İlk bisiklet birçok ebeveyn için büyük bir adımdır. Çocuğunuz yürümeyi öğrendikten sonra bisiklet kullanmaya hazır demektir. Çünkü 3 veya 4 tekerlekli çocuk bisikletlerinin yanı sıra denge bisikletleri de vardır. Bu sayede bebeğinizin bacak kaslarını desteklemek ve eğlenceli vakit geçirmesini sağlamak için denge bisikletlerini düşünebilirsiniz. Bu tür ilk bisikletler, iki tekerlekli modellere geçmek için de idealdir. Bebeğiniz kendini güvende hissederek 3 tekerlek üzerinde rahatlıkla ilerleyebilir ve denge bisikleti ile gelişiminde önemli olan kasları çalıştırmaya devam edebilir. Ancak bir bisiklet satın almadan önce düşünmeniz gereken tekerlek sayısı-boyutu, sele malzemesi-yüksekliği, model, rengi ve tasarımı gibi pek çok detay vardır. Bisiklet seçimlerinde bebeğinizin yaşı ve kondisyonu da oldukça önemlidir. Gelin bisiklet için hazır olan bebeklerinize en uygun bisiklet modeli için dikkat etmeniz gereken tüm ipuçlarına birlikte göz atalım.
Bebek Bisikleti Kaç Aylıkken Kullanılır?
12 aylıktan itibaren veya çocuğunuz iyi yürümeye başlar başlamaz bebek bisikletlerine hızla alışır. Başlangıçta seleye oturmadan yürüyerek denge sağlanabilir. Bebeğiniz yavaş yavaş daha hızlı hareket etmek için bacaklarının üzerinde kendini zorlar ve sonunda ayaklarını bisikletlerde bulunan pedallara koyarak dengeli bir şekilde bisiklet sürmeye başlayabilir. Bisiklet sürme yaşı bu nedenle motor becerilerliye alakalıdır. Gelişimini tamamlayan ve rahat yürüyebilen her bebek bisiklet sürmeyi öğrenebilir. Örneğin Babyhope 127 Little Panda 3 tekerli kontrollü bisiklet bebeğinizin ilk bisikleti olmak için idealdir. Geniş, korunaklı bir selesi ve 3 tekerleği vardır. Bu tür bisikletleri arkasındaki kontrol tutamağı sayesinde bir süre boyunca siz itebilirsiniz. Bebeğiniz biraz yol deneyimi kazandıktan sonra pedal çevirmek için daha hazır hisseder. Siz de bir bisiklet yardımı ile nasıl pedal çevirebileceğini göstererek süreci hızlandırabilir ve bebeğinize yardımcı olabilirsiniz.
Bisiklet Kaç Yaşında Kullanılır?
Her çocuğun nöromotor gelişimi farklıdır ancak psikomotor becerilerine bağlı olarak genellikle 3 ile 8 yaşları arasında bisiklet sürmeyi öğrenebilirler. Çoğu çocuk yaklaşık 5 yaşında bisiklet sürmeyi öğrenir. Ancak bu, tüm çocukların bu yaşta başlaması gerektiği anlamına gelmez. 3 yaşındaki bazı küçük çocuklar, ekstra tekerlekler olmadan bisiklet sürmeyi öğrenirken diğer 7 yaşındaki çocuklar bunu oldukça zor bulabilir. Bununla birlikte denge ve 3 tekerlekli bisikletler daha erken yaşta bisiklet sürmeyi mümkün kılar. Bu sayede bebekleriniz 12 aydan itibaren bisiklet sürebilir. Ayrıca, tüm çocuklar genç yaşta bisiklet sürmeyi öğrenmek için eşit derecede motive olmaz ve bu motivasyon çok önemlidir. İstekli olmayan bir çocuğun bisiklete binmeyi öğrenmesi, diğer çocuklara göre çok daha uzun sürebilir. Bu nedenle her bebeğin kendini hazır hissettiği bir bisiklet öğrenme yaşı vardır. Bebeğinizin bisikletlere olan yaklaşımını gözlemleyerek doğru zamanda bisiklet edinebilirsiniz.
2 Tekerlekli Bisiklet Kaç Yaşında Öğrenilir?
2 tekerlekli bisiklet öğrenme yaşı, denge bisikleti ve 3 tekerlekli bisikletlerden çok daha farklıdır. Çünkü 2 tekerlekli bisikletlerde her şey denge ile alakalıdır. Bu nedenle modeline göre de bisiklet kullanma yaşı oldukça değişkendir. Ancak Ümit 1647 Alpina-M-BMX-V erkek çocuk bisikleti 16 jant gibi 2 tekerlekli bisikletler söz konusu olduğunda 4-9 yaş aralığı oldukça uygundur. Tüm bisiklet modellerinde olduğu gibi bebeğinizin motor becerilerini test edebilir ve 2 tekerlekli bisiklete geçip geçmeyeceğini diğer bisikletleri kullanım şeklinden gözlemleyebilirsiniz. Bebeğiniz 3 tekerlekli bisiklet üzerinde son derece rahat ilerliyor ve denge sorunu yaşamıyorsa sizin de desteğinizle 2 tekerlekli bisiklet sürmeyi öğrenebilir.
Bebek Denge Bisikleti Nedir, Ne İşe Yarar?
