Marvel’s Spider Man Dünyası
Oyun

9 dk okuma

Birçok hayranına göre şimdiye dek yapılmış en iyi Örümcek Adam oyunları arasına ilk sıradan giren Marvel’s Spider-Man, ilk defa 2018 yılında PlayStation 4 oyun konsoluna çıktığında, bu konsolun teknik limitlerini sonuna kadar zorluyordu. Neyse ki dokuzuncu nesil oyun konsollarından PlayStation 5 geldi ve bu vesileyle 2018 çıkışlı yapımın, pek çok yönden elden geçirilmiş hâli hem PlayStation 5 hem de PC’de yayımlandı. Her ne kadar oyunun geliştiricisi konumundaki deneyimli şirket Insomniac Games yetkilileri, art arda bu oyunun PC’ye çıkmayacağını söyleseler de Sony’nin “PC Çıkarması” kapsamında bu oyun da PC’de oynamak isteyenlerle buluşmuş oldu. Marvel’s Spider-Man ile yolunuz oyun konsollarında kesişmediyse ve oyunla ilgili detayları merak ediyorsanız, spoiler vermeden Spider Man PS 4 inceleme tadında bir yazı ile sizleri bilgilendirelim. Tabii yazıda, yapımın PC sürümüne dair noktalardan da söz edeceğiz.

Marvel’s Spider-Man’in Dünyası

Spider-Man hikâyesine aşina olanlar için Peter Parker’ın bir örümcek tarafından ısırılması gibi olayların en başına gitmeyerek çok büyük bir iyilik yapan Marvel’s Spider-Man, bizleri, kahramanımız Peter Parker’ın 23 yaşına götürüyor. Hâlihazırda New York’un müdafaasından sorumlu olan ve kısa süre önce Kingpin olarak da bilinen Wilson Fisk’i saf dışı bırakan Parker, bu güzide kentin refaha kavuşmasını beklerken Fisk’ten boşalan alanlara bu defa Inner Demons adlı çete yerleşmeye, Fisk’in zaten yasa dışı olan mekânlarına ve mallarına dadanmaya başlıyor. Inner Demons çetesinin nihai hedefinin “Şeytanın Nefesi” şeklinde isimlendirilen bir şeyi elde etmek olduğunu öğrenen -Peter Parker’ın sevgilisi- Mary Jane Watson ve Örümcek Adam, onları durdurmaya çalışırlar ve işler giderek karmaşık hâle gelir.

Son dönemde sinemada boy gösteren Örümcek Adam filmlerinin yaşattığı adrenalin dolu anların daha fazlasını rahatlıkla yaşatabilen Marvel’s Spider-Man, dolu dolu içeriği ve oradan oraya koşuşturmaktan daha fazlasını yapan yapay zekâ yönetimindeki halkıyla yaşadığını hissettiren New York kentinde geçiyor. Oyunun senaryosuna devam ettiğiniz müddetçe olay örgüsüne daha fazla hâkim olsanız da görevlere ara verip halkın arasına girmeye başladığınızda, şehrin gerçekten de yaşadığını hissetmeye başlayabilirsiniz. Örümcek Adam kostümüyle dolaşırken sizi gördüğüne şaşıran ve size seslenen insanlar, sizinle fotoğraf çektirmek isteyenlerle karşılaşabilirsiniz. Hatta işi biraz daha ileriye taşıyıp insanların kendi aralarındaki konuşmalarına kulak misafiri olarak son derece ilginç detaylara denk gelebilirsiniz. 1994 yılından bu yana video oyunları geliştiren Insomniac Games’in, ayrıntılara verdiği öneme ve sayısız detayı oyuna yedirişindeki özene hayran kalabilirsiniz.

Marvel’s Spider-Man’in Oynanışı

Yönetiminizdeki karakter, dilediği yere ağ atıp keyfince süzülebilen bir süper kahraman olunca ve oyunun seyri de Manhattan’ın göbeğine konumlandırılınca, o gökdelen senin, bu çok katlı apartman benim, ağınızı atıp ulaşmayı hedeflediğiniz her yere büyük çabalar sarf etmeden ulaşabiliyorsunuz. Oyunda ilerleme katettikçe hızlı erişim noktalarıyla karşılaşabilirsiniz ama Spider-Man’in “doğal” yeteneklerinden istifade ederek geniş harita içinde gitmek istediğiniz her yere salına salına gidebilirsiniz. Yaya olarak da kontrol edebildiğiniz karakterin bu özelliğini ulaşımdan ziyade şehrin detaylarını keşfetmek için değerlendirmeniz daha yerinde olabilir.

