Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Nasıl Olmalı?
Slider

9 dk okuma

Bilgisayarlar iş hayatında olduğu kadar sosyal yaşamda da sık kullanılan cihazlardan biri. Çünkü iş süreçlerinin takibi, organize etme, işlem yapma ve daha pek çok alanda kullanılan bilgisayarlar iş gücünden tasarruf etmenin ve daha da önemlisi hatasız işlem yapmanın en iyi yolu. Ayrıca sosyal medyanın yayılması ile tıpkı akıllı telefonlar gibi gündelik hayatın da bir parçası. Bu nedenle çalışanların yanı sıra hemen her insan günün büyük bir bölümünde ekran başında. Ancak bilgisayarlar birçok faydayla birlikte fiziksel rahatsızlıkları da beraberinde getirebilirler. Çünkü iyi bir şekilde planlanmamış bilgisayar kurulumu sırt ve bel ağrılarına neden olabilir. Ayrıca ekran özellikleri de gözlerinizin çok çabuk yorulmasına yol açabilir. İyi bir duruş, ekran ile ideal mesafe ve mavi ışık koruyuculu bir ekran tüm bu rahatsızlıkların önüne geçebilir. Gelin bilgisayarınızı sağlıklı bir şekilde kullanmaya devam etmenizi sağlayan ipuçlarına birlikte göz atalım.

Bilgisayarı Doğru Kullanmak için Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sağlık sorunlarına neden olabilecek pek çok faktör vardır. İş görevleri, çalışma saatleri, iş yoğunluğu, iş yeri ve yöntemler bu tür faktörlerin başında gelir. Bu nedenle sağlıklı bilgisayar kullanımı için öncelikle masa, ekran ve sandalyenin konumuna dikkat edilmelidir. Çünkü siz gereken mesafeyi ve yüksekliği kendiniz ayarlasanız bile çalışırken farkında olmadan pozisyonunuz bozulabilir ve fiziksel olarak rahatsız olabileceğiniz bir duruşa geri dönebilirsiniz. Bunun için ilk olarak ekran yüksekliği ayarlanmalı ve ideal görüş açısında olduğundan emin olunmalıdır. Bu sayede ekranı daha iyi görebilmek için eğilmek ve omurganızı olumsuz etkileyecek bir pozisyona geçmek zorunda kalmazsınız.

Bilgisayar başında çok vakit geçirdiğinizi fark ettiğinizde ise hareket etmek için zaman yaratabilirsiniz. Örneğin ekran başında çalışırken telefon görüşmelerinizi yürüyerek yapabilir ve iş arkadaşlarınıza mail göndermek yerine yanına giderek görüşebilirsiniz. Bu sayede bilgisayar başında geçen hareketsiz zamanı azaltmış olursunuz, ayrıca duruşunuzu düzeltmek için fırsatınız olur.

Günde En Fazla Kaç Saat Bilgisayar Kullanılmalı?

Ekranın, klavyenin ve mouseun yoğun kullanıldığı görevleri günde 4 saat ile sınırlamak gerekir. Ayrıca, bu görevlerin mümkün olduğunca diğer görevlerle değiştirilmesi ve çalışma sırasında yeterli mola verilmesi önerilir. Ancak birçok çalışma ortamı bunun için uygun olmayabilir. 8 saat belki de daha fazla ekran başında çalışıyor olabilirsiniz. Bu nedenle bilgisayar çalışmalarınızı günün belirli zamanlarına ayırabilir ya da birçok mola vererek daha fazla hareket etmeye çalışabilirsiniz.

Uzun süre oturmanın zararlı etkilerini azaltmak için akıllı telefonlarınızla yürütebileceğiniz işleri yürüyerek ve hareket halindeyken yapmanız tavsiye edilir. Ayrıca ergonomik ve ayarlanabilir mobilyalar da daha konforlu hissetmenizi sağlayabilir.

Bilgisayar Karşısında Doğru Oturma Pozisyonu Nasıl Olmalı?

Doğru bilgisayar kullanımı ekran ve diğer bilgisayar aksesuarlarının yerleşimi ile yakından alakalıdır. Çünkü neredeyse tüm çalışma zamanında kullanılan ekran, klavye, mouse sizin de oturma pozisyonunuzu belirler. Bu nedenle ekran kurulumu oldukça önemlidir. Bilgisayar karşısında doğru oturmak için şu ipuçlarına göz atabilirsiniz:

  • Ekranınızı 50 ila 70 cm mesafeye yerleştirin: Ekranınızı doğrudan önünüze, bir kol mesafesi uzağa yerleştirin. Sırtınızı sandalyenizin arkasına yaslayarak kolunuzu uzatarak görüntüye dokunabilmelisiniz. İdeal görüş mesafesi 50 ila 70 santimetre arasındadır.
  • Ekranınızın üst kenarını maksimum göz hizasına yerleştirin: Ofis koltuğunuzda dik oturun ve karşıya bakın. Ekranın üst kenarı tam karşınızda ise bu maksimum ve ideal yüksekliktir. Böylece ekranın tam ortasına bakarken gözleriniz ideal açıklıkta kalır ve daha az yorulursunuz.
  • Üst ve alt kol açısı: Üst ve alt kol arasındaki optimum açı 90 derecedir. Omuzların gevşek olması ve ön kolun kolçağa dayanması önemlidir. Çünkü her iki kol da toplam vücut ağırlığının en az %20'sini oluşturur. Otururken kollar uygun şekilde desteklenmezse omuz ve boyun kaslarına binen yükün önemli ölçüde artması anlamına gelir.
  • Bacakların doğru açısı: Bilgisayar başında olup olmamanız fark etmeksizin doğru bir oturma pozisyonu için ayaklarınızın yere düz basması ve bacaklarınızın 90 derece açı oluşturması gerekir.

