Bilgisayar ve akıllı cihazlar, hemen her alandaki yaratıcılığınızı besleyebilmeniz ve sergileyebilmeniz için sonsuz kaynaklar sunuyor. Özellikle pahalı ve ulaşılması zor uygulamalara alternatif olarak üretilen ücretsiz ve hayli kabiliyetli ücretsiz yazılımlar, hayalinizdeki içerikleri dijital dünyada ortaya çıkarabilmeniz için ideal olabiliyor. Eğer siz de amatör olarak çizim yapmakla ilgileniyorsanız, kendi logolarınızı, sanat tasarımlarınızı veya temel düzeydeki karalamalarınızı, kapsamlı özellikler, filtreler ve gelişmiş araçlar sunan yazılımlarla hazırlamayı düşünüyorsanız, yönelebileceğiniz çok sayıda uygulama bulunuyor. Dilerseniz gelin, ücretsiz olmasıyla öne çıkarken çoğu noktada ücretli profesyonel alternatiflerini aratmayacak özelliklerle donatılan çizim programlarından bazılarına bakalım.
7 Ücretsiz Dijital Çizim Programı
Artweaver Free 7 (Windows)
Photoshop ve Corel Painter gibi profesyonel araçlarla daha önce ilgilendiyseniz ve böylesi gelişmiş uygulamalara iyi bir ücretsiz alternatif arayışına girdiyseniz, Artweaver Free 7 programını deneyebilirsiniz. Boris Eyrich tarafından geliştirilen uygulama, 2009 yılından bu yana farklı sürümlerle piyasada varlığını sürdürüyor ve her yeni versiyonunda, daha kapsamlı özellikleri kullanıcılarla buluşturuyor. Fare, dokunmatik ekran ve kalem desteği sunan Artweaver Free 7, çizim programları arasındaki yerini; yağlı boya, akrilik, pastel gibi klasik efektleri simüle edebilmesiyle güçlendirirken mozaik, kabartma ve bulanıklaştırma gibi imkânları da size sunuyor. Asgari eforla muazzam çizimler yaratabilmenizi mümkün kılan çizim programı, yetişkinler kadar çocuklara da hitap ediyor. Çocukların kolayca kavrayıp adapte olabilecekleri bir kullanıcı arayüzüyle gelen uygulama, Microsoft Windows tabanlı işletim sistemlerinde sorunsuz şekilde çalışıyor. Çizim programının ücretsiz versiyonundan hoşlanırsanız ancak daha fazla özellikle donatılan sürümüne geçmek isterseniz, hayli uygun ödemeler karşılığında Artweaver Plus 7’ye terfi edebilirsiniz.
Krita (Windows, macOS ve Linux)
Dijital çizim ve iki boyutlu animasyonlar için ideal olan ücretsiz çizim programlarından biri de Krita’dır. Krita Foundation tarafından 17 yıldır geliştirilmeye devam edilen Krita, profesyonel çizimler yapabilmenize imkân tanıyor. Hayal ettiğiniz her türlü çizim ve illüstrasyonda kullanabileceğiniz yazılım, manga ve çizgi roman çizimleriniz için de uygunluk gösteriyor. Çok sayıda fırçayla birlikte gelen ve fırçaları dilediğiniz gibi özelleştirebilmenize olanak veren Krita, kişiselleştirdiğiniz fırçaları daha sonra kullanmak üzere kaydedebilmenize de ortam hazırlıyor. Freelance çalışan çizerlerin, animasyoncuların ve görsel roman tarzı projelerde görev alanların başvurdukları çizim programı, HDR desteği, katmanlar, dönüştürme araçları gibi zenginlikleri de beraberinde getiriyor. Daha çok profesyonellere hitap etse de erişim kolaylığı sunan kullanıcı arayüzüyle küçük yaştaki çizim meraklılarının da radarına girebilecek olan Krita; Windows, macOS ve Linux işletim sistemlerinin farklı versiyonlarında sorunsuz bir şekilde çalışıyor.
MyPaint (Windows, macOS ve Linux)
Çizim dünyasının yakından tanıdığı Wacom tabletlerden birini satın alıp ilgili platformun kendisine yaşattığı kısıtlamalardan kurtulmak amacıyla kendi çizim programını kendi geliştirip sunan Martin Renold’un hazırladığı MyPaint, tercih edebileceğiniz ücretsiz çizim yazılımları arasında. Daha çok grafik tabletlerle kullanabilmeniz için özelleştirilmiş ve optimize edilmiş olan MyPaint’i dilerseniz dokunmatik ekranlı herhangi bir cihazda da kullanabilir, giriş aygıtı olarak fare gibi birimlerden destek alabilirsiniz. Kullanıcı arayüzü, önceki iki çizim programı kadar kolay olmasa da alıştıktan sonra etkin biçimde değerlendirebileceğiniz yazılım, açık kaynak kodlu çizim programları içinde kendine yer buluyor. Özel çizimlerinizi ve eskizlerinizi hazırlarken kullanabileceğiniz, çoklu katman desteği veren ve fırça zenginliği bakımından sizleri memnun edecek olan MyPaint, ileri seviye kişiselleştirilebilirlik sunuyor. Böylece önceki çizim programlarından alıştığınız düzeni, bu yazılım üzerinden devam ettirebilmeniz mümkün oluyor.
