Koronavirüs ve Grip Arasındaki Farklar Neler?
Sağlık & Bakım

10 dk okuma

Koronavirüsün En Bilinen Belirtileri Neler?

Bir hastalığın teşhisini koyabilmek için öncelikle vücudun gösterdiği belirtilere bakmak gerekiyor. Koronavirüs çok çeşitli belirtilerle kendini gösterebiliyor. En bilinen ve birkaç gün devam eden belirtiler ateş, kuru öksürük ve baş ağrısı olmakla birlikte bazı hastalarda aşağıdaki belirtiler de bunlara eşlik edebiliyor:

·         Balgamlı öksürük

·         Nefes darlığı

·         Burun akıntısı

·         Ağır solunum yetmezliği

·         Böbrek yetmezliği

·         İştahsızlık

·         Boğaz ağrısı

·         Kas ve eklem ağrıları

·         Halsizlik

·         Yorgunluk

·         Mide bulantısı

·         Kusma

·         İshal

·         Hıçkırık

Koronavirüs direkt olarak alt ve üst solunum yollarını etkileyen bir virüs olması nedeniyle kuru öksürük en sık görülen belirtilerin başında geliyor. Virüsün neden olduğu tahribatlara tepki olarak savaşan vücutta bir yandan ateş yükseliyor. Sık sık tekrarlayan kuru öksürük ile dirençli bir ateş varsa ve şiddetli baş ağrıları bunlara eşlik ediyorsa koronavirüs şüphesi ile hastaneye başvurmakta fayda var.

Koronavirüs ile enfekte olmuş bir kişi, yukarıda sayılan belirtilerin tamamını gösterebildiği gibi yalnızca bir kısmını da gösterebiliyor. Hatta bu belirtilerin hiçbirini göstermeden hastalığı atlatan kişi sayısı da oldukça fazla. Sayılan belirtiler arasında en şaşırtıcı olanı hıçkırıktır, diyebiliriz. Çok sık karşılaşılmasa da bazı koronavirüs hastalarında devamlı hıçkırık hali gözlenmiş olması nedeniyle bu durum Dünya Sağlık Örgütü tarafından koronavirüs belirtileri arasında kabul edildi.

Grip ve Soğuk Algınlığı Aynı Şey mi?

Koronavirüs grip ile karıştırılırken öte yandan grip de sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırılıyor. Oysa ki grip ve soğuk algınlığı kesinlikle aynı şey değil! Soğuk algınlığı genellikle hafif seyreden bir üst solunum yolları hastalığı olup 200’den fazla çeşitte virüsten kaynaklanabiliyor. Grip ise Influenza A veya B tipi virüsün sebep olduğu ve ölüme kadar gidebilen ağır bir hastalık.

Özellikle mevsim geçişlerinde havaların bir soğuması bir ısınması nedeniyle insanlarda burun akıntısı, hapşırık, kırgınlık ve baş ağrısı gibi şikayetler başlıyor. Bunu yaşayan kişiler grip oldukları yanılgısına düşüyorlar. Fakat bunlar grip değil, soğuk algınlığı belirtileri. Soğuk algınlığı halk arasında nezle veya üşütme olarak da adlandırılıyor. Grip ise bunlara göre çok daha ağır şekilde seyrediyor.

Peki, grip ile soğuk algınlığını nasıl ayırt edebiliriz? Soğuk algınlığı geniz akıntısı, hapşırık, öksürük, hafif bir baş ağrısı ve hafif kırgınlık hali ile ayakta atlatılabiliyor. Ateş çok nadir görülüyor. Oysa ki gripte öksürük nöbetlerine yüksek ateş, şiddetli eklem ve kas ağrıları ile ciddi halsizlik durumunun eşlik ettiği görülüyor. Unutmamak gerekir ki en sağlıklı tanı için doktora başvurmak şart. Her ikisi de viral hastalıklar olup etraftaki kişilere bulaşma riski mevcut. Öte yandan gribe karşı bir aşı varken soğuk algınlığı için herhangi bir aşı bulunmuyor.

Grip Olunduğunda Neler Yapılmalı?

Özellikle kış aylarında görülen grip hastalığı ağır seyretmesi nedeniyle insanların sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Influenza A veya B virüsü solunum yollarına yerleşerek hastalığa neden olurken daha sonra çoğalarak vücudun çeşitli yerlerine yayılabiliyor. Tüm vücudu etkisi altına alması nedeniyle ağır bir klinik tablo ortaya çıkıyor. Bu hastalıktan korunmak için en etkili yöntem, elbette ki aşı olmak. Doktorlar, hastaların tıbbi geçmişi ve yaşı gibi kriterleri göz önüne alarak aşı konusunda tavsiye verebiliyor. Öte yandan bağışıklığı da sürekli destekleyerek kuvvetlendirmek gerekiyor. Sağlıklı beslenmek, vitamin takviyeleri almak ve bol bol su içmek bağışıklığı güçlendiriyor.

Covid-19, coronavirus, 3D virus render on background.

