Aksiyon Fotoğrafçılığı ve İpuçları
Kültür & Sanat

9 dk okuma

Hareket halindeki nesneleri çekmek, fotoğrafçılığın teknik açıdan en zorlayıcı çeşitlerinden biri olabilir. Dış mekan fotoğrafçılığında olduğu gibi, aksiyon fotoğrafçılığı da çekiminizi dikkatlice planlamanızı gerektirir. Bunun ötesinde, kameranız ve ekipmanınızın tüm parçalarını detaylıca bilmeniz gerekir. Öte yandan aksiyon ve spor fotoğrafçılığı zorlu ama çok heyecan vericidir. İyi fotoğraflar çekmenin anahtarı, etkinlik başlamadan önce kameranızı düzgün bir şekilde kurmaktır, böylece işler başladığında ayarlarınızı unutabilir ve harekete odaklanabilirsiniz.

Aksiyon Fotoğrafçılığının Farkı Nedir?

Aksiyon fotoğrafçılığı, hareketli nesneleri yakalamakla ilgilidir. Yaban hayatı ve spor fotoğrafçılığını kapsayabilir, ancak tüm aksiyon fotoğrafçılığı tekniklerini herhangi bir çekim için kullanabilirsinz. Çekmeyi planladığınız aksiyon fark etmeksizin aksiyon fotoğrafçılığının temel konusu, dikkatli ve detaylı planlamadır.

Aksiyon kameraları hafifliği ve küçük yapısı sayesinde son derece taşınabilirdir. Hareket halindeyken veya yüksek hıza ulaşılabilen aktiviteler sırasında video çekebilmenizi sağlar. Darbelere, çarpmalara ve sarsıntılara dayanabilecek malzemelerden yapıldıkları için aksiyon kameraları bisiklete binme, paraşütle atlama, kaykay, tırmanma ve sörf gibi adrenalin yüklü aktiviteler için kullanılabilir.

Aksiyon Fotoğrafçılığı için Temel Ekipmanlar

Tüm fotoğrafçılık ve kameramanlık türlerinde olduğu gibi ekipman her şeydir. Doğru ekipmanla işin yarısını tamamlamış sayılırsınız. Bunun için aksiyon fotoğrafçılığı ekipmanları temel olarak şöyle sıralanabilir:

  • Telefoto lensler: Aksiyon fotoğrafçıları genellikle büyük telefoto lensler kullanır. Futbol gibi takım sporlarını çekmeyi planlıyorsanız, 70–300 mm telefoto lens gibi uzun odak uzaklığına sahip bir lense sahip olmak isteyebilirsiniz. Türünün en iyi örneklerinden biri olan GoPro Hero 9 Black 5K aksiyon kamerası ise değiştirilebilir lens özelliği ile geniş açılı fotoğraf çekmenize olanak tanır.
  • Tripod: Bir telefoto lensle çekim yapacaksanız, uygun netlikte görüntüler elde etmenize yardımcı olacak sağlam bir tripod veya monopod gereklidir.
  • Hızlı bir hafıza kartı: Hafıza kartınızın yazma hızı ne kadar yüksek olursa bir sonraki çekiminize o kadar çabuk geçebilirsiniz.

Hareketli Çekimler için 3 Temel Kamera Ayarı

Fotoğrafçılıkta pozlama üçgeni olarak adlandırılan üç temel değişkeniniz vardır: Diyafram, deklanşör hızı ve ISO.  Bu üç değişken arasındaki etkileşimi anlamak, harika aksiyon çekimleri yapmak için çok önemlidir.

  • Deklanşör hızı: Aksiyon fotoğrafçılığı tamamen hareket yakalamakla ilgili olduğu için çoğu durumda önce deklanşör hızınızı seçmek ve diğer ayarları buna göre yapmak gerekir. Özellikle spor fotoğrafçılığında, hareketli fotoğraflar çekerken 1/500 ve hatta 1/1.000 gibi yüksek deklanşör hızları yaygındır, ancak hareket bulanıklığı ile öznenin hareketini vurgulamak için yavaş bir deklanşör hızı tercih edeceğiniz durumlar olabilir.
  • Diyafram: Deklanşör hızları daha yüksek olduğunda doğru şekilde pozlanmış bir fotoğraf için yeterli ışığın girmesini sağlamak için geniş bir diyaframa ihtiyacınız vardır. Lens tipinize bağlı olarak diyaframınızı geniş f/4 veya f/2,8’e ayarlayabilirsiniz. Özel bir lens kullanmıyorsanız f/5.6 veya f/8’den başlayıp denemeler yaparak sizin için en uygun diyafram açıklığına karar verebilirsiniz.
  • ISO: yüksek bir deklanşör hızı kullandığınız için kameranız, diyafram açıklığı tam olarak açıkken bile sahneyi düzgün bir şekilde ortaya çıkarmakta zorlanabilir. Bu durumda yapabileceğiniz tek şey ISO hızınızı artırmaktır. Fotoğraf yakalayabileceğiniz en düşük ISO ayarını kullanmanız tavsiye edilir,  ancak istediğinizden daha yüksek ayarda kullanmanız gereken durumlar olabilir.

Fotoğrafçılıkta Hareketi Yakalamanın 3 Yolu

Aksiyon fotoğrafçılığına yaklaşmanın birden fazla yolu olduğunu unutmayın. Sizin için doğru olan yaklaşım, konunuza ve belirli teknik faktörlere bağlı olacaktır.

