Kondisyon Bisikleti Ne İşe Yarar? Kondisyon Bisikleti Nasıl Kullanılır?
Formda Kal

9 dk okuma

En popüler ve herkes tarafından bilinen fitness ekipmanlarından biri kondisyon bisikletleridir. Çünkü bisiklet sürmek bacak kaslarınızı güçlendirmenize  ve formda kalmanıza yardımcı olur. Ancak ne yazık ki bazen hava koşulları bisiklet sürmenize engel olur. Özellikle bisiklet sürüş alanlarına erişiminiz kısıtlıysa ve her zaman vakit bulamıyorsanız açık havada bisiklet süremezsiniz. Tam da bu tür durumlar için üretilen kondisyon bisikletleri evinizde ve kapalı mekanlarda antrenmanlarınıza devam etmenize olanak tanıyan ideal ekipmanlardır. Kondisyon bisikletleri pedal çevirmenizin yanı sıra farklı özelliklerle de donatıldığından birleşik antrenman yapmanıza da izin verir. Bu sayede hedeflerinize ulaşabilir ve hava koşullarına aldırış etmeden istediğiniz zaman bisiklet sürebilirsiniz.

Kondisyon Bisikleti Nedir?

Kondisyon bisikleti hemen her yaşta kullanıcı tarafından tercih edilen ve farklı antrenmanlar için kullanılan bir ekipmandır. kondisyon bisikleti spor salonunda genellikle kuvvet antrenmanı yapan sporcular tarafından ısınma egzersizleri için kullanılır. Çünkü kondisyon bisikletleri sadece 10 dakika kullanıldığında bile kan dolaşımını yeteri kadar uyarır ve kuvvet antrenmanlarına hazır hale getirir. bazı kondisyon bisikletleri ise egzersiz bisikleti olarak adlandırılır ve klasik bir kondisyon bisikletinden daha fazla özelliğe sahiptir Örneğin, Dynamic E18 manyetik eliptik kondisyon bisikleti hem bacaklarınızı hem de kollarınızı çalıştırmanıza sağlayan özel bir sisteme sahiptir. Pedal direnci sayesinde seviye ayarlayabilir, antrenmanınızda ilerleme kaydedebilirsiniz.

Kondisyon Bisikleti Ne işe yarar?

Kondisyon bisiklet, kullanım amacı ve oluşturulan programa göre farklı faydalar sağlar. Örneğin diğer sporlar için bir ısınma aracı olmasının yanı sıra kalp atış hızını artırır, bacakları ve kalça kaslarını çalıştırır, diğer egzersizler gibi stresi azaltmanıza yardımcı olur, kemik ve eklemlerinize aşırı yük bindirmeden çalıştırmanızı sağlar. Bu nedenle kondisyon bisikletleri her yaş grubu için ideal bir antrenman yöntemidir.

Kondisyon bisikletinde sadece alt bedeniniz çalışır ve üst bedeniniz dinlenir. Her ikisini de çalıştırmak isterseniz eliptik bisikletleri tercih edebilir ya da dumbell setleri ile aynı zamanda ağırlık çalışabilirsiniz. Ancak kondisyon bisikletleri genel anlamda bacak ve kalça için üretilir. Antrenman ise oldukça ritmiktir çünkü bacaklarınız aynı sabit hızda hareket eder ve aynı dirence maruz kalır. Bu nedenle kondisyon bisikleti sıkı bacaklar ve kalça kasları için ideal bir fitness aleti olarak bilinir.

Kondisyon Bisikleti Nasıl kullanılır?

Bisiklet sürmeyi bilmeseniz bile kondisyon bisikleti sürebilirsiniz. Çünkü kondisyon bisikleti sabit, güvenli ve her kullanıcıya uygun ayarlanabilecek bir alettir. Sele yüksekliği ve pedal direnci rahatlıkla ayarlanabilir. Bu sayede size sadece belirli bir süre tempolu bir şekilde pedal çevirmek kalır. Bazı kondisyon bisikletleri son derece portatiftir ve sadece pedal kısmından oluşur. Bu sayede kanepede ya da sandalyede oturarak da pedal çevirmeye devam edebilirsiniz. Örneğin, Dynamic R10 mini kondisyon bisikleti bu tür bisikletlere iyi bir örnektir. Kullanmadığınız zamanlarda ise oldukça küçük olduğundan hemen her yere kaldırabilirsiniz.

Antrenman söz konusu olduğunda ise kondisyon bisikletinde  aralıklı antrenman yapabilirsiniz. Aralıklı antrenman, kondisyon bisikletinizde yüksek yoğunluğu sürekli değiştirdiğiniz bir egzersizdir. Böylece vücdunuz değişik direnç tiplerine uyum sağlar ve yağ yakımı hızlanır. Öte yandan kondisyon bisikletinde dayanıklılık antrenmanı da yapabilirsiniz. Düşük bir tempoda daha uzun süre bisiklet sürebilir, direnç ayarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise yüksek hızda bisiklet sürmektir. Tempolu antrenmanlar hıza odaklanır ve zaman değil mesafe ile ölçülür.Bu tür antrenmanlar için kat ettiğiniz mesafeyi gösteren Hattrick Tiger X20 eliptik kondisyon bisikleti gibi gelişmiş ekranlı modelleri tercih edebilirsiniz.

