Öğrencilerin ve Çalışanların En Çok Zorlandığı Odaklanma Sorunu ile Nasıl Baş Edilir?
Sağlık & Bakım

9 dk okuma

Birçok insan hayatın belirli dönemlerinde odaklanma sorunu yaşayabilir. Bu problem günlük hayatı yaşanması daha zor bir hâle getirir. Özellikle öğrenci ve çalışan kişilerin bu sorunla daha fazla yüzleştiğini söylemek mümkündür. Dikkatin anlık olarak kaymasını sağlayan bu sorunla baş edebilmek yaşantınızın gidişatını pozitif yönde etkiler. Odaklanma sorunun üstesinden gelmek için belirli yöntemler bulunur. Dikkatinizi verdiğiniz an kesintinin tam olarak neden kaynaklandığını bulmak için çaba sarf etmelisiniz.

Her Yaşta Görülebilen Odaklanma Sorunu Nedir?

Dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu genel olarak kişinin bir anda dikkatinin dağılması olarak ifade edilebilir. Odaklanma sorunu hastalığı her yaşta görülebilir. Fakat bazı yaş gruplarında odaklanma sıkıntısı özellikle gözlenebilir. Büyüme çağında olan ergenlerde ve öğrencilerde odaklanma sorunu sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu yaş grubundaki kişiler fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak karmaşık hisler yaşar. Bu sebeple hissettikleri çeşitli duygu geçişleri onların odaklanma sıkıntısı yaşamasına sebep olabilir. Bu örneğin yanı sıra iş yaşamındaki yetişkinlerde odaklanma sorunu da sıklıkla görülür. Bu kişiler bulundukları ortam ve yoğunluklarından kaynaklı konsantrasyon problemi yaşayabilir. 

Fark Edebileceğiniz Odaklanma Sorunu Belirtileri Nelerdir?

Odaklanma sorunu günlük hayatın akışına uymada problem yaratır. Bu tür bir problem yaşayan kişiler gözle görülür bazı belirtiler gösterebilir. Konsantrasyonunuz çabuk dağılıyor ve toparlamakta güçlük çekiyorsanız odaklanma sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Odaklanmada zorluk yaşayan kişiler aşağıdaki listedeki gibi davranışlar sergileyebilir.

  • Dikkat dağınıklığı
  • Sürekli erteleme isteği
  • Sabırsızlık
  • Hareketlilik veya hiperaktivite
  • Unutkanlık
  • Organize olamama
  • Unutkanlık
  • Bir görevden diğerine atlama

Odaklanma sorunu belirtileri bu sorunu yaşadığınızın işareti olabilir. Bu göstergelerden bir veya birkaçını gün içerisinde sıklıkla yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için birçok yöntemden yararlanabilirsiniz. Böylece işlerinizi yarım kalmadan halledebilir daha üretken ve kararlı bir hayata adım atabilirsiniz.

Odaklanma Sorunu için Çözüm Yolları Nelerdir?

Birbirinden farklı yollar deneyerek odaklanma probleminin üstesinden gelebilmek mümkündür. Bu sorunu çözebilmek için öncelikle konsantrasyon kesintisinin neden kaynaklandığını bulmak gerekir. Bazı kişilerde dikkat dağınıklığı ve odaklanma sıkıntısı stres ve uykusuzluğa bağlı olabilir. Yaşam stilinizde bu faktörler oldukça fazlaysa odaklanma problemi çekebilirsiniz. Bu tür bir dikkat dağınıklığına sahipseniz uykuda geçirdiğiniz süre ve gün planlama gibi konulara önem vererek yaşadığınız sorunun önüne geçebilirsiniz. Fakat dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı olan kişilerde terapi ve ilaçlar gibi yardımcı unsurlar da odaklanmayı artırmak için devreye girebilir. Bu noktada uygulanacak doğru tedavi ve izlenecek adımlar sonucunda dikkat verme konusunda kişiler hatrı sayılır bir yol alabilir.

Uzmandan Odaklanma Sorunu İçin Yardım Almak

Bir uzman eşliğinde odaklanma sorununu değerlendirmek oldukça yararlıdır. Konsantre probleminizin arkasında yatan psikolojik faktörleri gün yüzüne çıkarmak için bir psikologdan destek alabilirsiniz. Ayrıca psikiyatri odaklanma sorununuzu daha kapsamlı olarak ele alıp uygun bir tedavi de önerebilir. Buradaki fark psikiyatrinin ilaç ve farklı yöntemleri de kullanarak da iyileşme sürecini destekleyebilmesidir. Sorunun kaynağı her zaman psikolojik kökenli olmayabilir. Vücutta B12 eksikliği odaklanma sorununa yol açabilir. Ayrıca anksiyete bozukluğu odaklanma sorununu da tetikleyebilir. Odaklanma sorunu sadece dikkatin dağılması değildir. Günlük hayatta yaptığınız her işe çok fazla konsantre olarak aşırı odaklanma sorunu da yaşıyor olabilirsiniz. Bu sebeplerle bir uzmandan yardım almak her zaman problemin kaynağını bulmak için daha güvenilir bir yoldur.

