Gelişen teknolojiler nedeniyle kullanılan elektronikler belirli bir süre sonra yetersiz gelebilir ya da sahip olduklarınız bozulduğunda yenisine ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak söz konusu laptop ve dizüstü bilgisayarlar olunca seçim konusu kafa karıştırıcı olabilir ve seçenekler sizi zorlayabilir. Bu nedenle ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız ve aynı zamanda bütçe hesabı da yapmanız gerekebilir. Çünkü her gün alınan bir ürün olmadığı için laptop seçimi dikkat gerektirir. Yeni bir dizüstü bilgisayar satın almayı planlıyorsanız, aklınızda bulundurmanız gereken birkaç nokta vardır. Sadece fiyat, ekran boyutu ve pil ömrü değil, işletim sistemi türü ve bellek miktarı da satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalardır. Hangi dizüstü bilgisayarı alacağınıza henüz karar vermediyseniz, tüm detayları ele aldığımız laptop seçim rehberine göz atabilirsiniz.
Laptop Seçimi ve Laptopların Öne Çıkan Avantajları
Laptoplar, masaüstü bilgisayarın tüm parçalarının tek bir cihazda birleştirilmiş verisyonlarıdır. Masaüstü bilgisayarın aksine, bir dizüstü bilgisayarı her yere götürebilir, kolayca saklayabilir ve cihaza birkaç saat güç verebilecek bir pile sahip olabilirsiniz. Hepsi aynı parçalardan oluşmayan birçok farklı dizüstü bilgisayar vardır. Bu nedenle satın almadan önce, dizüstü bilgisayarı ne için kullanmak istediğinizi ve gereksinimlerinizi karşılamak için dizüstü bilgisayarın nelere sahip olması gerektiğini düşünmeniz gerekir.
Laptop alırken nelere dikkat etmelisiniz? Öncelikle, dizüstü bilgisayarınızı ne için kullanmak istediğinizi kendinize sormalısınız. Ancak kullanım alanınızın yıllar içinde değişebileceğini unutmamalısınız. Örneğin, başlangıçta bir öğrenci dizüstü bilgisayarını satın aldıktan hemen sonra cihazına daha az veya daha az yoğun bir şekilde ihtiyaç duyabilirsiniz. Öğrencilerde genellikle sınav ve tez dönemleri bilgisayar kullanımı daha yoğun hale gelir. Bu yüzden amacınızı ve hedeflerinizi aklınızda bulundurarak seçim yapmanız daha yararlı olabilir.
Bununla birlikte dizüstü bilgisayarların kullanımını farklı kullanım kategorilerine ayrılır. Kullanım alanına ve yoğunluğuna göre laptoplar şu şekilde kategorize edilebilir.
- Günlük kullanım: İnternette gezinme, film izleme, e-posta gönderme için yeterlidir.
- Temel kullanım: Günlük kullanıma artı olarak Microsoft ofis programları, küçük fotoğraf düzenlemeleri için üretilir.
- Yoğun kullanım: Gerçek fotoğraf düzenleme (Photoshop), video düzenleme, standart oyunlar için kullanılabilir.
- Gelişmiş kullanım: Ağır oyunlar, (4K) video düzenleme, CAD gibi diğer ağır programlar kullanılabilir.
- 2'si 1 arada dizüstü bilgisayarlar: Kolayca tablete dönüştürebileceğiniz için kullanışlıdır.
- Ultrabook'lar: Uzun pil ömrüne sahip son derece ince ve hafif dizüstü bilgisayarlar. Her yere yanınızda götürmek için idealdir.
- İş dizüstü bilgisayarları: Personel kullanımı için yeterli özelliklere sahiptir.
- Multimedya dizüstü bilgisayarlar: Sörf yapmak, metin yazmak, Facebook'u görüntülemek gibi tüm günlük görevleriniz için en iyi dizüstü bilgisayarlardır.
Dizüstü bilgisayarınızdan ne kadar çok şey beklerseniz, fiyatı da doğru orantılı olarak artar. Ancak düşük gereksinimleri karşılayan bir günlük laptop farklı amaçlarınıza cevap veremeyeceği için uzun süre kullanabileceğiniz özelliklerde bir laptop almanız önerilir. Dizüstü bilgisayarınızı yalnızca internet, YouTube, Netflix ve ara sıra e-posta için kullanacağınızdan eminseniz günlük kullanım için bir dizüstü bilgisayar satın alabilirsiniz.
Laptop Boyutları
Laptopı ne amaçla kullanacağınızı belirledikten sonra boyutuna karar vermeniz gerekir. Laptoplar 10 inç ile 17 inç arasında birçok farklı boyutta üretilir. Ancak en çok tercih edilen ve üretilen 13 inç, 15,6 inç ve 17 inçtir. Her birinin farklı avantajları ve dezavantajları vardır. Örneğin 13 inç bir laptop kullanıyorsanız bir sonraki 17 inç cihaz size çok büyük gelebilir. Burada düşünmeniz gereken laptopın en çok nerede kulalnılacağıdır. Ev kullanımı için büyük boy seçebilir ya da seyahat için portatif olanları tercih edebilirsiniz.
- 13 inç: Küçük laptoplardan biridir ve genellikle sayısal tuş takımına sahip değildir, ancak iş seyahatleri gibi kullanımlarda yanınızda götürmek için idealdir.
