Taşınabilir Hoparlör Ne İşe Yarar, Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Satın Alma Rehberi

9 dk okuma

Seyahat ederken ve açık havada müzik dinlemek için iki yol vardır: iyi bir kulaklık ya da taşınabilir hoparlör. Çalma listelerinizi arkadaşlarınızla paylaşmayı seviyorsanız taşınabilir hoparlörler sizin için en iyi seçenektir. Çünkü taşınabilir hoparlörler akıllı telefon, tablet veya dizüstü bilgisayar gibi bir cihaza Bluetooth aracılığıyla bağladığınız bir hoparlördür. Bağlandıktan sonra telefonunuzdaki yerleşik medyaları ya da online listeleri kablosuz olarak çalabilirsiniz. taşınabilir hoparlörlerin en iyi özelliği ise Bluetooth gibi pratik bağlantı yöntemi ile hemen kullanılabilir hale gelmesidir, böylece hoparlörü kolayca yanınıza alabilir, dilediğiniz yerde hemen kullanabilirsiniz. İyi bir taşınabilir hoparlör ile en sevdiğiniz sanatçıya istediğiniz zaman erişebilirsiniz.

Taşınabilir Hoparlör Ne İşe Yarar?

Outdoor akitvitelerinden açık hava partilerine kadar her yerde kesintisiz müzik için tasarlanan taşınabilir hoparlörler çok daha fazla özelliğe sahiptir. Örneğin kablosuz hoparlör ile akıllı telefonunuzdan, tabletinizden veya dizüstü bilgisayarınızdan kablo bağlantısına gerek duymadan müzik çalabilirsiniz. Kendi müziğinizi yaparken de yararlanabileceğiniz kablosuz hoparlörlerin popüler kullanım sebebi ise online müzik platformlarıdır. Müziği ve ses seviyesini telefonunuzdaki bir uygulama aracılığıyla kolayca kontrol edebildiğiniz için son derece pratiktir ve cebe dahi sığabilen modelleri sayesinde her yere taşınabilir.

Taşınabilir hoparlörler, kablolu bağlantıya ihtiyaç duymadığı için özellikle kamp, trekking, hiking, dağcılık gibi outdoor aktivitelerinde sık tercih edilir. Uzun süre müzik dinlemeyi mümkün kılan bataryaları sayesinde dış mekanlarda şarja gerek duymazsınız. Ancak powerbank yardımı ile şarj edilebilir olduğu için kesintisiz müzik dinleyebilirsiniz. Bununla birlikte taşınabilir hoparlörlerin büyük bir kısmı powerbank olarak da kullanıma izin verir. Bu sayede kamp alanında acil ihtiyaç duyduğunuzda cep telefonlarınızı hoparlör yardımı ile şarj edebilir ve yardım isteyebilirsiniz.

Su geçirmezlik seviyeleri markaya göre değişen taşınabilir hoparlörler yüksek ses kalitesinin yanı sıra derin bas gibi özelliklerle parti yapma olanağı tanır. Evinizde ve açık havada dilediğiniz gibi müzik çalmanızı sağlayan kablosuz hoparlörlerin bir başka kullanımı ise sunum yapma, film izleme ve ders çalışma olabilir. Çünkü taşınabilir hoparlörler geniş menzile ve kulaklık girişine de sahiptir. Dilerseniz açık havada projektör yardımı ile film izleyebilir ya da kulaklığınızı takarak hoparlörlerin ses özelliklerinden yaralanabilirsiniz.

Bluetooth Hoparlör Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bluetooth hoparlörden verim alabilmeniz için ihtiyaçlarınıza uygun bir model seçmeniz ve seçenekler arasından en uygun olana karar vermeniz gerekir. Bunun için ise hoparlörlerin özelliklerini ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Kablosuz taşınabilir hoparlörler söz konusu olduğunda ses kalitesi tabii ki önemlidir. Ancak menzil, bağlantı özellikleri, su geçirmezlik, dayanıklılık, batarya ve şarj süresi gibi unsurlara da dikkat etmek son derece önemlidir. Örneğin açık havada uzun süre vakit geçirmeyi planlıyorsunuz batarya sizin için önceliklidir. Bu nedenle en iyi taşınabilir hoparlör herkese göre farklı bir model olabilir. İhtiyaçlarınızı karşılayan ve isteklerinize tam olarak yanıt veren taşınabilir hoparlör sizin için en iyisidir.

Ses Kalitesi Beklentilerinize Uygun Olsun

Kablolu ya da kablosuz olması fark etmeksizin hoparlör seçiminde ses kalitesi herkes için en önemli konulardan biridir. Bu nedenle yüksek ses kalitesi, çevresel ses özelliği ve odayı dolduran ses seviyesi hoparlör seçiminde ilk sırada yer alır.  Ses kalitesini test etmenin en iyi yolu tabii ki aynı müzik parçasını birkaç hoparlörde dinlemektir. Ancak her zaman bu mümkün olmayabilir. Bu tür durumlarda ise empedans, hassasiyet ve güç özelliklerini dikkate alabilirsiniz. Elbette kullanıcı yorumları da yol gösterici olabilir. Bunun için beğendiğiniz ürünlerin kullanıcı yorumlarından faydalanabilirsiniz.

