CS GO FPS Gösterme Kodu
Oyun

9 dk okuma

Oyunların orijinal hâllerine yeni mekanikler ve dinamikler kazandırabilen oyun modları, hünerli programcıların ve tasarımcıların ellerinde, yepyeni oyunların ortaya çıkmasını sağlayabiliyor. Hâlâ Steam’in en çok oynanan oyunlar listesinin ilk sıralarını kimselere kaptırmayan Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) de bir oyun modundan evrimleşerek günümüze kadar uzanan bir yapım oldu. Birçoklarına göre efsane statüsünde bulunan ve her gün, yüz binlerce oyuncu tarafından deneyimlenen Counter-Strike serisi bugünlere nasıl geldi, eSpor cephesindeki konumu nedir ve CS GO FPS gösterme kodları oyunculara ne gibi avantajlar sağlar? Gelin, tüm bu soruların yanıtlarına birlikte göz atalım.

1998 Çıkışlı Half-Life, Counter-Strike Efsanesinin Doğmasını Sağladı

FPS (first person shooter-birinci şahıs atıcı) oyun türünün 1980’li yıllardaki ilkel hâlleri ve özellikle 1990’ların ilk birkaç yılındaki ilk nesil temsilcileri, oyun dünyası için tam anlamıyla bir devrimdi. Sınırlı da olsa etkileşime geçilebilen çevresel unsurlar, oyuncunun klavye yardımıyla yönettiği karakteri üç boyutlu mekânda dolaştırabilmesi ve karşısına çıkan düşmanları, kendisine sağlanan ekipmanlarla etkisiz hâle getirebilmesi, benzersiz bir tecrübe ve mutlak surette yaşanması gereken bir heyecandı. Wolfenstein 3D ve ilk Doom, benzer oyun mekaniklerini, farklı oyun evrenlerinde sunarak oyunculara bambaşka deneyimler yaşattı. id Software imzalı yapımlar çıktıkları dönem o denli başarılı oldu ki peşlerinden, isimleri bu zamanlara ulaşan veya ulaşamayan çok sayıda klon FPS oyunu hazırlanıp yayınlandı. 1990’ların ortalarında kendi içinde bir çıkmaza giren ve giderek birbirine benzeyen FPS oyunlarından bazıları, temel düzeyde hikâye anlatımıyla içeriğini zenginleştirebildi. Ancak takvimler 1998 yılını gösterdiğinde oyuncularla buluşan Half-Life, tekdüze FPS oyunlarını erken emekliliğe teşvik edecek kadar güçlü bir kurgu ve anlatıma sahipti.

Quake II oyun motorunun güçlendirilmiş ve hayli değiştirilmiş versiyonu olan GoldSrc ile hazırlanan Half-Life’ı rakiplerinden ayıran, oyuncunun kendini, oyunda gerçekleşen olayların merkezinde gibi hissedebilmesini sağlayan sıra dışı anlatımı ve o güne dek benzerine rastlanmamış yapay zekâsıydı. Hem düşmanların hem de oyun içinde etkileşime geçilebilen düşman olmayan yapay zekâ yönetimli karakterler, Half-Life evreninin sahiciliğini artırıyordu. Oyunun popülaritesi, oyun modları geliştiren genç beyinlerin de gerek Half-Life’ın gerekse GoldSrc oyun motorunun derinliklerini keşfetmelerini sağladı.

O yıllarda zaten Quake modları hazırlayan Minh Le adlı oyuncu, Half-Life’ın geliştiricisi Valve’ın, GoldSrc oyun motoru için yazılım geliştirme kitini hazır edip yayınlanmasının ardından, ürettiği karakter modellerini, hayal ettiği oyun için bu motora entegre etmeye başladı. Askerî ve taktik FPS türü oyunlar söz konusu olduğunda, birer mihenk taşı kabul edilen Rainbow Six ve Spec Ops’tan etkilenen Minh Le, teröristlerle mücadele temasından hareketle Counter-Strike projesine adım attı. Bölüm tasarımları için oyunun web sitesinden sorumlu Jess Cliffe’ten destek isteyen geliştirici, 1999 yılında, çok değil bir yıl sonra yepyeni bir fikrî mülkiyet olarak kabul görecek Counter-Strike’ın ilk sürümünü yayınladı. Oyuncular tarafından çok sevilen ve ünü giderek artan oyun modundan, doğal olarak Valve da haberdar oldu ve Counter-Strike markası, Valve tarafından satın alınarak yeni sürümleri hazırlandı. Oyun motorlarının güncellenmesiyle birlikte pek çok değişikliğe giden Counter-Strike’ın Valve tarafından yayımlanan resmî son versiyonu, 2012 çıkışlı Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) oldu. Oyuncuların kolayca kullanabilecekleri CS GO FPS göstergesi gibi özellikler, daha da geliştirilerek bu yapıma dâhil edildi.

