Bulaşık Makinesi Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Elektronik

9 dk okuma

Bulaşık makineleri günlük hayat içerisinde işimizi kolaylaştıran ev eşyaları arasında yer alıyor. Ancak bulaşık makinesi seçimi yaparken satın alacağımız ürünün beklentilerimizi karşılaması ve ihtiyaçlarımızla paralel özelliklere sahip olmasına dikkat etmek gerekiyor. Bulaşık makinelerinin mutfağa uyumlu olması, tasarımının kişisel zevklerle örtüşmesi, dahil olduğu enerji sınıfı gibi etmenler ürün seçiminde önemli rol oynuyor. Peki, bulaşık makinesi seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar ve bulaşık makinesinde aranması gereken özellikler hangileri? Sizin için derledik!

Bulaşık Makinesinin Kaç Yıkama Programına Sahip Olduğu Önemli

Diğer beyaz eşya çeşitlerinde olduğu gibi bulaşık makinelerinde de program sayısı önem arz ediyor. Çünkü gün içerisinde farklı ihtiyaçlar doğabiliyor ve bu sebeple de bulaşık makinesinin tamamen dolmasını beklemeden, farklı ihtiyaçları karşılayacak program geliştirmeleri bulaşık makinesi kullanımını daha pratik hale getiriyor. Aynı zamanda bulaşıkların kir oranı açısından da bulaşık makinesinin yeterli program sayısına sahip olması oldukça önemli bir detay olarak öne çıkıyor. Daha az kirli bulaşıkları yıkarken daha düşük enerji harcanacak bir program seçebilmek enerjiden tasarruf etmeyi de kolaylaştırıyor. Aynı şekilde güçlü kirlerle daha iyi mücadele edebilen programlar da daha temiz bulaşıklara sahip olmaya yardımcı oluyor. Hassas mutfak eşyalarının hasar görmeden yıkanabilmesi için de program seçimi önemli bir unsur.

Satın Alacağınız Bulaşık Makinesi Çevre Dostu mu?

Çevre dostu bir bulaşık makinesi satın almak, birçok açıdan dolayı önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. Öncelikle enerji etiketi üst sınıf olan bir bulaşık makinesi satın almak yıllık su ve elektrik tüketimini azaltmaya yardımcı oluyor. Böylece çevreyi korurken aynı zamanda faturadan tasarruf etme şansı da yakalıyorsunuz. Peki, bulaşık makinesinin üst sınıf enerji etiketine dahil olduğunu ve bu enerji etiketinin ne anlama geldiğini nasıl anlarız?

  • A+++ enerji etiketi, sahip olabileceğiniz en yüksek enerji sınıfı anlamına geliyor. Bu enerji sınıfına dahil olan bulaşık makineleri; su kullanımı, karbon ayak izi oluşumu, elektrik kullanımı ve fatura tasarrufu gibi konularda en yüksek etkiyi gösteriyor.
  • A++ enerji etiketi ise yine daha az enerji ve su tüketimini destekliyor. Ancak A+++ enerji sınıfı kadar yüksek bir performans sergilemiyor.
  • A+ enerji etiketi ise diğer iki enerji sınıfına göre daha yüksek oranda enerji ve su tüketimi gerçekleştiriyor. Bu sebeple bu üç grup içerisinde en az tercih edilen seçenek de A+ enerji sınıfına dahil olan ürünler oluyor.

Bulaşık Makinesinin Kurutma Performansına Dikkat Edin

Bulaşık makineleri, kurutma konusunda gösterdikleri performans ile de birbirlerinden ayrılıyor. Enerji etiketinde olduğu gibi, bulaşık makineleri kurutma performansı olarak da farklı sınıflara ayrılıyor. A, B ve C etiketleri, bulaşık makinelerinin kurutma performansının hangi seviyede olduğunu gösteriyor. A sınıfı kurutma seviyesine sahip olan ürünler, daha az enerji harcayarak kurutma işlemini gerçekleştiriyor. B sınıfı ortalama bir tüketim gerçekleştirirken C sınıfı ise diğer iki gruba oranla yüksek miktarda enerji harcıyor. Bu sebeple bulaşık makinesi kullanırken enerjiden tasarruf etmek ve bu durumun faturalarına yansımasını isteyen kişiler, kurutma seviyesi A sınıfında olan ürünleri tercih ediyor.

Bulaşık Makinesinin Tasarımsal Detayları Kullanım Kolaylığı Sağlıyor mu?

