

scrolltotop svg