- 15,6 inç: En popüler boyuttur ve çoğu dizüstü bilgisayarda sayısal tuş takımı bulunur. Oldukça hafif seçenekleri de vardır.
- 17 inç: Büyük, taşıması pek uygun değildir, ancak geniş ekranı pek çok grafik tabanlı işlemler için idealdir.
İşletim Sistemleri
İşletim sistemi, dizüstü bilgisayarı kullandığınız, okuduğunuz, kontrol ettiğiniz programdır. Çoğu dizüstü bilgisayarda Microsoft'tan Windows, Apple'dan MAC OS X veya Google'dan Chrome OS işletim sistemleri bulunur. Bunların hepsi çok farklı ve kendi artıları ve eksileri vardır. Farklı seçenekler de sunulur ancak, bu en yaygın 3 işletim sistemi ve özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Windows: Açık ara en popüler ve en yaygın işletim sistemidir. Windows hemen her çeşit laptopta rastlayabileceğiniz kadar yoğun tercih edilir.
- macOS: Yalnızca MacBook olarak adlandırılan Apple dizüstü bilgisayarlarda bulunur. Bu nedenle Apple markasını tercih etmeniz gerekir. Ancak macOS'un pek çok avantajı vardır. Özellikle çok kararlı, çok hızlı ve kullanımı kolaylığı ile öne çıkar.
- Chrome OS: Chromebook'larda rastlanır ve oldukça yeni bir işletim sistemdir. Çoğunlukla yalnızca sörf yapan ve e-posta gönderen kullanıcıları hedefler.
Laptoplarda Kullanılan İşlemci Çeşitleri
İşlemci veya CPU, bilgisayarınızın beynidir. İşlemci ne kadar hızlıysa, bilgisayarınız o kadar hızlı olur ve fiyatıda doğru orantılı olarak artar. Kısaca işlemciler, dizüstü bilgisayarınızın ne için uygun olduğunu ve ne kadar hızlı çalıştığını belirler.Piyasada pek çok işlemci üreticisi vardır, ancak en ünlüleri Intel, AMD üreticileridir. Her ikisi de iyidir, AMD genellikle Intel'den daha uygun sunulur. Bununla birlikte özellikleri kıyaslamak ve gereksinimlere göre seçmek en doğrusudur. Çünkü işlemciler farklı ihtiyaçlara cevap verebilir.
- İnternet, kelime işleme ve film izleme: Herhangi bir işlemci
- Fotoğrafları düzenleme: Intel Core i5 veya AMD A12 ve üzeri
- Oyun oynama: Intel Core i5 veya AMD Ryzen 5 ve üzeri
- Videoları düzenleme: Intel Core i7 veya AMD Ryzen 7 ve üzeri
Laptop Depolama Kapasiteleri ve Hızları
Dikkat edilmesi gereken bir sonraki nokta ise depolama aygıtıdır. Eskiden "sabit disk" olarak adlandırılan bellek, günümüzde SSD ve HDD şeklinde sunulur. SSD laptopın daha hızlı açılmasını sağlar ve güvenli bir depolama alanı sunar. Ayrıca programları başlatmak ve dosyaları bir klasörden diğerine aktarmak çok daha hızlıdır. Bir HDD bunu saniyede ortalama 50 ila 120 MB hızla yaparken, bir SSD dosyaları saniyede 2600 MB'a kadar bir hızla aktarır. Hem SSD hem de HDD'si bulunan bir laptop en iyisidir, ancak daha fazla enerji tüketimine sebep olur. Bu nedenle kullanım amacınıza uygun bir depolama alanı seçebilirsini, bununla birlikte harici bir SSD ile kapasiteyi artırabileceğinizi de unutmamanız seçim konusunda daha esnek davranmanızı sağlayabilir.
Laptoplarda RAM'in Önemi
RAM, verileri kalıcı olarak saklar ve bir depolama aygıtına karşı geçici olarak depolar. RAM Masaüstü bilgisayarlarda olduğu gibi taşınabilir modellerde de çok önemlidir. Daha fazla RAM, daha fazla görev ve aynı anda gerçekleştirebileceğiniz karmaşık görev anlamına gelir. İnternette gezinmek de çok fazla çalışma belleği gerektirir. Bu yüzden sadece sörf yapmak için kullanılan bir dizüstü bilgisayarın da oldukça fazla RAM'e ihtiyacı olabilir.
Günümüzde 4 GB'tan 8GB, 16GB, 32GB ve 64 GB'a kadar RAM kapasitesine sahip dizüstü bilgisayar ve daha fazlasını bulmanız mümkündür. Laptop seçerken daha sonra RAM belleği ekleyip ekleyemeyeceğinize bakmanız, bilgisayarı daha uzun süre kullanabilmeniz için önemlidir.
Pil Kapasitesi ve Kullanım
Daha fazla belleğe ve iyi bir işlemciye sahip bir dizüstü bilgisayar daha fazla güce ihtiyaç duyar. Bu nedenle daha büyük bir batarya kapasitesi sizin için iyi bir seçim olabilir. Pil boş ise adaptör üzerinden şebekeye bağlanarak kullanmaya devam edebilirsiniz, ancak seyahatlerde bu mümkün olmayabilir. Pil kapasitesi yüksek bir dizüstü bilgisayar seçerek her seferinde priz aramanıza gerek kalmadan daha uzun süre kullanabilirsiniz. Pil performansı genellikle saat olarak ifade edilir. Fakat bu sizin kullanım şeklinize göre farklılık gösterebilir.