Insomniac Games’in, dört başı mamur bir açık dünya ile karşımıza çıkardığı Marvel’s Spider-Man, oynanış bakımından üçüncü şahıs perspektifinden oynanan bazı başka süper kahraman oyunlarından izler taşıyor. Rocksteady Games tarafından geliştirilen ve 2009 yılına damga vurarak daha sonra bir seriye de dönüşen Batman: Arkham Asylum oyununun akıcı ve sürükleyici dövüş sistemini Örümcek Adam’a uyarlayan geliştirici ekip, bu sayede bilhassa yakın dövüşlerin, bir süre sonra kendini tekrar ederek sıkıcı bir hâle gelmesinin önüne geçiyor. Çevresel unsurlardan destek alarak düşmanlarını elimine eden, bununla birlikte ağ atma yeteneklerinden yararlanarak da düşmanlarını etkisiz kılabilen Spider-Man, oyunun bazı yerlerinde sahneyi sevgilisi Mary Jane’e ve Miles Morales’e devrediyor.

Marvel’s Spider-Man Remastered

Oyun konsollarına özel (exclusive) oyunlarını PC platformuna çıkarma konusunda son derece ciddi olduğunu bir süredir gösteren Sony’nin 2022 yılında PC sahibi oyun tutkunlarının beğenisine sunduğu Marvel’s Spider-Man Remastered, esasen 2020 yılında PlayStation 5 oyun konsoluna çıkan sürümle aynı özelliklere sahip. Oyun konsollarındaki kare/saniye kilidi kaldırılan, çevre ve karakter dokularının çözünürlüğü artırılan, gerçek zamanlı ışın izleme (ray tracing) ve NVIDIA’ya özgü DLSS görüntü iyileştirme teknolojileriyle güçlendirilen Marvel’s Spider-Man Remastered PC sürümü, bunlara ek olarak “The City That Never Sleeps” adlı indirilebilir içeriği de barındırıyor. Başarılı klavye-fare desteği sayesinde doğal bir PC oyunu gibi deneyimleyebileceğiniz yapımı dilerseniz gamepad ile oynamanız da mümkün. Eğer PlayStation 5 oyun kontrolcüsü olan DualSense’e sahipseniz, oyunun PS5 konsolunda bulunan adaptif tetik ve haptik geri bildirim özelliklerinden, PC’de de yararlanabilirsiniz. Böylece oyundan elde ettiğiniz deneyimi daha da yukarılara taşıyabilirsiniz.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales Modu

Marvel evrenine hâkim olmayanların, “Bir Örümcek Adam oyununda Miles Morales adlı bir karakterin nasıl bir işi olabilir?” diyebilecekleri Miles Morales, aslında 2011 yılından bu yana Spider-Man dünyasının bir parçası ve kariyeri boyunca defalarca ölen Peter Parker’ın, eğitiminden geçtikten sonra onun yardımcısı hâline geliyor. Kendine özgü yeteneklerini keşfeden ve elektriksel kabiliyetleriyle düşmanlarını, Parker’dan farklı şekilde saf dışı bırakabilen Morales, özel yetenekleriyle oldukça keyifli bir oyun süreci yaşatıyor.

Tam bir oyundan ziyade bir ek paket ve oyun modu havasına sahip Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, 17,5 gibi bir saatte tamamlanabilen Marvel’s Spider-Man’e kıyasla daha kısa sürüyor ve yalnızca 7,5 saatte tamamlanabiliyor. Oynanış ve grafikleri açısından ana oyunla büyük benzerliklere sahip yapım, biraz da yeni çıkmış olmasının etkisiyle fiyat bakımından ana oyunla aynı meblağlara satılıyor.

Marvel’s Spider Man Sistem Gereksinimleri

Gerçek zamanlı ışın izleme özelliklerinin ve yüksek çözünürlüklü kaplamaların da katkısıyla sinema filmi tadında görseller sunan ve nispeten eski bilgisayarlara sahip olan oyuncuların biraz canını sıkan Marvel’s Spider Man sistem gereksinimleri ile oyunun, orta karar oyun bilgisayarlarında akıcı çalışabileceğine işaret ediyor. Önerilen sistem gereksinimleri listesine eklenmemiş olsa da oyun içinde ray tracing özelliklerini etkinleştirmek için güncel bir NVIDIA ya da AMD grafik işlemcili ekran kartı kullanmanız gerekiyor. Marvel’s Spider Man sistem gereksinimleri çerçevesinde özellikle bir SSD vurgusu bulunmamasına karşın Marvel’s Spider Man: Miles Morales oyunu için önerilen sistem gereksinimleri kısmındaki depolama alanı bölümünde, SSD önerisi yer alıyor. Her iki oyun için yayımlanan resmî sistem gereksinimleri listeleri şöyle:

Minimum Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Microsoft Windows 10 (64-bit)

İşlemci: Intel Core i3-4160 veya AMD eş değeri

RAM: 8 GB

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 950 veya AMD Radeon RX 470

Depolama Alanı: 75 GB

Önerilen Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Windows 10 (64-bit)

İşlemci: Intel Core i5-4670 veya AMD Ryzen 5 1600

RAM: 16 GB

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060 veya AMD Radeon RX 580

Depolama Alanı: 75 GB (Miles Morales için SSD öneriliyor)

scrolltotop svg