Kulaklık Kulağa Zarar Verir mi? İşte Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Satın Alma Rehberi

9 dk okuma

Günümüzde bir çift kulaklık ve iyi bir müzik listesi, çalışırken veya dinlenirken nihai bir odaklama aracı olarak kullanılabilir. Ancak yanlış kulaklık seçiminin ve yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığının uzun vadede bazı işitme sorunlarına yol açabileceği de unutulmamalıdır. Diğer yandan, kulak anatomisine uygun bir kulaklık seçimi ve doğru müzik dinleme alışkanlığı ile işitme sağlığınızı koruyabilmeniz mümkündür.

Kulaklık Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Kablosuz veri iletimi ve ses teknolojilerindeki gelişime bağlı olarak kulaklık çeşitliliğinde de önemli gelişmeler yaşanmıştır. Kullanım ihtiyacınıza ve müzik zevkinize uygun çok sayıda kulaklık modeli içinden seçiminizi yapabilirsiniz. Kulak üstü bir kulaklık almaya karar verdiğinizde, bu tür kulaklık modellerinin iki farklı türe sahip olduklarını bilmelisiniz. Arkası açık stilde olanlar, kasıtlı olarak kulaklıklardan bir miktar sesin çıkmasına izin verecek şekilde tasarlanır. Bu ses özelliği, daha net ve daha geniş bir dinleme deneyimi yaratır. Bu tarz kulaklıklar, stüdyoda veya sessiz bir ortamda miksaj yapmak için harikadır; fakat açıkta kalan tasarım nedeniyle diğer ortamların çoğu için ideal değildir.

Kafa üstü kulaklık modelleri içinde yer alan arkası kapalı kulaklıklar, dinleyicinin kulakları ile dış dünya arasında bir mühür oluşturur. Dış ortamda bulunan hiçbir şey içeri giremez ve kulaklığa gelen hiçbir ses dışarı çıkamaz. Bu tarz kulaklıklar açık ortamda yapılan canlı ses kayıtları için idealdir, çünkü kullanıcının ses kaydını duymasını engelleyecek tüm gürültü dışarıda tutulur. Kulaklık seçimi sürecinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da kulaklığın fonksiyonlarıdır. Kablolu, Bluetooth, buds, kulak üstü ve kulak içi kulaklık çeşitlerinin her biri farklı tasarımlara ve fonksiyonlara sahiptir. Örneğin; dans ederken veya spor yaparken kulağınızdan kolayca çıkabilecek veya etrafa takılabilecek bir kablolu kulaklık yerine kafa üstü bir Bluetooth kulaklık tercih etmek daha mantıklı olacaktır.

Kulak Tipine göre Kulaklık Seçilir mi?

Kulak tipine uygun bir kulaklık seçimi, özellikle gün içinde uzun süreli kulaklık kullanan kişilerin merak ettiği konuların başında gelir. Her kulaklık herkes için uygun olmayabilir. Kulak kepçesinin genişliği, kulak kıvrımları ve baş çevresi gibi detaylar, kulaklığın kulağınıza rahat bir şekilde yerleşip yerleşmeyeceği hakkında ipuçları verebilir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte kulak içi kulaklıktan kafa üstü kulaklığa doğru gittikçe konfor seviyesinde bir artış görülür. Kulak içi kulaklıklar doğrudan kulak yoluna takıldığı için kulak çevresinde hafif bir ağrıya neden olabilir. Buds tipi kulak anatomisine tam uyumlu kulaklıklar ise hem daha yüksek konfor hem de daha hafif bir kullanım vadeder.

Kafa üstü kulaklıkların da kulağı tam içine alan over-ear ve kulak kepçesinin dışında kalan on-ear olmak üzere iki tür çeşidi vardır. Konfor öncelikli bir ürün olan over-ear kulaklıklar, genellikle kalın kafa bantları ve kulakları tamamen saran büyük kulaklık kapaklarına sahiptir. Kulaklığın boyutuna aldırmıyor ve her ortamda rahat bir uyum arıyorsanız over-ear kafa üstü kulaklık modellerini tercih edebilirsiniz. Kulaklara oturan bölümde daha küçük kulaklık kapaklarına sahip on-ear kulaklık çeşitleri ise daha kompakt bir kullanım sunar. Rahatlıkla taşınabilir bir tasarım isteyen ve kulak içi kullanımdan rahatsız olmayan müzik tutkunları ise Earbuds tipi ürünleri veya tam kulak içi kulaklıkları kullanabilirler.

