Twitch Yayını İçin Kullanılabilecek Ekipmanlar
Slider

9 dk okuma

Twitch, oyunculara ve içerik oluşturuculara hedef kitleleriyle etkileşim kurmaları ve bunu yaparken de biraz gelir etmeleri için iyi bir yol sağlayan platformlardan biridir. Giderek artan sayıda internet kullanıcısını başarılı bir şekilde kendine çeken Twitch, yıldızlarla dolu bir içerik oluşturucu kadrosuna sahiptir. Son rakamlara göre popüler yayın platformu, oyun, yemek pişirme, cosplay, makyaj eğitimleri ve hatta ASMR gibi konularda düzenli olarak yayın yapan üreticileri ile aylık ortalama 140 milyondan fazla izleyiciyi kendine çekmeyi başarır. Bununla birlikte artan izleyici sayısı ve özellikle keyifli yayın yaparak gelir elde etme fikri oldukça caziptir. Ancak kaliteli bir yayın akışı gerçekleştirmek ve takipçilere sorunsuz bir içerik sunmak için çaba ve sürekliliğin yanı sıra bazı ekipmanlar gereklidir. Twitch yayınına başlamak için detaylı bilgiye “gençler Twitch yayıncısı olmak istiyor” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kendi kanalınızı açmak ve Twitch’te kendi yayını akışınızı oluşturmak için ilk başta profesyonel ekipmana ihtiyacınız olmasa da yayınların süresi ve takipçi sayınız arttığında daha kaliteli ve işlevsel ürünlere yönelmeniz gerekebilir. İşte bu yüzden Twitch’e başlamak ve ekipmanınızı geliştirmek için ihtiyacınız olan ekipmanları ve özelliklerini sizin için bir araya getirdik. Gelin iyi bir yayıncı olmak için gereken ürünlerden oluşan Twitch rehberimizi birlikte inceleyelim!

Twitch Yayını Yapmak için Gerekenler

Ekipmanla birlikte Twitch yayını yapmak için gerekenler listesi oluşturmak ve yayın akışı kurulumu hakkında bilgi edinmek başlangıç için iyi rehber olabilir. Çünkü temel bilgileri öğrendikten sonra canlı yayına başlamak oldukça kolaydır. Canlı yayın akışını ayarlamak için dikkat etmeniz gereken başlıca ekipman ve kurulum öğeleri vardır.

  • Akış cihazı: Yayın türüne göre seçilecek özelliklerde bir bilgisayar, laptop ve Mac olabileceği gibi bir oyun bilgisayarı veya günlük kullanıma uygun laptop da yayın için uygundur.
  • Video ve Ses Kaynağı: Kameralar ve mikrofonlar Twitch yayıncı ekipmanları listesinin başında gelir ve olmazsa olmazlar arasındadır. Twitch yayını esnasında diyalog ve iletişim için chat bölümünü de kullanabilirsiniz, ancak izleyenler için daha samimi ve profesyonel bir ortam yaratmak önemli olduğundan iyi bir mikrofon ve sizi gecikmesiz görebilecekleri bir kamera tercih edebilirsiniz.
  • Kulaklıklar: Twitch yayınlarını evinizde rahatlıkla yapabilmeniz için gerekli olan kulaklıklar hem yayını sürdürdüğünüz kişiler ve oyun arkadaşlarınızla iletişim kurmak hem de yayın esnasında oynatılan medyaların sesini kontrol altında tutmak için gereklidir.
  • İnternet Bağlantısı: Twitch yayını için gerekenler arasında bulunan internet bağlantısı, iyi bir ekipman kadar önemlidir. Video yayınlamak veya canlı yayın başlatmak istediğinizde sabit bir internet bağlantısı şarttır.
  • Aydınlatma: Twitch yayınları boyunca görünmek istiyorsanız, bulunduğunuz ortamın aydınlatması yeterli olmayabilir. Bununla birlikte harici bir aydınlatma seçmek daha keyifli bir ortam oluşmasını ve net görüntüler elde edilmesini sağlar.
  • Video Encoder: Bilgisayarlarınızı içerik akışı yapacak hale getirmek ve videoları istenen formata dönüştürmek için bir kodlayıcı gerekebilir.

Twitch Yayını için Bilgisayar Sistemi ve Özellikleri

Twitch hesabınızı ücretsiz olarak açtıktan sonra yayınlarınızı genel olarak bir PC veya Mac üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Teknik özelliklere gelince Twitch yayını için, 8 GB RAM’e, en az bir Intel Core i5-4670 işlemciye (veya eşdeğer AMD) ve Windows 7 veya daha yenisine ihtiyacınız vardır. Ancak daha düşük bir seviyede başlangıç yapmanız da mümkündür. Podcast, sohbet, müzik yayınları ya da düşük sistem gereksinimlerine sahip oyun yayınları yapmak için laptop ve Mac tercih edebilirsiniz.

PC ya da konsol oyunu yayınları yapmak istiyorsanız stream yazılımını ve oynamayı planladığınız oyunu destekleyecek kadar güçlü bir grafik kartı gerekir. Genellikle masaüstü bilgisayar modelleri ile yayın yapmanız önerilse de gerekli özelliklere sahip olması koşuluyla bir dizüstü bilgisayardan canlı yayın yapmak da mümkündür.

