Oyun sektörü 80’li yıllardan beri sürekli gelişip büyüme halindedir. Eski oyunlar, teknolojik açıdan günümüze göre eski hatta ilkel kalsalar bile ilgi çekici özelliklere sahiptir. Sunduğu nostalji hissiyle kitleleri hala kendilerine çeken eski oyunları günümüz teknolojisiyle yeniden düzenleyerek piyasaya süren firmalar vardır. Oyunların bu şekilde yeniden düzenlenen hallerine “remastered” ismi verilir.
Remaster işlemi oyunlara özgü değildir. Eski birçok dizi, film, müzik de yeniden düzenlenerek tüketicinin beğenisine sunulmuştur. Remastered içeriklerde genellikle büyük değişikliklere gidilmez. Örnek olarak yeniden düzenlenen şarkıların kayıt kalitesi günümüz teknolojisine uyarlanır, sözlerde ya da melodide orijinale kıyasla büyük farklar olmaz. Remastered oyunlarda ise karakterler ya da bölümler aynı kalırken grafik ya da oyun mekanikleri açısından güncel trendlere uyan iyileştirmeler yapılır.
Oyunlar, Filmler ve Diğer Dijital Ürünlerde Yeniden Düzenlemenin Amacı Nedir?
Yeniden düzenleme, zihnimizde yer etmiş ve nostalji duyduğumuz dijital ürünlere kolayca ulaşmamıza önayak olur. Çoğu kişi seneler önce çok severek izledikleri bir filmi çeşitli sebeplerden ötürü yeniden izlemek ister. Lakin, eski ve görsel efektler açısından hiç etkileyici olmayan bir filmi izlemek yerine daha yakın zamanlarda çekilmiş, her alanda günümüz teknolojisini kullanan bir filmi izlemek daha caziptir.
Remastered ve Remake arasındaki Fark Nedir?
Eski dijital ürünlerin yeni bir kimlik kazanarak günümüze gelme sürecinde başvurulan iki teknik vardır. Bunlar, remaster ve remake olarak bilinir. Bahsedildiği üzere remastered olan ürünler sadece yeniden düzenlenerek, büyük değişikliklere gidilmeden piyasaya sürülür. Örneğin remastered olan bir filmin senaryosunda köklü değişimler yapılmamıştır, film görsel açıdan düzenlenerek izleyiciyle buluşturulur. Remake ise yeniden yapım anlamına gelir.
Yeniden yapılan oyun, film, müzik gibi içeriklerde remastered olanlara kıyasla büyük değişimler olur. Remake yapılan bir filmin sonu değişebilir ya da filmdeki yan karakterlerden birisini farklı bir kişiliğe bürünür. Diğer yandan remastered filmlerde hikâye gibi unsurlar aynı kalırken görsel efektler, görüntü kalitesi gibi konularda değişime gidilir. Remastered remake farkı konusuna dair başka bir örnek vermek gerekirse bir sanatçı başka bir sanatçının şarkısını seslendirirse bu remake olur, sanatçı kendi eski şarkısını günümüze uyarlayarak yeniden yayınlarsa ise remastered olur.
Remastered Sürecinde Başvurulan Teknikler Nelerdir?
İlgi çeken remastered oyunlar son aşamaya gelene kadar farklı aşamalardan geçer. Modernleştirilerek oyunculara sunulan remastered olan oyunlar tasarım ve oynanış açısından değişmeden, grafik gibi alanlarda düzenlenerek yeniden piyasaya sürülür. Remaster sürecinde oyunlarda değiştirilen unsurlar ve bu süreçte başvurulan teknikler şu şekilde özetlenebilir:
- Çözünürlük: Eski oyun konsolları gibi çeşitli platformlarda yapılan oyunların çözünürlükleri günümüz teknolojisinin çok altında kalır. Remaster sürecine giren oyunlarda iyileştirilen en önemli noktalardan birisi çözünürlüktür. Remastered oyunlar yeni teknolojilerin izin verdiği HD, ultra HD gibi çözünürlüklere uyumlu hâle getirilir.
- Ses Kalitesi: Özellikle müziklerde yeniden düzenleme işleminin temel sebebi olan ses kalitesi teknolojiyle yakından alakalıdır. Stüdyo olanakları günden güne gelişirken kullanıcıların sahip olduğu ses sistemlerinin kalitesi de yükselir. Bu durum kullanıcıların dinledikleri müziğin kalitesinden memnun olmamasına yol açar. Yeniden düzenleme sürecinden geçen şarkılar modern cihazlarda yüksek ses kalitesi sunar. Film, oyun gibi seslerden yararlanan içeriklerde bulunan müzikler de yeniden düzenleme işleminden geçer.
- Görsel Efektler: Oyun ya da film yapımcıları için teknoloji her ne kadar büyük bir nimet olsa da bazı durumlarda kısıtlayıcıdır. Bazı durumlarda teknolojinin sundukları yönetmenlerin ya da oyun tasarımcılarının yapmak istediklerine yetmeyebilir. Bu durumda yapımlar yıllar sonra yeniden düzenlenerek daha iyi efektlerle piyasaya sürülebilir.
