Bebeklerde Burun Tıkanıklığı İçin Evde Yapılabilecek Çözümler
Aile

9 dk okuma

Her anne bebeğinin sağlığı için zaman ve mekan tanımaksızın elinden geleni yapmak ister. Annelerin korkulu rüyalarından birisi olan burun tıkanıklığı sorunu, genellikle kış aylarında havaların soğumasıyla daha sık yaşanır. Burun, üst solunum yollarının temel organıdır. Eşsiz yapısı ile dışarıdan alınan havayı nemlendirir, filtreler ve ısıtır. Çeşitli bakteri ve tozların, solunum sisteminin ileri kısımlarına gitmesine engel olur. Bebeklerin burun kanalları yetişkinlere oranla daha dardır ve çok daha çabuk kuruyup tıkanır. Bebeğin burnu tıkandığı zaman ne uyku uyuyabilir ne de yemek yiyebilir. Bebeğinizin bütün neşesini kaçıran bu durum evdeki herkesin düzenini olumsuz etkiler. Acil durumlarda her annenin kendine has ve denenmiş çözüm yolları vardır. Doğal yollarla bebek burun tıkanıklığını açma yöntemlerini yakından inceleyelim.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Doğal Çözüm Tuzlu Su

Bebeklerde evde burun açma yöntemlerinden en bilinir olanı kuşkusuz tuzlu sudur. Bir bardak suya bir kaşık tuz ilave ederek hazırlanan karışımı, bebeğinizin her burun deliğine bir kaç damla uygulayın. Biraz bekledikten sonra temiz bir şırınga ile tıkanıklığa sebep olan mukusu hızlı bir şekilde alın. Böylelikle evde kendi yöntemlerinizle bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Tuzlu su, içerdiği bileşenlerle mukusun yapısını incelterek kuruluğun önüne geçer, gece boyu rahat bir uyku sağlar. Aile bireyleri de sessiz ve sakin geçen sürede dinlenme fırsatı bulabilir.

Burun Tıkanıklığı için Buhar Banyosu

Özellikle yeni anne olmuş kadınlar, bebeklerinin tıkanan burnunu açmakta zorlanır. Doğumdan sonra ilk zamanlarda ve sonrasında, bebekler burun tıkanıklığı sorununu sıklıkla yaşar. Yeni annelere yardımcı olan ve evde de rahatlıkla uygulanabilen en iyi yöntemlerden biri, buhar banyosu ve nem kontrolüdür. Doğal yollarla bebek burun tıkanıklığını açma, sandığınızdan çok daha kolay olabilir. Ayrıca uzmanlar da bebeklerde burun tıkanıklığı sorunu oluştuğunda öncelikle doğal çözüm yollarının denenebileceğini ifade eder.

Buhar, bebeğin burnunu tıkayan mukusun gevşemesine yardımcı olan bir dış etkendir. Ev ortamında hiçbir şeye ihtiyaç duymadan, sadece sıcak su ile bebeğinizi rahatsız eden ve dolayısıyla sizi de etkileyen burun tıkanıklığı probleminden kurtulabilirsiniz. Buhar tedavisini, banyoda ya da bebeğinizin odasında nem oranını yükselterek uygulayın. Gece boyu kuru hava ile temas eden bebek burnu, kurur ve tıkanıklık daha da yoğun olur. Bunun önüne geçebilmek için, rahatsızlığın fazla olduğu ve uykuyu engellediği gecelerde, bebeğinizin odasında buhar makinesi çalıştırabilirsiniz. Hava nemlendirme cihazları, burnu tıkanan bebeklerin daha rahat nefes alabilmelerine yardımcı olur ve odanın nem oranının dengede kalmasını sağlar.

Banyoda, sıcak duş kısmını bir süre çalıştırarak buhar miktarını çoğaltabilirsiniz. Banyo kapısını kapalı tutmak, buharın yoğunlaşmasını hızlandırır. Kıyafetlerini çıkarıp bebeğinizin normal banyosunu yaptırın, onunla birlikte kalmayı ihmal etmeyin. Belli bir süre sonra tıkanıklığa sebep olan mukus yumuşar ve dışarı atılır. Buhar banyosunda en önemli nokta, banyo sonrasıdır. Bebeğiniz bir süre sıcak buhar ile temas ettiği için vücudu hassaslaşır. Buhar banyosu sonrası, onu üşütmeden hemen giydirin. Buharın etkisiyle açılan gözenekleri için de hafif bir nemlendirici krem kullanabilirsiniz.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Açma Yöntemlerinden Biri Yastık Kullanımı

Bebeklerin gece boyu rahat uyuması, gelişimleri açısından da çok önemlidir. Özellikle hastalık dönemlerinde bölünmemiş bir gece uykusu, tedavi niteliğinde etki gösterir. Kalitesiz bir gece uykusu, hastalık sürecini uzatır. Bebeklerde burun tıkanıklığına doğal çözüm yollarından biri de yastık kullanmalarını sağlamaktır. Bebeğinizin belini destekleyip, gece boyu başının biraz dik pozisyonda kalmasını sağlayarak, mukusun sebep olduğu tıkanıklığı minimuma indirebilirsiniz. Yatay pozisyonda uzun süre kalan bebeğin burun akıntısı yoğunlaşır ve onu uykusundan sürekli uyandırır.