Tüm bu önlemlere rağmen gribe yakalanma riski maalesef ki yine var. Bu durumda bağışıklığı destekleyici uygulamalara devam etmek gerekiyor. Doktor tavsiyesi ile kullanılmak şartıyla grip tedavisine yönelik antiviral ilaçlar bulunuyor. Fakat doktorlar bu ilaçları her grip hastası için gerekli görmeyebiliyor. Halk arasında en sık yapılan hatalardan biri, “Grip oldum.” diyerek doktora danışmadan ilaç kullanmak. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmak ciddi sonuçlara yol açabiliyor.

Bağışıklığı kuvvetlendirmek amacıyla tavuk çorbası, limonlu çay, zencefil, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptüs çayı, sarımsak ve bal gibi gıdaların yanı sıra mandalina, greyfurt ve portakal gibi C vitamini bakımından zengin meyveler tüketmek gerekiyor. Ayrıca yatak istirahati çok önemli. Hastalık sürecinde maske takmak diğer insanları enfekte etme riskini büyük ölçüde azaltıyor. Bulunulan ortamı sık sık havalandırmak ve hava temizleme cihazları kullanmak da oldukça faydalı.

Evde Soğuk Algınlığı Tedavi Yöntemleri

Soğuk algınlığı yukarıda da bahsettiğimiz üzere, gribe nazaran çok daha hafif seyreden ve ayakta atlatılabilen bir hastalık olmakla birlikte, vücudun bu hastalığa karşı savaşabilmesi için bağışıklık sistemini güçlendirmek önem taşıyor. Bağışıklığı güçlendirmenin yolu da sağlıklı beslenmekten geçiyor. İşte, soğuk algınlığına iyi gelen vitaminler, mineraller ve besinler…

C vitamini: Vitaminler arasında en iyi antioksidan olan C vitamini, vitamin takviyesi şeklinde alınabileceği gibi meyve ve sebze aracılığıyla da temin edilebiliyor. Mandalina, greyfurt, portakal gibi turuncu meyveler; roka, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler ve domates, nar ve kivi gibi meyveler ve sebzeler ile vücudun C vitamini ihtiyacı karşılanabiliyor.

Selenyum ve çinko: Bağışıklık sistemini kuvvetlendirme açısından önemli olan bu mineraller en çok deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsak ile takviye edilebiliyor. Özellikle sarımsak bağışıklık sisteminin en büyük desteği. Çocuklar için günde 1 diş, yetişkinler için ise 2 veya 3 diş sarımsak oldukça faydalı. Çocuklar için sarımsağı tek başına tüketmek zor olabiliyor. Bu nedenle yoğurda karıştırarak yemelerini sağlayabilirsiniz. Çinko ise en çok fındık, ceviz ve bademde bulunuyor.

Prebiyotik besinler: Bağırsaklarımız vücudun ikinci beyni gibi çalışıyor. Bağırsak sağlığı güçlü bir bağışıklık sistemi için oldukça önemli. Kefir, probiyotik yoğurt, sarımsak, soğan, pancar gibi besinler bağırsaklardaki yararlı bakterilerin artmasına yardımcı oluyor.

Bunların yanı sıra zencefil, zerdeçal, ekinezya gibi besinleri tüketmek ve ıhlamur, kuşburnu çayları içmek soğuk algınlığını atlatmanıza yardımcı olacak diğer takviyeler arasında.

Beslenme takviyelerine ek olarak bulunduğunuz ortamı temiz tutarak toza maruz kalmamak özellikle alerjik bünyeli kişilerin bu hastalığı kolayca atlatabilmeleri için önem taşıyor.

Griple Koronavirüs Nasıl Ayırt Edilir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki “Koronavirüs” bir hastalık değil “Covid-19” hastalığına neden olan bir virüs. Grip ise daha önce de belirttiğimiz üzere Influenza A veya B virüslerinden kaynaklanan bir hastalık. Buna göre soruyu aslında “Grip ve Covid-19 farkı nedir?” şeklinde sormalıyız. Fakat halk arasında koronavirüs kelimesi artık Covid-19 hastalığının adı gibi kullanılır hale gelmiş durumda.

Koronavirüs de tıpkı grip gibi ağır seyredebilen bir hastalık olduğu için bu ikisi sıklıkla karıştırılıyor. Her iki hastalıkta da yüksek ateş görüldüğü için sıklıkla ateş ölçerlerle ateş takibi yapmak gerekiyor. Grip ve koronavirüs farkı, en temel olarak solunum zorluğu şeklinde kendisini gösteriyor. Koronavirüs ile enfekte olmuş kişilerde sıklıkla nefes darlığı görülürken bu durum hastalık geçtikten sonra dahi birkaç ay daha devam edebiliyor.

Hapşırma ve burun tıkanıklığı koronavirüs belirtileri arasında sayılıyor olmakla birlikte bunların görülme sıklığı gribe göre çok daha düşük seviyede. Bu durumda örneğin ağır bir halsizlik haliniz ve ateşiniz varsa, öte yandan burun akıntısı ile hapşırık gibi şikayetleriniz yoksa grip yerine koronavirüse yakalanmış olmanız daha olası.

Grip ve koronavirüs arasındaki fark, tat ve koku kaybı ile de kendini gösteriyor. Koronavirüs bazı hastalarda tat ve koku kaybına da neden olabiliyor. Oysa ki bu belirtiler gripte görülmüyor. Bu konuda en doğru tanı için uzman bir doktora başvurmak gerekiyor.

scrolltotop svg