Soğuk Havalarda Evinizi Daha Uygun Fiyatlara Isıtmanızı Sağlayacak Öneriler
Genel

7 dk okuma

Havaların soğuması ile beraber evin içinde uzun kollu ve hırka ile gezmek artık ısınmak için yeterli olmaz. Kış aylarına girerken sıcak bir şehirde yaşıyor olsanız bile evi ısıtmak için çare bulmanız gerekir. Eski tip binaların yalıtımsız olması, evin içinin hatalı dizayn edilmesi gibi farklı sebepler yüzünden ısıtıcı çözümlerinden istediğiniz verimi almak konusunda zorlanabilirsiniz. Peki, kışın evi ısıtmak için hangi yollara başvurmalı ve nelere dikkat etmelisiniz?

Kışın Evinizi Isıtmanın Yolları

Kış aylarının etkisini iyiden iyiye hissettirmesi ile beraber ortaya çıkan ısınma maliyeti birçok insanın bütçesinde önemli bir yer teşkil eder. Isınmak için doğalgaz, soba, kalorifer kullanırken sürekli artan yakacak maliyetleri yüzünden istediğiniz gibi ısınamamak ile kalmaz önemli de paralar ödersiniz. Evi ısıtmak için ısıtıcılar dışında bazı küçük değişiklikler yaparak izolasyonu artırabilir, düşük maliyete sıcacık bir yuvaya kavuşabilirsiniz.

Binanızın yalıtımı yeterince iyi değilse evin içini ne kadar ısıtırsanız ısıtın duvarlar yüzünden bu çabanız boşa gider. Yalıtım konusunda sorunlu olan evlerde stor ve jaluzi gibi hacimsiz, geçirgen perdeleri kullanmak akıllıca değildir. Kalın tül ve güneşlikler kullanmak ise kapatıldığı zaman duvar üzerinde ek bir katman yaratarak yalıtımı artırır.

Duvarlarda yalıtımı sağladıktan sonra zeminde de aynı performansı yakalamanız gerekir. Her ne kadar az sayıda ve küçük parçalar halinde halı kullanmak modern görünse de ısının dışarıya çıkmasının bir nedenidir. Duvardan duvara halı ile ya da sık ve büyük boyutlu parçalı halılar ile zemin izolasyonu sağlanabilir. İnce yazlık halılar ve nostaljik görünen kilimler ise bu konuda yeterli gelmez.

Kapı ve pencerelerin bantlarının gevşemesi ya da boşluklu olması sürekli bir hava akışına neden olur. Evi ne kadar ısıtırsanız ısıtın boşluklardan sızan hava yüzünden istediğiniz sonuca ulaşamaz, fazladan ısınma maliyeti ödersiniz. Kışa girmeden kapı ve pencere gibi dışarı ile bağlantınız olan yerleri kontrol ederek gerekli tadilatları yapmak akıllıcadır.

Kışın duş aldıktan sonra banyonun buharının eve yayılması ve ısıya yardımcı olması için kapısını açık bırakabilirsiniz. Kullanmadığınız odaların kapısını kapatarak ısının sizin yaşam alanında kalmasını sağlamak da evin ısısını yönlendirmek konusunda size istediğiniz sonucu sunar. Isınma yöntemi olarak enerji tüketimi düşük klimalar tercih ederek az maliyetli şekilde kışın evinizi dilediğiniz sıcaklığa getirebilirsiniz. Sıcaklık derecesinin ayarlanabilir olması, iklimlendirme teknolojisi ve istediğiniz zaman çalıştırabilmek klimayı iyi bir ısıtıcı yöntemi yapar.

Evinizi Klima İle Daha Ekonomik Bir Şekilde Isıtın

Klima ile ısınmak denildiği zaman ilk bakışta gözünüz korkabilir ve direkt olarak aklınıza elektrik faturası gelebilir. Oysaki iyi bir klima yüksek teknolojisi sayesinde düşük enerji tüketimi ile oldukça başarılı sonuç verir. Yaktığı enerjinin yaklaşık üç katı kadar ısınma sağlayan modelleri bulunduğundan avantajlıdır. Her geçen gün gelişen iklimlendirme teknolojisinin geldiği son noktada klima enerji tüketimi ve ısınma açısından oldukça fazla avantaja sahiptir. Üstelik sadece kışın ısınmak için değil, yazın serinlemek için de kullanabilirsiniz. Başlangıçta iyi bir yatırım yapıp kaliteli ve fonksiyonel bir model seçtiğinizde kısa süre içinde ısınma maliyetini düşürerek kendini amorti eder.

Klima ile avantajlı bir şekilde ısınmak için enerji tüketiminin A, A+, A++ gibi başarılı değerlere sahip olması gerekir. Örneğin, A sınıfında COP katsayısı 5,3 değerinde olan bir klima -15 dereceye kadar yüksek verimliliğini korur ve düşük tüketim ile ısıtır. Türkiye içinde herhangi bir şehirde yaşarken -30 dereceye kadar düşük sıcaklık olmadığı sürece sorunsuz şekilde ısınırsınız. Bu derecenin altında ev ısısı çok düşeceği için klimanın harcadığı enerji artar.

Klimayı sadece evde olunan zaman dilimi içerisinde birkaç saat çalıştırmayı planlıyorsanız faturalarınıza olumlu şekilde yansır. İşten eve döndüğünüzde klimayı açar açmaz hemen oda ısısı yükselmeye başlar ve kısa süre içinde etkisini gösterir. Kapıları kapalı tutarak sıcaklığı kolaylıkla muhafaza edebilirsiniz.

Kullandığınız klimada İnverter teknolojisi varsa çok daha fazla avantajlı olursunuz. Odanın sıcaklığına ve genişliğine göre enerji üreten İnverter teknolojisi gereksiz elektrik sarfiyatını önleyeceği için hiçbir zaman gerekenden çoğunu yakmaz.

Enerji Tüketimi Düşük Klima Modelleri

Isınmak için klima almak istiyorsanız duvar ve salon tipi farklı modeller arasından kendi ihtiyacınıza yönelik olanı bulabilirsiniz. Kiracı iseniz ya da ürünü farklı odalara taşımayı planlıyorsanız salon tipi klima ihtiyacınızı karşılar. Evinizde yeri sabit olan bir iklimlendirme sistemi kurmak istiyorsanız da duvar tipi tam size göredir.

Düşük enerji tüketimi ile faturaları kabartmayan bir ürün için İnverter teknolojisi ve A sınıfı enerji verimliliğine sahip modellere yönelebilirsiniz. A++ enerji tüketimli klimalar hem düşük enerji sarfiyatı hem de kullanılan gaz ile doğa dostudur. Doğalgazdan çok daha az zarar veren R32 gazı ile çalışan modeller ile karbon ayak izini de azaltabilirsiniz.

Klima modları arasında ECO bulunan ürünlerde avantajlı seçenekler arasında yer alır. Ekonomik çalışan bu modun yanı sıra ısıtma, soğutma ve fan gibi farklı işlevlerde kullanılan çeşitli seçimler de modele göre bulunur. Kumanda ile yaz ve kış ayları için zevkinize göre seçim yapabilirsiniz.

scrolltotop svg