Yenidoğan ve bebeklerde yastık kullanımı, vücut ve kafa yapısını doğrudan etkilediği için doktorlar tarafından pek önerilmez. Fakat istisnai ve acil durumlarda da hayat kurtaran bir uygulamadır. Bu sebeple burun tıkanıklığının etkisini azaltmak için yastık kullanımına başvurursanız, bebeğiniz için seçeceğiniz yastığın teknik özelliklerine dikkat etmeniz gerekir. Bebeğin ilk yastığı ince ve yumuşak bir yapıya sahip olmalıdır. Sert ve kalın bir yastık boyun ağrılarına neden olabilir. Burun tıkanıklığı yaşayan bebeğinizi gece boyunca gözetim altında tutmanız gerekir. Yastıkla uyurken aldığı pozisyonları kontrol etmek amacıyla, gece görüşlü kameraları kullanabilirsiniz. Bebek monitörlerinin ideal kullanım uzaklığı yaklaşık olarak üç metredir. Bu mesafe ile hem monitöre kolay ulaşım engellenebilir hem de bebeğiniz herhangi bir ses duymaz. İyi bir görüntüleme için genellikle duvar montajı önerilir. Gece görüşlü kamera, su olan bir alanın yakınına monte edilmemelidir. Bebek ve çocuk odası monitörleri, çocuk emniyetli prizler ile kullanılır.

Her Derde Deva Anne Sütü

Hamilelik döneminde anne karnında korunaklı bir alanda olan bebek, doğumdan sonra hiç bilmediği bir ortama girer ve tehlikelere açık hale gelir. Emzirmek, anne olmanın verdiği hem en büyük hazlardan biri, hem de yenidoğan bebeği koruyan en önemli unsurdur. Emzirmenin hem anne hem de bebek için birçok faydası vardır. Anne sütü bebeğin ihtiyaçları ve bağışıklık sistemi için güçlü bir bileşendir. Anne sütü, doğum sonrasından altı aylık sürece kadar, bebeği hastalıklardan korur ve bebeğin iskelet sistemi başta olmak üzere birçok gelişim evresinde oldukça faydalıdır.

Hastalık zamanında bebekler normalden çok daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar. Ona verebileceğiniz en iyi sıvı olan anne sütü, iyileşme sürecinde bebeğinize yardımcı olur. Burun tıkanıklığı bebeğin emmesini zorlayabilir fakat kısa aralıklarla emzirmek, burun tıkanıklığının rahatlamasını sağlar. Süt arttırmak için göğüs pompalarından da faydalanabilirsiniz. Göğüs pompası, emme refleksini tekrar edip göğüsleri sürekli uyardığı için sütün çoğalmasına destek verir.  

Annelerin Vazgeçilmezi Burun Aspiratörleri

Bebeklerin belli bir yaşa kadar burun sümkürme refleksi gelişmez. Bu sebeple burun tıkanıklığı problemini yetişkinler gibi daha kısa sürede çözemezler. Ebeveynlerinin yardım ve bakımına ihtiyaç duyarlar. Bebeklerde burun tıkanıklığı açma yöntemleri arasında annelerin sıklıkla başvurduğu bir yol olan burun aspiratörü, kısa sürede etkisini gösteren kullanışlı bir üründür. Vakumlu, motorlu, pilli, hortumlu ve ağızdan çekmeli modeller, bebeklerin burun yapısına göre özel olarak tasarlanır. Doktorunuzun tavsiyesi ile edinebileceğiniz burun aspiratörü, pratik kullanımıyla size zaman kazandırır. Bebeğin burnundaki fazla mukusun çekilmesine yardımcı olur. Böylece bebeğin solunumu rahatlar ve çok daha kolay uykuya geçebilir. Özellikle yeni doğanlar için nefesle çalışan, ağızdan çekmeli aspiratörler önerilir. Aspiratörün bir ucunu ağzınıza, diğer ucunu da bebeğinizin tıkalı olan burnuna yerleştirebilirsiniz. Yumuşak hareketlerle bebeğin mukusunu yavaşça çekebilirsiniz. Bu kısa uygulama ile tıkalı burnun açılmasına yardımcı olabilirsiniz.

Burun aspiratörlerinin özellikle emzirme ve uyku öncesi kullanılması önerilir. Bebeğin burun kanallarını rahatlattığı için daha verimli bir emme süreci gerçekleşir. Burnu açık olan bebek doğru şekilde nefes alıp verebilir, böylece emerken gaz sıkışması sorunu yaşanmaz. Burun tıkanıklığı yaşayan bebeğinize yardımcı olmadan önce virüs ya da bakterilerin neden olabileceği herhangi bir hastalıkla karşı karşıya olup olmadığınızı anlamak için, her durumda doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.

scrolltotop svg