Ramazan Pidesi Tarifi Hamur Yoğurma Makinesi ile Çok Kolay
Ev & Yaşam

9 dk okuma

Ramazan ayı geldiğinde kurulan kalabalık sofraların başında insanın sevdikleriyle birlikte yediği yemeklerin tadı bir başka olur. Ramazan ayı denilince akla gelen birçok lezzet olsa da pidenin yeri şüphesiz ki ayrıdır. Her ramazanda iftara yakın saatlerde pidecilerin önünde uzun kuyruklar olur. Aç karnına bu kuyruklarda beklemek işin en zor kısmı olsa da pidesiz bir ramazan düşünülmediği için mecburen beklenir.

Siz pide sırasında beklemekten sıkıldıysanız ve kendi pidenizi evde yapmak istiyorsanız özel hazırlanan bu lezzetli tarifi uygulayabilirsiniz. En başarılı ustaların elinden işin incelikleriyle verilen tarifi uygularken hamur yoğurma makinesi kullanmak işinizi çok kolaylaştıracak! Üstelik pideye kendi lezzet sırlarınızı da katmanız mümkün.

Ramazan Pidesinin Lezzet Sırları

Lezzetli ve kolay bayatlamayan bir ramazan pidesi yapmak istiyorsanız öncelikle malzeme kalitesine dikkat etmeniz gerekir. Siz ne kadar özen gösterseniz de kalitesiz ya da bayat malzemeyle yapılan pidede damak tadına uygun lezzeti elde etmeniz zordur. Bu nedenle öncelikle maya ve unun kaliteli olanlarını seçin.

Ramazan pidesinin şeklini veren ve ona özgü görüntüsünü oluşturan fırıncılık deyimi ile “tırnak atmak”. Bu nedenle pideyi fırına vermeden önce tırnakları düz ve bitişik şekilde atmalısınız. Ramazan pidesine tırnak atarken parmaklar hamura dik olarak tutulmalı, çizgiler simetrik, sık ve baklava dilimi şeklinde yapılmalıdır.

Ramazan pidesi tarifinde üzeri için hazırlanan sos işin püf noktalarından biridir. Bu sos kızarmış ve iştah açıcı bir görüntü ortaya çıkarmakla kalmaz aynı zamanda nemli ve yumuşak bir doku elde etmenizi sağlar. Çıtırlık ise yumurta ve pişirmeden gelir.

Pidenizin sıkı, sert ve ısırılması zor olması canınızı sıkabilir. Tarife uyduğunuz halde bu sonucu alıyorsanız kullandığınız mayanın türüne, tarihine ve kullanım şekline bakmalısınız. Mayanın oda sıcaklığındayken ılık suda eritilmesi pidenin daha çok kabarmasına yardımcı olur. Ayrıca yoğrulan hamurun mayalanması için nemli, karanlık, ılık ve kapalı bir ortam ayarlamayı unutmayın.

Ramazan pidesinin lezzetli olmasında yoğurmak kadar pişirmek de önemlidir. Bu tarifte hamur yoğurma makinesi kullanıldığı için o kısımda zorlanmazsınız. Pişirirken de buhar özellikli bir fırın kullanırsanız mükemmel bir pide elde etmek için önünüzde hiçbir engel kalmaz.

Şimdi de biraz ustaların sıralarından bahsetmek gerekir. En başarılı ramazan pidesi ustaları pideyi yaparken kendi usullerini uygular. Bazı ustalar mayanın oda sıcaklığında değil, soğuk su ve buz ile daha iyi çalıştığını ve kabardığını düşünerek bu yöntemi uygular. Yoğrulan hamuru 1. fermantasyon yani kabarma sırasında kazanda bekletir. Hamuru şekillendirdikten sonra da tepsinin üzerini kapatarak karanlıkta bekletir.

Pidenin parlak görünmesini isteyen ustalar yumurta sarısı ya da yumurtanın tamamını kullanabilir. Bu açıdan her ustanın kendi sos tarifi vardır. Un ve kaynar su ya da soğuk su ve undan oluşan bulamaç hazırlayan ustalar gibi ortak bir noktada buluşamamışlar. Pidede yoğurt ya da sütün daha iyi sonuç verdiğini söyleyen ustalar da fikir ayrışması yaşar. Siz bunları bilerek her seferinde farklı bir sırrı deneyebilirsiniz. Ustaların ortak düşüncesi ise “üzeri nemlendirilen pide tırnaklandıktan sonra nemli ortamda pişerse parlar!”.

Bonus olarak da ramazan pidesi tarifini anlatmaya geçmeden geç bayatlaması için tavsiyeler iyi olur. Yüksek glutenli un kullanmak ve 1 kilogram un başına 700 ml su kullanmak geç bayatlamasına yardımcı olur. Tabi bir de hamuru yoğururken ısıtıp yapısını bozmayan hamur yoğurma makinesi kullanmanın da etkisi büyük!

