Boş zamanlarınızı vermli ve keyifli hale getirmenin en yeni yollarından biri, podcast dinlemek. Geçtiğimiz 10 yılda dünyada yükselen trendler arasına girmeyi başaran podcast kültürü, sektördeki oyuncuların çeşitlenmesiyle birlikte popülaritesini artırmaya devam ediyor. Podcast dinlemek aslında sadece bir boş zaman aktivitesi olarak görülmemeli. Çünkü bu sesli blog özelliğine sahip dijital ses kayıtlarını; iş yaparken, dinlenirken, araba kullanırken, seyahatte veya temizlik yaparken dinleyebilir, günlük işlerinizi daha keyifli kılabilirsiniz. Söz konusu dijital nitelikli kayıtlar sayesinde ufuk açıcı bilgiler, farklı görüşler ve esprilerle dolu röportajlara şahit olabilir ve bilgi birikiminizi artırabilirsiniz. Peki, yeni nesil eğlence araçlarından biri olan podcast nedir, podcast nasıl dinlenir ve en iyi podcast'ler hangileri? Gelin, popüler kültürün yeniliklerinden biri olan podcast konusuna yakından bakın.
Podcast Nedir?
Podcast terimi aslında iPod ve Broadcast'in birleşiminden meydana gelen bir kelime. Normalde podcast’ler ilk kez iPod’lar aracılığı ile dinlenmek üzerine planlanmış içeriklerdi. Bu nedenle kelime buna atıfta bulunarak “pod” kelimesinden ve canlı yayın anlamına gelen broadcast’in “cast” fiilinden türetilerek oluşturulmuş. Birbirinden farklı konuların işlenebildiği bu sesli blog formatındaki yayınlar, kişilerin mesajlarını yaymaları amacı taşır. Bu kültürün ortaya çıkış amacı ise benzer ilgi alanlarına sahip insanlardan oluşan topluluklara seslenmek.
Podcast, yayınlayabileceğiniz veya indirebileceğiniz bir dijital ses dosyası formatındadır. Bu ses dosyalarının indirilebilir hale gelmeden önce kaydedilmesi ve düzenlenmesi gerekir. Podcast’ler özünde isteğe bağlı radyo konuşması gibi de tanımlanabilir. Ses dosyaları, tercihe göre tek kişilik bir konuşmadan çok kişinin katıldığı bir tartışmaya veya sesli drama gösterilerine kadar farklı temalar, konular ve biçimler halinde sunulabilir. Ses dosyaları olan podcast’lerin önceden belirlenmiş bir uzunluk, format, stil veya benzeri bir üretim detayı bulunmaz. Tüm bunlar tamamen podcast kaydı yapanlar tarafından belirlenir. Podcast dosyaları günümüzde genellikle aşağıdaki kaynaklar tarafından oluşturulur:
- Bireyler
- Şirketler
- Radyo kanalları
- TV kanalları
- Komedyenler
- Hikaye anlatıcıları
Podcast’leri Nasıl Dinleyebilirim?
İnternet erişiminiz varsa sesli programları veya podcast'leri kolayca dinleyebilmeniz mümkün. Size uygun bir podcast platformu veya uygulaması bularak hem Türkiye’de hem de dünyada kayda alınmış milyonlarca podcast’e ulaşabilir, ilgi alanlarınıza ve zevkinize göre seçimler yaparak podcast dinlemeye başlayabilirsiniz. Dünya genelindeki podcast'lerin çoğunluğu ücretsiz olup büyük bir kısmına birçok farklı uygulama aracılığıyla erişmek mümkün.
Podcast'lerle ilgili bilmeniz gereken bir başka nokta da dilediğiniz podcast kanalına abone olabilmeniz. Favori podcast kanalları listenizi belirleyip her biri için abonelik tuşuna bastığınızda en yeni podcast yayınları hakkında bildirim alabilir ve yayınları ilk dinleyenlerden biri siz olabilirsiniz. Peki, podcast nereden dinlenir? İşte bu dijital kayıtları dinleyebileceğiniz mecralar:
- Web Sitesi: Podcast'leri dinlemenin en basit yollarından biri; Chrome, Safari veya Microsoft Edge gibi bir web tarayıcısı üzerinden sevdiğiniz podcast'lerin olduğu web sitesine girmek. Web sayfasında ilgili medya içeriğini bulup cihazınızın sesinin açık olup olmadığını kontrol edin ve podcast'i dinlemek için Oynat’a tıklayın.
- iPhone veya iPad Cihazları: Eğer iPhone kullanıyorsanız favori podcast'lerinizi dinlemek için Apple Podcasts uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu, normalde telefonunuza otomatik olarak indirilmiş olan uygulamalardandır. Eğer uygulamayı cihazınızda bulamadıysanız Apple Store üzerinden Apple Podcast uygulamasını hemen indirin. Daha sonra uygulamayı açıp arama sayfasına gidin. Arama kutucuğuna dinlemek istediğiniz medya içeriğinin adını yazın ve enter tuşuna basın. Sıralanan seçeneklerden istediğiniz podcast’in üzerine basarak podcast ana sayfasına girin. Burada son podcast yayınlarının bir listesini bulacaksınız. Dilediğiniz bir yayının üzerine basarak hemen dinlemeye başlayın.
