Her yıl belirli periyotlarda yaptığı indirimler dört gözle beklenen, oyun geliştiricilerin, hazırladıkları oyunları yayınlamak için öncelikli olarak tercih ettiği ve hem oyuncular hem de geliştiriciler için sayısız olanağa sahip Steam, hız kesmeden popülerlik kazanmaya devam ediyor. Video oyunlarıyla öyle ya da böyle ilgilenen herkesin adını en az bir kez duyduğu Steam’in ne olduğu ve ne işe yaradığıyla ilgili tüm detaylar bu yazıda.
Steam Nedir?
Oyuncuların yakından tanıdığı ve sıklıkla kullandığı Steam oyun satın alma süreçlerinde değerlendirilen bir oyun dağıtım platformudur. Ancak Steam’in bu zamanlara nasıl geldiğine kısaca göz atmakta yarar var.
Kutulu oyun satışlarının ve elbette koleksiyonlarının büyük bir hızla devam ettiği 2000’lerin başlarında oyun geliştiriciler, oyuncuların beğenisine sundukları oyunları için güncelleme dosyaları yayınlıyorlardı ancak bu güncellemeler, tüm oyunculara sağlıklı şekilde ulaşmıyordu. Genellikle oyun haberleri ve tanıtımları yapan video oyun sitelerinin kendi sunucularına yüklenen güncelleme dosyaları, kimi zaman sunucu sorunları kimi zamansa oyuncuların bu güncellemeleri önemsememeleri nedeniyle hedeflendiği şekilde yüklenmiyordu. Bunun yanında yine geliştirici ekipler, oyunları için korsan kopya koruması, hile koruması, fiziksel kopya olmadan da oyuncuların oyunlara erişebilmesi gibi olanakları sağlayacak bir mekanizma oluşturmayı hedefliyordu.
Adını, Half-Life ve bir Half-Life modu olan Counter-Strike ile milyonlara duyuran Valve Corporation, diğer geliştiricilerin belki aklına gelen ama bir ürün hâline getiremedikleri oyun dağıtım, güncelleme ve koruma platformu olarak yola çıkan Steam’i 2003 yılında kullanıma sundu. Valve ile Half-Life oyununun dağıtımcısı konumundaki Sierra Entertainment arasındaki oyun dağıtım hakkı konusundaki ihtilafın çıkışında etkili olduğu Steam, oyuncular tarafından test edilmeye başlandı. 100 bin kişiden oluşan ve sistemin testini gerçekleştiren oyunculardan aldığı geri bildirimlerle çok geçmeden Steam’i olgunlaştıran Valve, bu platformun geniş kitlelerce tanınmasını ise Half-Life oyununun devamı niteliğindeki Half-Life 2’yi, Steam üzerinden yayımlanmasıyla sağladı. 2004’te yayınlanan ve çıktığı gibi satış rekorları kıran Half-Life 2’nin sonrasında üçüncü parti oyunlar da Steam’de yerini almaya başladı. Çok geçmeden oyun sektörünün önde gelen yayıncıları da Steam’de boy gösterdi ve popüler oyunlarının, dijital kopyalarının Steam üzerinden satın alınıp oynanabilmesine izin verdi.
2023 yılına gelindiğinde, temel özelliklerini aynen korusa da artık milyarlarca oyuncuya hizmet veren, her yıl binlerce yeni oyunun eklendiği Steam oyun satın alma ve oynama olanaklarının yanı sıra topluluk, pazar, atölye, tartışma sayfaları ve daha nice özelliğiyle başlı başına bir platform olma özelliğine sahip. Her ne kadar rakip olarak ortaya çıkan farklı oyun dağıtım mekanizmaları bulunsa da oyuncuların favorisi hâlâ Steam.
Steam Ne İşe Yarar?
PC, Mac ve Linux işletim sistemleri üzerinden video oyunlarını satın alabilmenizi, sisteminize indirebilmenizi ve oynayabilmenizi sağlayan bir oyun platformu olan Steam, aynı zamanda oyunlar için güncelleme dosyalarının otomatik olarak yüklenmesini sağlar. Oyun içi özellikler, oyun içi sesli ve yazılı iletişim gibi sosyal olanaklar ve iletişim imkânlarını da sağlıklı şekilde değerlendirebilmenize ortam hazırlayan Steam’de, eşli oyun özelliklerine sahip yapımları arkadaşlarınızla birlikte oynayabilirsiniz. Gerek Valve tarafından geliştirilen gerekse üçüncü parti oyun geliştiricilerinin sunduğu bazı yapımlar için oyun içi eşyalar kazanabilmenize veya satın alabilmenize de yardımcı olan Steam’de oluşturduğunuz oyuncu profilinize ait sayfayı dilediğiniz gibi özelleştirebilir, favori oyunlarınızdaki karakterlerin görsellerini içeren şık bir tasarımla sayfa ziyaretçilerinizi karşılayabilirsiniz.