Kablosuz/Bluetooth Kulaklık Seçimi

Kablosuz kulaklıkların ergonomisi oldukça önemlidir. İyi konumlandırılmış ve hızlıca ulaşılabilir olan kontrol düğmeleri, kulaklığı rahatlıkla kontrol edebilmenizi sağlar. Bluetooth özelliği sayesinde akıllı cep telefonu, tablet, bilgisayar, ses sistemi ve akıllı TV gibi cihazlarla eşleştirilebilen kablosuz kulaklıklar, hayatınızı kolaylaştırır. Telefonunuzla eşleştirdiğiniz Bluetooth kulaklığınız sayesinde çağrılarınızı kulaklık üzerinden alabilir, ses seviyesini değiştirebilir veya sürüş esnasında dikkatinizi dağıtmadan görüşmelerinizi tamamlayabilirsiniz. Dahili mikrofon ve hızlı yanıt butonlarını üzerinde barındıran yeni nesil Bluetooth kulaklık modelleri sayesinde akıllı cihazlarınıza sesli komut da verebilirsiniz. Müzik dinlerken aynı zamanda akıllı cihazlarınıza tam zamanlı olarak erişebilirsiniz. Sesli komut vererek ışıkları açıp kapatabilir, en sevdiğiniz dizinin yeni bölümünü aratabilir veya klimanın sıcaklık değerini hızlıca değiştirebilirsiniz.

Kablosuz kulaklık üzerinde ne kadar az bileşen olursa cihazın kullanımı da bir o kadar rahat olacaktır. Örneğin; şarj kablosunun harici aparatlara veya şarj bölmelerine değil de doğrudan kulaklığa takılması işinizi kolaylaştıran bir detaydır. Kulaklık standı ve çantası gibi kullanışlı aksesuarlar ise hem çevrenizin daha düzenli olmasını sağlar hem de kulaklık ile birlikte gelen ekipmanların kaybolmasını önler. Örneğin; kulak içi kulaklıklar ile birlikte gelen silikon yedek kulaklıklar, şarj kablosu, kulaklık arkası kanca aparatı ve temizlik bezi gibi aksesuarlar ürünün çantasında rahatlıkla taşınabilir. Earbuds tipi kulaklıkların içine konduğu şarj üniteleri de hem kulaklığı kesintisiz bir şekilde kullanabilmenizi hem de kablosuz müzik keyfini şık bir kutuda taşımanızı sağlar.

Kablolu Kulaklık Seçimi

Kablolu kulaklık modelleri de tıpkı kablosuz kulaklıklar gibi geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Kablosuz kulaklıkların rahatlık, şıklık ve hareket serbestliği gibi avantajlarına karşın kablolu kulaklıklar da daha uygun fiyata daha yüksek ses kalitesi sunabilir. Kablolu kulaklıklar, mükemmel ses kalitesi elde edebilmek için analog sinyallerden yararlanır. Bu modeller, Bluetooth gibi dijital sinyallere göre daha fazla veriyi işleyebilir. Bu durum, sesin size ulaşması için çok fazla işlemden geçmesi gerekmediği anlamına gelir. Böylece ses, sıkıştırmaya ihtiyaç duymadan hem çok daha hızlı hem de daha kaliteli bir formatta gönderilebilir. Kablolu kulaklıkların bir diğer avantajı da herhangi bir güç ünitesine ihtiyaç duymadan kullanılabilir olmasıdır.

Her kulaklığın bir frekans tepkisi (Hz) vardır. Kulaklıkların büyük bir çoğunluğu 20 Hz - 20.000 Hz aralığında gelir. Dip seviyedeki frekans aralığı düştükçe kulaklığın ses performansı da güçlenir. Örneğin; 10 Hz - 25.000 Hz aralığındaki bir kulaklık profesyonel bir ses deneyimi sunar. Desibel seviyesi de kulaklık performansı üzerinde etkili olan konulardan biridir. Desibel seviyesi, kulaklığın elektrik enerjisini ses enerjisine çevirme gücü olarak düşünülebilir. Yüksek performanslı kulaklıkların desibel seviyesinin de yüksek olması beklenir. Empedans oranı, kulaklık seçimi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken konulardan bir diğeridir. Empedans oranı ile güç tüketimi arasında doğrudan bir bağ bulunur. Empedans değeri arttıkça güç tüketimi de artar. Bu oran 8-70 ohm arasında değişkenlik gösterebilir. Günlük kullanım için tasarlanan kulaklıkların büyük bir çoğunluğu 8-25 ohm arasında sınıflandırılır. Ses kaydı ve ses miksajı gibi profesyonel kullanımlara uygun DJ tipi kulaklıklar ise 70 ohm empedans değerlerine ulaşabilir.

Kulaklık Markaları ve Modelleri

Kablolu kulaklık, kulak üstü kulaklık ve kulak içi kulaklık modelleri arasında seçim yaparken kullanım önceliklerinizi göz önünde bulundurabilirsiniz. Örneğin spor yaparken rahatınızı bozmayacak Samsung Level U Bluetooth Kulak İçi Kulaklık gibi bir ürünü tercih edebilirsiniz. Gürültü engelleme özelliği, dış dünyayı tamamen izole etmek istediğiniz her durum için harikadır. Bose'un QuietComfort serisi veya Sony'nin WH1000 serisi gibi yenilikçi kulaklık modellerini, dinleme ortamınız üzerinde mutlak kontrol kurmak istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Apple, Bose, Sennheiser, Sony, JBL, Samsung, Urbanista ve Joyroom gibi dünyaca ünlü markaların kulaklık modelleri içinden seçiminizi yapabilirsiniz.

scrolltotop svg