Odaklanmayı Arttırmak için Zaman Yönetimi ve Planlama Yapmak

Odaklanma sorunu yaşayanların yapması gerekenlerden bir diğeri de zaman yönetimini öğrenmektir. Özellikle ders çalışırken odaklanma sorunu sıkça yaşanır. Odaklanma sorunu yaşayan öğrenciler çeşitli zaman yönetimi uygulama ve araçları kullanabilir. Çünkü birden çok işi aynı anda yapmaya çalışmak hem yorucu hem de kafa karışıklığına sebep olabilir. Böylece saatler arasında kaybolmadan görevlerinizi belirli zaman dilimlerinde yerine getirebilirsiniz. Ayrıca bu görevleri gerçekleştirirken öncelik sıralaması oluşturabilirsiniz. Bu sayede önemli işlerinizi ilk olarak halledebilirsiniz.

Çalışma Alanınızdaki Dikkat Dağıtıcıları Minimize Edin

Verimli bir çalışma için dikkat vermek çok önemlidir. Dikkatinizi tam anlamıyla toplamak bulunduğunuz çalışma ortamının koşullarına da bağlıdır. Çalışma masanızı ve çevresini düzenli tutmak konsantrasyonunuzu üst seviyelere çıkarmanızda yardımcı olabilir. Bu nedenle ortamdaki gereksiz eşya ve dağınıklığı toparlayarak işe başlayabilirsiniz. Böylece odağınızı tek bir noktada toplayarak işlerinizi daha verimli hale getirmiş olursunuz.

Zihni Sakinleştirin ve Odaklanın

Zihin sakinliği odaklanmayı artırmanın ve verimli çalışmanın anahtarıdır. Beyninizde dinginlik verebilecek bazı yöntemler bulunur. Bu metotlardan birisi düzenli nefes egzersizleri yapmaktır. Bilinçli bir şekilde alınan nefes stresinizi azaltmanızda yardımcıdır. Derin ve düzenli nefes alırken meditasyon yapmak da beyninizi sakinleştirmenizde kullanabileceğiniz bir diğer yöntemdir. Bu sayede yaşayacağınız dinginlik odaklanmanızı pozitif yönde etkiler.

Dijital Destekle Odaklanma Seviyenizi Artırın

Teknoloji hayatın her anında imdadınıza yetişebilir. Odaklanma sorunu tedavisinde akıllı saatleri kullanabilirsiniz. Bu saatler sayesinde belirli zaman dilimleri ayarlayabilirsiniz. Böylece görevlerinizi bu zaman dilimlerinde gerçekleştirmek üzere odağınızı artırabilirsiniz. Ayrıca akıllı saatler telefonunuza gelen bildirimleri daha çabuk görmenize yardımcı olabilir. Böylece çalışma esnasında sık sık telefonunuzu kontrol etme ihtiyacından kurtularak tüm konsantrasyonunuzu yaptığınız işe verebilirsiniz.

Fiziksel Aktiviteler ile Enerjiyi ve Odaklanmayı Arttırın

Doğada yürüyüşe çıkmak ve egzersiz yapmak gibi aktiviteler enerjinizi pozitif yönde etkiler. Fiziksel aktivitelerin stresi azaltma etkisi bulunur. Enerjinizi düzenli bir şekilde yapacağınız aktiviteye verdiğinizde beyninizi tazelemiş olursunuz. Çünkü bu aktiviteler sırasında beyin hücreleri daha fazla oksijen alır. Daha taze bir zihin ise odaklanmayı sağlamada oldukça yardımcıdır. Ayrıca egzersiz yapmak endorfin gibi çeşitli hormonları salgılamanızı sağlayabilir. Böylece ruhen kendinizi daha iyi hissedebilir ve konsantrasyonunuzu daha çabuk toparlayabilirsiniz.

Beyin Sağlığınızı Destekleyen Besinler Tüketin

İnsan vücudunun çalışma prensibine göre taze bir zihin için sağlıklı bir yaşam tarzı gerekir. Odaklanmayı artırmada beslenme düzeninin de etkisi çok büyüktür. Beyin sağlığınızı destekleyen besinleri tüketmek zihinsel performansınızı güçlendirir. İçerisinde B vitamini, protein, magnezyum ve omega-3 yağ asitleri bulunan besinleri tüketerek beyin sağlığınızı destekleyebilirsiniz. Bu bileşenleri içeren yiyecekleri beslenme planınıza düzenli bir şekilde yayıp tüketerek odaklanmanızı artırabilirsiniz.

Zihni ve Bedeni Dinlendirmek için Uyku Düzeni Oluşturun

İnsan bedeninin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için uyku önemli bir faktördür. Düzenli ve yeterli uyku zihninizi dinlendirir. Böyle uykudan kalktığınızda beyninizi dinlenmiş ve yeni bir güne hazır hissedebilirsiniz. Ayrıca yeteri kadar dinlenmiş bir beyin öğrenme ve hafıza işlemlerini tam kapasite desteklemeye hazırdır. Böylece bir uyku rutini oluşturarak hem hafızanızı güçlendirir hem de odaklanma sürenizi maksimum seviyelere çıkarabilirsiniz. Uykuya geçmekte zorluk çekiyorsanız kulaklıklar yardımıyla zihninizi yatıştıran meditasyonlar dinleyebilirsiniz. Böylece sabah uyandığınızda sakin ve dinlenmiş bir zihinle işlerinizi yapmaya başlarsınız.

scrolltotop svg