Çamaşır Makinesi Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?
Elektronik

10 dk okuma

Çamaşır makineleri uzun zamandır yaşam alanlarında kullanılan ve olmazsa olmazlar arasında yer alan elektroniklerden biridir. Bunun sebebi ise çamaşır yıkama gibi zahmetli bir işi pratik ve bütçe dostu bir şekilde tamamlayabilmesidir. Ayrıca çamaşırların özelliklerine göre ayarlanabilen otomatik programları sayesinde kıyafetleriniz ve tüm tekstil ürünleriniz ilk günkü gibi görünmeye devam eder. Bu nedenle çamaşır makineleri modern teknolojinin sunduğu en iyi ürünler arasındadır. Ancak çamaşır makinenizin bu performansını koruması için belirli zaman aralıkları ile bakım yapmanız ve doğru yıkama işlevlerini seçmeniz gerekir. Çamaşır makinenizden daha fazla verim almak ve çamaşırlarınızın her zaman taze ve temiz görünmesini istiyorsanız, çamaşır makinesi rehberimize göz atabilirsiniz.

Çamaşır Makinesi Nasıl Çalışır?

Çamaşır makinesi, basitçe kirli çamaşırlar  yerleştirilip deterjan ekledikten sonra otomatik program aracılığı ile çalışır ve çamaşırlarınızı yıkamaya başlar. Ortalama 1,5 saat sonra ise sularından arındırılmış nemli çamaşırlarınızı almanız için bitti uyarısı verir. Bu çamaşır makinelerinin gördüğünüz çalışma şeklidir. Peki çamaşır makinesi gerçekte nasıl çalışır? Çamaşır makinelerinin temel çalışma prensiplerini öğrenmeniz herhangi bir arıza durumunda işinize yarayabilir. Bu nedenle tüm çamaşır makineleri temelde şu şekilde çalışır:

  • Su tedarik etme: Açma düğmesine bastıktan sonra çamaşır makinesi çalışmaya başlar. Yerleşik bilgisayar (baskılı devre kartı) tam olarak ne yapılması gerektiğini bilir. Tambur su ile dolduğundan güvenlik önlemi olarak kapak kilidi açılır. Çamaşır makinesindeki giriş valfi açılarak suyun açık musluktan çamaşır makinesine akmasını sağlar. Su, emniyetli bir şekilde deterjan gözüne ve tambura aktarılır. Tambur belirli bir seviyeye kadar dolduğunda sensörler su almayı keser.
  • Yıkama: Dönen tambur, çamaşırları deterjanlı su ile iyice karıştırır. Su ısıtılır ve tambur döner, durur ve diğer yöne döner. Sonuç olarak, çamaşırlar birbirinin üzerine devrilir ve su/deterjan her birine nüfuz edebilir.
  • Su tahliyesi: Çamaşırlar temizlendiğinde fazla su, tamburdan tahliye hortumuna aktarılır.
  • Durulama: Tambur daha sonra tekrar temiz, soğuk suyla dolar ve deterjanı çamaşırdan çıkarmak için tekrar dönmeye başlar. Çamaşırdaki tüm deterjan durulandıktan sonra su tekrar dışarı pompalanır. Bosch WGA142XSTR A+++ 1200 devir 9 kg çamaşır makinesi gibi modern cihazlar, tüm köpüklerin çamaşırlardan çıkarılıp çıkarılmadığını belirlemek için sensörler kullanır. Gerekirse ekstra bir durulama başlatılır. Sabunlukta yumuşatıcı varsa son durulama sırasında eklenir.
  • Sıkma: İlk olarak, tamburun dengeli dönmesini sağlamak için çamaşırlar eşit şekilde dağıtılır.   Bu aşamada ise çamaşırlar çok hızlı döndürülerek tüm su uzaklaştırılır.

Çamaşır Makinesinde Doğru Yıkama İşlemi Nasıl Yapılır?

Çamaşır makinesinin doğru kullanımı için pek çok unsur vardır. Çamaşırların kategorize edilmesi, ceplerinin boşaltılması, makinenin kapasitesine göre çamaşır yerleştirilmesi, deterjan ve yumuşatıcı eklenmesi ve son olarak manuel ya da otomatik programın seçilmesi yıkama döngüsünün tüm aşamalarıdır. Bu aşamalarda dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır:

  • Çamaşırlarınızı ayırın: Çamaşırlarınızı koyu, açık, renkli ve beyazlar olarak renklerine göre ayırabilir, ayrılanları ise tekrar pamuklu, keten, sentetik kumaşlar, ipek, yün kumaş türüne göre kategorize edebilirsiniz. Çünkü LG F4R3TYW3WE 1400 devir 8 kg çamaşır makinesi gibi modellerde her kumaş türüne göre hassas bir yıkama programı mevcuttur.
  • Çamaşırları düzenleyin: Kıyafetlerin varsa ceplerini boşaltın, kıvrılmış kolları düzeltin, baskılı kıyafetleri ters çevirin, fermuarları ve çıtçıtları kapatın ve hassas iç çamaşırlarını çamaşır torbalarında yıkayın. Böylece kıyafetleriniz yıkama ve sıkma işlemi esnasında zarar görmez.
  • Tambur kapasitesini aşmayın: Tambur kapasitesi çamaşır yıkama esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli husustur. Çünkü tambura gereğinden fazla kıyafet yerleştirdiğinizde dönmez ve deterjan her bir kıyafete nüfuz edemeyebilir.
  • Deterjan ekleyin: Deterjan ambalajı üzerinde önerilen doza daima uyun. Çok fazla deterjan, giysilerinizde çok fazla köpük ve sabun kalıntısı oluşturur. Çok az deterjan, lekeleri ve kokuları yeterince çıkarmaya yetmeyebilir. Deterjanın toz, sıvı ya da kapsül olması ise tercihinize bağlıdır.
  • Doğru program ve sıcaklık seçin: Tüm çamaşır makinelerinde pamuklu, sentetik, narin kumaşlar, karışık çamaşırlar veya leke karşıtı özellikli özel programlar bulunur. Tekstil türüne uygun manuel bir sıcaklık da ayarlayabilirsiniz.