- Android Cihazları: Eğer Android tabanlı bir cihazınız varsa Google Podcast uygulamasını kullanabilirsiniz. Google Play Store mağazasından Google Podcast uygulamasını bulup yükleyin. Arama kutucuğuna istediğiniz ses yayının adını yazın ve çıkan sonuçlar üzerinden ilgili seçeneğe tıklayın. Podcast ana sayfasına ulaştığınızda en son bölümler arasından dilediğinizi seçerek dinlemeye başlayın.
Tüm bunların yanında dijital ses dosyaları olan podcast’leri; Spotify, SoundCloud ve YouTube gibi çeşitli platformlar aracılığıyla da dinleyebilirsiniz.
Hangi Podcast’leri Dinlemeliyim?
İlk olarak Amerika’da ortaya çıkan ve hızla popüler hale gelen podcast yayınları, ülkemizde de her geçen gün geniş bir dinleyici kitlesi tarafından takip ediliyor. Podcast seçimi yaparken elbette zevkler, ilgi alanları ve merak duyulan konular üzerinden ilerlemek gerekir. Örneğin, sinema ile ilgiliyseniz en son çıkan filmler hakkında kritikler yapan kanalları takip edebilir ve bakış açınızı geliştirebilir, seyahat yapmaktan hoşlanıyorsanız seyahat konusunda ufkunuzu açacak yayınlar düzenleyen kanalları takip edebilirsiniz. Podcast yayınlarını hem Türkçe hem de İngilizce olarak dinlemeniz mümkün. Aşağıda bazı podcast önerileri bulabilirsiniz.
Türkçe Podcast Önerileri
Eğer boş vakitlerinizde kulağınıza kulaklık takıp farklı şeyler öğrenmek isterseniz günlük hayatınızda Türkçe podcast yayınlarına yer açabilirsiniz. İşte en başarılı Türkçe podcast önerileri:
Nasıl Olunur? - Nilay Örnek
Gazeteci ve yazar Nilay Örnek tarafından oluşturulan Nasıl Olunur? adlı podcast kanalı, kendi alanlarında başarıyı yakalamış ve yaptıkları işlerle adından söz ettiren isimleri merceğine alır. Nilay Örnek, yayınlarında bu isimlere başarılarının sırlarını sorar ve izleyicilerin merak ettikleri bazı soruları yöneltir. Bugüne kadar yayınlara konuk olan isimler arasında; Saffet Emre Tonguç, Arzu Kaprol, Levent Erden ve Mehmet Yaşin var.
Kendine İyi Davran - Beyhan Budak
Psikoloji alanına ilgi duyanların severek takip ettiği Psikolog Beyhan Budak, izleyicilerine podcast yayınları aracılığıya ulaşan isimlerden biri. Halk arasında çokça merak edilen psikoloji temelli konulara eğilen ve çözüm yöntemlerini ele alan Budak, pek çok kişi için yol gösterici niteliğinde hap bilgiler paylaşır. Beyhan Budak’ın podcast serilerinin her biri 10 veya 25 dakika arasında değişen uzunluklara sahip.
İngilizce Podcast Tavsiyeleri
Amacınız dil yeteneğinize katkı sağlamak ve İngilizce anlama-dinleme kabiliyetinizi geliştirmek ise İngilizce yayın yapan dünyaca ünlü podcast yayınlarını dinleyebilir ve birbirinden ilginç bilgiler öğrenebilirsiniz. İşte sizin için İngilizce podcast tavsiye listesi:
The Daily-New York Times
Hafta içi her sabah saat 06:00’da yayınlanan ve New York Times gazetecilerinden gelen en taze haberleri içeren bir haber podcast'i olan The Daily, ünlü gazeteciler Michael Barbaro ve Sabrina Tavernise tarafından sunulur. Podcast yayınlarında çoğunlukla NYT muhabirleriyle yapılan röportajlara, gündemdeki konulara ve bunlar hakkındaki yorumlara yer verilir. Her bir medya içeriği ortalama 30 dakika sürer.
99% Invisible- Roman Mars
Dijital yayın hayatına mimarlık hakkında bir podcast şeklinde başlayan 99% Invisible, Roman Mars yönetiminde tasarımla ilgili pek çok konuya ışık tutar. Tasarım ve yaratıcılık kültürünüzün; oturduğunuz ev, çalıştığınız ofis ve giydiğiniz kıyafetler ile nasıl şekillendiğini irdeleyen yayınlar tasarımın fark edemediğimiz tüm yönlerine daha yakından bakmanıza yardımcı olur.
Podcast Dinlemek için Gereken Her Şey Turkcell Pasaj’da
Siz de yukarıdaki podcast önerilerini inceleyerek ilgi alanlarınıza göre seçimler yapabilir ve yaratıcı ses kayıtları eşliğinde kültürünüzü geliştirebilirsiniz. Podcast yayınları dinlemek için tercih edebileceğiniz cep telefonu ve aksesuar modellerini Turkcell Pasaj üzerinden inceleyebilir, cazip fırsatlarla siparişinizi kolayca tamamlayabilirsiniz.