Microsoft Paint 3D (Windows)
Microsoft Windows işletim sistemleriyle birlikte gelen Paint adlı basit çizim aracının daha gelişmiş sürümü olan Microsoft Paint 3D, geleneksel Paint yaklaşımının bir benzerine sahip. 2016 yılından bu yana Microsoft’un güncel işletim sistemlerine yerleştirdiği çizim programı, profesyonel maksatla kullanılabildiği gibi çocukların çizim yeteneklerini geliştirebilmelerine de imkân tanıyor. Çizimlerinize, üç boyutlu nesneleri katarak daha geniş kapsamlı ürünler ortaya koymayı planlıyorsanız ve bu süreçte, doğrudan doğruya bilgisayarınızın güncel işletim sistemiyle entegre çalışan bir yazılımdan destek almayı hedefliyorsanız, Microsoft Paint 3D size sesleniyor. Çalışmalarınızı üç boyutlu yazıcıdan kolayca çıkarabilmeniz için özelleştirilen çizim programı, dijital dünyaya aktardığınız hayallerinizi gerçek üç boyutlu nesnelere dönüştürebilmenize de fırsat veriyor.
Clip Studio Paint (Windows, macOS, Linux, iOS, iPadOS, Android, Chrome OS)
En köklü çizim programları arasında gösterilen ve 21 yıldır gözde illüstrasyon araçları içinde rahatlıkla listelenen Clip Studio Paint, çizim ve düzenleme süreçlerindeki ihtiyaçlarınıza yanıt verebilir. Dünya çapında 5 milyondan fazla kullanıcı tarafından deneyimlenen ve etkin şekilde proje hazırlamakta kullanılan yazılım; illüstrasyon, manga, çizgi roman gibi içerikler hazırlamak için ideal araçlardan biri oluyor. Kullanıcılara sağladığı esneklik sayesinde üretim sürecinin hızlanmasına katkıda bulunan çizim programı, oldukça geniş bir işletim sistemi desteğiyle geliyor. Akıllı cihazlarınızdan bilgisayarlarınıza kadar her türlü platformda kesintisiz olarak çalıştırabileceğiniz yazılım, altı aya kadar deneme sürümü sunarken yazılımın tam sürümüne tek seferde küçük bir ödeme yaparak sahip olabileceğiniz gibi bir dolar ücret ödeyerek aylık abonelik sistemiyle de çizim programının tam sürümünden yararlanabilirsiniz.
Paint.Net (Windows, macOS)
Windows işletim sistemiyle birlikte gelen çizim programlarına benzer bir kullanıcı arayüzü ile yapılandırılmış olsa da sunduğu teknik özellikler itibarıyla profesyonel alandaki pek çok yazılımla yarışabilecek düzeyde olan Paint.Net, hareketli nesneler çizebilmeniz için de idealdir. Çizim alanında kendini geliştiren amatör sanatçılar için oldukça yeterli yapıdaki çizim programı; şekillendirme, keskinleştirme, bulanıklaştırma gibi sayısız araçla geliyor. Eklenti desteği ile imkânları artırılabilen yazılım, yeni sürümlerinde bilgisayarınızın sistem kaynaklarını daha da idareli kullanıyor. Bu da Paint.Net’in kullanım oranını, düşük donanım konfigrasyonlu bilgisayarlarda artırıyor. Özellikle eski nesil bir bilgisayara sahipseniz ve tasarladığınız çizimleri sorunsuz şekilde dijital dünyaya aktarmayı amaçlıyorsanız, tamamen ücretsiz çizim programlarından Paint.Net, sizleri bekliyor.
Mischief
Dijital sanatçıların büyük kısmı arasında popülerlik kazanmış çizim programlarından Mischief, 61 Solutions adlı yazılım şirketinin geliştirdiği uygulamalardan biri. Raster çizimler yaratmak isteyen kullanıcıların bilgisayarlarına indirip yükleyebilecekleri uygulama, pikselleşmiş görüntüler olmaksızın yumuşak ve etkileyici görünen resimler üretebilmenizi sağlıyor. Çizim tuvalini istediğiniz genişlikte ayarlayabilmenize izin veren yazılım, çoklu dokunma desteği, zengin fırça seçenekleri, fırçalar için özel yuvalar gibi olanaklarla elini güçlendiriyor. Dokunmatik ekranlı bir bilgisayarınız varsa ve panel tabanlı çizim programlarını rahat kullanabildiğinizi düşünüyorsanız, Adobe ailesindeki uygulamaların oluşturabildiği görüntü dosyalarını destekleyen (örneğin psd) Mischief adlı çizim programına şans verebilirsiniz.
Yazıda yer verdiğimiz ücretsiz ve en iyi çizim programlarına ek olarak önemli yazılım şirketlerinin hazırladığı, ücretli çizim programlarının süreli deneme versiyonlarını da deneyimlemek isteyebilirsiniz. Böylesi yazılımlardan bazılarına tek seferde büyük ödemeler yapmak yerine aylık küçük ödemelerle sahip olabilirsiniz. Özellikle işinizi profesyonel seviyeye taşımayı ve çalışma sürecinde maksimum esneklik ve minimum hatalı çıktı anlayışı ile hareket ediyorsanız, ilgili çizim programlarına göz atarak aradığınız özelliklere sahip olan seçenekleri değerlendirebilirsiniz.