  • Flaş: Karanlık bir ortamda öznenize yakın çekim yaparken ve iyi bir flaş, hareketi donduruyormuş gibi görünen dramatik bir görüntü oluşturmaya yardımcı olabilir.
  • Bulanıklık: Bazen hareket bulanıklığı, bir aksiyon çekiminde tam istediğiniz gibi olabilir. Bu durumlarda, bir tripod yardımıyla kameranızı sabit tutmak ve nesnenizin hareketini vurgulamak için daha düşük bir deklanşör hızı kullanmak gerekebilir.
  • Kaydırma: Genel olarak sporcuyu veya nesneyi arka plandan ayırmak için arka planı bulanıklaştırmak isteyebilirsiniz. Arka planı bulanıklaştırmak için kamerayı kaydıracaksanız çekimde net bir odak noktanız olduğundan emin olmanız gerekir. O nokta fotoğraftaki en önemli yer olmalıdır.

Aksiyon Fotoğrafçılığı Rehberi: Hareketli Konuları Çekmek için 6 İpucu

Hareket halindeyken fotoğraf çekmek oldukça zordur. Aksiyon fotoğrafçılığı, diğer fotoğrafçılık türlerinden daha hızlı refleks, kompozisyon ve diğer fotoğraf öğelerinde sağlam bir temel ve biraz şans gerektirir. Bununla birlikte aksiyon fotoğrafçılığının yöntemlerini anlamak için zaman ayırmaya istekli olan herkes harika aksiyon çekimleri yapmayı öğrenebilir. Hareketli fotoğraflar çekmeye başlamanıza yardımcı olacak bazı teknikler:

  • Çekimlerinizi önceden odaklayın: Hareket eden bir nesneyle çalışırken eylemin nerede gerçekleşeceğini tahmin etmek önemlidir. Fotoğraf makinenizi, nesnenizin olmasını beklediğiniz yerin yakınındaki bir noktaya önceden odaklamak, konu çekime geldiğinde size değerli milisaniyeler kazandırabilir.
  • Alan derinliğini manipüle etmeyi öğrenin: Nesnelerinizi öne çıkarmanın bir yolu, arka planın bulanıklaşmasına izin verirken onları odakta tutmaktır. Bu sığ alan derinliğini elde etmenin diğer bir yolu ise geniş bir diyafram kullanmaktır.
  • Farklı açılarla çekim yapın: Alçak bir konumda öznenize yaklaşmak, onları olduğundan daha büyük gösterebilir.
  • Tüm etkinliği çekin: Bazı çekimler için hazırlıklı gelmeniz gerekse de beklenmedik ilgi anları için tetikte olmanız da önemlidir. Fotoğrafını çektiğiniz spor oyununun veya etkinliğinin tam bir resmini elde etmek için dolaşın, keşfedin ve farklı açılarla denemeler yapın.
  • Seri çekim modunu kullanın: Modern DSLR kameraların çoğu, hızlı bir şekilde art arda birkaç kare çekmek için deklanşör düğmesini basılı tutmanıza olanak tanıyan bir seri çekim modu (sürekli çekim olarak da adlandırılır) ile donatılmıştır. Bununla birlikte, sürekli çekimi üç veya dört kare çekim ile sınırlamak genellikle daha iyidir.
  • RAW’da çekim yapın: Sıkıştırılmamış bir dosya formatında çekim yapmak hafıza kartlarınızda çok yer kaplar, ancak sonuçlara değer. RAW formatı beyaz dengesini ayarlamak, özellikle post prodüksiyon fotoğraflarını düzenlerken size daha fazla esneklik sağlar.

Aksiyon Kameraları ile Çekilebilecek Fotoğraf Çeşitleri

Aksiyon kameraları video için olduğu kadar, aynı zamanda etkileyici fotoğraflar yakalayabilmek için de tercih edilebilir. DJI Osmo Pocket 2 Creator Combo Gimbal gibi çoğu aksiyon kamerası 12 megapiksel netliğinde fotoğraf çeker. 8K netliğe sahip çeşitli fotoğraflar çekmenize izin veren aksiyon kameraları, ayrıca su geçirmez özellikte oldukları için su altı fotoğrafçılığında da sıkça tercih edilir. Otomatik titreşim önleme modları sayesinde net fotoğraflar yakalamanızı sağlayan bu kameralar, otomatik pozlama ve ışık ayarı ile günün 24 saati net fotoğraflar çekmenize yardımcı olur. Bu sayede karanlık ortam koşullarında da oldukça etkili performans sergiler.

360 derece panoramik fotoğraflar çekerek mükemmel doğa fotoğrafları yakalamanıza izin veren aksiyon kameraları ile hareketli veya hareketsiz tüm doğa olaylarını yakalayabilir, Wi-Fi bağlantı özelliği ile sosyal platformlarda paylaşabilirsiniz. Bulanıklaştırma modları ve teknikleri sayesinde sanatsal fotoğraflar da çekebileceğiniz aksiyon kameraları diğer tüm fotoğraf makineleri gibi diyafram açıklığı ve deklanşör hızı ayarlanabildiği için birçok formatta ve çeşitli fotoğraflar çekmenize olanak tanır. Tüm bu püf noktaları göz önünde bulundurarak siz de aksiyon fotoğrafçılığına başlayabilir, motor sporları, tenis, golf, sörf, futbol, boks veya  aksiyon içeren birçok spor dalında mükemmel fotoğraflara imza atabilirsiniz.

scrolltotop svg