Tüm yayın türleri için Twitch tarafından önerilen stream cihazları oyun bilgisayarlarıdır. Ekran kartı ve işletim sistemini SSD’ye yükleyebileceğiniz yüksek kapasiteli ve gelişmiş yenileme hızına sahip MSI oyuncu bilgisayarları yayın için idealdir. Yayıncı ekipmanları arasında popüler olan MSI Mag serisinden bir oyun bilgisayarı ya da MSI Raider gibi bir laptoplar hem oyun yayınları hem de podcast yayınları için iyi bir seçenektir.

Twitch Yayınları için İdeal Kameralar

İzleyiciler, profesyonel video kameralar aracılığıyla gerçekleşen yüksek kaliteli yayınlar ararlar. Bu sebeple ekipman arasında dikkatli seçmeniz gereken ürünlerden biri de kameralardır. Twitch’te yayın açmak için gerekenler listesinin başında yer almasa da izleyiclerinizin artması açısından gerekli bir ekipmandır ve seçebileceğiniz dört tür kamera mevcuttur.

  • Web kameraları: Web kameraları doğrudan bilgisayarınıza bağlanır, yerleşik mikrofonlara sahiptir ve canlı sohbetler, oyun yayınları, soru-cevaplar ve daha birçok içerik türü için mükemmeldir. Modern web kameraları 1080p video çözünürlüğü sunar ve genellikle canlı yayınlar için en makul seçenektir.
  • DSLR kameralar: Video kalitesine artırmak istiyorsanız bir DSLR fotoğraf makinesi iyi bir seçimdir. Daha kompakt bir versiyon olarak aynasız kameralar da iyi bir video kalitesi ve ultra yüksek görüntü çözünürlüğü sunar. Ancak hem DSLR hem de aynasız kameralar, canlı videolarınızı akış platformlarına göndermek için bir video kodlayıcı gerektirir.
  • Video kameralar: Canlı yayın akışı için tüm gereksinimlere sahip video kameralar profesyonel video kaydı için üretilmiştir. 4K çözünürlüğün yanı sıra kristal netliğinde HDMI çıkışları bulunur ve akıcı videolar için mükemmeldir.
  • Aksiyon kameraları: Bu küçük ama son derece güçlü video kameralar, aksiyon dolu sahneleri çekmek için tasarlanmıştır. Aksiyon kameraları, spor veya stabil olmayan videoları kaydetmek için mükemmel olduğu için hareketli oyun yayınları ya da dans yayınları için idealdir.

Her Yayıncının İhtiyacı Olan Mikrofon Özellikleri

Kaliteli ve pürüzsüz bir ses üreten mikrofon sizi başlangıç seviyesinde profesyonel seviyeye taşır. Yayını gerçekleştirdiğiniz kişiler ve izleyici ile iletişime geçebilmek için mikrofonlar son derece önemlidir. Video ve ses aktarımı arasında büyük farklar olduğu için görüntüde takılmalar olsa dahi ses her zaman iletilir ve bu yayını sürdürebilmeniz için son derece önemlidir.

  • Kulaklıkla ya da webcam ile birlikte gelen yerleşik mikrofonlar giriş seviyesi olarak kabul edilir ve yayın yapmak için yeterlidir.
  • USB ya da jak girişine sahip harici kulaklıklar orta seviye olarak bilinir ve daha kaliteli ses iletimi sağlar. Markadan markaya değişen gürültü önleme özellikleri ve kaliteli ses filtreleri vardır.
  • XLR mikrofonlar ise profesyonel seviye olarak bilinir ve canlı yayınlar için en iyi mikrofon türüdür.

Twitch yayıncı ekipmanları arasında en popüler seçenek, direkt olarak bilgisayarınıza bağlanıp harika bir ses üreten USB mikrofonlardır. Bu mikrofonlar bütçe dostudur ve herhangi bir ek cihaz gerektirmez. Ancak bir XLR mikrofonun çalışması için bir ses mikseri gerekir ve yüksek kaliteli ses elde etmek istiyorsanız, XLR cihazlar en popüler seçeneklerdir.

Twitch Yayını ve Kaliteli Video Kaydı için Aydınlatma Türleri

Çoğu kullanıcının evinde bulunan tavan aydınlatması ya da masa lambası modelleri yayın açmak için yeterli olsa da izleyicilerin sizi görebilmesi ve kaliteli bir yayın akışı için yeterli olmayabilir. Optimum aydınlatma için kameranın tam arkasına yerleştirebileceğiniz ve sizi her yönden aydınlatabilen bir LED ışık kaynağı edinebilirsiniz. RGB özellikli PC, laptop, klavye gibi ekipman tercih ederek ambiyansı daha etkin hale getirebilir ve yayınlarınıza renk katabilirsiniz. Son olarak Twitch yayın ekipmanlarını bir araya getirirken göz önünde bulundurmanız gereken tek şey, yayın türüne uygun ekipman seçimidir.

scrolltotop svg