Ses özellikleri konusunda ise empedans, ohm olarak belirtilir ve elektrik akımına gösterilen direnç değerini gösterir. Ohm değeri ne kadar yüksekse ses o kadar az bozulmaya uğrar ve size daha net bir ses akışı sağlar. Hassasiyet ise desibel olarak ölçüldüğünden hemen her hoparlörlerin özelliklerinde desibel değerini görebilirsiniz. Desibel de ne kadar yüksekse ses kalitesi de yüksek demektir. Güç ise watt değeri olarak verilir. Bu da sesi son seviyeye getirseniz bile aynı kalitede müzik çalma olanağı tanır. Bazı hoparlörler ise müzik türlerine göre otomatik olarak ayar yapan ekolayzer özelliğine sahiptir. Böylece bir parçanın baslarını ve tizlerini rahatlıkla duyabilir, çalma listenizin tadını çıkarabilirsiniz. Müzik türleri ve hoparlörler hakkında daha detaylı bilgi için “dinlediğiniz müzik türüne göre Bluetooth hoparlör seçimi” yazımıza göz atabilirsiniz.

Dayanıklılık Özelliklerini Göz Ardı Etmeyin

Taşınabilir hoparlörlerin en önemli özellikleri tabii ki bir yere bağlı kalmadan çalışabilmeleridir. Bu nedenle özellikle açık hava aktivitelerinde ve seyahatlerde kullanılır. Açık havada ise beklenmedik hava değişimlerine uyum sağlamalı ve dış mekan koşullarına karşı dayanıklı olmalıdır. Örneğin JBL Go3 Bluetooth hoparlör IP67 su geçirmezlik derecesine sahiptir. Bu sayede havuz kenarında ve yağmurlu havalarda dahi güvenle kullanılabilir. Pek çok taşınabilir hoparlör su ve toz korumasına sahiptir. Bazı modeller sadece su sıçramalarından korurken diğerleri ise belirli seviyelere kadar su geçirmezlik sağlar.

Dayanıklılık söz konusu olduğunda ise özel silikon gibi malzemelerle kaplanan Bluetooth hoparlörler darbelere ve çizilmelere karşı dayanıklılık sağlarken aynı zamanda çeşitli zeminlerde de kaymadan durabilir. Bu sayede kampınızda rahatlıkla taşınabilir hoparlör kullanabilir ve daha keyifli açık hava etkinlikleri ve partileri düzenleyebilirsiniz.

Hoparlörün Çalma Süresini Kontrol Edin

taşınabilir hoparlörlerde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise batarya ömrü ve çalma süresidir. Batarya kapasitesi yüksek olduğunda daha fazla çalma süresi sağlar, ancak gelişmiş taşınabilir hoparlörlerde enerji tasarrufu modu vardır ve kapasitesine göre daha fazla çalma süresi sağlayabilir. Bu nedenle hoparlör seçiminde batarya kapasitesinin yanı sıra çalma sürelerine de dikkat edebilir ve beğendiğiniz hoparlörleri hem mAh hem de çalma süresine göre karşılaştırabilirsiniz. Örneğin JBL Charge 5 IPX7 taşınabilir Bluetooth hoparlör 7500 mAh dahili batarya ile 20 saate kadar müzik dinlemenize yardımcı olur.

Taşınabilir Hoparlörün İyi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

taşınabilir hoparlörün iyi olduğunu anlamak pek çok özellik göz önünde bulundurulduğunda karmaşık gelebilir. Çünkü ses kalitesinden bağlantı özelliklerine, pil ömründen tasarıma, ağırlığından boyutuna ve ses kanallarına kadar belirlemeniz gereken pek çok özellik vardır. Ancak yukarıda belirtilen özellikleri dikkate alarak en iyi Bluetooth hoparlörü kolaylıkla seçmeniz mümkündür. taşınabilir hoparlörler Bluetooth ile bağlandığı için nerede kullanacağınızı  belirlemeniz iyi bir başlangıçtır. Çünkü uzak mesafelere ses iletimi isterseniz menzili geniş bir hoparlör seçmeniz gerekir. 10 metreden fazla menzil sunan hoparlörler sizin için uygun seçenekler arasındadır. Öte yandan hoparlörlerin iyi olduğunu anlamak için ses özelliklerini inceleyebilir, Turkcell Pasaj’da yer alan karşılaştırma modunu kullanarak ürünlerin özelliklerini tek ekran üzerinde görebilirsiniz. Bu sayede ihtiyacınız olan özellikleri belirleyebilir ve kullanıcı yorumlarını da değerlendirerek sizin için en ve en dayanıklı taşınabilir hoparlörlere sahip olabilirsiniz.

scrolltotop svg