Baharın coşkusu artık evlerde de yavaş yavaş hissedilmeye başlıyor. Mevsim kıştan bahara dönerken birçok kişiyi de tatlı bir bahar temizliği telaşı sardı. Doğanın uyanıp renklenmesi gibi evler de ferahlamaya, mis gibi kokmaya ve canlanmaya hazır. Tabii ki bahar temizliğinin günlük rutin temizlik uygulamalardan ayrılan bir yönü var: Her yer dip köşe temizlenmeli! Dolayısıyla daha detaylı, biraz zahmetli ama neticede oldukça keyif veren bir süreç sizi bekliyor. Peki, bahar temizliği nasıl yapılır? İşte bahar temizliği için öneriler ve bazı püf noktaları!
Bahar Temizliği için Bazı Tüyolar
Evde bahar temizliği yapmak hem zevkli hem de çoğu kişinin gözünü korkutabiliyor. Aslında bazı pratik işlemler ve iyi bir planlama ile sandığınızdan çok daha rahat bir şekilde evinizi dip bucak temizleyebilirsiniz.
İşe koyulmaya karar verdiyseniz şimdi sıra ilk adımda. “Bahar temizliğine nereden başlanır?” diye düşünenler için genel temizlik önerileri:
- Temizliğe başlamadan önce hangi odada neler yapılması gerektiğini kararlaştırın. Genel ve bölüm bölüm bir temizlik planı hazırlamak büyük bir kolaylık sağlar.
- Bahara girerken boya, badana, tadilat-onarım, klima bakımı, halı-koltuk yıkama işlemleri vb. uygulamaları temizlikten önce halletmenizde fayda var.
- Temizlik seti, elektrikli süpürge, mikrofiber bezler, her yüzey için uygun deterjan vb. ürünleri önceden temin edin. Her şeyin elinizin altında olması işlerinizin daha hızlı ve kolaylıkla ilerlemesine yardımcı olur.
- Kış aylarında özellikle dış alanlar daha çok kirlendiği için balkon, teras gibi yerlerin temizliğine öncelik verebilirsiniz.
- Genellikle az kullanılan odalardan daha sık kullanılan alanlara doğru temizlik yapılır.
- Üst taraflardan alta doğru temizlik yaparsanız ilk işlem yaptığınız yer yeniden kirlenmez.
- Evde kullanmadığınız, eskimiş eşyaları ayırın. Mümkün olduğunca minimalist bir ortam hem ruhen hem fiziken rahatlatıcıdır.
- Dip köşelere girişmeden önce evinizi genel olarak temizleyip hazırlayabilirsiniz. (Süpürme, silme, dağınıklıkları toplama, perdeleri/çarşafları/yastıkları değiştirme vb. )
Bahar temizliği ile ilgili genel önerilerden sonra şimdi sıra evin her tarafını özenle temizlemeye geldi. Peki, dip köşe ev temizliği nasıl yapılır?
Evinizde Bölüm Bölüm Bahar Temizliği Önerileri
Bahar temizliğinde yapılması gerekenler evin farklı bölümlerine göre değişkenlik gösteriyor. Her bir odanın ve alanın içinize sindiği gibi temizlenebilmesi için belli başlı yöntemleri izlemenizde fayda var. “Evde bahar temizliği nasıl yapılır?” sorusu yaşam alanınızın her bir bölümü için sunulan farklı önerilerle cevaplanıyor. Artık her bir oda için ayrı ayrı dip köşe temizlik yapmaya başlayabilirsiniz. İşte bölüm bölüm bahar temizliği önerileri:
Mutfak için Bahar Temizliği Tüyoları
Evde en çok kullanılan alanlardan biri mutfak. Malum mutfağın hijyenik olması da son derece önem arz ediyor. Her bir köşeyi iyice temizlerseniz ışıl ışıl bir görünüm, mis gibi kokular ve son derece ferahlatıcı bir yaşam alanı elde edebilirsiniz. İşte mutfak için yararlanabileceğiniz bazı temizlik tüyoları:
- Mutfak dolaplarının içlerini boşaltıp silin. Bunun için özellikle ahşap temizleyici ve ılık sudan yararlanabilirsiniz.
- Fırın, buzdolabı, bulaşık makinesi vb. eşyaların ve tezgahların altını temizleyin.
- Mutfakta duvarlara sıçramış yağ, salça vb. lekeler için ılık su ile yağ çözücü kullanabilirsiniz.
- Buzdolabının içindeki tarihi geçmiş ürünleri atın; temizlik içinse karbonat ve ılık su tercih edilebilir. Derin dondurucuyu temizlemeyi unutmayın. Ayrıca kiler dolabındaki ürünleri de kontrol edin; bozulmuş olanları ayırın.
- Mutfak halısı ve perdelerini yıkayın.
- Fırının içini ve davlumbazı iyice temizleyin.
Banyo için Bahar Temizliği Önerileri
Banyonun temizliği de birçok kişi için ekstra önem taşıyor. Gündelik olarak temizliğini yapsanız da gözden kaçırılan bazı noktalar ortamın istediğiniz gibi temiz olmasını engelleyebiliyor. İşte banyo için etkili bahar temizliği tüyoları:
- Banyonuzu temizlemek için farklı hijyen ürünlerini tercih etmeniz gerekir. (Fayanslar, duşakabin, tuvalet, mermerler vb. ayrı temizleyiciler satışa sunuluyor.)