Tıpkı çamaşır makinesi çeşitlerinde olduğu gibi bulaşık makinesi seçiminde de tasarım detaylarının hayatı kolaylaştırması seçim sırasında önemli bir rol oynuyor. Dijital bir ön yüzü olan bulaşık makinesi çeşitleri; programın süresini takip etmek, ayarlamaları yapmak ve daha teknolojik bir görünüme sahip olabilmek açısından önem arz ediyor. Bunun yanı sıra makine içerisindeki sepetlerin yüksekliğinin ayarlanabilir olması da oldukça önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. Çünkü bu sayede daha büyük formda bir mutfak eşyasını makine içerisine sığdırmak ve bulaşık makinesi içerisindeki alanı daha verimli kullanmak mümkün hale geliyor. Aynı şekilde çatal, kaşık ve bıçak gibi eşyaların konulduğu sepetin çıkarılabilir ya da yerinin değiştirilebilir olması da makine içerisindeki alan kontrolünü kolaylaştıran detaylar arasında yer alıyor.

Bulaşık Makinesinin İç Hacmi Beklentilerinizi Karşılıyor mu?

Bulaşık makineleri kapasitelerine göre de farklılık gösteriyor. Eğer geniş bir aileye sahipseniz satın alacağınız bulaşık makinesinin geniş bir iç hacme sahip olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bu sayede daha fazla bulaşığı aynı anda makine içerisine yerleştirebilir ve mutfaktaki hayatınızı daha kolay hale getirebilirsiniz. Eğer tek başınıza yaşayan biriyseniz ya da iki kişilik bir aileye sahipseniz tercihinizi iç hacmi ortalama olan bulaşık makinelerinden yana yapabilirsiniz. Ancak bulaşık makinesinin yıllar boyunca kullanılacak bir beyaz eşya olduğu göz önünde bulundurulduğunda geniş iç hacme sahip bir bulaşık makinesi edinerek uzun bir süre boyunca yeni bulaşık makinesi satın alma ihtiyacını ortadan kaldırabilirsiniz.

Bulaşık Makinesinin Ses Seviyesine Dikkat Etmelisiniz

Bulaşık makinesi seçimi yapılırken göz ardı edilen en önemli unsurlardan biri de ses seviyesi olarak öne çıkıyor. Her makinenin çalışırken ortama yaydığı farklı sesler bulunuyor. Ancak özellikle çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi ve bulaşık makinesi gibi ürünlerde bu konu daha fazla önem arz ediyor. Bulaşık makinelerinin kurutma aşamasında daha fazla ses çıkardığı biliniyor. Bilhassa mutfak ve dinlenmek için bulunduğunuz salon ya da yatak odası gibi mekanlar birbirine çok yakınsa bulaşık makinesinin ses seviyesine ekstra dikkat etmek gerekiyor. 38 desibel seviyesine kadar çıkan bulaşık makinelerini rahatça tercih edebilirsiniz. Bu ses seviyesinden daha fazla bir desibelde olan ürünleri ise bulaşık makinesini kullanmak istediğiniz saatlere ve dinlenme alanlarınıza yakınlığına göre değerlendirebilirsiniz.

Bulaşık Makinesinin Boyutu Mutfağınız ile Uyumlu Olmalı

Bir bulaşık makinesinin tüm özellikleri size hitap edebilir, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilir ama bu aşamadan sonra da dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta bulunuyor: Satın alacağınız bulaşık makinesinin boyutunun mutfağınızdaki alan ile uyumlu olup olmaması. Bu sebeple bulaşık makinesi seçimi yapmadan evvel mutfağınızda bu makine için ayrılan alanın ölçülerini eksiksiz bir şekilde tespit etmeli ve ürünü bu ölçülere göre satın almalısınız. Aksi takdirde satın aldığınız ürün, mutfağınız ile uyumsuz olacak ve size de alternatif çözüm yolları aramak kalacaktır. Aynı zamanda ankastre mi yoksa solo bir bulaşık makinesi mi seçeceğinize de karar vermeniz gerekiyor. Eğer ankastre bir bulaşık makinesi tercih etmeyi düşünüyorsanız bu ürünün mutfağınıza tamamen entegre olacağını bilmeniz gerekiyor. Eğer mutfağınızın bir bütün halinde görünmesini arzu ediyorsanız ankastre mutfakları gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Solo bulaşık makineleri ise mutfak tezgahının altında belirlenen boşluğa ya da mutfaklarda uygun bir alana yerleştirilen bulaşık makinesi çeşitleri olarak kendisini gösteriyor. Solo bir bulaşık makinesi kullanmanın en önemli artısı ise olası bir ev değişikliği durumunda kolayca başka bir ortama taşınabilmesi olarak öne çıkıyor.

Siz de kriterlerinizi eksiksiz şekilde belirleyerek beklentilerinize ve mutfağınıza en uygun olacak bulaşık makinesini seçebilir, günlük hayatınızı çok daha pratik bir hale getirebilirsiniz.

scrolltotop svg