Elden Ring İnceleme
Oyun

10 dk okuma

Video oyunlarını yakından takip eden hemen herkesin hemfikir olduğu noktalardan biri, sinema dünyasında yaşanan fikrî yenilik yoksunluğunun bir benzerinin oyun dünyasında yaşandığıdır. Ama neyse ki FromSoftware gibi oyun stüdyoları var ve onların yaratıcı fikirleri sayesinde oyuncular hem sürükleyici hem de standart oyun tasarımlarının ötesinde yer alan yapımlarla tanışabiliyor. Elden Ring gibi… Yalnızca 2022 yılına damgasını vurmakla kalmayıp bundan sonra geliştirilecek olan aksiyon rol yapma oyunları için de bir kilometre taşı olması beklenen yapım, gerek kurgusu gerekse sanatsal yapısıyla adından söz ettirdi, ettirmeye de devam ediyor. Soulslike formundaki oyunlara kendinizi yakın hissetmeseniz de daha ilk dakikalarından itibaren sizi kendine hayran bırakıp oyununun sonunu görmeniz konusunda sizi ikna edebilecek bir oyun arıyorsanız, Elden Ring, sizin için biçilmiş kaftan olabilir. Dilerseniz gelin, Elden Ring inceleme ve değerlendirmesine, spoiler içermeyecek veriler ışığında başlayalım.

Elden Ring’in Hikâyesi ve Dünyası

Kariyerine, 2000’lerin ortasına damga vuran Armored Core serisinin bir oyununda planlayıcı, diğer iki oyununda ise yönetmen olarak başlayan, ardından sonunda “Souls” sözcüğü bulunan ve zorluğuyla oyunculara saç baş yolduran Demon’s Souls, Dark Souls gibi yapımlarla adını duyuran Hidetaka Miyazaki’nin yönetmeni olduğu son oyun Elden Ring, hikâyesinin derinliği ile dikkat çekiyor. Miyazaki’nin yönetmenlik yaptığı diğer oyunlardaki gibi hikâye anlatımının çevresel ögelerle gerçekleştirildiği Elden Ring’in dünya yaratımı ve çok katmanlı olay örgüsünün arkasındaki isim ise Game of Thrones dizisine de ilham veren ünlü kitap serisinin yazarı, George R. R. Martin’den başkası değil.

Dark Souls oyunlarının tipik hikâye anlatım stilini aynen koruyan Elden Ring’in arka planında yatan önemli bir olaylar silsilesi var ancak bunun detaylarına girdiğimiz takdirde oyunla ilgili ciddi spoiler’lar vermiş oluruz. Bu nedenle yapımın hikâyesine temel düzeyde bakış atıp sonrasında oynanış ve karakterlerine dair detayları aktaracağız.

Elden Ring Hikâyesi

Kendinden önce gelen Souls oyunlarından ve Bloodborne’dan tamamen ayrı bir lore’a ve dünyaya sahip olan Elden Ring, Aradaki Diyarlar adında bir yerde geçiyor. Yarı tanrı konumundaki Kraliçe Marika’nın hüküm sürdüğü dönemde, Erdağaç’ın lütuf kaynağı da olan ve oyuna da adını veren Elden Yüzüğü, elim bir olay sonucunda parçalanarak Büyük Rünler hâlinde parçalara ayrılıyor. Oyun içinde her biriyle karşılaşacağınız Marika’nın çocukları da bu parçaları elde etmek adına, Aradaki Diyarlar’ın var olmasını sağlayan ve üstün gücü temsil eden Yüce İrade’nin hoşuna gitmeyecek bir savaşa ve yıkıma neden oluyor. Bu gidişe son vermek için Aradaki Diyarlar’dan sürülen ve adına Lekelenmişler denilenlerin, yeniden bu topraklara çağrılarak süregelen olumsuzlukları sonlandırması bekleniyor. Lekelenmişler’den biri de sizin, oyunun başında seçtiğiniz karakter oluyor.

