Akıllı Telefonlar İçin Kamera Lensleri Ne İşe Yarar?
Kültür & Sanat

9 dk okuma

Akıllı telefonlar hali hazırda birden fazla lens ile donatılmıştır. Bu lensler, akıllı telefonunuzun belirli bir görüntüyü yakalaması için mümkün olan en iyi yolu sunarlar, bu sayede mobil fotoğrafçılığınızı geliştirebilirsiniz. Akıllı telefonlarda kullanılan en yaygın lensler ise geniş, ultra geniş, makro ve telefoto lenstir. Eklenebilen telefon merceklerinin özelliği kameranın görüş açısını değiştirerek telefonun kamerasının daha geniş bir açıyla göstermesi veya kullanılan merceğe bağlı olarak nesneyi/manzarayı büyütüp yaklaştırabilmesidir. Birden fazla kameraya sahip telefonlarda bile ek lenslerden yararlanılarak daha detaylı fotoğraflar çekmek mümkündür. Eğer telefon fotoğrafçılığı ile ilgileniyor ve telefonunuzun kamerasından daha fazla verim almak istiyorsanız kılıflı ve klipsli lensler sizin için iyi bir tercih olabilir.

Balık gözü lenslerden makro lenslere ve özel zoom lenslere kadar tüm akıllı telefon merceklerini sizin için inceledik. Hadi gelin “telefon kamera lensi ne işe yarar?” gibi soruların yanıtlarını bulabileceğiniz kamera lensi rehberimize birlikte göz atalım!

Takılabilir Akıllı Telefon Lensi Nedir?

Cep telefonu kamera lensleri, telefonunuzun sahip olduğu kamera/kameraların çekebileceği görüntüleri daha detaylı ya da daha yakından çekilmesini sağlayan mobil aksesuarlardır. Klipsli ya da kamera çerçevesine kolayca takılabilen bu lensler, tak-çıkar özellikleri ile pratik kullanım sunar. Özel telefon kılıfları şle takılabilen lensler ise telefon modelinizle uyumlu kılıflar aracılığı ile kameranın lensine monte edilebilir. Genellikle evrensel uyum gösteren bu lensler, çok kameralı telefon modellerine göre de üretilebildikleri için hemen her cep telefonu için harici bir lens bulmanız mümkündür.

Telefon Kamera Lensi Ne işe Yarar?

Telefon kamera lensleri, mobil fotoğrafçılığın gelişmesini sağlar ve mevcut kameralar ile hem otomatik hem de manuel ayar yapılarak istenen modda çekim yapılmasına izin verir. Makro, geniş ve balık gözü lensleri gibi görüş açısını değiştiren lenslerin yanı sıra efekt uygulayan lensler de mevcuttur. Bu lenslerle telefonunuza uygulama kurmadan kaleydoskop, ND filtresi ve renk filtreleri ekleyebilirsiniz. Genellikle Kodak akıllı telefonlar için 3’lü lens gibi set halinde satışa sunulan cep telefonu kamera lensi çeşitleri kombinlenerek aynı anda kullanılabilir özelliktedir. Örneğin, telefoto bir lens ile zoom yaparken renkli bir lens ilave ederek manuel olarak yakınlaştırdığınız görüntüleri dilediğiniz renk filtresi ile çekebilirsiniz.

Manzara için Geniş Açılı Lensler

Geniş açılı telefon mercekleri en sık kullanılan lenslerden biridir. Gelişen teknolojilerle birlikte akıllı telefonlarda ana lens olarak yer alır. Basit bir ifadeyle, kamera uygulamasını açtığınızda akıllı telefonunuzun kamerasının kullandığı lenstir. Geniş açılı bir lens eklentisi ise fotoğrafçının görüş alanını basitçe büyütmek için lensin içinden geçen ışığın kırılmasını kullanır. Böylece fotoğrafınızın oranlarını ve görüntüdeki maksimum öğeyi korurken görüş açısını genişletmenize olanak tanır. Bu sayede geriye doğru hareket etmek zorunda kalmadan büyük bir alanı ya da yapıyı görüntüleyebilirsiniz. Portre çekimlerine göre daha çok manzara çekimleri yapıyorsanız geniş açılı lensler tam size göredir.

Panoramik Fotoğraflar için Ultra Geniş Açılı Lensler

Bazı akıllı telefonda yerleşik olarak bulunan ultra geniş açılı lensler, telefonunuza geniş bir görüş açısı kazandırır. Standart geniş açılı lensler, 79-80 derecelik bir açı sunarken ultra geniş açılı mercekler ise 117-123 derecelik bir açı sağlar. Harici ultra geniş açı mercekleri ise telefonunuzun ana kamerasını kullanarak bu lense sahip olmayan telefonların panoramik gibi geniş çekim yapmasını sağlar. Süper geniş açılı lensler sayesinde kamera çekim alanınız oldukça genişler ve telefonunuzu hareket ettirmeden görebildiğiniz tüm alanı çekmenize imkan tanır. Klips ya da kameraya farklı şekillerde takılabilen bu harici lensi telefonunuzun ön kamerası için de kullanabilirsiniz.