- Fayansları silin. Kullanacağınız ürünün fayansları çizmemesine ve herhangi bir şekilde onlara zarar vermemesine dikkat edin.
- Küvet ve duşakabini ovalayın. Zorlu lekeler oluşmuşsa özel duşakabin temizleyicilerinden faydalanabilir ya da küf oluşumu için çamaşır suyu kullanabilirsiniz.
- Duş perdeniz varsa yerinden çıkararak temizleyebilirsiniz.
- Eldiven kullanarak klozeti baştan aşağıya temizleyin. Klozet takımlarını da çıkarıp, yıkayabilirsiniz.
- Lambaları ve aynaları özenle silin. Özellikle cam temizliği için ılık suya biraz sirke damlatabilir ya da cam temizleyici tercih edebilirsiniz.
- Banyo dolaplarını boşaltıp içlerini iyice silin. Kullanmadığınız ürünleri atın.
Yatak Odası için Bahar Temizliği Tüyoları
Huzurlu ve kaliteli uykunun yolu çeşitli faktörlerin yanı sıra derli toplu, tertemiz bir yatak odasından da geçiyor. Toz, kir ve dağınıklıktan arınarak yatak odanızda geçireceğiniz vakti çok daha keyifli hale getirebilir, uyku kalitenizi artırabilirsiniz. Peki, yatak odanız için bahar temizliğinin püf noktaları neler? :
- Nevresim takımlarını, çarşafları, yastık kılıflarını yıkayın.
- Yatağı çekip, altını süpürün ve silin. Şilteyi de döndürebilirsiniz.
- Baza varsa içini temizleyip, eşyaları düzene sokun.
- Gardrop düzen ve temizliğine ekstra özen gösterin. Özellikle geçen yıl hiç giymediğiniz kıyafetleri ihtiyacı olan birilerine verebilir, dolabınızı sadeleştirebilirsiniz.
- Gardrop temizliğinizden sonra dışarı çıkardağınız kıyafetleri kategorilerine ayırarak dolabınıza yerleştirin.
- Halıları süpürüp, silin.
- Her yerin tozunu alın.
- Elektrik düğmelerini, lambaları vb. silin.
- Perdeleri yıkayabilir; battaniye ile yorganları kuru temizleme yardımıyla hijyenik bir hale getirebilirsiniz.
- Baharlık ve yazlık kıyafetlerinizi çıkarın; kışlıklarınızı yıkadıktan sonra düzenli bir şekilde hurçlara yerleştirin.
Salonda Bahar Temizliği Önerileri
Salon/oturma odası evin en çok zaman geçirilen alanları arasında bulunuyor. Peki, kışı geride bırakırken bahar enerjisi ile dolu ferah bir salon için nasıl temizlik yapmalısınız?:
- Salonlarda rafların üzerindeki eşyaların tozlarını tek tek alın. Alanda kütüphane varsa kitapları ve diğer eşyaları indirip silin.
- Yıkanabilir koltuk kılıflarını çıkarıp makineye atabilirsiniz. Koltuk yıkama makineleri yardımıyla da koltuklarınızın temizliğini yapabilirsiniz.
- Salonu temizlerken öncelikle halıları süpürüp ortadan kaldırmanız daha pratik şekilde çalışabilmenizi sağlar. Halı yıkama makineleri ya da firmaları da işinize yarayabilir.
- Hafif sabunlu ılık su ile duvarları silin. Süpürgelikleri ve avizeleri temizleyin.
- Ağır perde ve örtüleri temizlik esnasında ortadan kaldırın.
- Varsa yapay çiçeklerin de tozunu alın. Resim çerçevelerini ve camları da silmeyi unutmayın.
Evde Bahar Temizliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mevsim geçişlerinin vazgeçilmezi olan geleneksel bahar temizliği detaycılık, sabır ve özen istiyor. Özellikle kritik birkaç noktaya dikkat etmeniz yaşam alanınızda baharın tadını doyasıya çıkarmanızı sağlayabilir.
İşte son olarak dikkat etmeniz gereken bazı bahar temizliği püf noktaları:
- Mermer yüzey temizleyicileri ile etkili bir uygulama yapılabiliyor. Kimyasal içerikli temizleyiciler ve çamaşır suyu gibi ağartıcılar ise mermer zeminlere zarar veriyor. Mermer yüzey lekeli değilse silerken çok baskı uygulamanıza gerek yok. Ayrıca mermerlerin üzerine herhangi bir sıvı döküldüğünde lekeyi hızlıca emmemesi için bekletmeden ılık suyla silin.
- Laminant parkeleri sildikten sonra kurulayın. Mikrofiber ve toz toplayıcı bezleri kullanabilir, aşındırıcı kimyasallardan uzak durabilirsiniz.
- Ahşap parkelerin çizilmemesi için sert/aşındırıcı kimyasallar kullanmamaya ve sıkça su ile silip kabarmasına yol açmamaya dikkat edin. Özel ahşap temizleyicilerden yararlanabilirsiniz.
- Cam silerken önce normal sonra da kurulamak için mikrofiber bez kullanın. Çekpas kullanıyorsanız süngerli kısmı deterjanlı suya bastırın, camı silin ve ardından ürünün diğer kısmıyla fazla suyu çekin.