Bazı ustalar pidenin yoğurt ve süt ile yapıldığında hızlı bayatladığını ve kısa sürede tüketilmeyecek olanların su ile yapılması gerektiğini savunur. Süt ve yoğurt yerine su kullanınca tat vermek için biraz şeker ve bal kullanmak, blender & mikserler ile iyice karıştırmak da lezzetini artırabilir.

Ramazan Pidesi Tarifi için Gerekli Malzemeler

Ramazan pidesi tarifi için öncelikle malzemeleri hazırlamanız gerekir. Hamuru hazırladıktan sonra bekleme süresi olacağı için erken saatlerde işe başlamanız tavsiye edilir. Şimdi sırada hamur için malzemeler:

  • 3.5 su bardağı elenmiş taze un
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 6 gram yaş maya
  • Yaklaşık 1 çay kaşığı tuz

Ramazan pidesinin sosu için malzemeler:

  • Yarım çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı sulandırılmış yoğurt
  • 1 yumurtanın ayrılmış sarısı
  • Susam ve çörek otu

Ramazan Pidesini Kolaylaştıran Hamur Yoğurma Makinesi

Ramazan pidesi ne kadar lezzetli olsa da evde yaparken işin en zor kısmı şüphesiz ki yoğurmak! Yorucu ve güç isteyen hamur yoğurma işi nedeniyle pide yapmaktan çekiniyorsanız bunun için üretilen makineleri kullanabilirsiniz. Sadece ramazan pidesi yaparken değil, kek, börek ve kurabiye gibi tüm hamur işlerini yaparken bu makineler işlevseldir. Hamur yoğurma makinesi ile birçok farklı türde karışımı uygun uçlar ve ayarlar ile hazırlayabilirsiniz. Tam kıvamında hamur elde etmek ve puf bir ramazan pidesi için şimdi hamur yoğurma makinesi modelleri arasından seçim yapabilirsiniz. Ramazan pidesi tarifi sırasında mikser, ölçü kabı, derin karıştırma kabı ve fırın tepsisi gibi farklı araçları da kullanmanız gerekir.

Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır?

Ramazan pidesi tarifi için ilk önce hamuru hazırlamalısınız. Sırasıyla şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Ilık su ve oda sıcaklığındaki sütü birbiriyle karıştırdıktan sonra kase içine alınan mayanın üzerine dökülür. Kaşık ya da çatal yardımıyla mayayı yavaşça bu karışımda eritebilirsiniz.
  • Derin bir kabın içine un elek yardımıyla tane tane olacak şekilde elenir ve tuz eklenir. Tabi bu aşamada hamur yoğurma makinesinin derin kabının içini de kullanırsanız iki kase kirletmemiş olursunuz.
  • Un ve tuz karışımı elle ortası oyuk şeklinde olacak biçimde açılır ve buraya su-süt karışımında eritilmiş maya eklenir. Bu aşamadan sonra işi hamur yoğurma makinesine bırakın. Yaklaşık 10 dakika boyunca karışımı makinede yoğurun.
  • 10 dakika sonra hamuru kontrol edin ve ele yapışan bir kıvamda ise azar azar un ekleyerek makinede karıştırmaya devam edin.
  • Hamur yoğurma işi bittikten sonra hamur iki eşit parçaya ayrılır. Ayırma işlemini un dökülmüş tezgahta yaparsanız hamur yapışmamış olur. Parçaları temiz bir bez ile örterek karanlık ve nemli bir ortamda yaklaşık 2 saat boyunca mayalandırın.
  • Yarım çay bardağı su, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, yarım su bardağı sulandırılmış yoğurt ve 1 yumurtanın ayrılmış sarısı ile üzeri için sos hazırlayın. Tüm malzemeleri derin bir kaba aldıktan sonra çırpma teli ile iyice birbirine karıştırın ve bir köşeye ayırın.
  • Mayalanan hamuru un serpilen tezgâhın üzerine alın ve şekil vermeye başlayın. Ellerinizi ıslatarak hamuru pide şekline parmak uçlarını kullanarak getirebilirsiniz. Pidenin pişeceği tepsinin boyuna uygun olması gerekir.
  • Pideyi tırnaklamak için dört + dört parmağınızı birleşik şekilde tutabilirsiniz. Parmaklarınızı tırnaklar pideye geçecek şekilde dik olarak hamura batırabilirsiniz. Baklava şeklinde simetrik tırnak atarak şekli tamamlayabilirsiniz.
  • Hazırladığınız sosu pidenin üzerine yayarken Staub 405031090 mat silikon akasya saplı yumurta fırçası kullanabilirsiniz. En son da susam ve çörek otunu pidenin üzerine serpin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 230 derece sıcaklıkta pideyi yaklaşık 5 dakika pişirin. 5 dakika sonra pideyi çıkarmadan fırının derecesini 200 dereceye düşürün ve 15 dakika daha pişirin. Pidenizin üzeri nar gibi kızardığında afiyetle yemeye ve iftarınıza lezzet katmaya hazır demektir!

scrolltotop svg