Dışarıdaki sıcak ve bunaltıcı havaya inat yaşam alanınıza daha ferah bir atmosfere kavuşturan klimalar, çeşitli büyüklükleri ve güçleriyle farklı boyutlardaki alanlarda kullanılabilen cihaz olarak karşınıza çıkıyor. Aslında çoğunlukla soğutma için kullanılan bu ürünleri kışın ısıtma amacıyla da tercih edenler oluyor. Cihazın bu kadar sık kullanılması ise bazı zamanlarda arızaları beraberinde getiriyor. Özellikle uzun kullanımlarda, klimanın su akıtması gibi durumlar kaçınılmaz olabiliyor. Klimalarda meydana gelen bu gibi problemlerin daha birçok nedeni ve çözümleri de bulunuyor. Sizler için derlediğimiz yazımızda; Klima arızaları nelerdir?, Klima arızaları için ne gibi çözüm yollarına başvurmak gerekir?, Klima bakımı nedir? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Klima Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Klimalar, tıpkı düzenli bakım yapılan birçok cihaz gibi dönemsel olarak kontrole ihtiyaç duyuyor. Bu durumda klima bakımı çoğunlukla yetkili servisler tarafından gerçekleştiriliyor. Genellikle yılda iki defa yapılsa da; yıl içerisinde ara sıra filtre temizliği gibi basit işlemleri kendiniz de yapabilirsiniz.
Klimanın genel kontrolünün ve temizliğinin yapıldığı bu işlemde, öncelikle dış ünite daha sonra da iç ünite temizleniyor. Ardından boru hatları kontrol ediliyor ve klima çalışırken yapılan bakımla birlikte süreç tamamlanıyor. Düzenli yapılan klima bakımları sayesinde mevcut arızalar da giderilmiş oluyor. Ayrıca, ileride oluşabilecek arızalar öngörülüyor ve bunların da önüne geçiliyor. Bu sayede cihazınız yıl boyu sorunsuz kullanıma hazır hale geliyor. Klimanın tüm aksamlarının kontrol edildiği bu sürecin ihmal edilmemesi de son derece önemli.
Klima Arıza Nedenleri Nelerdir?
Klimalar da diğer birçok teknolojik cihaz gibi kimi zaman arıza yapabiliyor. Bunlar, sürekli kullanılan cihazların zamanla aşınması ve yıpranması sonucu meydana geliyor. Aynı zamanda yanlış kullanımlar da arızaların sebepleri arasında yer alıyor. Özellikle, çok sıcak bir yaz gününde klimanın bozulması evde yaşayanlar için sorun oluyor. Klimanın kullanımı sırasında ekstra hassasiyet göstermek, klima bakımlarını düzenli yaptırmak ise oluşabilecek bazı arızaların önüne geçiyor. İşte karşınıza çıkabilecek olan bazı arızalar ve çözümleri:
1. Klimanın Su Akıtması
Su akıtması, klima arızaları denince akla ilk gelenlerden biri. Klimanın su akıtmasının birçok nedeni olabiliyor. Nedeni bulmak için öncelikle suyun nereden aktığından emin olmanız gerekiyor. Klimanın dış ünitesinden su akıyorsa, buna genellikle iç ünitede meydana gelen nem sebebiyet veriyor. Ortamın havasına göre çalışma prensibini değiştiren klimalar, kimi durumlarda iç ünitedeki nemi dışarı atmak için dış üniteyi kullanabiliyor. Eğer su iç üniteden akıyorsa bir problemin varlığından söz edebilirsiniz. Gazın eksik olması veya fazla olması, drenaj hortumunun tıkanması, hortumun delinmesi, montajın doğru yapılmaması, peteklerin kirlenmesi klimanın su akıtmasının nedenleri arasında.
2. Klimanın Çalışmaması
Klimayı çalıştırmak istediğinizde çalışmıyorsa bunun birçok nedeni olabiliyor. Öncelikle, elektrik aksamı ve sigortayı kontrol edebilirsiniz. Elektrik ünitesi dışında kumandanın çalışmaması, montajın doğru yapılmaması klimanın çalışmasını engelleyen bazı problemler arasında yer alıyor.
3. Klimanın Isıtmaması / Soğutmaması
Klimaların bazen ısıtma ve soğutma performansları düşebiliyor. Az hava vermesi, ısıtma ve soğutma ayarlarının yapılmaması durumunda doğru çalışmaması bu problemlerden bazıları. Bu sorun, genellikle ön panelde yer alan filtrelerle alakalı bir durum olduğundan filtreleri temizleyerek daha fazla hava vermesini sağlayabilirsiniz. Isıtma ve soğutma yapmaması durumunda yetkililerden mevsime uygun ayarlamanın yapılmasını isteyebilirsiniz.
4. Klimanın Çalışıp Durması
Klima çalıştıktan bir süre sonra duruyorsa, ilk önce filtrelere bakmalısınız. Filtreler temiz değilse klimanız hava akışını sağlayamıyor ve bunun sonucu olarak çalışmasını durduryor. Termistör ayarı sorunluysa, entegre kartında sorun varsa, kompresör yağı işlevini kaybetmişse de klimanız çalıştıktan bir süre sonra durma eğilimi gösteriyor. Filtre temiz değilse filtreleri temizleyerek çalışmasını sağlayabilirsiniz.
5. Klimanın Fan Arızası Vermesi
Klimanızda fan arızası sorunuyla karşı karşıya kalmanızın iki nedeni olabilir. Birincisi elektronik kart arızası diğeri ise fan motorunun mekanik sıkışması.
Klimaların bu beş arıza dışında çalışmasını engelleyen birçok durum bulunabiliyor. Filtre problemleri gibi basit arızaları çoğu zaman kendiniz çözebilirsiniz. Fan arızası, çalışmama, durma veya iç üniteden su akıtma gibi problemlerde ise klimanızın teknik servisinden yardım almanız gerekiyor. Bu tür problemleri kendiniz çözmeye çalıştığınızda daha büyük sorunlara yol açabileceğinizi unutmayın.
Klima Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Onlarca, yüzlerce marka ve model arasından ihtiyaçlarınıza en çok karşılık veren ürünü seçmek için biraz çaba göstermeniz gerekiyor gibi görünebilir. Aslında bazı püf noktalara dikkat ettiğinizde yaşam alanınız için uygun klimaları keşfedebilir ve seçiminizi yapabilirsiniz.
Klima seçerken öncelikle klimayı kullanacağınız alanın genişliğini göz önünde bulundurmalısınız. Odanın BTU değerine en yakın değere sahip klima, yaşam alanınız için ideal olanıdır şeklinde düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra enerji verimliliği sınıfına, tasarımına, ne tür bir performans beklediğinize ve kullanışlılığına da dikkat ederek doğru klimayı rahatça seçebilirsiniz.
Yaşam alanınızda; çocuk, nefes almayla ilgili rahatsızlığı olan biri veya yaşlı bir kimse varsa filtre sayısına göre de klimaları tercih edebilirsiniz. Havayı temizleyen ve alerjik durumlar meydana getirmeyen klimaları iyi bir seçenek olarak düşünebilirsiniz.