Mükemmel Zoom Yeteneğine Sahip Telefoto Lensler

Telefoto lensler, uzaktaki nesnelerin yüksek kaliteli  fotoğraflarını çekmenize olanak tanıyan bir teleskop etkisi sağlar ve fotoğrafınızda bir derinlik yanılsaması elde etmenize yardımcı olur. Ayrıca, geniş lensler kadar yaygın değildir ve genellikle birinci sınıf akıllı telefonlarda bulunur. Telefonda bulunan telefoto lensler, telefonun dijital zoom yeteneği sayesinde gerçekleşir ve bu işlem esnasında çözünürlük düşebileceği için bulanık bir görüntü elde edebilirsiniz. Ancak harici telefon lensleri ile ana kameranızı kullanarak mükemmel spor fotoğrafları ya da vahşi yaşam fotoğrafları çekebilirsiniz. Çünkü telefoto lenslerin en önemli özelliği telefonunuzdaki dijital zoom işlevinin yerini alarak görüntü kaybını önlemesidir. Bu sayede uzaktaki nesne ve manzaranın fotoğraflarını yakalayabilirsiniz. Cep telefonuna takılan kamera lensi modellerinden biri olan telefoto lensler hassas çekim moduna sahip oldukları için tripod gibi telefon standları ile kullanılması önerilir.

Yakın Çekim için Makro Lensler

Makro lensler akıllı telefon kullanıcıları arasında yavaş yavaş popülerlik kazanan aksesuarlardan biridir. Bu lens, nesnenin yakın ayrıntılarını yakalamanızı sağlar ve 2 santimetreye kadar yakın olan bir nesneye odaklanmanızı sağladığı için akıllı telefonunuzda bir büyüteç gibi düşünülebilir. Makro lense sahip çoğu akıllı telefon, kamera menüsünde lense erişebileceğiniz özel bir seçenek sunar. Telefonunuzda dahili bir makro lens bulunmuyorsa klipsi modeller tercih ederek nesnelerin ayrıntılı fotoğraflarını elde edebilirsiniz. Klipsli makro lensler, çıplak gözün göremediği kadar yakın fotoğraflar çekmek için idealdir. iyi bir makro lens bir örümceğin tüylerini veya bir yaprak üzerindeki su damlasını yakalamanıza olanak tanır. Küçük hayvanları, sanat ve el sanatlarını veya takıları fotoğraflıyorsanız bu tarz lensler sizin için en iyisidir.

Sanatsal Fotoğraflar için Balık Gözü Lensler

Akıllı telefonlarda dahili olarak bulunmayan balık göz lensler, ultra geniş görüş açısı ile çok kısa bir odak uzaklığına sahiptir. balık gözü lensler ultra geniş açının çok ötesinde bir açı ile çekim yapar. Bu lenslerde çekim açısı 230 dereceye kadar çıkabilir ve 360 dereceye kadar dilediğiniz gibi çekim yapmanıza izin verir. Telefona takılan balık gözü lens ile çekilen fotoğraflarda çok çge bulunur ve fotoğraf çerçevesi bulanık görünebilir. Bu, yakındaki her şeyin aşırı derecede büyük ve uzaktaki her şeyin küçük olduğu küresel bir görüntü izlenimi verir. Bilinen lenslerin aksine çok farklı bir stile sahip olan balık gözü lensler ile sıra dışı fotoğraflar elde edebilirsiniz.

Sinematik Video Çekimi için Anamorfik Lensler

Telefonunuzun sahip olduğu lensler ile sinematik videolar çekmek isterseniz anamorfik lensler mükemmeldir. Daha sürükleyici içerik elde etmenin en kolay yollarından biridir ve bu lensin amacı, telefonunuzun yerel 16:9 formatı yerine ultra geniş ekran 21:9 en boy oranında (2.35:1 veya CinemaScope olarak da adlandırılır) çekim yapmaktır. Anamorfik lens video çekimi için tasarlanmıştır ve üst düzey bir sinematografi kamerasına göre daha farklı fiyatlarla sunulabilir. Kameranın perspektifini yatay eksen boyunca optik olarak sıkıştıran bu lensler, telefona takılan kamera lensleri arasında video çekimi için en uygun harici merceklerdir. Bu nedenle, film yapmak, kısa filmler yapmak veya bir vlog çekmek ile ilgileniyorsanız, anamorfik bir lens, geleneksel bir kameradan çok daha üstün bir başlangıç ​​seçeneğidir.

scrolltotop svg