Hassas çamaşırları makinede yıkamak isterseniz yünlü, ipekli veya elde yıkama için programı seçebilirsiniz. Gömlek, kot pantolon, perde ve hatta bebek kıyafetleri için de özel programlar mevcuttur. Öte yandan Samsung WW11BBA046ABAH 11 kg 1400 devir çamaşır makinesi gibi makinelerde buhar temizleme fonksiyonu vardır ve bu cihazlar hem lekelerin daha iyi temizlenmesini sağlar hem de zararlı bakterilerin öldürülmesine yardımcı olur.

Çamaşır Makinesini Temizlemek için Ne Yapmalı?

Çamaşır makinelerinin temizliği söz konusu olduğunda genellikle akla deterjan bölmesi ve dış yüzey gelir. Ancak tambur ve diğer su teması olan bölgelerde de kireç lekeleri ve tıkanıklıklar oluşabilir. Samsung WW11BGA046AEAH 11 Kg 1400 devir çamaşır makinesi gibi yeni nesil makineler deterjan gözünden tambur temizliğine kadar kendisi otomatik yapar, ancak bu özellik her makinede bulunmayabilir. Bu nedenle özenle hazırlanan çamaşır makinesi temizleyicilerden yardım alarak, cihazınızın ömrünü uzatabilir, kıyafetlerinizin her zaman en iyi şekilde yıkanmasını sağlayabilirsiniz. Bu ürünler 6 ayda bir ya da makine kullanım sıklığına göre kullanılır. Makinede bulunan otomatik temizleyici ise uyarı sistemi ile size ne zaman başlatılacağını bildirir.

Çamaşır Makinesi Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Çamaşır makinesi kullanımı, modeller arasında değişkenlik gösterse de kullanım öncesi ve sonrasında da dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Örneğin çamaşır makineniz Electrolux EW8WN261BT 10 kg / 6 kg 1600 devir kurutmalı çamaşır makinesi gibi otomatik kurutucuya sahipse çalışma bittikten sonra kıyafetlerinizin çok kırışmaması için kısa sürede çıkarmanız gerekir. Öte yandan standart çamaşır makinelerinde ise yıkama işlemi sonrası nem sebebiyle küf ve koku oluşmaması için çamaşırlarınızı almalısınız. Yıkamak istediğiniz çamaşırların boya döküp dökmeyeceğinden emin değilseniz makinenizin kısa ve hassas programını tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte modern çamaşır makineleri özel motorları ve tamburları sayesinde oldukça sessizdir. Yüksek devirde çalışsalar da etrafı rahatsız etmeyecek düzeyde sese sahiplerdir. Bu sayede makinenizin desibelini kontrol ettikten sonra  ihtiyacınız olan her an çamaşır yıkayabilirsiniz.

Çamaşır Makinesi Nasıl Güvenli Kullanılır?

Çamaşır makinesi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler genellikle yıkama ile ilgili detaylardır. Ancak çamaşır makinesi kullanımı esnasında göz önünde bulundurulması gereken daha fazla püf nokta vardır. Örneğin çamaşır makineleri elektrikle çalışan büyük cihazlar oldukları için nemli ve ıslak alanlarda kullanılmamalıdır. Banyolarda kullanılan çamaşır makineleri için koruyucu tercih edilmeli ve ayakları ayarlanarak yerden yüksek konuma getirilmelidir. Böylece su ve nem nedeniyle çamaşır makinenizin dışında oluşabilecek paslanmaları önleyebilirsiniz. Öte yandan makine çalışırken fişi prizden çıkarılmamalıdır. Evinizde küçük çocuk varsa tuş kombinasyonları ile çocuk kilidini de aktif edebilirsiniz.

Çamaşır Makinesi Ekonomik Kullanımı

Çamaşır makinelerini ekonomik kullanmanın pek çok yolu vardır. Örneğin 30 derecede yıkama yapmak birçok programa göre daha avantajlıdır. Çünkü daha az ısı daha az enerji tüketimi sağlar. Samsung WD12TP34DSHAH 12+8 Kg Eco Bubble Quickdrice kurutmalı çamaşır makinesi gibi tasarımlar ise kendine özel ekonomik programlara sahiptir, otomatik doz sistemi ile uygun miktarda deterjan alarak temizleyici ürünlerden tasarruf sağlar. Ayrıca düşük sıcaklıkta etkili temizlik programları vardır. Bununla birlikte zaman tasarrufu da sağlayabilen yeni nesil çamaşır makineleri %50’ye kadar daha kısa zamanda yıkama yapabilir. Bazı makineler de ise suda ve köpükle bekletme fonksiyonlarına sahiptir. Bu modelleri tercih ederek ön yıkama gereken kıyafetleri tek yıkamada temizleyebilirsiniz.

scrolltotop svg