Steam’in oyun tutkunları tarafından çok sevilmesinin nedenlerinden ve Steam’in işe yaradığı noktalardan biri, anti-hile (Valve Anti-Cheat) mekanizmasıdır. Steam oyun indirme işlemlerini tamamlamanızın ardından ilgili oyunların çalışması için gerekli olan oyun dosyalarını koruma altına alır ve oyunlarda hile yapılmasının önüne geçmek amacıyla düzenli olarak güncellemeler yayınlar. Birçok oyunda bulunan oyun içi anti-hile mekanizması, oyun içi denetim ve oyuncu raporlama sistemleriyle elini güçlendirerek özellikle çok oyunculu yapımlarda keyif kaçıran hilecilerin, oyunlardan geçici ya da kalıcı olarak engellenmesine zemin hazırlar. Steam oyun satın alma işlemlerinin kolayca gerçekleştirilebilmesinin yanında hile yapılmasını engellediği için de oyuncuların takdirini kazanır. Zira çevrim içi/online oyunlarla zaman geçiren oyuncuların en çok dert yandıkları konulardan biri, oyunların adil bir şekilde oynanmasının önüne geçen hilecilerdir. Oyun içinde hile kullanan oyunculara karşı çok katı olan Steam, bu tür hile yollarına başvuran oyuncuların profil sayfalarında, bu oyuncuların hile yaptıklarına dair bilgilendirme notunu ekler.
Yalnızca oyuncular için değil oyun geliştiriciler için de son derece başarılı bir platform olan Steam, özellikle bağımsız oyun geliştiricilerin, ortaya koydukları yapımları, yüz milyonlarca oyuncuyla buluşturmasına katkıda bulunur. Oyun geliştiriciler, Steam’e oyun yükleme işlemi için Steamworks isimli bir aracı kullanırlar. Steamworks, oyun geliştirme stüdyolarının oyunlarını Steam üzerinde yayınlamak, güncellemek ve yönetmek için gerekli olan bütün araçları içerir. Steamworks, oyunların satışı, indirilmesi, güncellenmesi ve oyun içi işlemler gibi birçok özellik sunar. Steamworks üzerinden oyunların yayınlanması için oyun geliştiricilerinin Steamworks Partner hesabına sahip olmaları gerekir. Bu hesap sayesinde oyun geliştiriciler, oyunlarını Steam üzerinde satabilir ve oyunlar için güncellemeler yapabilirler. Steamworks’un kullanımı, oyun yapımcılarına oyunlarının Steam üzerinde satışını yapma, oyunlarının güncellenmesi ve oyun içi işlemleri yapma fırsatı sunar. Aynı zamanda oyun yapımcılarının oyunlarının performansını izlemelerine, oyun içi ekipman satmalarına ve oyun içi özellikleri eklemelerine olanak tanır.
Steam’de Oyun Nasıl Satın Alınır?
Steam aracılığıyla oyun satın almak için öncelikle Steam hesabı oluşturmanız gerekir. Şayet bir hesabınız yoksa Steam’in resmî web sitesi üzerinden kaydolup kendinize bir Steam hesabı açabilirsiniz. Bu işlem tamamen ücretsizdir. Ardından Steam’de arama yapabilir veya Steam mağazasındaki oyunlar arasından dilediğiniz oyunun sayfasına ulaşabilirsiniz. Seçtiğiniz oyunun sayfasına girdiğinizde, oyunun fiyatının bulunduğu kısımdaki “Sepete Ekle” düğmesine tıklayarak ödeme sayfasına gidebilirsiniz. Steam, Türkiye’deki oyun tutkunlarına birçok ödeme yöntemi sunar. Bunlardan ilki, Visa/MasterCard kredi kartı ile ödeme yöntemidir. Steam oyun indirme işlemi öncesinde ödemenizi kredi kartınız ile gerçekleştirebileceğiniz gibi mobil ödeme olanaklarını da değerlendirebilirsiniz.
Turkcell Pasaj üzerinden edinebileceğiniz Steam oyun pinleri aracılığıyla da Steam hesap cüzdanınıza para aktarabilir, cüzdan bakiyenizden yararlanarak dilediğiniz oyunu zahmetsizce edinebilir, Steam oyun satın alma işleminizi sorunsuz şekilde tamamlayabilirsiniz. Satın aldığınız oyun pin kodunuzu Steam hesabınız üzerinden etkinleştirmek için Steam istemcisini çalıştırmanız, istemcinin sol üst kısmındaki “Oyunlar” sekmesine ve ardından “Steam Cüzdan Kodu Kullan” kısmına tıklamanız gerekir. “Cüzdanınıza Bakiye Eklemek İçin Steam Cüzdan Kodunuzu Girin” başlıklı bölümün hemen altında yer alan bölüme, size iletilen kodu yazıp “Devam Et” tuşuna basmanızla Steam cüzdanınıza, satın almış olduğunuz bakiye hemen eklenir.
Steam hesabınızdaki cüzdana küçük miktarlarda olsa da para eklemenizin bir başka yolu, satın aldığınız oyunları oynadıkça belirli sayıda düşürebileceğiniz “Steam Koleksiyon Kartları”dır. Bu kartların tamamını toplayıp bir rozete dönüştürebileceğiniz gibi aynı zamanda Pazar kısmı üzerinden satabilir, elde ettiğiniz kazançla oynamak istediğiniz yapımları satın alabilirsiniz.