Yeniden düzenlenen yapımlar bu gibi alanlarda değiştirilerek piyasaya sürülür. Yeniden yapılan, remake adını alan yapımlar ise senaryoda değişim, şarkının yapısında farklılık gibi özellikler kazanır.
Yeniden Düzenlenmiş Dijital Projelere Örnekler Nelerdir?
Yeniden düzenlenmiş oyunlar, filmler ya da müzikler her yerde karşımıza çıkar. Remastered olarak yeni bir kimlik edinmiş biçimde piyasaya yeniden giren dijital projeler hem yeni oyuncu kitlelerine hitap eder hem de sevenlerine yeni deneyimler sunar.
Klasik Oyunların Modernleşen Remastered Örnekleri
Oyunlar en çok yeniden düzenlenen içeriklere örnek verilebilir. Geçmişte beğenilen oyunlar nostalji duygusuna hitap etmek amacıyla ya da iyileştirilerek yeni kitlelere sunulmak amacıyla yeniden düzenlenir. Oyun konsolları gibi çeşitli platformlardan oynayabileceğiniz remastered oyun örnekleri şunlardır:
- Beyond Good & Evil HD: Ubisoft tarafından ilk olarak 2003 yılında çıkarılan bu oyun, remastered olunca yıldızı parlayanlar arasında yer alıyor. Oyun ilk yayınlandığında çok dikkat çekmese de potansiyeline inanan Ubisoft remastered hâlini 2011 yılında Xbox 360 ve Playstation’a çıkardı. Görüntüsü HD kaliteye çıkacak şekilde yeniden düzenleme işleminden geçen Beyond Good & Evil remastered oyuncuların beğenisini kazanarak efsaneleşen oyunlar arasında yer alır.
- Shadow of the Colossus: Bir önceki maddede yer alan Beyond Good & Evil’ın aksine bu seri çıktığında da çok beğenilenler arasındadır. Oyuncuların zihnine minimalist hikâye anlatımı ve ilgi çekici evreniyle kazınan Shadow of the Colossus, hem remake hem remastered versiyonlarına sahiptir. Playstation 3 için remastered edilen Shadow of the Colossus çıktığında yakaladığı başarıyı yeniden düzenlenen versiyonunda da gördükten sonra remake edildi. Değişikliklerle Playstation 4’te de yerini alan seri, başarılı yeniden düzenleme örneklerindendir ve en iyi remastered oyunlar arasından örnek gösterilebilir.
Remastered olan oyunlar ile geçmişe dönebilir, klasikleri günümüzde deneyimleyebilirsiniz. Yüksek sistem gereksinimlerine sahip remastered oyunları oyun bilgisayarları ile kolaylıkla açabilir, kült oyunların tadını çıkarabilirsiniz.
Müzik ve Film Dünyasında Remastered Örnekleri
Müzikler ve filmler sıklıkla remaster edilip yeni teknolojiye uyum sağlayarak potansiyellerine ulaşmış biçimde yeniden piyasaya sürülür. Müzik ve film sektöründe yeniden düzenlenerek hayranlarına sunulan başlıca projeler şu şekilde özetlenebilir:
- Abbey Road: The Beatles’ın hem kapağıyla hem şarkılarıyla ikonik hâle gelen bu albümü en iyi remastered müzikler arasındadır. Çıktığı ilk zamanın teknolojisi doğrultusunda plak formunda piyasaya sürülen bu albüm üç kez yeniden düzenlendi. İlk kez 1968 yılında CD hâlinde satışa sunulmak için remaster yapılan albüm 2009 ve 2012 yıllarında birer kere daha yeniden düzenlenerek yayınlandı.
- Ok, Computer: The Radiohead’in çok beğenilen ve tarihe ismini kazımayı başarmış bu albümü, 20. yılının şerefine 2017 senesinde yeniden düzenlenerek yayınlandı. Remastered versiyonunda yeni parçalar ve demo kayıtlar bulunan bu albüm, günümüz standartlarında olan ses kalitesiyle beğeni topladı.
- Terminator 2: İlk olarak 1991 yılında yayınlanan bu film, ilk yayınlandığında zamanının ötesinde görsel efektleri ve etkileyici senaryosuyla beğeni topladı. En iyi bilim-kurgu filmleri arasında kabul edilen Terminator 2, 2017 yılında yeniden düzenlendi. Remastered versiyonu 4K çözünürlüğünde olan ve etkileyici aksiyon sahnelerini bir üst noktaya taşıyan görsel efektlerle donatılmış bu film seyircilerden tam not almayı başardı.
Film ve müzikler arasından beğenilip yeniden düzenlenenler geçmişten günümüze köprü görevini üstlenir. Modern bir kimlik kazanarak hayranlarına bir kere daha kavuşan remastered albümler ya da filmler arasından zevklerinize hitap edenleri seçebilir, yüksek kalitenin keyfine varabilirsiniz.