Günde Kaç Saat Kondisyon Bisikleti Sürülebilir?

Kondisyon bisikleti ilk kez kullanmaya başlayacak kullanıcılar ile aktif spor yapan kişilerin programları birbirinden oldukça farklıdır. Çünkü antrenman yoğunluğu kondisyonunuza ve vücut fonksiyonlarınıza bağlıdır. Bunun için daha önceden antrenman yapıyorsanız aynı süre boyunca kondisyon bisikleti kullanabilirsiniz. Ancak ilk kez kondisyon bisikleti kullanacaksanız, 2 dakikalık aralıklarla başlangıç seviyesinde başlayıp nabzınızı ve nefesinizi kontrol etmeniz tavsiye edilir. Daha sonra hem hızı, hem de direnci artırarak daha uzun süre bisiklet sürebilirsiniz. Örneğin dayanıklılık antrenmanları günde en fazla 45 dakika yapılırken tempo egzersizleri ise 15 km’lik mesafe ile tamamlanır. 15 kilometreyi kaç saatte tamamladığınız ise size bağlıdır.

Kondisyon Bisikletinin Faydaları Nelerdir?

Kondisyon bisikleti kapalı alanlarda istediğiniz zaman bisiklet sürmenize yardımcı olduğu için pek çok faydası vardır. Bu nedenle kondisyon bisikletinin faydaları bisiklet ile aynıdır. Bilinenin aksine kondisyon bisikleti sadece bacaklarınızı ve kalçalarınızı güçlendirmeye yardım etmekle kalmaz, aynı zamanda merkez bölgenizi ve üst ekstremitelerinizi güçlendirmenize olanak tanır. Çünkü eliptik gibi farklı tasarımlarıyla pek çok bölgenizi çalıştırır ve kilo vermenizden form tutumanıza kadar tüm hedeflerinizi destekler. Kondisyon bisikletinde ne tür egzersiz yaptığınız fark etmeksizin  hem yağ yakmaya devam edebilir hem de fiziksel zindeliği ve kardiyovasküler sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Kondisyon Bisikleti Zayıflatır mı?

Birkaç kilo vermek istiyorsanız egzersiz bisikleti idealdir. Çünkü yağ yakımı kondisyon bisikleti faydalarından biridir ve pek çok kişi ev ortamında kilo vermek için bu tür pratik egzersiz aletlerini tercih eder. Özellikle bölgesel incelmeler için tavsiye edilen egzersiz aletlerinden biridir. Bir kondisyon bisikleti ile aldığınızdan daha fazla efor sarf edip yakılan kaloriyi artırabilirsiniz. Bu nedenle isterseniz daha az kalori alarak veya daha fazla kalori yakarak kilo verebilirsiniz. Tabii ki bu iki yöntemi de birleştirerek daha hızlı kilo verebilirsiniz. Ancak kondisyonunuz, metabolizmanız ve sağlık durumunuz oldukça önemlidir. Bu nedenle herhangi bir antrenmana başlamadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Kondisyon bisikleti üzerinde egzersiz yapmak, kalorileri hızlı ve planlı bir şekilde yakmanın iyi bir yoludur. Kaslarınız ve eklemleriniz çok az baskı altında olduğundan zarar görmeden antrenmanlarınızı tamamlayabilirsiniz.

Daha fazla kilosu olan insanlar için koşma türü ekstra hareket gerektiren sporlar çok yorucu ve ağır olabilir. Yaralanmalara bile neden olabilir. Kondisyon bisikleti üzerinde çalışmak daha kolaydır ve yaralanma olasılığı çok düşüktür.

Kaç kalori yakacağınız, vücut ağırlığınıza ve egzersiz sürenize, antrenmanın yoğunluğuna bağlıdır. Süre ya da yoğunluk ne kadar yüksekse yakılan kalori miktarı artar ve daha çok kilo verebilirsiniz. Bu nedenle size en uygun programı vücudunuzu dinleyerek oluşturabilirsiniz.

Kondisyon Bisikleti Hangi Kasları Çalıştırır?

Egzersiz bisikleti ile normalde bisiklette yaptığınız hareketin aynısını yaparsınız. Bu nedenle çalıştırdığınız kaslar aynıdır. Hem kalça kaslarınız hem de bacak kaslarınız dirence bağlı olarak sürekli çalışır. Bacak kaslarınız arasında en çok çalışan ise uyluk kaslarınızdır. Bunun nedeni, pedal çevirirken tüm direncin bu kısıma uygulanmasıdır. Ayrıca baldırlarınız da gelişir. İyi bir duruş ile dolaylı olarak karın kaslarınızı da çalıştırabilirsiniz. Kondisyon bisikleti genel olarak iyi bir sürüş tekniği ile üst bacaklar, baldırlar, Hamstrings (uylukların arkası) ve kalçanızı çalıştırır. Bu sayede bu bölgeleri hedefliyor ve bölgesel bir incelme istiyorsanız kondisyon bisikletleri isin için iyi bir seçenektir. Aynı zamanda kol kaslarınızı ve dolayısıyla göğüs bölgenizi çalıştırmak isterseniz eliptik bisiklet modellerini de tercih edebilirsiniz.

scrolltotop svg