Elden Ring Nasıl Oynanır?

Soulslike türündeki ilk açık dünya oyun olma unvanına sahip Elden Ring’i, Steam ve Epic Games Store gibi dijital video oyun dağıtım platformlarından satın alarak oynamanız mümkün. Üçüncü şahıs kamera açısından oynanabilecek şekilde dizayn edilen, oyun içinde karakterinizi yaya olarak yönetebileceğiniz gibi aynı zamanda bir de bineğiniz var. Ruhani At Torrent, hem uzun mesafeleri kolayca katedebilmenize hem de sizin gibi binekli olan düşmanlarla rahatça mücadele edebilmenize yardım ediyor.

Elden Ring’in Oynanışı

Elden Ring oynanış bakımından, Dark Souls serisindeki oyunlarla büyük benzerlikler taşıyor. Zaten oyunun daha başlarında, seçtiğiniz karakter epey güçsüzken hiçbir şekilde denginiz olmayan bir varlıkla kapışıp mutlak mağlubiyetle sahadan ayrılıyorsunuz. Şayet yeterince yetenekli ve türün dinamiklerine hâkimseniz, bu kapışmadan sağ ayrılabilirsiniz ama oyun sizi yine de mecburi ebediyete uğurlayacaktır. Tattığınız bu zorunlu ölüm sonrasında oyuna gerçekten adım atarak Aradaki Diyarlar’da dolaşmaya başlayabiliyorsunuz.

Oyun, biraz da yapısı gereği hiçbir şekilde elinizden tutmuyor ve “Şuraya gideceksin, bunu yapacaksın,” tarzı bir yönlendirmeye girmiyor. Bu noktada aklınıza, “Peki, o hâlde yolumu nasıl bulacağım?” gibi haklı sorular gelebilir. Dark Souls oyunlarında, haritanın belirli yerlerinde bulunan “bonfire” sistemi, Elden Ring’de “grace” adıyla yer alıyor. Karakterinizin maddeten ve manen “kendine gelmesini” sağlayan grace, aynı zamanda devasa Aradaki Diyarlar haritasında, nereye gideceğinize dair ufak bir bilgilendirme yapıyor. Böylece yapmanız gereken asıl göreve odaklanarak hareket etmeniz mümkün hâle geliyor. Elbette oyunda ortalığı dağıta dağıta gidebilmeniz ve yapımın sonunu getirmeniz öyle kolay olmuyor; karşılaşmanız gereken irili ufaklı sayısız mob’un yanı sıra tespit edilebilen 238 boss bulunuyor. Bu karşılaşmalarda aceleci davranırsanız “You Died” yazısıyla mütemadiyen karşılaşabilirsiniz ama sabırlı olup düşmanınızın rutinlerini ezberler, karakterinizi de yeterince geliştirebilirseniz, en zorlu karşılaşmalardan bile rahatça ayrılabilirsiniz. Takıldığınız boss’larda arkadaşınızı çağırabileceğinizi de ekleyelim.

Elden Ring Karakterleri ve Özellikleri

Karakter ve boss zenginliği bakımından son derece zengin olan Elden Ring’de yer alan tüm karakterlerden bir şekilde bahsetmek isterdik ancak yapımı henüz oynamamış olan oyuncular için spoiler vermek istemiyoruz. Bu aşamada oyunda seçip özelliklerini yükseltebileceğiniz sınıfsal karakterlerden kısaca bahsedelim.