Counter-Strike Serisi, eSpor Arenasında 25. Yılına Yaklaşıyor

Son yıllarda eSpor dünyasına farklı oyunlar eklense de eSpor turnuvalarının bu denli büyümesinde önemli rol oynayan yapımların başında Counter-Strike serisi var. Bugün sıklıkla dile getirilen “rekabetçi oyun” kavramının içini dolduran serinin, Türkiye’de de ciddi bir oyuncu kitlesi bulunan 1,6 sürümüne, 2001 yılının en iddialı turnuvalarından Cyberathlete Professional League (CPL) kapsamında yer verildi ve devam eden yıllarda oyun, önemli turnuvalarda kullanıldı. 2004 yılında Half-Life 2’nin yayınlanması ve bu oyunun geliştirilmesini mümkün kılan Source adlı oyun motorunun Counter-Strike: Source’un yapımında da kullanılması, seriye taze kan sağladı. Ancak profesyonel oyuncular tarafından beklendiği kadar benimsenmeyen Counter-Strike: Source, eSpor arenasında, en azından bu sürümüyle orijinal 1,6 sürümü gibi ilgi görmedi. Ne var ki 2012 yılında yayınlanan Counter-Strike: Global Offensive ise eSpor arenası ve çevrim içi oyun dünyasındaki dengeleri, kendi lehine olacak şekilde değiştirdi.

Zamanla olgunlaştırılan oynanış unsurları, oyunculardan gelen geri bildirimlere göre değiştirilen oyun içi dengeler, yapımın popülaritesini zirveye taşıdı. Aralarında CS GO FPS görme gibi birçok kodun bulunduğu ekstraları da beraberinde getiren oyun, kendine özgü ekonomisi, silah kişiselleştirme imkânları ve daha sayısız özelliğiyle oyuncuların vazgeçilmezlerinden birine dönüştü. Yurt dışında oluşturulan CS:GO takımlarının yanı sıra Türkiye’de de uluslararası turnuvalara katılan takımlar kuruldu. eSpor arenasında fırtınalar estiren Dark Passage, Space Soldiers bunlardan bazılarıydı. Geçen yılın ortalarında kurulan ilk Türk süper CS:GO takımı Eternal Fire ise başarı basamaklarını hızla çıkmaya başladı. CS GO FPS gösterme kodları ile oyunun ayrıntılarını kolayca takip eden profesyonel oyuncular, taktiklerini ve stratejilerini, bu çerçevede şekillendirdi.

CS GO’da FPS Gösterme İşlemi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Oyun sahasında hem milisaniyelere hem de rakiplerine karşı yarış hâlindeki CS:GO oyuncuları, sahip oldukları bilgisayarın, oyunu hangi performansla çalıştırdığını anlık olarak takip etmek isteyebiliyor. İşte tam da bu noktada CS GO FPS kodu devreye giriyor. Oyunun FPS (frame per second-saniyedeki kare hızı) değerleri, sahnelerin ekrana hangi sürede çizildiğiyle ilgili de bilgi veriyor. Zira kişisel yetenek ve reflekslerin bu düzeyde önem kazandığı bir oyunda sahnelerin en az 60 FPS ile yansıtılması gerekiyor. Böylece oyuncular, oyun dünyasınca kabul edilen 16 milisaniye eşiğini (1 saniye/60 FPS*1000 milisaniye, 16,6 milisaniyeye denk geliyor) yakalayıp minimum gecikme ile rakipleriyle mücadeleye girişebiliyor. “CS GO’da FPS nasıl açılır?” sorusuna yanıt vermeden önce, 16 milisaniyeden daha düşük değerlerin, özellikle profesyonel oyuncular tarafından daha çok tercih edildiğini belirtmek gerekiyor. Bu nedenle yenileme hızı 240 Hz ve üstü monitörler edinen profesyonel oyuncular, 4 milisaniye ve düşük değerlerde tepki hızı eşliğinde karşılaşmalara katılıp hünerlerini konuşturabiliyor.

CS GO FPS görme kodu tüm bu hesaplama ve değer takibi konularında, oyunculara rehberlik ediyor. Oyunun, kendi ayarları içinde bulabileceğiniz “Geliştirici Konsolunu Etkinleştir” seçeneğini “Evet” olarak ayarlamanızın ardından, CS GO FPS göstergesi açma işlemi için adım atmanız mümkün oluyor. Sırasıyla; klavyedeki ESC tuşunun hemen altında yer alan é tuşun basmanız ve açılan pencereye, cl_showfps 1 kodunu yazmanız ve Enter tuşuna basmanız gerekiyor. Bu işlemi doğru şekilde yapmanızın ardından ekranın sol kısmında anlık kare/saniye oranı açılıyor. Eğer daha detaylı bir CS GO FPS gösterme kodu arayışındaysanız, aralarında milisaniye ve ping değerlerinin de bulunduğu verileri yine aynı adımları takip bu defa +graph kodunu yazıp Enter tuşuna basabilirsiniz. Eğer ilgili değerleri tamamen kapatmayı istiyorsanız, cl_showfps 0 ve -graph kodları ile FPS ve diğer ayrıntıları devre dışı bırakabilirsiniz.

scrolltotop svg