Denge bisikleti, 1 yaşından itibaren çocuğunuz için eğlenceli bir oyuncak ve kaba motor becerilerini geliştirmek için harika bir araçtır. Denge bisikleti, esasen pedalsız alçak bir bisiklettir. Çocuğunuz ayakları yere basacak şekilde seleye oturabilir. Yürüme hareketleri yaparak bisiklete binebilir ya da istediği zaman çok daha hızlı hareket edebilir. Ancak denge bisikleti modelleri sadece eğlenceli oyuncaklar değildir. Aynı zamanda çocuğunuzun motor becerilerini, gücünü ve dengesini geliştirmesine yardımcı olan iyi bir egzersiz aracıdır. Denge bisikletlerinin diğer faydaları ise şöyle sıralanabilir:
- Motor becerileri: Bebeğiniz ayakları ile ilerlerken direksiyon ile yönünü belirleyebilir. Bu sayede kol hareketlerinin etkisinin farkına varmasını sağlar.
- Güven: Çocuklar ayaklarını yere basabildiklerinde kendilerini daha rahat hissederler. Bu nedenle denge bisikleti, bisiklet üzerinde daha fazla güven kazanmalarına yardımcı olur.
- Güç: Bebeğiniz bacakları sayesinde bisikleti kendi ağırlığıyla iterek kaslarını çalıştırır.
- Denge: Bisikletten düşmemek için bebeğiniz dengesini korumalıdır. Düşme olasılığının daha düşük olduğunu hissederken sezgisel olarak denge kurmayı, yönlendirmeyi ve dönmeyi öğrenirler.
- Pratik: Çocuklar yorulmadan daha uzun süre binebilir ve her türlü arazide kullanılabilir. Çünkü denge bisikletleri ile çocuklar seleye oturur ve ilerlemek için yürüme hareketi yaparlar.
- Uzamsal içgörü: Çocuğunuz, uzamsal içgörüsünü geliştirir ve mesafeyi ve hızı tahmin etmeyi öğrenir.
Bebek Bisikleti Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Bebekler için bisiklet seçiminde birkaç püf nokta vardır. Örneğin bebeğiniz için denge bisikleti gibi pedalsız modelleri seçerken daha büyük çocuklarınız için pedallı bisikletleri tercih edebilirsiniz. Çünkü bisiklet seçiminde en önemli husus, bisikletin bebeğinizin fiziğine uygun olmasıdır. Bu nedenle çocuğunuzun kendisini rahat hissedeceği bir bisiklet seçmeniz önemlidir. Bebek bisikleti satın alırken dikkat etmeniz gereken temel unsurlar ise şunlardır:
- Bisiklet modeli ne olursa olsun bebeğinizin iki ayağı sağlam bir şekilde yere değmelidir. Bunun için bebeğinizin boyuna göre bir bisiklet seçmelisiniz. Öte yandan ayarlanabilir bir sele her zaman idealdir. Böylece bebeğiniz otururken denge bisikletinde ayaklarının yere değdiğinden emin olabilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz büyüdükçe seleyi yukarı kaldırarak daha uzun süre kullanmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Bebek bisikletlerinde sele, yanlardan ve arkadan iyi bir destek sağlamalıdır. Bu sayede denge kaybında bebeğinizin yere düşmez. Bazı modellerde kemer desteği de bulmanız mümkündür.
- Bebek bisikletlerinde pedal bulunmadığından hız ve fren için endişelenmenize gerek yoktur. Ancak bebeğinizi kontrol etmeniz için bisiklette ayarlanabilir uzunlukta bir tutamak arayabilirsiniz.
Çocuğa Bisiklet Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Çocuk bisikletlerinde, bebek bisikletlerinden farklı olarak pedal, fren ve tekerlek sayısı vardır. Bu nedenle çocuğunuzun yaşına ve motor becerilerine uygun bisiklet seçmeniz önemlidir. 3 tekerlekli bisikletler 18 ay ve 4 yaş arası uygundur. 2 tekerlekli bisikletler ise pedallı bisiklet ile denge problemi yaşamayan çocuklar için tercih edilebilir. Seçimlerinizde bebek bisikleti tavsiye ve önerilerinden yardım alabilir, çocuklarınıza ideal bisikleti ararken ise şu özellikleri göz önünde bulundurabilirsiniz:
- Bisiklet gövde uzunluğu: Bisiklet gövde uzunluğu genellikle göz ardı edilir, ancak çocuğunuzun bisiklete kendi başına binip inebilmesi oldukça önemlidir.
- Ayarlanabilir sele: Ayarlanabilir sele hem konfor hem de güvenlik açısından her bisiklette olması gereken bir özelliktir. Böylece çocuklarınızın bisikletteki pozisyonunu ayarlayabilir ayaklarının yere değmemesini sağlayabilirsiniz.
- Fren sistemi: Fren sistemi elbette olmalıdır, ancak çocuğunuzun fren kollarını kavrayabilmesi gerekir.
- Tekerlek: Bisiklet seçiminde lastiklere de dikkat etmeniz gerekir. Pnömatik tekerlekler, balon tekerlekler veya içi dolu kauçuktan yapılmış tekerlekler arasından seçim yapabilirsiniz. Dolu lastiklerin şişirilmesi gerekmez ve patlamazlar, ancak yol yüzeyi nedeniyle titreşime maruz kaldığında çok az konfor sunarlar. Kauçuk pnömatik lastikler, daha iyi yastıklama ve rahat sürüş sağlar.
Siz de bebekleriniz ve çocuklarınız için ideal bisikleti arıyorsanız, bebeğinizin motor becerilerini geliştiren denge bisikletine göz atabilir daha büyük çocuklarınız için tekerlekli ve lisanslı bisikletlere göz atabilirsiniz.