Elden Ring Karakterleri

Oyunda erkek ve kadın olarak seçebileceğiniz 10 farklı sınıf bulunuyor. Elden Ring’e büyük deri bir kalkan ve bir savaş baltası ve 7. seviye ile başlayan Kahraman sınıfındaki karakter, ileri düzeyde dayanıklılık ve dinçliğiyle öne çıkıyor. Oyuna 5. seviye ile başlayan Haydut sınıfındaki karakterde; büyük bıçak, kemik ok ve kısa yayın yanı sıra bir de metal kalkan bulunuyor. Karşısına çıkanları yakın dövüşle değil de büyü yetenekleriyle alt etmek isteyenlerin öncelikli tercihleri arasında bulunan 6. seviyeli Astrolog, oyuna birçok büyü gereci ve kısa kılıçla başlıyor. Başlangıç ekipmanları çift pala ve perçinli ahşap kalkan olan Savaşçı, yüksek el becerisi ve orta karar fiziksel istatistiklerle geliyor ve 8. seviyeyle oyuncuları selamlıyor. 9. seviyeye sahip Mahkûm, her ne kadar demir maskesiyle biraz ürkütücü görünse de asa, kılıç ve kalkan gibi ekipmanlarıyla çok yönlü dövüş sistemi arayışında olanların tercihi hâline geliyor. Özel kalkanı, büyük kılıcı, iyileştirici iksirleri ve daha pek çok ekipmanıyla dikkat çeken İtirafçı, 10. seviyeye sahip. “Doğdukları gün kadar fakir, amaçsız ve çıplak,” tanımlamasıyla bu tanımlamanın hakkını sonuna kadar veren 1. seviyeli ve sadece bir sopayla oyuna başlayan Sefil sınıfı, sıfırdan bir karakter inşa etmek isteyenlere hitap ediyor. Yakın dövüşte kullanabileceği iki farklı silahı ve bir de kalkanı bulunan 9. seviyeli Serseri sınıfı, Soulslike oyunlardaki Şövalye sınıfına oldukça yakın duruyor. Dile getirdiği uğursuz kehanetlerden ötürü sürülen Kâhin, düşmanlarını büyü yoluyla alt etmek isteyenler için biçilmiş kaftan ve 7. seviyede bulunuyor. 9. seviye ile oyun başlayan ve Sekiro: Shadows Die Twice oynamaya doyamayanların seçebileceği Samuray, kılıç ve ok-yay ikilisiyle hem yakın hem de mesafeli dövüş konusunda iyi iş çıkarıyor.

Elden Ring Kaç Saatte Biter?

Şimdiye kadar FromSoftware tarafından yapılmış en zor oyun olmasa da yeterince zor olması nedeniyle oyunun kaç saatte bitirilebileceği kişiden kişiye değişebiliyor. Ancak oyunlara dair ayrıntılı oyun süre verileri sunan “How Long to Beat” adlı platformun resmî verilerine göre Elden Ring’in ana senaryosu, 54,5 saatte tamamlanabiliyor. Oyuna dair ekstraları aradan çıkarmak isterseniz, 99 saatinizi ayırmanız gerekiyor. Haritada kesilmemiş boss, adım atılmamış yer bırakmamak niyetindeyseniz, 132 saati, Elden Ring’e adamanız şart.

Elden Ring Sistem Gereksinimleri

Sanat yönetiminden ses efektlerine, özellikle boss savaşlarında çalmaya başlayan muhteşem müziklerinden gerçekten yaşayan bir sıra dışı dünya yaratımıyla yalnızca 2022 yılının değil, oyun tarihinin en önemli yapımları arasına adını yazdıran Elden Ring, mütevazı sayılabilecek sistemlerde, akıcı şekilde oynanabiliyor. Oyunun resmî sistem gereksinimleri listeleri şu şekilde:

Minimum Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Windows 10 (64-bit)

İşlemci: Intel Core i5-8400 veya AMD Ryzen 3 3300X

Bellek: 12 GB

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060 (3 GB) veya AMD Radeon RX 580 (4 GB)

Depolama: 60 GB

Önerilen Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Windows 10 veya Windows 11 (64-bit)

İşlemci: Intel Core i7-8700K veya AMD Ryzen 5 3600X

Bellek: 16 GB

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1070 (8 GB) veya AMD Radeon RX Vega (8 GB)

Depolama: 60 GB

scrolltotop svg