Ergonomik Oturma Kuralları

Günümüzde pek çok iş bilgisayar başında yürütüldüğünden masa çalışan sayısı da bir hayli fazla. Bu nedenle artan hareketsizlik ve yanlış çalışma pozisyonları nedeniyle fiziksel sorunlar meydana gelebilir. Fakat ergonomik bilgisayar kullanımı ve doğru bir duruş benimseyerek bu fiziksel sorunları minimuma indirmeniz de mümkündür. Ofis koltuğunuzdan sırtınızın duruşuna kadar dikkat etmeniz gereken oturma kuralları ise şöyle sıralanabilir:

  • Masa başı çalışanlar için en önemlisi iyi bir çalışma koltuğu ve sandalyedir. Çünkü iyi bir duruşun temeli sandalyedir. İyi bir ofis koltuğu olmadan doğru oturma pozisyonunu benimsemek neredeyse imkansızdır. Ayarlanabilir yükseklik, sırtlık ve ideal kolçak yüksekliği oldukça önemlidir.
  • Bilgisayar başında çalışıyorsanız tabii ki ekran yüksekliğini de ayarlamanız gerekir. Ancak sadece ekran konumunu ayarlamak yeterli değildir. Ekranınızın yanı sıra klavye ve farenizi doğru konumlandırmanız da önemlidir. Klavye ve fare de ekranla aynı yönde olmalıdır. Elleriniz klavyede rahatça uzanmak için yeterli alana sahip olmalıdır.
  • Otururken ceplerinizde eşya olmadığından emin olun. Örneğin arka cebinizde kalan bir eşyanız bir bölümünüzün daha yüksekte kalmasına sebep olabilir ve zamanla omuzlarınıza, boynunuza ve kalçanıza olumsuz etki edebilir. Arka ceplerinizde ve diğer ceplerinizde iyi bir oturma duruşuna engel olabilecek telefon, anahtarlar, sakız paketleri gibi nesneler olmadığından emin olun.

İdeal Bilgisayar Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı?

Bilgisayarda doğru oturma pozisyonunuzu ayarlamanız ideal çalışma ortamı için iyi bir başlangıçtır. Çünkü sandalyenize dik oturursanız sandalyeden olması gerektiği gibi doğru desteği alırsınız. İyi bir sandalye, doğru şekilde kullanmanız koşuluyla vücudunuzun destekleyerek oturmanıza yardımcı olur. Sandalyenin yanı sıra masa yüksekliği de önemlidir. Ancak sandalyenizin yüksekliğini ayarlayarak hemen her masadan istediğiniz verimi alabilirsiniz.

İdeal çalışma ortamı için ise laptop ya da masaüstü bilgisayar kullanmanız fark etmeksizin tüm ekipmana rahat ulaşabiliyor olmanız, masanızın düzenli olması ve etkin bir çalışma için ideal bir aydınlatmaya sahip olmanız önemlidir. Bu sayede dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak rahat ve konforlu bir çalışma ortamına sahip olabilirsiniz. Rahat bir çalışma ortamı ise motivasyonunuzu artırır ve görevlerinizi daha verimli ve kısa sürede tamamlamanızı sağlar. Böylece bilgisayar başı çalışma saatlerinizi azaltabilirsiniz.

Bilgisayarı Sağlıkla Kullanmanıza Yardımcı Olacak Aksesuarlar

Bilgisayarın doğru kullanımı hem ofis düzeni hem de eşyaların özellikleri ile doğru orantılıdır. Çünkü ideal bilgisayar çalışma ortamında ekranın parlaklığı ve mavi ışık filtresinin olup olmadığı da dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Çünkü mavi ışık filtresi olmayan bir ekrana ne kadar maruz kalırsanız gözleriniz o kadar çok yorulur. Bu nedenle ekranınızı ya da bilgisayarınızı değiştirebilirsiniz. Ancak bu mümkün değilse mavi ışık korumalı gözlük edinebilirsiniz.

Sandalyeniz ideal şekilde sırtınızı desteklemiyorsa harici olarak satışa sunulan sırt minderi satın alabilir, belinizi ve sırtınızı belirli noktalardan destekleyerek doğru oturma pozisyonunuzu ayarlayabilirsiniz. Masa çalışma ortamlarında özellikle klavye ve mouse kullanıyorsanız bileklerinizin duruşu da oldukça önemlidir. Masa ve sandalyeniz kolunuzun ideal açısını desteklemiyorsa bileklikli mousepad modelleri ile bu desteği sağlayabilirsiniz. Örneğin, Lunatic TKZ ergonomik suya dayanıklı bileklikli mousepad yumuşak desteği ile bileğinizi havadaymış gibi hissettirir ve basıncı azaltarak rahat etmenize yardımcı olur.

scrolltotop svg